Η Αθλιότητα των εκλογών και η ευθύνη των πολιτών

αντιεκλογικό κείμενο που μοιράζεται στο βόλο

η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός, φασαρία κατανομής υπουργείων, «αρμοδιοτήτων» και συμφερόντων, αλλά μέσον προς ένα σκοπό: την ηθική δόμηση των κοινωνιών και του ανθρώπου. Και ηθική δόμηση δεν υπάρχει όταν ο υπόκοσμος της πολιτικής γίνεται η επίσημη έκφρασή της (Γερ. Κακλαμάνης)

Ακούμε συχνά τελευταία, ότι το «πολιτικό σύστημα» είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς υπεύθυνο για την κρίση. Παραβλέποντας την πραγματικότητα του ότι η κρίση είναι καθολική και συστημική, κορυφαίοι παράγοντες, βασικοί στυλοβάτες του «πολιτικού συστήματος» εξαπολύουν μύδρους και ηλίθιες παρόλες, αποκαλώντας το σάπιο και διεφθαρμένο, ομολογώντας έτσι ξεδιάντροπα πως είναι σάπιοι και διεφθαρμένοι αφού βγήκαν από αυτό το ίδιο το «σύστημα». Οι ίδιοι αυτοί μασκαράδες, μέσα στον πανικό τους από την πλήρη συνείδηση που έχουν πλέον οτι το ιστορικό τέλος της δυναστείας τους είναι κοντά, βγάζουν και το τελευταίο όπλο από τη φαρέτρα τους για την παραπλάνηση του λαού: το έθνος! Πάντα έτσι έκαναν σε ανάλογες περιόδους στην ιστορία, γλιτώνοντας το τομάρι τους και συνεχίζοντας την υποδούλωση του λαού. Στο όνομα του έθνους! Από κοντά και οι ύαινες-μιάσματα της ανθρώπινης κοινωνίας, οι φασίστες-νεοναζί. Πάντα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων έβγαιναν από τις κουφάλες τους να πάρουν το μερτικό τους στο ανθρώπινο αίμα, καλυπτόμενοι πίσω από το μύθευμα του «έθνους» που λειτουργεί ως παγίδα ανθρώπινων θυμάτων.

Αν η αστική τάξη είναι δυο φορές υπόλογη για το σημερινό κατάντημα, η αριστερά είναι δέκα! Επειδή είναι ο κατ’εξοχήν πολιτικός χώρος που βλέπει στο μέλλον και στην πραγματική πρόοδο. Από τη μία ο χώρος του πρώην κ.κ.ε. εσ. και από την άλλη ο χώρος του κ.κ.ε. υπήρξαν μέχρι τώρα, τα στηρίγματα και το άλλοθι της αστικής «δημοκρατίας», είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Ποτέ δεν κάλεσαν το λαό σε πραγματικό, μαζικό αγώνα εναντίον του συστήματος, βολεμένοι στο άντρο της ανά την επικράτεια τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου έβγαζαν εκπροσώπους και βόλευαν κομματικούς, παιδιά και σόγια. Ιδιαίτερα το κ.κ.ε. αντί να παραιτηθεί του κοινοβουλίου και να καλέσει το λαό σε ανένδοτο αγώνα διαρκείας μέχρι την τελική ανατροπή, δικαιολογώντας έτσι στοιχειωδώς τον τίτλο του, περιχαρακώθηκε στο εαυτό του, με συνειδητή εναντίωση στο αυθόρμητο ανατρεπτικό κίνημα. Εκτός από τα βασικά κόμματα της «δημοκρατίας» υπάρχουν και τα διάφορα κομματίδια, οργανώσεις, ομάδες, γκρουπούσκουλα και τα κινήματα που ξεπήδησαν τα 2 τελευταία χρόνια. Όλοι αυτοί, ενώ στον καθημερινό τους πολιτικό λόγο, σε συνελεύσεις, πορείες, διαδηλώσεις μιλάνε για εξέγερση, επανάσταση και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι αναπαράγοντας αφενός τη νοοτροπία της ανάθεσης και αφετέρου νομιμοποιούν την «αστική δημοκρατία», εναντίον της οποίας θέλουν να επαναστατήσουν! Πραγματικό κομφούζιο! Πλήρης αντίθεση λόγου και πρακτικής, όμοια και απαράλλακτα με τους επαγγελματίες πολιτικούς των κομμάτων που άλλα λένε, άλλα σκέφτονται και άλλα κάνουν. Σύμπαντες οι συμμετέχοντες στο εκλογικό παιχνίδι υπό την ενορχήστρωση των μ.μ.ε. (απαραίτητου παράγοντα της πολιτικής λοβοτομής του λαού) πετάνε και την άλλη πολιτική μπαρούφα: «αν αλλάξουν» λέει «τα πρόσωπα και αναδειχτούν νέοι πολιτικοί, θα αλλάξει και το πολιτικό σύστημα».

Η ιστορία όμως βρίθει παραδειγμάτων, και αυτό αποτελεί αξίωμα πλέον στην πολιτική, όταν αλλάζοντας μόνο τα πρόσωπα με τους θεσμούς να παραμένουν οι ίδιοι, η διαφθορά και η διαπλοκή αναπαράγονται στον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό. Όπως επίσης αποτελεί αξίωμα το οτι για να καταστήσεις ένα λαό εσαεί υποτελή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι η παιδεία. Το ζητούμενο συνεπώς σήμερα, είναι η καθιέρωση νέων θεσμών οι οποίοι να διασφαλίζουν την κατάργηση της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και την κατάργηση της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης της φύσης μέσω της οποίας υπονομεύεται η ύπαρξη του ανθρώπου. Εκείνο που χρειάζεται λοιπόν είναι μια ευρεία κοινωνική και πολιτική ζύμωση για να έρθουν στο φως οι νέοι θεσμοί. Μια ευρεία επίσης κινηματική-επαναστατική διαδικασία με κατάληξη τη δημιουργία νέων συνταγμάτων με κατοχύρωση πολιτικών ελευθεριών και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των πολιτών. Κι αυτό, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο, στη γειτονιά, στη συνοικία, στο χωριό, στην πόλη. Με δύο λόγια χρειάζεται πολιτική και κοινωνική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Σήμερα ο μόνος συνεπής και υπεύθυνος δρόμος απέναντι στον εαυτό μας και την κοινωνία, είναι η πολιτική στάση της αποχής από τις εκλογές και η οργάνωση σε καθημερινό αγώνα για την πολιτική και κοινωνική επανάσταση. Οργάνωση σε καθημερινό αγώνα για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Οι φιλόσοφοι έχουν απλώς εξηγήσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους, αυτό που έχει σημασία είναι να τον αλλάξουμε (Καρλ Μαρξ)

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License