Για την επερώτηση στη Βουλή σχετικά με την Κατάληψη του ΒΟΞ

Επερώτηση του Πλεύρη για την κατάληψη του ΒΟΞ και απάντηση του υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ.


Κατάληψη του Κτηρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Κατάληψη του κτηρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια

Τον καθημερινό εφιάλτη του βιώνουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Εξαρχείων εξ αιτίας της τρομοκρατίας των αναρχικών συμμοριών είναι θέμα το οποίο σας το έχουμε θέσει πολλές φορές με γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις.
Από τις 9.1. 2012 στο επί των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους (Πλατεία Εξαρχείων) κτήριο όπου λειτούργει ο θερινός κινηματογράφος «Βοξ», και μέχρι πρότινως στεγαζόταν το βιβλιοπωλείο «Λιβάνης», υφίσταται κατάληψη αναρχικών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία της Πολιτείας, διοργανώνουν προκλητικές εκδηλώσεις (συνημμένο) προκειμένου να μετατρέψουν τον χώρο σε «κοινωνικό κέντρο», δηλαδή σε ένα ακόμη άντρο αναρχικής βίας και τρομοκρατίας.

Το κτήριο αυτό είναι ιδιοκτησία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δηλαδή περιούσια του Ελληνικού Λαού, και παρά ταύτα το κράτος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται προκειμένου να αποδοθεί το κτήριο στο Ταμείο, εν μέσω μάλιστα της προκλητικής μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ερωτάσθε,

Α) Τι θα πράξετε για την άμεση εκδίωξη των αναρχικών από το κτήριο του «Βοξ»;

Β) Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και το Υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το κτήριο προς όφελος του Δημοσίου, και όχι ως κέντρο αναρχικών συμμοριών;

Αθήνα 09.03.2012
Ο ερωτών

Αθανάσιος Κ. Πλεύρης
Βουλευτής Α’ Αθηνών

 

 

 


Στις αρχές του 2012, άτομα που προερχόμαστε από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, καταλάβαμε το κτίριο ΒΟΞ στα Εξάρχεια, με στόχο τη μετατροπή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο. Η επιλογή μας αυτή έχει να κάνει τόσο με τη διεύρυνση των κοινωνικοπολιτικών αγώνων μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις, σε μια εποχή όπου η οικονομική – συστημική κρίση απειλεί και επιτίθεται σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας, όσο και με την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και επικοινωνίας με τη γειτονιά.

Το Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ  θα αποτελέσει ένα χώρο αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, ζύμωσης και δημιουργίας, χωρίς ιεραρχίες, προτάσσοντας τη συντροφικότητα, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

Σε μια περίοδο κοινωνικών, πολιτικών και ταξικών αναταράξεων, οι απελευθερωμένοι χώροι αγώνα αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυριαρχία. Η επερώτηση του βουλευτή Πλεύρη του ΛΑΟΣ εντάσσεται σε μια κεντρική πολιτική του κράτους που στοχοποιεί συστηματικά τα ανταγωνιστικά ριζοσπαστικά εγχειρήματα, όπως οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι χώροι.

Η απάντησή μας προς το κράτος και σε κάθε φασιστοσυμμορίτη, είναι πως το κτίριο αξιοποιείται ήδη, από αγωνιζόμενους ανθρώπους που αμφισβητούν τον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια αταξική κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς και εκμετάλλευση.

Οι κινήσεις αυτές δε μας τρομάζουν. Αντίθετα επιβεβαιώνονται οι φόβοι της εξουσίας σε καθετί που αντιστέκεται, που δεν ελέγχεται και δεν περιορίζεται από τους θεσμούς και τους παράγοντες του συστήματος. Οι καταλήψεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για ελευθερία.

 

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

                                                             Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License