Σωματειο wind ανακοινωση καλεσμα για την εργατικη πρωτομαγια

Η συγκέντρωση του Σωματείου μας θα γίνει την Τρίτη 1/5 στις 10:30 στο Αρχ. Μουσείο της Πατησίων, όπου καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες ανέργων.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗN WIND

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Αν νομίζετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων- το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια καταπιεσμένων που δουλεύουν σκληρά και ζουν στην ανέχεια και την δυστυχία- οι μισθωτοί σκλάβοι- περιμένουν τη λύτρωση- αν αυτή είναι η γνώμη σας, τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα ποδοπατηθεί μία μικρή σπίθα, αλλά εκεί, και πιο πέρα, και πίσω σας και μπροστά σας θα ξεπεταχθούν φλόγες. Είναι μία υπόγεια φωτιά, δεν μπορείτε να την σβήσετε. Η γη που πατάτε φλέγεται». (Απολογία August Spies, Chicago, 1886) 

Η 1η Μαΐου 1886 αποτελεί ιστορικό ορόσημο όχι μόνο για το εργατικό κίνημα αλλά και γενικότερα για τα κινήματα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες εργαζόμενοι των ΗΠΑ διαδήλωσαν υπέρ της καθιέρωσης του 8ώρου. «Σηκωθείτε, δουλευτάδες της Αμερικής, αφήστε κάτω τα εργαλεία σας την 1η του Μάη 1886, σταματήστε τη δουλειά σας, κλείστε τα εργοστάσια, τις φάμπρικες και τα ορυχεία…. Μια μέρα στην οποία οι εργάτες κάνουν τους δικούς τους νόμους κι έχουν τη δύναμη να τους εφαρμόσουν, όλα αυτά χωρίς τη συγκατάθεση, την έγκριση αυτών που καταπιέζουν και κυβερνούν….. Μια μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση και την τυραννία, ενάντια στην αμάθεια και κάθε είδος πολέμου. Μια μέρα κατά την οποία οι εργάτες θα πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν “οκτώ ώρες για δουλειά, οκτώ ώρες για ανάπαυση και οκτώ ώρες για ό, τι θα ήθελαν”». (απόσπασμα από την «Έκκληση σε όλα τα επαγγελματικά και εργατικά συνδικάτα», 1η Φλεβάρη 1886, αρχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας).

Οι διαμαρτυρίες αυτές συγκέντρωσαν χιλιάδες ανθρώπων, όλων των φύλων και φυλών, και έκλεισαν με πολλούς νεκρούς και μία στημένη δίκη πεποιθήσεων και συνδικαλιστικής δράσης με το πέρας της οποίας (11 Νοεμβρίου 1887) εκτελέστηκαν 4 εκ των κατηγορουμένων αγωνιστών (Parson, Spies, Engel, Fischer). Tους ακολουθεί ο Lingg αυτοκτονώντας.

Η μέρα αυτή έχει ανακηρυχτεί ως μέρα μνήμης και αγώνα. Μας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων (πχ. συλλογικές συμβάσεις, συστήματα παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κλπ.) δεν χαρίστηκαν αλλά απαίτησαν μεγάλες θυσίες. Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν την ζωή τους και πολλοί ακόμη διώχθηκαν για να μπορούμε να έχουμε κάποια στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν όπου κατοχυρωμένα δικαιώματα καταργούνται από κυβερνήσεις και εργοδότες, η ανεργία πλήττει ολοένα και περισσότερους, ενώ στη φτώχεια βρίσκεται πλέον και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εργάζονται. Οι μισθοί περικόπτονται, αλλά οι κεφαλικοί φόροι αναβαίνουν σε παράλληλη τροχιά με την ακρίβεια. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εντείνεται. Όλα αυτά είναι δίπλα μας, μας επηρεάζουν, μας καταπιέζουν, μας απειλούν.

Συνάδελφοι, Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία που επηρεάζει τις ζωές όλων μας είναι χρέος μας να συμμετάσχουμε στην απεργία της πρωτομαγιάς όχι μόνο για να τιμήσουμε όλους όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα και την ελευθερία αλλά και για να αδράξουμε την ευκαιρία αντλώντας τη δύναμη από το παράδειγμα των αγωνιστών που έδρασαν με θάρρος, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και με γνώμονα τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αντισταθούμε στην λεηλασία των ζωών μας. Ας είμαστε εμείς ο καταλύτης της ιστορίας που θα φέρει ένα βήμα μπροστά την κοινωνία και ας είναι οι πράξεις μας θετική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

   Η συγκέντρωση του Σωματείου μας θα γίνει την Τρίτη 1/5 στις 10:30 στο Αρχ. Μουσείο της Πατησίων, όπου καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες ανέργων.

«Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στις μητροπόλεις του χάους! Βάλτε πόρτες ασφαλείας και συστήματα συναγερμού στα σπίτια σας, ανοίξτε την tv και απολαύστε το θέαμα. Η επόμενη εξέγερση θα είναι σίγουρα σφοδρότερη, όσο θα προχωράει η σαπίλα αυτής της κοινωνίας… Ή βγείτε στους δρόμους δίπλα στα παιδιά σας, απεργήστε, τολμήστε να διεκδικήσετε τη ζωή που σας κλέβουν, να θυμηθείτε ότι κάποτε υπήρξατε νέοι που θελήσατε ν’ αλλάξετε τον κόσμο». (Σάββας Μετοικίδης)

 

  Το ΔΣ του Σωματείου

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License