συνεργασια πρυτανειας και αστυνομιας στην εκκενωση των εστιων της παντειου

και στοχοποιηση αλλων 3 καταληψεων

 

 

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέκτησε ξανά τη φοιτητική του εστία

Χρειάστηκε ο σεισμός της οικονομικής κρίσης, ο νέος νόμος περί κατάργησης ασύλου που αρχίζει να εφαρμόζεται, αλλά και η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιω. Τέντε, για τα κατειλημμένα δημόσια κτίρια, ώστε το Πάντειο Πανεπιστήμιο να αγγίξει την «καυτή πατάτα» της φοιτητικής του εστίας. Πρόκειται για το εξαώροφο κτίριο επί της οδού Λαγουμιτζή 6, δυναμικότητας 210 κλινών, το οποίο μετά τις σημαντικές καταστροφές από τον σεισμό του 1999, έπαψε να λειτουργεί. Ετσι, βρήκαν την ευκαιρία να το «καταλάβουν» εξωπανεπιστημιακοί. Η κατάληψη έληξε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Τότε άνδρες της αστυνομίας «ανακατέλαβαν» το κτίριο, που πλέον προορίζεται να επαναχρησιμοποιηθεί για φοιτητική στέγη. Την έγκριση είχε δώσει η Σύγκλητος με ομόφωνη απόφασή της.

Ειδικότερα, η επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε σε λίγα λεπτά, αφού το κτίριο ήταν κενό. Από το 1999 όταν κατελήφθη, ο αριθμός των ατόμων που το χρησιμοποιούσαν αυξομειώνονταν. Σταδιακά, μετά το 1999, τα αποτυπώματα της κατάληψης στο κτίριο άρχισαν να γίνονταν ορατά από τους περαστικούς. Αναρχικά συνθήματα, αντιεξουσιαστικές κορώνες, κόκκινα και μαύρα χρώματα έδιναν τον τόνο των νέων «ιδιοκτητών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τελευταίο διάστημα στο κτίριο έμεναν 22 άτομα εκ των οποίων δύο φοιτητές. Οπως περιέγραφαν, χθες, μέλη του πρυτανικού συμβουλίου, το εσωτερικό του εξαώροφου κτιρίου -κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60- χρειάζεται σχεδόν χτίσιμο εκ βάθρων. Εκτός από τις γενικευμένες καταστροφές στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στους χώρους υγιεινής, οι επί δεκαετία καταληψίες άφησαν ελάχιστες μεσοτοιχίες στη θέση τους!

Ο χειρισμός του θέματος έδειξε ότι η ηγεσία του Ιδρύματος -πρυτανικό συμβούλιο, σύγκλητος- ήταν αποφασισμένη να κλείσει το δύσκολο θέμα της επανακατάληψης της φοιτητικής εστίας. Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική απόφαση της Συγκλήτου ήταν ομόφωνη, ενώ το Πανεπιστήμιο είχε ενημερώσει σχετικώς με υπηρεσιακή αλληλογραφία τα υπ. Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές ήδη από τον Ιανουάριο του 2012. Βέβαια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η εφαρμογή της απόφασης καθυστέρησε καθώς αναζητήθηκε ο κατάλληλος, πολιτικά, χρόνος για μία επέμβαση σε πανεπιστημιακό κτίριο. Κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η αλλαγή (με τον μίνι ανασχηματισμό της 7ης Μαρτίου) στην ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, την ίδια στιγμή που στο υπ. Παιδείας θέση-κλειδί, ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα ΑΕΙ, έχει ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις φοιτητικές παρατάξεις. «Η έννοια του εξορθολογισμού και της εισαγωγής σε μία νέα εποχή αφορά και τις φοιτητικές παρατάξεις» ανέφερε στην «Κ» η αντιπρύτανης του Παντείου, κ. Ισμήνη Κριάρη. Βέβαια, η νέα σελίδα της φοιτητικής του εστίας δεν σημαίνει και λήθη για τις παραλείψεις του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή που η εστία δυναμικότητας 210 κλινών ήταν κατειλημμένη, το Ιδρυμα έδινε 600.000 ευρώ ετησίως σε ξενοδοχείο στην οδό Αχαρνών για να στεγάζονται οι οικονομικά αδύναμοι, δικαιούχοι στεγαστικής μέριμνας, φοιτητές του, καθώς και οι Ευρωπαίοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Ιδρυμα στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανταλλαγής Erasmus. Επίσης, το Ιδρυμα αρνήθηκε την πρόταση του Οργανισμού Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για πολυτελή ανακαίνιση της κατειλημμένης, τότε, εστίας. Ηταν ακόμη η εποχή του πάρτι...

Καταληψίες ελέγχουν τρία κτίρια σε Αθήνα και Κρήτη

Στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχουν χώροι, τα λεγόμενα «στέκια», που από χρόνια τελούν υπό κατάληψη από άτομα που αυτοτοποθετούνται στον χώρο των αναρχικών. Οι περισσότεροι υπό κατάληψη χώροι βρίσκονται εντός των ιδρυμάτων. Ομως, υπάρχουν και τρία υπό κατάληψη κτίρια (όπως συνέβη με τη φοιτητική εστία του Παντείου). Πρόκειται για το κτίριο Βανκβούβερ, επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων, του Οικονομικού Παν. Αθηνών. Λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του 1999, το κτίριο χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» και έπαψε να χρησιμοποιείται από το πανεπιστήμιο. Αυτή ήταν η αφορμή για να καταληφθεί από τους εξωπανεπιστημιακούς. Επίσης, στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης υπό κατάληψη τελεί νεοκλασικό κτίριο του Παν. Κρήτης, το οποίο ονομάζεται «Ευαγγελισμός». Τέλος, από τον Ιούνιο του 2004, εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει στα Χανιά το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, όπως ονομάζεται. Μάλιστα, πριν από την κατάληψη, δόθηκαν περί τα 700.000 ευρώ για την αναστήλωση του κτιρίου, ώστε να στεγασθεί η Σχολή Καλών Τεχνών του ιδρύματος.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License