Ζαν Μαρκ Ρουιγιάν

Βιογραφικό

 


Ζαν Μαρκ Ρουιγιάν, ένας αμετανόητος αντάρτης

 

Ο Ζαν Μαρκ Ρουιγιάν γεννήθηκε το 1952 στην Τουλούζη , στη νότια Γαλλία από αριστερή οικογένια. Αρχικά δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος. Στα 16 του, επηρεασμένος από τον επαναστατικό αέρα του ’68, ενεργοποιήται πολιτικά μέσα από τις γραμμές της CAL (Comité d’action Lycéen – Μαθητική επιτροπή δράσης ) και συμμετέχει σε διάφορες ενέργειες στις βόρειες γειτονιές της Τουλούζης.

 

Στη συνέχεια συμμετέχει στο αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα στους Αυτόνομους Ελευθεριακούς Πυρήνες (Groupes Autonomes Libertaires ). Αυτή η περίοδος δίνει πολύτιμα μαθήματα στο νεαρό Ρουιγιάν, καθώς η άμεση δράση είναι καθημερινότητα μέσα στο ανανεωμένο επαναστατικό κίνημα. Επιτροπές κατάληψης στα εργοστάσια, απεργίες ενοικίου στις μητροπόλεις, αγώνες ενάντια στο αστυνομικό κράτος κτλπ.

 

Εκείνη την εποχή η Τουλούζη ήταν το κέντρο του αντιφασιστικού αγώνα εναντίον της δικατατορίας του Φράνκο, αφού ήταν η κοντινότερη πόλη στην Ισπανία με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί πολλοί εξόριστοι αντιφασίστες αγωνιστές. Το 1971 ο Ρουιγιάν συμμετέχει στην ένοπλη οργάνωση M.I.L., που σχημάτισαν αναρχικοί και ελευθεριακοί κομμουνιστές με στόχο τον ένοπλο αγώνα ενάντια στη φρανκική δικτατορία και τον καπιταλισμό. Στη Γαλλία,εργάζεται έντονα μαζί με πολλές ελευθεριακές και αυτόνομες ομάδες και δημιουργούν το δίκτυο GARI (Groupes d’Action Revolutionnaire Internationalistes – Διεθνείς Επαναστατικοί Ένοπλοι Πυρήνες) που δρα ενάντια στη δικτατορία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το 1974 συλαμβάνεται και φυλακίζεται, αλλά απελευθερώνεται το 1974 με την αμνηστία που ακολούθησε το θάνατο του Φράνκο.

 

Ο Ρουιγιάν σήμερα στα 59 του χρόνια

Μετά την αποφυλάκιση του, εργάστηκε μέσα στο μετά το ’68 αυτόνομο κίνημα ώστε να γενικευτούν οι δράσεις και η αντίσταση, βασισμένα στις εμπειρίες κα στα διδάγματα των κινημάτων των 70sκαι της διετίας 68-69. Δημιουργήθηκαν υπόγειες ομάδες όπως τα Coordinations Autonomes ( Αυτόνομα Συντονιστικά ). Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η γέννηση της ένοπλης οργάνωσης Action Directe ( Άμεση Δράση ) στις αρχές του 1978.

 

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1987 συλλαμβάνεται μαζί με τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης και κλείνονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Fresnes.Το Δεκέμβρη του 2007 του χορηγήθηκε καθεστώς ημιελευθερίας, οπότε μπόρουσε να βγαίνει από τη φυλακή για μεγάλα διαστήματα. Το Σεπτέμβρη του 2008 το δικαστήριο του Παρισιού ανακάλεσε αυτήν την απόφαση μετά τη δήλωση του Ρουιγιάν στο περιοδικό L'Express : « Παραμένω πεπεισμένος ότι ο ένοπλος αγώνας είναι απαραίτητος σε δεδομένες στιγμές της επαναστατικής διαδικασίας ». Αποφυλακίστηκε οριστικά υπό περιοριστικούς όρους και με μηχανή εντοπισμού το 2011, έχοντας περάσει 24 χρόνια στη φυλακή 10 από τα οποία στην απομόνωση. Επίσης έγραψε αρκετά βιβλία όσο ήταν έγκλειστος στις φυλακές. 

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εναλλακτικές εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» το «Γράμμα στο Ζυλ Μπονό».

"Στα σαλόνια της διαμαρτυρίας, τα οποία είναι γεμάτα ιδεολογικές ταμπέλες τόσο μεγάλες που σέρνονται καταγής σαν κουρέλια και απορροφούν σα σφουγγαρόπανα τα απόνερα των υπονόμων, πάντοτε προτιμούσαν του επαναστάτες άλλων εποχών. Ή ακόμα εκείνους άλλων ηπείρων, ιδίως αυτούς που βρίσκονται στις τροπικές νοτιοαμερικανικές σιέρρες..."

 
 
 
 
 
Από http://theparabellum.blogspot.com

από a 24/04/2012 3:08 πμ.


<Το 1974 συλαμβάνεται και φυλακίζεται, αλλά απελευθερώνεται το 1974 με την αμνηστία που ακολούθησε το θάνατο του Φράνκο.>

Συλλαμβάνετε στις 13 σεπτεμβρη 1980 κ απελευθερώνεται ένα χρόνω μετά απο τον Miteran, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενούς ύστερα από αγώνα μέσα κ εξω από της φυλακες κ ενώ η A.D είχε δηλωση κατάπαυση πυρός................

από B. 25/04/2012 9:24 μμ.


Όντως ο Ρουιγιάν συνελλήφθη στην Ισπανία (για τη δράση του MIL) και παρέμεινε για λίγο στις ισπανικές φυλακές μέχρι την αμνηστία της "ισπανικής δημοκρατίας". Και όντως συνελλήφθη ξανά στη Γαλλία το '80 (για τη δράση της "πρώιμης" Action Directe) και παρέμεινε στις γαλλικές φυλακές μέχρι τη "σοσιαλιστική" αμνηστια του Μιτεράν. Συνελλήφθη ξανά μερικά χρόνια αργότερα και εξέτισε (μέχρι και πρόσφατα) ποινή ισοβίων. 

Στα ελληνικά, ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά είνα τα εκτεταμμένα αποσπάσματα των βιβλίων του Ρουϊγιάν "ΜΙΣΩ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ" και "ΑΠΟ ΜΝΗΜΗΣ" (καθώς και άλλα "σκόρπια" κείμενα) που περιλαμβάνονται στο βιβλίο των εκδόσεων Δαίμων του Τυπογραφείου, "ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ, ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ... η ιστορία της Action Directe".  

από που έκανε το πρώτο σχόλιο 27/04/2012 2:54 μμ.


Καλό είναι άμα δεν είσαι σίγουρος για κάτι να μην κάνεις αξυπνακίστικα σχόλια του τύπου "ότι να ναι λέμε"...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License