Κούβα : δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών-τριών

από τους ομοϊδεάτες του ΚΚΕ :

Ταραχές στην Αβάνα της Κούβας, με δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτριών, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Οι περισσότερες συλληφθείσες είναι μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά», οι οποίες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Κούβας, με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι το καθεστώς Κάστρο έχει αυξήσει την πίεση εις βάρος των μελών της, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Η.Π.Α., που χρηματοδοτούν τις «Γυναίκες στα Λευκά», για να υπονομεύσουν την επανάσταση στην Κούβα.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι 19 γυναίκες συνελήφθησαν το Σάββατο, όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αβάνας. Στη συνέχεια, τρεις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθερες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πριν από τη λειτουργία της Κυριακής, συνελήφθησαν άλλα 36 μέλη της οργάνωσης, ενώ μετά το πέρας της η αστυνομία συνέλαβε ακόμη 22 γυναίκες και δύο άνδρες.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες της αστυνομίας, που φορούσαν πολιτικά, τους οδήγησαν σε ένα λεωφορείο. Αρκετές ώρες μετά, πολλοί από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν ότι κανείς δεν γνωρίζει πού μεταφέρθηκαν οι γυναίκες που παραμένουν υπό κράτηση.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ένα από τα θέματα στα οποία πρόκειται να αναφερθεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αντιφρονούντες, πάντως, βλέπουν επιφυλακτικά την επίσκεψη, δηλώνοντας ότι ο Ποντίφικας δεν πρόκειται να φέρει την ελευθερία στο νησί.

«Πρόκειται να μεταφέρει μήνυμα αγάπης, μήνυμα συμφιλίωσης, το μήνυμα του χριστιανισμού. Κατά συνέπεια δεν είναι ο απελευθερωτής της Κούβας. Ο μοναδικός απελευθερωτής της Κούβας είναι ο ίδιος ο λαός» δήλωσε ο Άνχελ Μόγια, πρώην πολιτικός κρατούμενος.  (zougla)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License