Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο και οι αναγκαιότητες που προκύπτουν στον αγώνα μας

Καλεσμα στην αυριανη απεργιακη πορεια της πρωτομαγιας,στις επομενες συνελευσεις της επιτροπης αγωνα και το κειμενο σχετικα με τις τελευταιες εξελιξεις σε εργασιακα και φοιτητικα θεματα

Αυριο πρωτομαγια,η ανοιχτη συνελευση της επιτροπης αγωνα φοιτητων-εργαζομενων Σχολης Θετικων Επιστημων καλει στην απεργιακη διαδηλωση στις 10:00 στο Μουσειο.Το μπλοκ θα βρισκεται στο Πολυτεχνειο,στην συμβολη Πατησιων και Στουρναρη.
Το κειμενο που βγηκε απο την ανοιχτη συνελευση σχετικα με τις τελευταιες εξελιξεις στα εργασιακα και φοιτητικα θεματα:

Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο και οι αναγκαιότητες που προκύπτουν στον αγώνα μας

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας νέας στρατηγικής αντιμετώπισης της ασκούμενης πολιτικής, που είναι πλευρά της συνολικότερης ταξικής επίθεσης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα μνημόνια. Η σύμπλευση εργαζόμενων και φοιτητών στον αγώνα ενάντια στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλο το προηγούμενο διάστημα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει ή και να μπλοκάρει την εφαρμογή βασικών πτυχών του νόμου-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου (Συμβούλια διοίκησης, εφορευτικές επιτροπές, νέος κανονισμός εργασίας). Παρόλα αυτά όσο οι αντιδράσεις μας παραμένουν αποσπασματικές και οι μεταξύ μας κοινότητες αγώνα (φοιτητών κι εργαζομένων) διαιρεμένες άρα και αδύναμες, θα παραμένουμε έρμαια των ορέξεων οποιωνδήποτε προθύμων καλούνται να εφαρμόσουν τα μνημόνια αλλά και περαιτέρω αλλαγές για την εξυπηρέτηση των δικών τους συντεχνιακών συμφερόντων.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και φοιτητές,
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 26/4 στη σύγκλητο, οι Πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ με την συναίνεση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων πέρασε αιφνίδια το νέο εσωτερικό κανονισμό (που είχαμε αποτρέψει ύστερα από μαζική παρέμβαση στη σύγκλητο στις 28/2). Ο νέος κανονισμός εργασίας εμφορείται από αυταρχικές και συγκεντρωτικές λογικές διοίκησης και ελέγχου μέσα από ρουφιάνο-επιτροπές τύπου ΣΔΟΕ, με στόχο την εντατικοποίηση και πειθάρχηση της εργασίας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν λόγω της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης και της μείωσης του προσωπικού μέσω των εφεδρειών, των αναγκαστικών συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων.
Η απόφαση πάρθηκε αφού προκλητικά «έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια» την απόφαση και εναντίωση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων (23/2) στον εσωτερικό κανονισμό, στηλίτευσαν τους εργαζόμενους ως λουφαδόρους, αναπαράγοντας την κυρίαρχη κρατική –δημοσιογραφική φιλολογία περί τεμπελιάς κι αναποτελεσματικότητας των εργαζομένων, περί πλεονάσματος εργατικού δυναμικού την στιγμή που σε αντίστοιχα ιδρύματα στην Ευρώπη αντιστοιχούν 3,4,5 και 8 περισσότεροι διοικητικοί εργαζόμενοι ανά φοιτητή. Στις αντιδράσεις των εργαζομένων και των φοιτητών που παρευρέθηκαν στην σύγκλητο, ο αντιπρύτανης απείλησε ότι αν δεν περάσει ο εσωτερικός κανονισμός θα παραιτηθεί και ότι «πρέπει να περάσει ως έχει γιατί ζούμε σε περίεργες εποχές» (!).
Η στάση των πρυτανικών αρχών αποδεικνύει ότι είναι έτοιμες να κάνουν παραχωρήσεις και παζάρια με την Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο ΕΚΠΑ, ώστε να παραμεριστούν οι επιμέρους συγκρούσεις κατεστημένων συμφερόντων με σκοπό να διατηρήσουν το ρόλο τους και τη συμμετοχή τους στο νέο Πανεπιστήμιο -επιχείρηση. Έτσι θα γίνει εφικτή η επιβολή των Συμβουλίων διοίκησης με τη συναίνεση των πρυτανικών συντεχνιών, απαραίτητα για την καθολική εφαρμογή του νέου νόμου –πλαίσιο της Διαμαντοπούλου.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και φοιτητές,
Ήδη πλευρές του νόμου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται: νέα fast track προγράμματα σπουδών, εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, διάλυση των εστιών και της φοιτητικής μέριμνας και επακόλουθη ομηρία των φοιτητών και των εργαζόμενων, περικοπή επιδόματος και αδειών του προσωπικού του ΕΚΠΑ, του οποίου ο μισθός έχει ήδη υποστεί συντριπτικές μειώσεις. Βασικοί στόχοι παραμένουν η περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συρρίκνωση και αυτοχρηματοδότηση της μέσω των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων ιδρυμάτων, τμημάτων, τομέων και διευθύνσεων, η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης προς το αυταρχικότερο και το πιο συγκεντρωτικό, η εντατικοποίηση, η πειθάρχηση και η υποτίμηση της άμισθης και έμμισθης εργασίας μέσα στα πανεπιστήμια.
Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις με τη λεηλασία των αποθεματικών των ιδρυμάτων μέσω του κουρέματος για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI) αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα μετακύλισης της ζημιάς του κεφαλαίου στην πλειοψηφία της κοινωνίας και την εργατική τάξη και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων οδηγώντας μέχρι και σε αναστολή λειτουργίας τμημάτων και υπηρεσιών.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και φοιτητές,
Στην κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής του νόμου βάλλεται και το άσυλο. Με ομόφωνη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, των κοσμητόρων και των προέδρων τμημάτων των σχολών του ΈΚΠΑ, στις 31/3 η Νομική σχολή αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή για τρεις βδομάδες συνολικά. Η απόφαση για κλείσιμο μιας ολόκληρης σχολής και του πλέον κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ πάρθηκε τη στιγμή που οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να κλείσουν το ίδρυμα έστω και για μια μέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για σειρά μέτρων που το οδηγούν στην απαξίωση –όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρύτανης σε δελτίο τύπου. Η απόφαση για κλείσιμο της σχολής πάρθηκε με γνώμονα την αποτροπή «...προγραμματισμένων εκδηλώσεων [...] εξωπανεπιστημιακών στοιχείων...» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών). Όμως ο ξεκάθαρος στόχος ήταν η παρεμπόδιση δράσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους μετανάστες που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα φοιτητές και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αυτή η απόφαση που παρεμπόδισε μέσα σ’ όλα τα άλλα και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων του ιδρύματος οι οποίοι είχα προγραμματίσει συνέλευση στο κεντρικό κτήριο, εντάσσεται σε μια -καθόλου καινούργια- φιλολογία περί «ενός ακόμα άντρου ανομίας» που «συμβάλλει στην υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας».
Μια φιλολογία που εδώ και πολύ καιρό, έσπευσαν να ενσωματώσουν οι αρχές του ιδρύματος, ενισχύοντας αφενός την προσπάθεια της κυβέρνησης να καναλιζάρει την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια από την πραγματική της αιτία (τη λεηλασία των ζωών μας από το κεφάλαιο και το κράτος), στη στοχοποίηση και τη δαιμονοποίηση περιθωριοποιημένων κοινωνικών κομματιών -και ειδικότερα των μεταναστών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι- και νομιμοποιώντας αφετέρου τις επιχειρήσεις πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας που εντάσσονται σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο δημιουργίας ενός αστυνομικού κράτους έτοιμο να καταστείλει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και συλλογική κινητοποίηση. Βλέπουμε λοιπόν ότι η επίθεση στο άσυλο έρχεται πακέτο με τον συνολικότερο ρατσιστικό πυρετό που συνοδεύει την αντι-μεταναστευτική αλλά και κατασταλτική πολιτική του ελληνικού κράτους.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και φοιτητές,
Συνεχίζουμε να θεωρούμε επιβεβλημένη την πλήρη αντίθεση στο νόμο-πλαίσιο με στόχο τη συνολική κατάργηση του. Γι' αυτό το λόγο οργανωνόμαστε συλλογικά εργαζόμενοι και φοιτητές, αναπτύσσουμε δεσμούς αλληλεγγύης και δράσης και είμαστε σε εγρήγορση για να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής μικρού ή μεγάλου τμήματος του νέου νόμου-πλαίσιο όποτε και όπου αυτή συμβεί καθώς επίσης και για να αντιπαρατεθούμε με αποφασιστικότητα σ’ όλες τις μορφές που θα πάρει το επόμενο διάστημα η επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και κάποιους μήνες έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή αγώνα φοιτητών εργαζομένων στη σχολή θετικών επιστημών που στόχο έχει τη δημιουργία σταθερών σχέσεων μεταξύ μας, την αλληλοενημέρωση, το συντονισμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους φοιτητές και εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές αγώνα καθώς και να ενισχύσουν τις διαδικασίες των συλλογών μας, τις Γενικές Συνελεύσεις.
Επόμενες επιτροπές αγώνα: 8 & 22 Μάη
11.30 αίθουσα Καραπιπέρη (τμήμα Φυσικής)
Να δυναμώσουμε τις κοινότητες αγώνα στη βάση της αλληλεγγύης και της γνώσης των κοινών ταξικών μας συμφερόντων

Επιτροπή αγώνα φοιτητών - εργαζομένων Σ.Θ.Ε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License