Μπλόκα στη Φόρμουλα 1, ένα χρόνο μετά την εξέγερση στο Μπαχρέιν

Ένα χρόνο μετά την εξέγερση στο Μπαχρέιν, οπότε και το απολυταρχικό καθεστώς αναγκάστηκε να ακυρώσει τον αγώνα της Φόρμουλα 1, οι διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους για να μπλοκάρουν και τη φετινή διοργάνωση

post image

Το Σάββατο και η Κυριακή ήταν «μέρες οργής» για δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Μπαχρέιν, στοχεύοντας ενάντια στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, σημειώνοντας την επέτειο της περσινής εξέγερσης. Δυνάμεις καταστολής επιστρατεύτηκαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις και να διασφαλίσουν την πραγματοποίηση της θεαματικής διοργάνωσης.

Η θεσμική ιστοσελίδα The Star σημειώνει ότι οι διαδηλώσεις είναι κομμάτι του κινήματος εκδημοκρατισμού που ξεπήδησε πέρσι μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνισία. Η εξέγερση κατεστάλη καταρχήν με απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, αλλά οι νέοι συνεχίζουν να συγκρούονται καθημερινά με την αστυνομία και χιλιάδες κατεβαίνουν σε πορείες διαμαρτυρίας.

«Μποϋκοτάζ στη Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν» διαβάζουμε σε συνθήματα τοίχου, έξω από την προτεύουσα Μάναμα «Θα αγωνιστείτε πάνω στο αίμα των μαρτύρων».

Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν η βασιλική οικογένεια Αλ Χαλιφά αναγκάστηκε να ακυρώσει τον περσινό αγώνα της Φόρμουλα 1, λόγω της εξέγερσης, αλλά η φετινή επιστροφή της διοργάνωσης ήταν ένα στοίχημα για να δείξουν ότι όλα επέστρεψαν στην κανονικότητα, περιορίζοντας του διαδηλωτές στις συνοικίες, μακρινά από τους αυτοκινητοδρόμους ή την πρωτεύουσα.

Πριν τον αγώνα, ακτιβιστές (που συντονίστηκαν μέσω SMS και κοινωνικών δικτύων) χρησιμοποίησαν φλεγόμενα λάστιχα και απορρίματα για να δημιουργήσουν οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούσαν στην πίστα Σαχίρ. Η αστυνομία κατάφερε να καθαρίσει τις οδικές αρτυρίες και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε, όμως οι διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους αυτοκινητοδρόμους αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ η αστυνομία σταμάτησε πορεία στην κατεστραμένη Πλατεία Περλ, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License