Τοποθέτηση της Πόλας Ρούπα στο δικαστήριο του Επαναστατικού Αγώνα στις 7/3/2012

Τοποθέτηση της Πόλας Ρούπα στο δικαστήριο του Επαναστατικού Αγώνα στις 7/3/2012 για την ανατίναξη του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη στις 12/5/2007


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΣΤΙΣ 7/3/2012 ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 12/5/2009

 

 

  Καταρχήν να πω ότι δεν ήταν μια συμβολική ενέργεια όπως ειπώθηκε πριν από τον συνήγορο, αλλά ήταν μια ουσιαστική ενέργεια και ήθελε να συμβάλει στην κατεύθυνση αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μακροχρόνια ληστεία του ελληνικού λαού.

 Όταν μιλάμε για την Eurobank, μιλάμε για τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα, όπου επί σειρά ετών ρουφούν το αίμα του ελληνικού λαού μέσω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών τους με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μέσω των «επενδύσεων» που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της πολιτικής των δανείων.

  Για τη δικαστική εξουσία η Eurobank όπως και όλες οι τράπεζες είναι  «κοινωφελείς οργανισμοί». Αντιστοίχως και οι δημιουργοί τους αποκαλούνται από τους υπηρέτες των πλουσίων «εθνικοί ευεργέτες». Ένας τέτοιος «εθνικός ευεργέτης» ήταν ο Γ. Λάτσης που ίδρυσε την δεκαετία του 1980 την EFG  Eurobank σε συνεργασία με την Deutche Bank, τον γνωστό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό όμιλο-κολοσσό και έναν από τους μεγαλύτερους πυλώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη. Πριν δημιουργήσει την Eurobank έχει προηγηθεί μια μεγάλη και πλούσια οικονομική δραστηριότητα του εν λόγω καπιταλιστή ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους Έλληνες εγκληματίες γιατί εκμεταλλεύτηκε επί μακρόν τον πλούτο της χώρας και την κοινωνία, είτε μέσω της εμπορίας αγροτικών προϊόντων είτε μέσω της εμπορίας πετρελαίου και την ευρύτερη εφοπλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε είτε με τα «θαλασσοδάνεια» που έπαιρνε από το ελληνικό κράτος, όπως έκανε όλη η ελληνική οικονομική ελίτ. Με τα «θαλασσοδάνεια» εξάλλου ως γνωστό έφτιαξαν την αυτοκρατορία τους οι Έλληνες εφοπλιστές .

 Ο Λάτσης, όπως και πολλοί μεγαλοκαρχαρίες του κεφαλαίου, στράφηκε στον τραπεζικό κλάδο σε μια περίοδο όπου λόγω της συστημικής κρίσης που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά την δεκαετία του ΄70, ο δανεισμός των λαών της Ευρώπης δημιουργούσε την προοπτική κερδών, τα οποία δεν μπορούσαν να αντλήσουν από άλλους τομείς της παραγωγής.

  Έφτιαξε μια αυτοκρατορία με τράπεζες σ’ όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και στην Ελλάδα μέσα στην περίοδο που ξεκινούσε ο νεοφιλελευθερισμός. Μέσα σ’ αυτή την περίοδο η πολιτική των δανείων, την οποία στήριξαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, χρησιμοποιήθηκε για να ενισχυθεί η κατανάλωση από τους λαούς της Ευρώπης τη στιγμή που οι μισθοί δεν αρκούσαν, ώστε να απορροφηθεί το παραγόμενο προϊόν, να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μειωμένων κερδών για τους καπιταλιστές, γεγονός που θα συνέβαλε κατά πως νόμιζαν στο να υπερβεί ο καπιταλισμός την κρίση του. Έτσι έβαλαν τη θηλιά των δανείων στο λαιμό όλων των Ευρωπαίων εργαζόμενων. Ειδικά στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία πήρε μεγάλες διαστάσεις την δεκαετία του ΄90 και την δεκαετία του 2000.

  Η Eurobank πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το ΄99. Μαζί με άλλες ελληνικές τράπεζες «έσπρωξαν» μέσω μιας προπαγάνδας που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την οικονομική ελίτ και την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας τάξης να συμμετάσχει στο χρηματιστηριακό τζόγο. Με αυτή τη μεθόδευση κατάφεραν να καταστρέψουν μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά δις δραχμές χάθηκαν μέσα στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, άνθρωποι αυτοκτόνησαν μετά από την χρηματιστηριακή κατάρρευση, οι τράπεζες κατάφεραν να γεμίσουν με ρευστό τα θησαυροφυλάκιά τους και παράλληλα ν’ ανοίξουν τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας από το υπερεθνικό κεφάλαιο. Μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και άλλες πολυεθνικές μόλις έσκασε η χρηματιστηριακή φούσκα, αγόρασαν σε τιμή ευκαιρίας τις απαξιωμένες μετοχές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο πέρασε στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου το σημαντικότερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας.

 Ήταν μεγάλη η συνεισφορά της Eurobank στην διαδικασία προσαρμογής της χώρας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και μεγάλη η προσφορά της στη διαδικασία υπαγωγής του ελληνικού λαού στο βραχνά του χρέους και στην καταστροφή που αυτό επέφερε.

  Η Eurobank και οι άλλες τράπεζες ευθύνονται κατά την άποψή μου και για τις αυτοκτονίες δανειοληπτών. Τώρα υπάρχουν όλο και περισσότεροι που αυτοκτονούν λόγω της κρίσης του χρέους και λόγω των δανείων προς τις τράπεζες, τα οποία αδυνατούν ν’ αποπληρώσουν. Ευθύνονται για το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι άστεγοι, γιατί τους παίρνουν τα σπίτια για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Ευθύνονται για το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται, αφού πάρα πολλοί  άνθρωποι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές στο φαγητό τους για να μην κατασχέσουν οι τράπεζες το σπίτι τους και μείνουν στον δρόμο. Ευθύνονται για πάρα πολλά εγκλήματα.

 Να σας πω και το εξής: Στην τελευταία κινητοποίηση στις 12 Φεβρουαρίου που έγινε ενάντια στην ψήφιση του 2ου μνημονίου, υπήρχαν ηλικιωμένοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να σπάσουν τράπεζες.

  Όταν καταστρέφεται μια τράπεζα, είτε από έκρηξη είτε από φωτιά,  ανακουφίζονται όλοι οι φτωχοί άνθρωποι. Είναι μια στιγμή ανακούφισης για την πλειοψηφία της κοινωνίας που το επικροτεί. Μια τράπεζα είναι εχθρός για κάθε άνθρωπο που δεν ανήκει στους προνομιούχους και κάθε φορά που θα ανατινάζεται, κάθε φορά που θα καταστρέφεται, θα προκαλεί ανακούφιση και ευχαρίστηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

 

  Επειδή αναφέρθηκα πριν στο ζήτημα της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις τράπεζες, ξέχασα να πω μερικά πράγματα που είναι πολύ σημαντικά. Το ελληνικό κράτος πάντα στήριζε το κεφάλαιο. Γι’ αυτό υπήρχε το κράτος, γι’ αυτό υπάρχει και γι’ αυτό θα υπάρχει. Επί κυβερνήσεως Σημίτη μπήκε ουσιαστικά σε λειτουργία η ΑΕΔΑΚ, η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επενδύονται από «αξιόπιστους» επαγγελματίες και «ειδικούς» επί των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Των χρημάτων δηλαδή, που οι εργαζόμενοι καταθέτουν για να πάρουν σύνταξη.

  Μέσω αυτής της ΑΕΔΑΚ, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ελληνικών τραπεζών και η Eurobank, τα χρήματα των ασφαλισμένων επενδύονταν στο χρηματιστήριο. Με τα χρήματα των ασφαλισμένων αγοράστηκαν μετοχές ακόμα και εταιρειών στις οποίες είχαν συμφέροντα οι τράπεζες οι οποίες συμμετείχαν στην ΑΕΔΑΚ, αγοράστηκαν ακόμα και μετοχές των ίδιων των συγκεκριμένων τραπεζών, όπως της Eurobank. Αυτές είναι σοβαρές κομπίνες και μάλιστα νόμιμες. Πρόκειται για σχέδιο λεηλασίας των χρημάτων των ασφαλισμένων που γινόταν από κοινού με τους μεγαλοκαρχαρίες του ελληνικού κεφαλαίου και με το ελληνικό κράτος. Και γινόταν επί χρόνια.

  Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω των επενδύσεων στο χρηματιστήριο και σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία –όπως και οι μετοχές- έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους, αναμένεται να καταρρεύσουν. Μόνο το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στη χώρα, έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από αυτές τις τοποθετήσεις, από αυτή την λεηλασία, για την οποία το ελληνικό κράτος και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες. Αυτές δουλεύουν για να πλουτίζουν οι Λάτσηδες και όλα τα καθάρματα που ανήκουν στην άρχουσα τάξη αυτής της χώρας.

  Η κυβέρνηση Καραμανλή στη συνέχεια, ενόψει της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βρισκόταν σε εξέλιξη το 2008, είχε παραχωρήσει προληπτικά μεγάλα  πακέτα οικονομικής στήριξης σε τράπεζες οι οποίες δεν είχαν ακόμη χτυπηθεί από την κρίση. Το ποσό που είχε η τότε κυβέρνηση διοχετεύσει στην διαδικασία στήριξης των τραπεζών ήταν 78 δις και η Eurobank σε αυτή τη διαδικασία είχε ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση. Εκείνο το διάστημα ο ιδιοκτήτης της εν λόγω τράπεζας, ο Σπύρος Λάτσης, κατείχε περιουσία που συνολικά έφτανε τα 11δις δολάρια.

  Πρόκειται δηλαδή για ένα δισεκατομμυριούχο που τον στηρίζει το ελληνικό κράτος προκαταβολικά, ώστε να προλάβει τυχόν απώλειες που αυτός θα έχει από τις επενδύσεις του στα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας των ΗΠΑ, τα οποία τιτλοποιήθηκαν και μεταπωλήθηκαν σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο τράπεζες, ή από τις απώλειες που τυχόν θα είχε η τράπεζά του από τη μειωμένη λόγω της κρίσης φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υποθήκευσαν τα χρήματα των εργαζομένων και τον κοινωνικό πλούτο της χώρας για να προσπαθήσουν να αποφύγουν οι μεγαλοτραπεζίτες αυτού του τόπου την κρίση.

 Η κρίση του ελληνικού χρέους βέβαια δεν τους άφησε ανέγγιχτους. Κατέληξε τελικά να έχουν απώλειες. Ο «κύριος» Λάτσης εκτιμάται ότι έχασε αρχικά από την κρίση γύρω στα 500 εκατομμύρια, ποσό αμελητέο μπροστά στην συνολική περιουσία του. Όμως χωρίς τη στήριξη του ελληνικού κράτους οι απώλειές του θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

 Ο ίδιος έχει αρχίσει τώρα να «αναδιπλώνεται» επενδυτικά και να ξεπουλάει. Η πραγματική αξία της Eurobank έχει φανεί λόγω της κρίσης ότι είναι στην πραγματικότητα κατά πολύ μικρότερη απ’ ότι την παρουσίαζαν πριν την κρίση. Όμως με βάση την αρχική της κεφαλαιακή αξία ο Λάτσης πήρε τις κρατικές ενισχύσεις και τώρα προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το επερχόμενο ελληνικό ναυάγιο.

 Ο Λάτσης έχει κάνει σειρά από απάτες. Δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τόσο καλά την κρίση του ελληνικού χρέους και την οικονομική κρίση γενικότερα αν δεν είχε συνεχή στήριξη από το ελληνικό δημόσιο, η οποία μάλιστα, εξασφαλίστηκε με νόμιμη απάτη. Ακόμα και με τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα δικαιούταν να πάρει την οικονομική στήριξη που πήρε. Αναφέρουν δημοσιεύματα ότι με βάση την οικονομική κατάσταση του 9μήνου και τα στοιχεία της τράπεζας, η Eurobank είχε λάβει εγγύηση δανεισμού ύψους 9,7 δις ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια που κατείχε ήταν κατά πολύ μικρότερα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και με τους δικούς τους κανόνες η τράπεζα αυτή δεν δικαιούταν να πάρει την εγγύηση.

  Επίσης, το γεγονός ότι η έδρα της Eurobank είναι στην Ελβετία, δηλαδή είναι εκτός της ευρωζώνης, σημαίνει ότι δεν δικαιούται να πάρει οικονομική στήριξη από το ελληνικό δημόσιο. Έτσι «μεταφέρανε» επί τόπου την έδρα της στην Ελλάδα ώστε να δικαιούται να πάρει τη στήριξη.

  Όσον αφορά τη διαδικασία της υποτιθέμενης «σωτηρίας» της χώρας, αυτή, όπως είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο, αφορά την προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών, αφορά τη σωτηρία του κεφαλαίου και του συστήματος. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η διαδικασία του λεγόμενου «κουρέματος» του χρέους που κατέχουν οι ομολογιούχοι στα χέρια τους, η οποία διαδικασία στηρίζεται στις εγγυήσεις και τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Και αυτή η ρευστότητα στην ουσία θα αντληθεί από την εκμετάλλευση των εργαζομένων της Ευρώπης. Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς καταλήστευσης του κοινωνικού πλούτου.

 Η Eurobank καταλήστευσε τον ελληνικό λαό αλλά και άλλους λαούς όπως της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Πολλές από τις χώρες που είχε αναπτύξει δραστηριότητες η Eurobank έχουν καταρρεύσει και οι λαοί τους έχουν πτωχεύσει με την συμβολή της συγκεκριμένης τράπεζας, η οποία τους καταλήστευε μέσω της πολιτικής των δανείων.

  Στην πραγματικότητα η Eurobank είναι ένας εγκληματικός οικονομικός οργανισμός όπως είναι όλες οι τράπεζες. Στην πραγματικότητα οι τραπεζίτες και όλα αυτά τα κοράκια του κεφαλαίου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να γίνει μια Κοινωνική Επανάσταση να τους πετάξουμε έξω από την χώρα. Να γίνει στάση πληρωμών, να διαγραφεί το χρέος, να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ. Να απαλλοτριωθεί όλη η περιουσία τους και να περάσει στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτή θα είναι η καλύτερη απονομή δικαιοσύνης για όλη αυτή τη μακροχρόνια λεηλασία που έχει υποστεί ο τόπος από αυτούς τους εγκληματίες.              

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License