εφημερίδα τοίχου για ΑΚΙΠ (ΕΠΑΜ)

εφημερίδα τοίχου που κολλήθηκε στην Κέρκυρα για το ΑΚΙΠ, τοπικό παράρτημα του ΕΠΑΜ

post image


Α.ΚΙ.Π.(Αντιμνημονιακή Κίνηση Πολιτών)

ή αλλιώς Καμουφλαρισμένοι Εθνικιστές Κέρκυρας

ΑΚΙΠ ή μάλλον ΕΠΑΜ ή μάλλον Καζάκης

Το ΑΚΙΠ είναι το τοπικό παρακλάδι του ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη. Βέβαια υπάρχει και το ΕΠΑΜ Κέρκυρας. Επί της ουσίας όμως το κομμάτι που εκφράζει ενεργά όσο κανένας άλλος το λόγο του Καζάκη είναι το ΑΚΙΠ Κέρκυρας. Το ΑΚΙΠ είναι αυτό που καλεί κάθε εκάστη και αργία τον Καζάκη στην Κέρκυρα, για να μας τον θυμίζει ενόψει εκλογών. Το ΑΚΙΠ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011. Μετά τις περιβόητες συνελεύσεις της πλατείας αξιοπρέπειας ένα κομμάτι της πλατείας αποχώρησε με σκοπό να δημιουργήσει ένα καινούργιο μόρφωμα (κόμμα-μέτωπο-κίνηση όπως θέλετε το λέτε).

Δολώνω οργή & έθνος, ψαρεύω ψηφοφόρους 

Λίγες εβδομάδες πριν κάποιοι κύριοι (και κυρίες) είχαν μια τρομερή εμμονή να είναι σκεπασμένοι με ελληνικές σημαίες, φωνασκώντας ότι ως έλληνες πρέπει να αντισταθούμε στην επίθεση των ξένων δυνάμεων και των ντόπιων δοσίλογων. Στην αρχή τους εκλάβαμε ως αφελείς πατριώτες που δεν καταλαβαίνανε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Θεωρούσαμε ότι παρασύρονται από ένα κληροδοτημένο ρομαντισμό και μία εμμονή για τα εθνικά σύμβολα και τίποτα παραπάνω. Δεν υποψιαστήκαμε τίποτα όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν επέτρεπαν στην ουσία να εκφραστεί οποιοσδήποτε συγκροτημένος πολιτικός λόγος, φωνάζοντας «έξω τα κόμματα». Πολλές φορές εξέφραζαν σχεδόν με γηπεδικό τρόπο τον ενθουσιασμό τους για ό,τι εθνικοαπελευθερωτικό ακουγόταν και γιουχάρανε κανονικά οποιονδήποτε μιλούσε για τον πόλεμο των τάξεων, για τους εργάτες, για σωματεία, για πορείες κλπ. Άρχισε να δημιουργείται λοιπόν μια τάση εντός της πλατείας από ανθρώπους που δεν ήθελαν να μιλάνε πολύ για τον καπιταλισμό, ούτε για τον ταξικό πόλεμο που εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη (και όχι μόνο στην Ελλάδα). Ήταν άνθρωποι που δεν  πίστευαν και πάρα πολύ στην αμεσοδημοκρατική συνέλευση της πλατείας, αλλά τη χρησιμοποιούσαν πιο πολύ ως βήμα για να κάνουν ένα show με μπόλικο λαϊκισμό και καμουφλαρισμένες εθνικιστικές κορώνες. Σύντομα, μάλιστα αποχώρησαν όταν ήδη είχαν μαζέψει αρκετούς αφελείς φιλοπάτριδες.

Γνωστοί κύριοι στο ρόλο του αγανακτισμένου

Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι όμως που έκαναν το ντεμπούτο τους στην πολιτική σκηνή της κέρκυρας; Ποιοι ήταν αυτοί που τόσο έχουν αγανακτήσει με τα πολιτκά κόμματα και βγήκαν στις πλατείες; Ένας από αυτούς είναι γνωστός επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου και με ακροδεξιό παρελθόν, οπορτουνίστικο πέρασμα από το κ.κ.ε. στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και ολική επαναφορά στον «πατριωτισμό» με το ΑΚΙΠ. Άλλος από δαύτους είναι επίσης γνωστός επιχειρηματίας που ήταν εκπρόσωπος του πατριωτικού μετώπου κέρκυρας και που μοίραζε στην πλατεία κείμενο σύμφωνα με το οποίο για όλα τα δεινά του κόσμου ευθύνεται η εβραϊκή φυλή. Στενός φίλος του ΑΚΙΠ είναι και ο γνωστός σημαιοφόρος αγανακτισμένος πολίτης που ηγείται της πρωτοβουλίας Save Annunziata. Η εν λόγω πρωτοβουλία που διατείνεται ότι έχει τον «αγνό» σκοπό της διάσωσης του ναού της Ευαγγελίστριας στο ιστορικό κέντρο της κέρκυρας, έγινε πρόσφατα πιο γνωστή από την είδηση ότι μετανάστες έκαναν, υποτίθεται, επεισόδια στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία που διοργάνωσαν. Η συγκεκριμένη είδηση που το  Save Annunziata διέδωσε με ιδιαίτερο ζήλο, έκανε τον γύρο όλων των ακροδεξιών blog και site της ελλάδας ακόμα και του επίσημου site της Χρυσής Αυγής. Άλλοι φίλοι της παρέας αυτής είναι ο γνωστός μποντιμπιλντεράς πρώην υποδιευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης και άλλοι πολλοί ευυπόληπτοι πολίτες της ακροδεξιάς κέρκυρας.

Το λαϊκίζειν εστί φιλοσοφείν

Το ΑΚΙΠ που πιθανά δεν απαρτίζεται μόνο από τα κουμάσια που προαναφέραμε αλλά και από αφελείς πολίτες που δεν έχουν καταλάβει τι φίδι έχουν στον κόρφο τους, έχει έναν λόγο επικίνδυνα εθνοκεντρικό, που καμουφλαρισμένα αγγίζει τα όρια του πιο επιθετικού εθνικισμού. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή-καταγγελία του ΑΚΙΠ-ΕΠΑΜ Κερκυρας προς τον Δένδια και τη Γκερέκου. Παραθέτουμε τα «κατηγορώ» του ΑΚΙΠ προς τους βουλευτές:

·                        Προδίδετε και παραδίδετε σε ξένους κατακτητές την πατρίδα

·                        Καταστρέφετε το μέλλον των παιδιών μας

·                        Καταδικάζετε σε αφανισμό και γενοκτονία το Ελληνικό Έθνος

·                        Καταβαραθρώνετε την αξιοπρέπεια του υπερήφανου Ελληνικού Λαού

·                        Ξεπουλάτε τον εθνικό πλούτο της χώρας μας

·                        Γίνεστε συνένοχοι στο έγκλημα της υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων

·                        Διαλύετε όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων μας

Δηλαδή με λίγα λόγια μπόλικη ελλάδα, μπόλικο έθνος και στο τέλος λίγο από εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα για να πιάσουμε και κανέναν αριστερό. Για τους μετανάστες κουβέντα, για τις άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Γαλλία) κουβέντα, για τον καπιταλισμό που τρώει τα σωθικά και της ίδιας της Αμερικής κουβέντα, για το ρόλο του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου κουβέντα, για τις ελληνικές τράπεζες κουβέντα. Το ΑΚΙΠ έχει ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά που κινούνται από έναν παραπλανητικό πατριωτισμό μέχρι μια λαϊκιστική συνωμοσιολογία που πουλάει πολύ τελευταία σε καιρούς που ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει για τη μιζέρια μας. Ο χάρτης που έβγαλε το ΑΚΙΠ στην ιστοσελίδα του για τους μισθοφόρους της νέας τάξης και το δίκτυο της σαϊεντολογίας στην Ελλάδα αποπροσανατολίζουν ακόμα πιο πολύ τον εξεγερμένο λαό που δεν ξέρει που να κατευθύνει την οργή του.

 

Φασίστες, «πατριώτες» βαδίζουν χέρι χέρι

Ο «πατριωτικός»-κρυφοεθνικιστικός λόγος που ευδοκιμεί τον τελευταίο καιρό στην ελλαδα, εκμεταλλευόμενος την οργή του κόσμου, είναι απίστευτα επικίνδυνος. Οδηγεί σε έναν ταχύ εκφασισμό της κοινωνίας και η βία του λαού μοιάζει να γίνεται το μέσο για την υποδούλωσή του, παρά για την απελευθέρωσή του. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό της 12 φεβρουαρίου 2012 στα γραφεία των βουλευτών Δένδια και Γκερέκου. Όταν λοιπόν στο δημοτικό θέατρο κάποιος φώναξε «τι καθόμαστε εδω και συνεδριάζουμε», σηκώθηκαν όλοι οι οργανωμένοι εθνικιστές μαζί με τον υπόλοιπο, άκακο υποτίθεται, πατριωτικό-κρυφοεθνικιστικό χώρο. Με αρκετό ενθουσιασμό ακολούθησε πολύς κόσμος που θεώρησε την πρόταση αυτή αυθόρμητη και έσπευσε να εκφράσει και αυτός την οργή του. Η συνέχεια ήταν γνωστη. Στα ακροδεξιά blog και site της κέρκυρας η επίθεση αυτή παρουσιάστηκε σαν ξεκάθαρη νίκη των εθνικιστών που βαρέθηκαν τις κουβέντες και τις πορείες του παρελθόντος. Χαρακτηριστικές είναι οι κουβέντες στενού τύπου των πρωτοστατών του ΑΚΙΠ με τους κοντοκουρεμένους φουσκωτούς της Χρυσής Αυγής μετά το τέλος της κουβέντας στο Δημοτικό Θέατρο, δείχνοντας τις συνδέσεις των δύο πολιτικών χώρων.

 

Συμπερασματικά, είμαστε μαζί με τη γνήσια λαϊκή οργή, είμαστε μαζί με την εξέγερση του κόσμου που είναι διατεθειμένος ακόμα και με βίαιο τρόπο να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, αλλά προς ποια κατεύθυνση θα πάει αυτό το πράγμα. Προς εκείνη που θέλει το ΑΚΙΠ ή η Χρυσή Αυγή; Θέλουμε να φύγουν οι αυτοί οι πολιτικοί για να ανέβουν άλλοι πιο πατριώτες ηγέτες στο τιμόνι; Θέλουμε να αποφασίζουμε όλοι μαζι για τη ζωή μας αμεσοδημοκρατικά ή μήπως θέλουμε τις ειδικές δυνάμεις να το κάνουν για εμάς; Θέλουμε να μιλάμε για έναν πόλεμο απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο που μας ξεζουμίζει ή για ένα τυφλό μίσος απέναντι σε κάθε ξένο, απέναντι σε κάθε διαφορετικό; Τα δεινά μας θα λυθούν αν κουμάντο στην κοινωνία μας κάνουν οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες και όχι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί; Να τα βάλουμε λοιπόν κάτω και να σκεφτούμε ποιοι μας φταίνε και ας αφήσουμε τη φωτιά και το τσεκούρι για τους προδότες στην άκρη. Όσο για το τι σημαίνει πλεόν «πατριώτης», να αρχίζουμε σιγά σιγά να πονηρευόμαστε και ίσως να βάλουμε και άλλες προτεραιότητες στις αξίες που μας στοιχειώνουν χρόνια τώρα από τότε που μας πιπιλάγανε το μυαλό στο σχολείο.   

 

Πρωτοβουλία για το ξεσκέπασμα του συγκαλυμμένου εθνικισμού

Εικόνες:

από Δ. Μάνος 08/05/2012 7:53 πμ.


 

Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορώ να δεχτώ όλο το άρθρο σου, σχεδόν στο ακέραιο, είναι η υπόθεση οτι οι άνθρωποι στους πυρήνες με τους οποίους τρίφτηκες είναι όντως εθνικισταράδες του κερατά και δεν έχουν ιδέα από ταξικό διαχωρισμό. Κατά τα άλλα, μόνο λασπολόγο θα σε χαρακτήριζα και ίσως πληρωμένο.

Kαι ο Γκέμπελς κάλεσε τον κόσμο σε ένα ενιαίο κεντρικό σχηματισμό, παραμερίζοντας κομματικές ιδεολογίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, εξυπηρετεί και τους ίδιους σκοπούς.

Είναι ψέμα ότι ο Καζάκης (μιλάω για τον Καζάκη σε αυτην την απάντηση και ΟΧΙ για τον λαό του ΕΠΑΜ που μπορεί να είναι βαθιά νυχτωμένος σε πολλές περιπτώσεις) δεν αναγνωρίζει τον ταξικό αγώνα. Εκτός αν θεωρείς ταξικό σου αντίπαλο τον νεόπλουτο ή τον κληρονόμο που έχει μια βίλα, ένα εξοχικό και ίσως και ένα σκάφος και τον τσουβαλιάζεις μαζί με τους μεγαλοεργολάβους και τους μιντιοκράτορες δυνάστες, μαζί με τα παπαγαλάκια τους και τα υπόλοιπα γρανάζια. Όποιος γεννήθηκε πλούσιος και δεν χάρισε την περιουσία του για να γίνει εργάτης στις οικοδομές είναι ταξικός εχθρός σου;

Ουκ ολίγες φορές ο Καζάκης μαζί με τον Μάνο Κακλαμάνο έχουν κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από τα κατειλημμένα από απεργούς εργατικά κέντρα, ερευνητικά ιδρύματα, υπουργεία κ.α. Πάμπολλες φορές έχουνε καλέσει τον κόσμο σε πορείες και έχουν επικροτήσει κάθε φορά την προσπάθεια του και την αντοχή του.

Είναι ψέμα ότι ο Καζάκης καλεί σε απελευθερωτικό αγώνα μόνο τους ομο-αίματους Έλληνες. Ο Καζάκης αναφέρεται σε πατριώτες και πατριώτη θεωρεί όποιον έχει ή θέλει να προσφέρει αίμα και ιδρώτα για να ευδοκιμήσει αυτός τόπος, φυσικά και πνευματικά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή ιδεολογίας. Ο μόνος λόγος που επικαλείται «Εθνικό Συμφέρον» και «Εθνική Κυριαρχία» είναι ότι οι κεφαλαιοκράτες εκτός του ότι έκλεψαν τον πλούτο, τα χρήματα,  διέλυσαν την παραγωγική βάση και τις κοινωνικές υποδομές, επίσης κατέστρεψαν και τα «Εθνικά Ιδρύματα Ερευνών» που είναι τεράστιος πλούτος γνώσης (μάλιστα προς άμεση εκμετάλλευση) και απεμπόλησαν την «Εθνική Κυριαρχία» η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Έλληνες υπηκόους σε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Είναι ψέμα ότι ο Καζάκης δεν λέει κουβέντα για τους μετανάστες. Έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και για τις συνθήκες που υπέγραψαν οι δωσίλογοι πολιτικοί και για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης τους εδώ μέσα. Έχει τις καλύτερες προθέσεις για να δώσει ίσες εργασιακές ευκαιρίες σε όσους μπορεί να απορροφήσει αυτή η χώρα και σε όσους θέλουν να φύγουν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέσα με τις καλύτερες το δυνατόν προδιαγραφές.

Είναι ψέμα ότι αποκρύβει τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό. Έχει εναποθέσει τόσα πολλά στοιχεία για το συσσωρευμένο κεφάλαιο, για τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών , για τις οικονομικές δικτατορίες, τα αποικιακά καθεστώτα, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε όλες τις τριτοκοσμικές και κατεχόμενες χώρες του πλανήτη αναλύοντας σε επαρκή βαθμό το πώς στήθηκε το σχέδιο σε καθεμιά από αυτές τις χώρες καθώς και ποίοι είναι οι εμπλεκόμενοι. Μπορεί να μην έχει πει για τα διαμάντια στην Σιέρα Λεόνε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να τον κατηγορήσει ότι αποκρύπτει την λαίλαπα του καπιταλισμού.

Ο Καζάκης είναι δηλωμένος αριστερός και κομμουνιστής και το μόνο που θέτει ως πρόταγμα είναι να σώσουμε την χώρα και τον λαό της ΕΣΤΩ προσωρινά και μέσα σε αυτές τις παγκόσμιες συνθήκες. Δεν μπορώ να καταλάβω, εφόσον δεν είναι έτοιμη η κοινωνία να δεχτεί ένα άλλο οικονομικό πρότυπο και κατάργηση των εξουσιών, τι θα κάνουμε έως τότε; Θα καθόμαστε να συζητάμε για το πώς είναι ο ιδανικός κόσμος και πόσο αξίζει να αγωνιζόμαστε για αυτό; Αν μας στερήσουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση, τότε πως θα σκεφτόμαστε καθαρά και πώς να αντέξουμε την πάλη; Αν σου κάθετε καλύτερα η λέξη ομάδα ανθρώπων αντί για το έθνος μπορείς να χρησιμοποιείς αυτήν, όμως τίποτες δεν αλλάζει.

Γενικότερα ο Καζάκης σπανίως γενικολογεί και όταν μιλάει για κάτι, εκτός του ότι έχει τεράστια κοινωνική, πολιτική και ιστορική γνώση γύρω από το θέμα, έχει επίσης και στοιχεία και αποδείξεις.

Η άποψη μου είναι αποτέλεσμα 1.000+ ωρών ακρόασης του Καζάκη και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίησα αυτολεξεί εκφράσεις του, οπότε δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας αυτών. Εσύ θα ήθελες να μας πεις πως έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα αγαπητέ;

Λυπάμαι βαθύτατα για την ευκαιρία που δίνει το κάλεσμα του ΕΠΑΜ σε ακραία στοιχεία, όμως ρε φίλε ας σώσουμε το τομάρι μας πρώτα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε με αυτούς. Δεν νομίζω ότι αν έπαιρνε φωτιά το σπίτι σου θα έδιωχνες τον γείτονα, που σε βοηθάει να την σβήσεις, επειδή είναι ακροδεξιός. Έτσι δεν είναι;

Τέλος, ο απώτερος στόχος του ΕΠΑΜ είναι η λαϊκή κυριαρχία, χωρίς μεσάζοντες αν γίνεται. Η δομή του είναι αμμεσοδημοκρατική και το ίδιο επιδιώκει να εφαρμόσει και στο πολίτευμα. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του, τότε σχεδόν αυτόματα διαλύεται. Είναι ξεκάθαρη η θέση του ΕΠΑΜ για την οριζόντια οργάνωση, χωρίς ηγέτες και κέντρα ελέγχου. Τώρα αν οι κοινωνία δεν είναι έτοιμη και πρόθυμη δεν είναι φταίξιμο του ΕΠΑΜ. Επίσης βάλτο καλά στο μυαλό σου, παρακλάδια στο ΕΠΑΜ δεν υπάρχουν και αν υπάρξουν, αποκόβονται.

 

(ΥΓ:  όσον αφορά το κάλεσμα για σύμπραξη σε ακραία στοιχεία, μιλάω μόνο για ανθρώπους που είναι απλά παραπλανημένοι και αμαθείς και έμειναν εκεί. Δεν θα δεχόμουν κανένα μαχαιροβγάλτη δολοφόνο δίπλα μου, ακόμα και να καίγονταν το σπίτι μου, όπως δεν δέχεται και το ΕΠΑΜ).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License