Για την κατασταλτική επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 20 Απρίλη

Για την κατασταλτική επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 20 Απρίλη και το σφράγισμα των καταλήψεων ΒΟΞ και Βαλτετσίου 60 (από το blog του ΡΕΣΑΛΤΟ).

 

Για την κατασταλτική επιχείρηση στα Εξάρχεια στις 20 Απρίλη και το σφράγισμα των καταλήψεων ΒΟΞ και Βαλτετσίου 60

Στις 6.00πμ τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Απρίλη ασύλληπτος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων παρουσία 3 εισαγγελέων εισέβαλλε στην περιοχή των Εξαρχείων επιβάλλοντας για ώρες απαγόρευση κυκλοφορίας, εισόδου και εξόδου από την περιοχή, για την εκκένωση και το σφράγισμα των κατειλημμένων κτιρίων του ΒΟΞ και της Βαλτετσίου 60, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ. Η εντολή για αστυνομική επέμβαση δόθηκε ύστερα από σχετική μήνυση που είχε καταθέσει η Διοίκηση του ΙΚΑ. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης 3 άτομα που διέμεναν στην κατάληψη της οδού Βαλτετσίου 60 προσήχθησαν. Λίγες ώρες αργότερα οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ μια μετανάστρια φοιτήτρια 19 ετών που έχει λήξει η άδεια παραμονής της κρατείται στο κολαστήριο-μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη με την απειλή της απέλασης.

Η επέμβαση είχε προλειανθεί κατάλληλα με την στοχοποίηση του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ από σχετική επερώτηση που είχε καταθέσει στην βουλή ο φασίστας βουλευτής του ΛΑΟΣ Πλεύρης στις 9/3/2012 και την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στους προϊστάμενους των εισαγγελιών Εφετών της επικράτειας, τη βδομάδα πριν το Πάσχα, για την αυτεπάγγελτη παρέμβασή τους σε περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, Υπουργείων  και λοιπών δημοσίων κτιρίων. Η αστυνομική επέμβαση, εισβολή και σφράγισμα των δύο καταλήψεων έχει προφανώς χαρακτήρα πιλοτικό και δοκιμής για τις γενικότερες κατασταλτικές βλέψεις του κράτους κατά των αυτοοργανωμένων και ακηδεμόνευτων εγχειρημάτων κατάληψης χώρων, επανοικειοποίησης χρόνων και δυνατοτήτων, ακηδεμόνευτων επιλογών αντίστασης και αλληλεγγύης.

Η επιλογή της ημέρας προφανώς δεν ήταν τυχαία. Μια μέρα πριν το «επίσημο» -ανακοινωμένο με αφίσα- κοινωνικό άνοιγμα του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη (η κατάληψη της Βαλτετσίου 60 υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες και χρησιμοποιείται περισσότερο ως χώρος στέγασης). Κάλεσμα το οποίο όχι μόνο δεν αναβλήθηκε εξαιτίας της κατασταλτικής επιχείρησης αλλά αποτέλεσε και το σημείο αγωνιστικής συσπείρωσης για την αφαίρεση των λαμαρινών σφραγίσματος του κτιρίου και την έναρξη της λειτουργίας του ως κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου (σε παράλληλο χρόνο ανοίχτηκε ξανά και το κτίριο της Βαλτετσίου).

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση δεν είναι μόνο η εισβολή και το σφράγισμα των δύο καταλήψεων αλλά και η πολύωρη κατοχή ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας, της εισόδου και της εξόδου από την περιοχή, μέσα από ένα δίχτυ αστυνομικών ελέγχων και μπλόκων που έκαναν τα Εξάρχεια να θυμίζουν Μπέλφαστ όπως σωστά επισήμανε ένα σύντροφος. Υπήρξε δηλαδή στην ουσία σημειακή επιβολή για κάποιες ώρες στρατιωτικού νόμου για τα Εξάρχεια χωρίς να έχει κηρυχθεί επίσημα η εφαρμογή του. Αυτή είναι η ουσία του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού: μικρά κυλιόμενα πραξικοπήματα, χωρικά και χρονικά οριοθετημένα, όπου κρίνεται απαραίτητο για την επιβολή των κρατικών επιδιώξεων. Όσο η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει και οι ακηδεμόνευτοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες και εγχειρήματα θα πολλαπλασιάζονται, η «κατάσταση εξαίρεσης» (που εφαρμόζεται στους μετανάστες και τις μετανάστριες εδώ και 20 χρόνια με πιο αποτρόπαια και αποκαλυπτική εκδοχή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης) θα περιλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» θα σκληραίνει και θα διευρύνεται. Εξάλλου, για την εγχώρια και διεθνή κυριαρχία το «πείραμα ελλάδα» εμπεριέχει και τη διερεύνηση των αντοχών του συστήματος να συνεχίζει την ισοπέδωση του πληθυσμού χωρίς την επιβολή μιας δικτατορίας.

Οι επερχόμενες εκλογές θα αποκαλύψουν τα κυριαρχικά αδιέξοδα σε όλο τους το μεγαλείο.  Η πολιτική αστάθεια και η αδυναμία διακυβέρνησης θα μεγεθυνθούν και οι υποσχέσεις του συστήματος για ένα καλύτερο αύριο μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 χρόνων θα χρεοκοπήσουν οριστικά. Η ατζέντα του καθεστώτος έχει συρρικνωθεί πλέον αποκλειστικά στα ζητήματα της «ασφάλειας» (μετανάστες, εγκληματικότητα, κοινωνικές ταραχές) μαζί με κάτι ψελλίσματα για «ανάπτυξη» που δεν τα πιστεύει κανείς. Και οι φασιστικές εφεδρείες προωθούνται για το κοινοβούλιο ώστε να αναλάβουν επίσημα-θεσμικά τον ρόλο ενός «κοινωνικού» στρατού στο πλάι των ένστολων δυνάμεων καταστολής: τα νέα τάγματα ασφαλείας σε ρόλο εθνικής πολιτοφυλακής κατά μεταναστών, μικροπαραβατών και εσωτερικού εχθρού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι βέβαιο ότι οι αυτοοργανωμένοι χώροι, καταλήψεις και στέκια, θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της κρατικής και παρακρατικής καταστολής. Άλλο τόσο βέβαιο όμως είναι ότι το κατασταλτικό εγχείρημα θα αποβεί εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο για το καθεστώς. Τόσο γιατί τα εγχειρήματα αυτά αποτελούν κύτταρα ενός άλλου κόσμου και τρόπου ζωής που συγκινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους όσο και γιατί οι ενδεχόμενες απαντήσεις στην καταστολή μπορεί να κλιμακωθούν σε σημείο μη ελέγξιμο από τους κρατικούς μηχανισμούς.

 

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις του ΒΟΞ και της Βαλτετσίου 60

και σε κάθε αυτοοργανωμένο και ακηδεμόνευτο εγχείρημα και αγώνα.

Άμεση απελευθέρωση της 19χρονης κρατούμενης.

από @ 23/04/2012 12:25 πμ.


O Πλευρης εχει κανει επερωτηση στη βουλη για το ΒΟΞ και στο Παπουτση και στο Χρυσοχοιηδη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License