Τί κάνουμε από τώρα και πέρα με τα χρυσά αυγά…

Τροφή για σκέψη...

Τροφή για σκέψη

Πρώτον, ας δούμε τα δεδομένα:

1. Η Χρυσή Αυγή πήρε 7% πανελλαδικά, με αξιοσημείωτη ομοιογένεια σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας – ακόμα και σε σημεία όπου μετανάστη δεν βλέπουν ούτε με το κυάλι, ή όπου οι μετανάστες είναι ομαλά ενταγμένοι στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου.

2. Η Χρυσή Αυγή τις δύο τελευταίες εβδομάδες δέχτηκε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή επίθεση από τους πάντες, από το ΛΑΟΣ μέχρι τους αναρχικούς, όμως η επικοινωνιακή αυτή επίθεση όχι μόνο δεν μείωσε τα ποσοστά της, αλλά τουναντίον …τα αύξησε!

3. Η επικοινωνιακή επίθεση έγινε τόσο από τα “θεσμικά” μέσα επικοινωνίας (βλ. κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνο), όσο και τα “εναλλακτικά” (blogs, facebook, twitter, αφίσες στο δρόμο, μοιράσματα σε γειτονιές κ.λ.π.).

4. Η επίθεση αυτή εστίασε στα εξής:

α) στο να τεκμηριώσει ότι είναι ΝΑΖΙ (έναντι της θέσης των ιδίων ότι ΔΕΝ είναι ναζί, αλλά εθνικιστές).

β) στο να αναδείξει πτυχές της πολιτικής τους που θεωρήσαμε ότι τους εκθέτουν (π.χ. οι θέσεις τους για τη γυναίκα, για τον εθνικο-σοσιαλισμό, οι επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, κ.ο.κ.)

γ) στο να λοιδωρήσει τους υποψηφίους τους ως αγράμματους νεάτερνταλ και εγκληματίες

δ) και στα mainstream επικοινωνιακά κανάλια, προβλήθηκε η άποψη ότι “συνιστούν απειλή για το πολίτευμα και τη Δημοκρατία”.

5. Η ΧΑ σε αυτά απάντησε με μια χαμηλού προφίλ καμπάνια, βασισμένη στην κατά πρόσωπο επαφή με υποψήφιους ψηφοφόρους και επίσης στη στόμα-με-στόμα διασπορά φημών για τα έργα και τις ημέρες της στον Αγ. Παντελεήμονα.

***

Αυτά είναι τα δεδομένα. Πάμε τώρα στην ανάλυση.

1. Το πρώτο που πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι όλοι μας κάναμε ΛΑΘΟΣ. Από το ΛΑΟΣ μέχρι τους αναρχικούς. Το να λέμε “δεν φταίμε εμείς, φταίει ο δίπλα” (π.χ. ότι φταίει ο Χρυσοχουντίδης με την ατζέντα του, τα κανάλια με την αντι-μεταναστευτική υστερία ή ο …ΣΥΡΙΖΑ που πόλωσε την κοινωνία ή χάϊδευε τα αυτιά των κουκουλοφόρων) είναι άποψη ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βάθος χρόνου, όπως θα υποστηρίξω πιο κάτω.

2. Το εξαιρετικά ομοιογενές χωρικά ποσοστό της ΧΑ και η ισχυρή υποστήριξη που εξασφάλισε απ’ τους νέους ψηφοφόρους και στις εργατικές περιοχές των πόλεων, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι το μεταναστευτικό ήταν ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ζήτημα για όσους ψήφισαν ΧΑ. Δεν ήταν ούτε φοβισμένα γεροντάκια στον Αγ. Παντελεήμονα, ούτε οι εναπομείναντες κάτοικοι των γκέτο των Αθηνών που υποφέρουν από την εγκληματικότητα, αυτοί που αποτέλεσαν τον κορμό των ψηφοφόρων της ΧΑ. Αυτό οφείλαμε να το έχουμε καταλάβει και προεκλογικά. Η ατζέντα ΟΛΩΝ των δεξιών κομμάτων στο μεταναστευτικό ήταν τόσο …ακρο-δεξιά, ώστε δεν χρειάζονταν κάποιος να ψηφίσει ΧΑ για να δωθεί “τελική λύση” στο πρόβλημα. Ακόμα κι ο Χρυσοχουντίδης στρατόπεδα συγκέντρωσης πρότεινε!

3. Αν όμως δεν ψήφισαν ΧΑ γιατί φοβόντουσαν τους μετανάστες, τότε ΓΙΑΤΙ τους ψήφισαν; Αυτό είναι ένα ερώτημα δύσκολο, αλλά αναγκαίο να απαντηθεί. Αυτό που προτείνω μεθοδολογικά είναι να κάνουμε ένα reverse engineering πάνω στην αποτυχημένη αντι-ΧΑ καμπάνια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ξεκινώντας απ’ την υπόθεση εργασίας ότι η καμπάνια απέτυχε όχι γιατί είχαμε άδικο, αλλά γιατί τα ερωτήματα που θέσαμε ήταν ΑΣΧΕΤΑ με τους λόγους για τους οποίους ένα 7% ζήτησε να μπουν οι ΝΑΖΙ στο κοινοβούλιο.

Υποστηρίζω λοιπόν τα εξής:

α) Ότι το ερώτημα “ΝΑΖΙ ή ΝΑ μη ΖΙ;” ήταν εντελώς άσχετο, δεν ενδιέφερε κανέναν εκτός απ’ τους ήδη πεπεισμένους ότι το να ‘σαι ναζί είναι κακό πράγμα.Δηλαδή τους αριστερούς, τους αναρχικούς και τους ελάχιστους “δημοκρατικά ευαίσθητους” συντηρητικούς που ‘χουν απομείνει σ’ αυτή τη χώρα. Στις συνθήκες χάους που έφερε το Μνημόνιο ακόμα κι ένας ναζί, αν είναι αντι-μνημονιακός και υπόσχεται αποκατάσταση των ισορροπιών με τον βούρδουλα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες από μεριάς του ψηφοφόρου, έχει στον ήλιο μοίρα.

β) Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αγράμματο, νεάτερνταλ, εγκληματία, αδιάφορο για τα δικαιώματα της γυναίκας, μαχαιροβγάλτη, κ.ο.κ.

γ) Το ότι η προεκλογική (και όχι μόνο) ατζέντα περιστράφηκε γύρω από θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης, εγκληματικότητας κλπ, έστρωσε το έδαφος ώστε κόμματα με ακροδεξιές θέσεις να κάνουν παιχνίδι, είναι αλήθεια. Είναι όμως λάθος να αποδίδουμε το ποσοστό ενός ΜΟΝΟ ακροδεξιού κόμματος στο “πρόσφορο έδαφος” – το πρόσφορο έδαφος θεωρητικά είναι πρόσφορο για όλους. Επίσης, με δεδομένο ότι ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα έχει διαρραγεί οριστικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι τα παραπάνω ζητήματα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια, ανεξάρτητα απ’ τη σπέκουλα των μνημονιακών και των παπαγάλων τους στα ΜΜΕ. Το να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε θα μας οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή.

δ) Το ότι η καμπάνια των mainstream media και των μνημονιακών εναντίον της ΧΑ εντέλει την ενίσχυσε, είναι επίσης απολύτως δεδομένο. Για να το πούμε απλά, στο απολύτως χαοτικό σκηνικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όποιος ακούμπησε το μνημόνιο καταστράφηκε, και όποιον κατηγόρησαν οι μνημονιακοί, τον ενίσχυσαν! Όπως ακριβώς συνέβη με τον Τσίπρα και τον Καμμένο, συνέβη και με τη ΧΑ.

ε) Είναι επίσης προφανές ότι η καμπάνια των αριστερών/αναρχικών, η οποία έγινε μέσα από εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας, δεν έφτασε ποτέ στους αποδέκτες της. Γιατί όταν κάθεσαι με τον Χρυσαυγίτη στο καφενείο και τα λέτε, ό,τι και να γράψω εγώ στο twitter πρώτον πιθανότατα δεν θα το μάθεις ποτέ, δεύτερον και να το μάθεις είναι τόσο “ασθενής επικοινωνία”, ώστε στο τέλος ο Χρυσαυγίτης θα κερδίσει. Κι επίσης η αλήθεια είναι πως ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΗΔΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ αυτό. Υποψιάζομαι ότι αυτός ο ορυμαγδός post και tweets μερικές μέρες πριν τις εκλογές έγινε μόνο και μόνο για να ‘χουμε να λέμε ότι “κάτι κάναμε”. Επίσης φάνηκε για ακόμα μια φορά πόσο ακριβά πληρώνουμε την αντι-κοινωνική ανωμαλία των αναρχικών και σημαντικού μέρους της αριστεράς, που βιάζονται να μοιράσουν χαρακτηρισμούς “φασίστα”, “εθνίκι” κλπ σε όποιον βρουν μπροστά τους, μην τυχόν και τους λερώσει την ιδεολογική καθαρότητα και χάσουν το επαναστατόσημο στην ΚΟΒ@ Εξαρχείων…

στ) Η ΧΑ έπεισε τον κόσμο ότι η παρουσία της στους κοινωνικούς χώρους όπου κινείται είναι πρόσωπο με πρόσωπο, εκ του σύνεγγυς. Οπότε έσπασε με την μία τον τρόμο που προκαλούσε πρότερα λόγω του νεατερντάλιου φυζίκ των μελών της και της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

ζ) Η ΧΑ έπεισε τον κόσμο ότι προσφέρει κοινωνικό έργο στις γειτονιές όπου έχει παρουσία. Αυτό ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ το είχε επισημάνει, ήταν μια πανέξυπνη καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και μήνες με επίκεντρο τον Αγ. Παντελεήμονα, όμως ΟΛΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ! Και τελικά, χάρη στο στόμα με στόμα, οι λιγοστές της (αναλογικά με το σύνολο του πληθυσμού) παρεμβάσεις, απέκτησαν σχεδόν μυθική υπόσταση. Σ’ αυτό δεν βρήκαμε να απαντήσουμε τίποτε – πιθανότατα γιατί δεν κάτσαμε ποτέ να το αναλύσουμε.

η) Τι σκατά λοιπόν είναι οι παρεμβάσεις της ΧΑ στις γειτονιές; Απάντηση: Είναι η πρακτική της Ιταλικής μαφίας. Κάνει τεράστιο λάθος όποιος πιστεύει ότι η Μαφία είναι μόνο Δον Κορλεόνε, εκτελέσεις με πρωτότυπους τρόπους και ομερτά. Η Μαφία, είναι πρώτα και κύρια Κράτος σε περιοχές της Ιταλίας όπου το (κανονικό) Κράτος έχει αποσυρθεί. Αυτό στην πράξη εκφράζεται με παροχή συντάξεων σε μέλη και συγγενείς μελών, σχολεία, αστυνόμευση, νοσοκομεία για τον πληθυσμό κ.ο.κ.. Αυτό εξασφαλίζει την κοινωνική της αποδοχή και την περαιτέρω απόρριψη του (κανονικού) Κράτους ως ανεπαρκούς, δημιουργεί δηλαδή δυναμικές αέναης επανάληψης του status quo. Σε μια μικρή κλίμακα, ακριβώς αυτό έκανε η ΧΑ. Εμφανίστηκε σε περιοχές όπου το (κανονικό) Κράτος είχε αποσυρθεί και προσέφερε υπηρεσίες κράτους πρόνοιας (welfare state), συνδυάζοντας τον βούρδουλα με την κοινωνική προσφορά.

θ) Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιμένω ότι η κατάσταση είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, κι όποιος πιστεύει ότι οι ΧΑυγίτες θα “ξεφτιλιστούν μόλις τους δούμε στα κανάλια ή στη Βουλή γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι ακραίοι” κλπ, είναι ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ. Βάζοντας τη ΧΑ στη Βουλή, της δώσαμε ΠΟΡΟΥΣ για να επεκτείνει τη δράση της, περίπου 2 εκ. ευρώ το χρόνο, που ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι ΧΑυγίτες ΔΕΝ θα ξοδέψουν σε διαφημίσεις στην τηλεόραση και δεξιώσεις σε ξενοδοχεία. Και για όσον καιρό επιμένουμε στη βλακώδη προπαγάνδα “είναι ναζί, δεν σέβονται τη γυναίκα, είναι αμόρφωτοι”, τόσο θα αφήνουμε το πεδίο ΕΛΕΥΘΕΡΟ για να παίζουν μπάλα εκεί όπου μας τσάκισαν.

***

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η πιο προφανής απάντηση, δυστυχώς, είναι και η πιο δύσκολη (σχεδόν αδύνατη) να επιτευχθεί: Αυτό που χρειάζεται είναι ΒΙΑ. Και μάλιστα διπλή βία, τόσο έννομη (κρατική) όσο και κινηματική.

Ως προς το κινηματικό μέρος, είναι απολύτως αναγκαίο να ξαναπάρουμε τους δρόμους εκεί όπου οι ναζί έχουν συστηματική παρουσία. Η πρακτική των Γάλλων στο Παρίσι (έχει αποτυπωθεί έξοχα στο ντοκυμαντέρ chasseurs des skins, ψάξτε το) ήταν να χτυπάνε ασταμάτητα τους νεοναζί σκίνχεντς όπου τους βρίσκανε, να χτυπάνε πρώτοι και μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τα λιγότερο μυημένα μέλη, και να απομείνει μόνο ο σκληρός πυρήνας. Να απογυμνωθούν δηλαδή οι ναζιστικές οργανώσεις από τους ακτιβιστές τους, από τα μέλη δηλαδή που είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το (ακίνδυνο για τους ίδιους και κοινωνικά αποδεκτό) κοινωφελές έργο της ΧΑ.

Αυτό δεν θυμίζει απλά “πόλεμο συμμοριών” – είναι. Και δυστυχώς για τους αναρχικούς, δεν είναι σε θέση να το φέρουν σε πέρας μόνοι τους. Δεν είναι σε θέση, γιατί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για να έχουν συστηματική παρουσία σε ΟΛΑ τα μέρη όπου η ΧΑ έχει συστηματική παρουσία. Είναι απολύτως αναγκαίο αφενός μεν οι αριστεροί να ενισχύσουν τις ομάδες κρούσης, έστω με τα δικά τους χαρακτηριστικά, και αφετέρου, να ξυπνήσουν οι ΓΙΓΑΝΤΙΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ αυτής της υπόθεσης, δηλαδή οι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, οι οποίοι αν και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν κάνουν τίποτε για να οργανώσουν την αυτοάμυνά τους, παρά μόνο κλαψουρίζουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν “θέλουμε χαρτιά, θέλουμε άσυλο”.

Ακόμα όμως κι αν τα παραπάνω γίνονταν ποτέ (λέμε τώρα!), και πάλι δεν θα αρκούσαν. Γιατί η παροχή υπηρεσιών κράτους πρόνοιας πρέπει να αποκατασταθεί στις περιοχές όπου το κράτος αποσύρθηκε, προκειμένου να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που ταίζει τους ΧΑυγίτες. Αν οι διάφοροι εναλλακτικοί, αναρχο-αριστεροί ή οτιδήποτε, πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο στήνοντας εναλλακτικές δομές, πρέπει να κινηθούν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν πάλι πιστεύουν ότι δεν γίνεται, ότι δεν το ‘χουν τότε θα πρέπει να υποστηρίξουν μια αριστερή κυβέρνηση, ένα ισχυρό κράτος που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο με τον βούρδουλα, τσακίζοντας τους ΧΑ δια της “έννομης οδού” και στήνοντας ξανά welfare state στις υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων.

Σόρυ μάγκες το ξέρω ότι σας σηκώνονται οι τρίχες με τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς άλλη λύση δεν βλέπω. Αν έχετε κάτι καλύτερο να σκεφτείτε, ή θεωρείτε ότι η ανάλυση είναι λάθος, πολύ ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε. Όμως παρακαλώ, μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια “φταίει η αριστερά, φταίει ο χρυσοχουντίδης, φταίει ο ελληνικός λαός που ‘ναι μαλάκας”. Ε, οκ, φταίει ο ελληνικός λαός που ‘ναι μαλάκας, όμως αυτόν έχουμε μπροστά μας… τι να κάνουμε;

http://seisaxthia.wordpress.com/2012/05/08/%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AC/

από Indymediatrolls 08/05/2012 1:05 μμ.


συνηθως τα σεντονια τα χανω καπου στην μεση της αναγνωσης αλλα αυτο το σεντονι με τραβηξε να το διαβασω μεχρι το τελος, ισως επειδη συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις ..Αλλη λυση δεν υπαρχει πια εκτος της βιας...Μονο η μαχιμη συγκρουση μαζι τους θα ξεμπερδεψει την κατασταση και φυσικα τα αποτελεσματα αυτης της συγκρουσης δεν θα φανουν συντομα αλλα μακροπροθεσμα...

Και φυσικα οπως και οι Γαλλοι οπως αναφερεσαι εκτος απο νικες ειχανε και ηττες. Οποιος διαλεξει αυτον τον δρομο μαχης απεναντι στους ναζηδες πρεπει να ειναι αποφασισμενος οτι εκτος απο αυτα που θα τους κανει, θα φαει και καποια πακετα μερικες φορες, απλα γιατι ετσι ειναι ο δρομος...

δεν ειναι ευχαριστο να συζηταμε τετοια εναλλαγη στον ρολο μας αλλα πολλοι το σκεφτονται πολυ σοβαρα απο προχτες το βραδυ. Η διαφορα μας με την Γαλλια ειναι οτι εκει οι μεταναστες - κυριως απο αφρικανικες χωρες- ηταν μαχιμοι και αποφασισμενοι να ενωθουν με τους εκει αντιφασιστες ωστε να λιωσουν τους ναζηδες.

Σε αντιθεση με εδω οπου οι μεταναστες που χαν ερθει πριν χρονια ( απο τα βαλκανια η την εσσδ ) θεωρουν οτι πρεπει να φυγουν οι νεοτεροι ( απο ασιατικες χωρες) ξεχνωντας τον τροπο που ηρθαν και αυτοι εδω και τα οσα αντιμετωπισαν, εχοντας μπει ηδη στην κουλτουρα του νοικυραιου. Ευτυχως υπαρχουν εξαιρεσεις παντα ομως, να μην ειμαστε απολυτοι στο παραπανω.


Ειναι οτι οι αναρχικοι απο μονοι τους δεν μπορουν να το κανουν...

Ακομα μπορουν....

Δεν ξέρω για μετά απο 1-2 χρόνια αλλά τώρα μπορούν.

Το αν κάποιο μέρος του αναρχικού χώρου δεν είναι διατεθειμένο να ασχοληθεί με αυτό ( για τους δικους τους λογους ) , είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.


 οχι οτι ειναι "κακη ή λαθος", αλλα μου θυμιζει καποιους γονεις που εχουν αγχος αν το παιδι τους καπνιζει camel ενω αυτο ντιλλαρει κοκες...

  καλο ειναι να εισαι ενα βημα εμπρος απο το να εισαι πολλα βηματα πισω, και η σο-σορρυ ρε σο- αλλα ετσι ειναι ''εκοβε τοσο καιρο'' πολλα σχολια για τους σιστες κ ανεβαζε τα σχολια " ουτε παγκακι δεν γεμιζουν-''5 γραφικοι και 3 χουφταλα" ''σκασανε με ταξι κτλ. που οσοι περιφερομαστε ή ζουμε στο κεντρο και το δρομολογιο  για μας δεν ειναι το καφενειο-πλατεια-παρκο-μεσολογγιου(αφαιρεις οποιο θελεις και κρατας οποιο θελεις)-ξεραμε-ουμε οτι δεν ηταν-ειναι ετσι...

  τελικα, τωρα, βλεπουμε οτι ο μιλιταρισμος ειναι αναγκαιος και ας μην εισαι φετιχιστης της βιας ή ταγκαλος....

   και τελικα το παιχνιδακι ολο, οτι "ολη η κοινωνια" σε θεωρει  κουκουλοφορο -χουλιγκανο- φετιχιστη της βιας-προβοκατορα-πρακτορα χωρις στην τελικη να εισαι και βλεπει αυτα τα καλα παιδια που ηρθαν να σωσουν την γειτονια και την ελλαδα απο σενα και απο οτι αλλη συμφορα την βρηκε εσυ το καταφερες και οχι αυτοι...

 

 

 

  

από Αναρχοτρολιστής 08/05/2012 2:28 μμ.


Οι αναρχικοί μπορούν να κάνουν κάτι όπως έγραψε και κάποιος παραπάνω και μάλιστα πολλά. Αυτοοργάνωση θέλει και κατανόηση μεταξύ μας σύντροφοι με τις διάφορες τάσεις του χώρου.Και όπως όλοι αναλύουμε τι φταίει ας αναλογιστούμε επίσης τι δεν κάναμε εμείς.

από enas 08/05/2012 2:43 μμ.


re paidia ti leme tora.. edo opoios elege oti favate na kykloforhsh to brady se kapoies perioxes.. ton legame ksenofovo h kai fasista... alla na pokai kati allo.. to egklhma den exei ethnikothta.. eprepe na ginoyn politofylakes apo ntopioys kai metanastes.. oste to sxedio ton mpatson gia gketo klp... na paei strafei... alla kai kati allo... paraxaidepsame metanastes poy sth xora toys lithovoloyn 16xrona epeidh eroteythikan... ola ayta den ta eipame... mono synaylies yper toys kaname aorista... den anagnorisame ton tromo poy zoysan kai zoyn se kapoies perioxes apo mafiozoys kolomalakes poy thn peftan kai se ellhnes kai se metanastes anymporoys... 


οτι κυνηγος φασιστων γινεσαι βλεποντας μονο το συγκεκριμενο ντοκυμαντερ που αναφερεται παραπανω πολυ ευστοχα.

Ουτε με το να κρεμιεται απο κονταρια σημαιων σε μαγαζια που πουλανε σημαιες (οσο μαλακας και αν ειναι ο ιδιοκτητης ) και φυσικα ουτε πεφτωντας την με παλουκια σε φορτηγο που χει ελληνικη σημαια γαμωντας ολη την πορεια οπως εγινε στην Νεα Ιωνια.

Το πιθανοτερο απο οσους βλεπουν αυτα τα σκηνικα μπροστα τους και δεν εχουν σχεση με τον χωρο μας  ειναι να πανε στο αλλο ακρο με τετοια ουγκανιλικια...

υπαρχουν παμπολλες περιπτωσεις που θα μπορουσα να αναφερθω αλλα επελεξα 2 προσφατες ωστε να υποστηριξω οτι εχουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ως χωρος τις ευθυνες μας. Απο τους ουγκανους μεχρι και αυτους που λενε δεν ασχολουμαι με τους φασιστες γιατι αν το κανω ειμαι ουρα του ταδε και του ετσι...και οτι μου φταιι μονο το κρατος..λες και οι φασιστες - ναζηδες δεν ειναι παιδια του κρατους...

από Αναρχοτρολιστής 08/05/2012 2:49 μμ.


Και για να μην αναλωθούμε στην γκρίνια και σε αλληλοκατηγόριες , κλάψες δεν κοιτάμε καλύτερα πως θα βγει κάτι θετικό από αυτήν την ιστορία. Ούτε η ητοπάθεια και το κλείσιμο στον εαυτό μας θα βγάλει πουθενά.

από οι 08/05/2012 2:59 μμ.


Πρωτον ειναι αστειο και τραγικο οτι μεγαλο μερος της αριστερας και των αναρχικων ειχαν φαει το μυθο των κομμουνιστων οτι στην ελλαδα δεν υπαρχουν ακροδεξιοι,φασιστες κλπ.Ειναι το ιδιο οτι οι ελληνες δεν ειναι ρατσιστες αλλα οι μεταναστες φταινε που τους εκαναν.Ξεχασαν βεβαια ποιοι κερδισαν τον εμφυλιο,τους χιλιαδες ταγματασφαλιτες και χιτες,το παρακρατος της δεξια το '60 κλπ.

Και καποιοι ξαφνικα ξυπνησαν...

Δευτερον ασε τους μεταναστες ησυχους,κατηγορησε οσο θες των σκατολαο σου και ελληνες αναρχικους,κομμουνιστες κλπ που εκτος απο ελαχιστες εξαιρεσεις δεν εκαναν σχεδον τιποτα τοσα χρονια εναντια στους ναζι.Πριν λιγα χρονια το μεγαλυτερο μερος του χωρου ελεγε οτι δεν ασχολουνται με 20 καραφλες.

Οι μεταναστες εχουν βιωσει και ζουνε καθημερινα τον φασισμο και τον ρατσισμο και αντιθετα απο οτι θεωρουν πολλοι ελληνες αριστεροι και αναρχικοι εχουν απαντησει πολλες φορες στα μαχαιρια των ναζι.

ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ

1

από 1 08/05/2012 3 μμ.


Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά θέλω να προσθέσω το εξής:  Αυτή η βία θα πρέπει να συνοδευτεί και με μια πολίτικη ζύμωση , αλλιώς θα καταλήξει σε δυο συμμορίες που απλά πλακώνοντε για να υπερισχύσουν σε μια περιοχή.

από αρχεως 08/05/2012 3:13 μμ.


Συντροφοι μην φρικαρετε, αυτο το φαινομενο ηταν αναμενομενο για τους απλους λογους

  • Η δεξια εμεινε ορφανη απο ηγετες, επηλθε διασπαση και ως ουγκανοι φανερωθηκαν οι καταβολες τους
  • τρομακτικη ελλειψη παιδειας στην ολοτητα των πολιτων ακομα και στα πιο ριζοσπαστικα της κομματια οπως αναρχικοι

 

Ο ναζισμος της χρυσης αυγης αποτελει ενα ακομα καροτο για να αναλωθουμε ως κινημα στις φαπες μαζι τους, να τεκμηριωσει και ο σαμαρας τις μαλακιες που ελεγε κτλ κτλ.

Η (αντι)βια οπως παντα πρεπει να αποτελει υστατο μεσο αλλιως θα τροφοδοτησει παρα πολυ αυτο το φαινομενο.

Μεγας υπευθυνος για την ανοδο της χα ειναι το συστημα που τους νομιμοποιησε (ως κομμα εξαρχης και μετα συνεργασια με τους μπατσους) τα μμε που τους νομιμοποιησανε αποκρυπτοντας  την αληθεια για τον ποιον τους.

Ο ναζισμος ποτε δεν πεθανε, απλα αλλαξε μανδυα αποκυρηξε και καλα τον μαυρο εαυτο του στη δικη της νυρεμβεργης και διαχυθηκε σε παγκοσμιο επιπεδο.

Ως αναρχικοι αντιεξουσιαστες για μενα 1α απο ολα πρεπει να ξερασουμε καποιες κνητικες νοοτροπιες και να περασουμε στο επομενο σταδιο το οποιο ειναι η συσπειρωση του χωρου και η συνθεση προτασεων για την απεξαρτηση απο τον κρατικο μηχανισμο, τον καπιταλισμο και την δημιουργια ελευθερης παραγωγης.

Υπαρχει αρκετος μορφωμενος κοσμος που στρεφεται στην αναρχικη θεωρηση και αυτο πρεπει να το λαβουμε σοβαρα υποψιν.

Τελος η ελληνικη κοινωνια οφειλει στον αναρχικο χωρο ενα μεγαλο ευχαριστω καθως απο την μεταπολιτευση και μετα ο αναρχικος χωρος μεταλλασε  επιμορφωνε και εξυγειανε (εως ενα βαθμο) το λουμπεν στοιχειο αυτης της κοινωνιας.

Ως Α/Α πρεπει να ειμαστε η καρφιτσα που θα σκασει αυτη τη φουσκα που ονομαζεται χρυση αυγη

από - 08/05/2012 3:29 μμ.


Ετοιμαζόμουν να γράψω κάτι παρόμοιο με το πρώτο κομμάτι του κειμένου σου και το παράτησα γιατί το πλησίασες υπερβολικά παρόμοια. Συμφωνώ απολύτως στην ανάλυσή σου.

Το πιο σημαντικό, όπως γράφεις, είναι ότι η Χ.Α. είχε ομοιογένεια σε όλη τη χώρα. Η λογική του ότι τους ψήφισαν εξαιτίας των μεταναστών είναι εντελώς μα εντελώς λανθασμένη. Αυτό θα ίσχυε αν είχαν στην Α' και Β' Αθηνών 25% και στην υπόλοιπη Ελλάδα 0.2%, όπως πάντα. Ο αναρχικός χώρος διακατέχεται από μια "αστυφιλία", μια αστυ-κεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Όσοι από εμάς κατοικούμε στην επαρχία έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές τους κατοίκους να λένε "χαμός γίνεται στην Αθήνα από μετανάστες. Ευτυχώς εδώ δεν γίνονται τέτοια". Στην επαρχία όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αντίθετα οι μετανάστες είναι πλήρως αφομοιωμένοι στον κοινωνικό ιστό και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι συμπαθείς.

Κάτι άλλο που θέλω να προσθέσω σε σχέση με τα παραπάνω και πιστεύω είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη: Πιστεύω ότι το μεγάλο όπλο της Χ.Α. που λειτούργησε τελικά ήταν η παραπομπή στην χούντα. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται ουσιαστικά τους πρόσφερε "Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια". Η Χ.Α. έλεγε στον κόσμο ότι επί Παπαδόπουλου υπήρχαν κοινωνικές παροχές. Παράλληλα προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να βγάλει την ρετσινιά του "γερμανού φασίστα" και να το παίξει "έλληνας εθνικιστής". Ως αντίβαρο στον νεοφιλελευθερισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πολλοί ένιωσαν ότι μπροστά στην διάλυση των κοινωνικών παροχών η χούντα του 67 έδωσε στον κόσμο σπίτια, παροχές, επαγγέλματα. Όσο ανόητο και αν φαίνεται σε εμάς αυτό, λειτούργησε. Και αυτό ας κάτσει ο καθένας να το καταλάβει και να κάνει την προσωπική ανάλυσή του. Δεν μιλάω τυχαία, έχω συνομιλήσει με αρκετό κόσμο που μου απάντησε "Και τότε χούντα ήταν και τώρα ο Παπαδήμος χούντα δεν είναι; Τουλάχιστον τότε είχαμε αυτό, αυτό και εκείνο. Τότε δεν μπορούσαμε να ακούσουμε Θεοδωράκη αλλά και τώρα τα κανάλια στην TV δεν επιβάλλουν μία μόνο αντίληψη;".

Αυτοί που ψήφισαν τους ναζί το έκαναν ως μια κίνηση ενάντια στο "σύστημα". Σύστημα για αυτούς δεν είναι ο καπιταλισμός, η εξουσία, η αστική τάξη, η παγκοσμιοποίηση, κοκ. Αυτά δλδ που μπορούμε να αντιληφθούμε όσοι είμαστε στην ευρύτερη αριστερά. Για αυτούς σύστημα είναι η μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αλλά και η καθεστωτική αριστερά που λειτουργούσε παράλληλα και μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι. Επαναλαμβάνω, όπως έγραψες και εσύ, ότι ο τρόπος που σκέφτονται οι περισσότεροι δεν γίνεται σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά. Για αυτούς λοιπόν έφταιξε η "Δημοκρατία" και όχι ότι αυτό που ονομάζεται δημοκρατία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό όρο. Οπότε λειτουργώντας εντελώς ανόητα σκέφτηκαν ότι ψηφίζοντας Χ.Α., ψηφίζουν ενάντια στην "Δημοκρατία". Απίστευτο, έτσι; Ναι, αλλά έτσι έγινε!

Πάντως εδώ βρίσκεται μια φοβερή ειρωνεία. Η Χ.Α. με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κέρδισε μια αντι-συστημική ψήφο διαμαρτυρίας. Όλοι έχουμε δει πως τα τελευταία 5 χρόνια οι φασίστες ουσιαστικά αντιγράφουν τα στοιχεία εκείνα που υπάρχουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, από τον ρουχισμό μέχρι την αντι-παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα η παρουσία του χώρου ως ενιαία αντι-συστημική πρόταση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Το μήνυμα στην κοινωνία για το πως είναι πραγματικά ένα αντι-συστημικό πρόταγμα δεν δόθηκε ποτέ. Και ούτε πρόκειται αν βασιζόμαστε σε προσωπικές κουβέντες και δεν περάσουμε στην ίδρυση ενός φορέα, μια λειτουργική διαδικασία ελάχιστης συναίνεσης που θα επιτελέσει κάτι τέτοιο. Κακά τα ψέματα.

Τέλος θα συμφωνήσω 1000% με το ότι η λογική "άστους να μπούνε στη βουλή, θα ρεζιλευτούν" είναι μεγάλη μαλακία. Με τα χρήματα που θα εισπράξουν θα οχυρωθούν περισσότερο. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα αυτά που γράφεις στο συγκεκριμένο θέμα.

από ΑΑΑ 08/05/2012 4:21 μμ.


Διάβασα το κείμενο σου & με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είναι ότι πιό σωστό έχω διαβάσει μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο.

από ποκερφεησ 08/05/2012 4:23 μμ.


πρέπει να το πάρεις πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι. και να προσφέρεις δομές που έχει ανάγκη ο κόσμος.  απο φαϊ, ρουχισμό, ακόμα και αιμοδοσίες και ότι άλλο σκεφτούμε. Οι συλλογικές κουζίνες πρέπει να είναι κοινωνικές, να ξέρει όλη η γειτονιά οτι μπορεί να τραφεί απο κεί κτλ. Τώρα ο χάρτης μοιράζεται. Οσες περιοχές προλάβουμε και πιάσουμε, καλώς, όσες πιάσουν θα πρέπει να τις πάρουμε πίσω. Και όχι να κάνουμε και άλλες καταλήψεις στα Εξάρχεια!

από φφφ 08/05/2012 4:27 μμ.


γιατι ανεφερα τον ορο nazi που σημαινει national-sozialism

 

μεχρι να ξυπνησουν μερικοι (ΣΟ ακους ή εχεις ακομη βουλωμενα τα αυτια σου?)

 

και να καταλαβουν οτι αυτος ο πραγματικα ιδεολογικα  θανατηφορος (κυριολεκτικα) συνδυασμος εχει πλεον πολυ γερες βασεις μεσα στην νεο-ελληνικη εργατικη ταξη

(450000)

μεχρι να καταλαβουν μερικοι οτι η ιεραρχικη στρατιωτικη δομη τους παρεχει τεραστιο πλεονεκτημα δρασης

 

μεχρι να καταλαβουν οτι εχουν ικανοτατους ιδεολογους με πολυ γερες οργανωτικες βασεις

 

μεχρι να καταλαβουν οτι πλεον βρηκαν τα φραγκα να εχουν SS (βια)

 

μεχρι τοτε

 

 

η ΣΟ θα διακρινεται απο την ανωριμοτητα της

 

πολλοι απο εμας η θα δουν τα ραδικια αναποδα ή θα γνωρισουν την φιλοξενη αιγαιο-πελαγιτικη πετρα

 

κανεις πραγματικα δεν θα εχει κανει να κανει μια πραγματικη αναλυση

 

(βιβλιο: η βιβλιοθηκη του χιτλερ timothy ryback)

 

ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΝΑΖΙ αλλα με 7,5 μηνες στην φιλοξενη αιγιοπελαγιτκη πετρα

 

ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙ "εγερθουτου" οχι σοφος δρομος

περαστικα μας

 

από Ηράκλειο 08/05/2012 4:35 μμ.


Το σημείο που διαφωνώ είναι ότι τους κάναμε διαφήμηση με το να αναδυκνείουμε την δολοφονική δράση τους, τα πυροβολημένα στελέχη τους, αλλά και τις νεοναζιστικές θέσεις τους.

Κάποιος πολιτικός είχε πει: Γράφτε ότι θέλετε για μένα αρκεί το όνομά μου να αναφέρεται σωστά. Με  βάση αυτό σίγουρα καιη αρνητική διαφήμηση είναι διαφήμηση.

Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά ανάγνωσης της πραγματικότητας. Δηλαδή την στιγμή που όλα τα κόμματα εξουσίας προωθούσαν ακροδεξιά-φασιστική ατζέντα προεκλογικά. Την στιγμή όπου πατσαβουροφυλλάδες τύπου Πρώτου Θέματος θυμίζουν τον Völkischer Beobachter με τα άρθρα που ανέβαζουν συστηματικά, τότε το ξεμπροστιασμά τους απο εμάς μόνο θετικό μπορεί να είναι.

Απο την εμπειρία μας στην Κρήτη (όπου η ΧΑ πήρε τα χαμηλότερα ποσοστά πανελλαδικά), όπου εμφανιστήκαμε και συζητήσαμε με κόσμο τα ποσοστά τους καταποντίστικαν.Όπου τους αφήσαμε χώρο πήραν ποσοστά απο 3.5 εώς 4.5%

Δεν προσπαθώ εδώ να δώσω αναλυτικές πληροφορίες, καθώς θα βγεί κάποιο συγκεντρωτικό κείμενο σχετικά με την αντιφασιστική δράση στην κρήτη τους τελευταίους μήνες, αλλά κάποια σύμπεράσματα μπορούν να βγούν απο τώρα.

Εδώ να τονιστεί ότι πάντα τα ποσοστά τους στην κρήτη ήταν χαμηλά, αλλά αυτή την φορά δεν είναι τόσο ομοιόμορφη η κατανομή των ποσοστών τους στο νησί.

Για παράδειγμα στα Χανιά έπιασαν το 4.28% ενώ στο Ηράκλειο έμειναν στο 2.63% (χαμηλότερο ποσοστό στην ελλάδα). 

Σε περιοχές όπως οι Κουνάβοι (χωριό που έγινε πριν ένα μήνα πογκρομ εναντίων βουλγάρων μετά απο συμπλοκή τους με έλληνες) πήραν τ'αρχίδια τους (4 ψήφοι). Εκεί όμως είχαμε μοιράσει υλικό πριν τις εκλογές και είχαμε συζητήσει με τον κόσμο ενώ την μέρα της περιοδείας της ΧΑ είχαμε αποκλείσει την περιοχή έτοιμοι για μάχη μαζί με ντόπιους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε πιάσει όλα τα καφενεία του χωριού και είχαμε μοιράσει κείμενα και Άπατρις πόρτα-πόρτα. Ακόμη και στο καφενείο που οι φήμες λέγαν ότι μαζεύονται φασιστοειδή αφήσαμε εφημερίδες ...

Το ίδιο και στην διπλανή Επισκοπή (χωριό όπου πριν ενάμισι μήνα δολοφονήθηκε άγρια μια ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να γίνει πογκρομ εναντίων αλβανών μονίμων κατοίκων ). Πήγαμε πριν τις εκλογές μοιράσαμε υλικό σχετικά με το τι είναι αυτή η συμμορία και συζητήσαμε με κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα να κλαίγονται οι χρυσαυγίτες ότι "στο χωριό που δολοφονήθηκε η γριά, ο σύριζα πήρε 50 ψήφους και η χα 8).

ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ

 

Στη Βιάννο όπου έχει γίνει και ολοκαύτωμα απο τους ναζί, οι ίδιοι οι κάτοικοι μας ζητήσαν να πάμε στο χωριο για να εμποδίσουμε την πιθανότητα επίσκεψης των χρυσαυγιτών ... Τοπική φυλλάδα την επόμενη μέρα είχε πρωτοσέλιδο ότι ντόπιοι κάτοικοι μαζί με αντιεξουσιαστές ήταν έτοιμοι να μακελέψουν τους νεοναζί εαν πλησίαζαν το χωριό.Τελικά στο Δ.Δ. Βιάννου πήραν ένα απο τα μικρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ελλάδα (1.1%) και είχαμε μαρτυρίες στην συνέχεια ότι  πριν την παρέμβασή μας είχαν σκοπό να τους ψηφίσουν πολλαπλάσιοι...

 

Φυσικά εδώ δεν υποστηρίζω ότι ο κοινωνικός εκφασισμός πολεμιέται εύκολα, αλλά όταν αποχτήσει και πολιτικό φορέα τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Στόχος μας πρέπει να είναι να μην τους αφήσουμε κανένα περιθώριο άλλης κοινωνικοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται χαμένη υπόθεση (βλέπε κέντρο αθήνας), πρέπει να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης  απο εμάς με στόχο την ανατροπή του κλίματος.

Αυτό σημαίνει κοινωνικοποίηση, συζήτηση, αλλά και ετοιμότητα για άσκηση βίας εαν χρειαστεί. Μετράει πολύ περισσότερο τι θα σου πει κάποιος που τον βλέπεις καθημερινά να δρα, παρά ο Αναστασιαδης στο φιλοναζιστικό πρώτοθέμα ...

αυτά σε πρώτη φάση ...

 

 

 

 

 

 

 

 


Πάρα πολύ σωστή η αρχική ανάλυση και σοβαρά πολλά από τα σχόλια που ακολουθούν. Καιρό είχα να το δω αυτό στο indy ;-)

Συμφωνώ σε πολλά από όσα γράφει ο αρχικός τα οποια δεν θα τα αναφέρω για να νη γίνομαι κουραστικός. Υπάρχει ένα σημείο το οποίο πρέπει να προσέξουμε όμως: Το μεγάλο πρόβλημα τόσο των αναρχικών/αριστερών όσο και της κοινωνίας γενικότερα ΔΕΝ είναι οι χρυσαυγίτες. Είναι πόλυ εύκολο να πέσουμε στη λούμπα να κυνηγιόμαστε με τα φασιστάκια σε 2-3 γειτονιές της Αθήνας και σε ένα μήνα να ξαναγίνουν εκλόγες, τα κανάλια να ουρλιάζουν για το χάος και την ακυβερνησία, ο κόσμος να μαζευτεί και να ψηφίσει τη δεύτερη φορά πιο "σοβαρά", οπότε ΝΔ-Πασοκ να στήσουν την κυβέρνηση και να σαρώσουν ότι έχει απομείνει. Σύριζα και ΧΑ θα έχουν βάλει από ένα γκολ της τιμής και η αστική δημοκρατία θα έχει θριαμβεύσει για ακόμα μια φορά.

Ξύλο στο δρόμο με τους φασίστες χρειάζεται, δημιουργία υποδομών χρειάζεται 1000 φορές, χρειάζεται όμως κυρίως μια ευρεία συμμαχία ανάμεσα σε ανθρώπους/ομάδες/οργανώσεις/κόμματα που μπορούν να συμφωνήσουν σε 5 βασικές θέσεις/προτάσεις βάζοντας ΟΛΟΙ μπόλικο νερό στο κρασί τους. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να δω εγώ για να μπει ένα ανάχωμα τόσο απέναντι στην άνοδο της ΧΑ, οσό (και αυτό είναι το σημαντικότερο) σε μια κυβέρνηση Πασοκ/ΝΔ.

   

από ενας που ο παππους του σκοτωθηκε στο μαλεμε 08/05/2012 6:08 μμ.


Και η συζητηση που ανοιξε σε αυτο το θρεντ πολυ ενδιαφερουσα. Το μονο σημειο που θελω να αναφερθω ειναι η εκφραση του φιλου-συντροφου, αφηστε τους μεταναστες ησυχους. 

Φυσικα εχουνε και αυτοι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ οπως και πολλοι αλλοι. Δεν γινονται παντα να ναι στο απυροβλητο . ( για να μην αναφερθω στις αυθόρμητες συγκεντρώσεις για το κάψιμο του Κορανιού και στην πρόσφατη παρουσία κάποιων -ευτυχώς ελάχιστων σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος που για αυτούς φτιάχνει στρατόπεδα συγκέντρωσης )

Φυσικά αλληλεγγύη στους μετανάστες αλλά ειναι απαράιτητη και η αντιφασιστική δράση των μεταναστών. Γιατί με την λογική σου αφήστε τους ήσυχους, μπορεί να σου πει ο άλλος...οκ κοιτάζω εγώ τον αναρχικό χώρο, τις καταλήψεις, τους φυλακισμένους μου συντρόφους και τους αφήνω να κανουν οτι θελουνε...

Η αλληλεγγύη ξέρεις δεν είναι μονόπλευρη....Και όπου δεν έβρισκε ανταπόκριση κάποια στιγμή (δυστυχώς) κάποια στιγμή χανότανε.

από Ένας 08/05/2012 6:09 μμ.


από το οτι το μεταναστευτικό ήταν δευτερεύον ζήτημα για όσους ψήφισαν ΧΑ. Και επειδή αναφέρθηκε και για επαρχία οτι εκεί είναι ενταγμένοι οι μετανάστες, μην ξεχνάμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Όποιος το ψάξει θα δει οτι σε αυτές τις περιοχές είχαμε στροφή προς δεξιές ακροδεξιές πρακτικές, μην ξεχνάμε το περιστατικό της Αμυγδαλέζας.

από ποκερφεησ 08/05/2012 6:22 μμ.


Γιατί και η δημόσια ασφάλεια(και όχι τάξη) να μην αποτελεί μέρος της δικής μας ατζέντας; Γιατί να μην παρέχουμε και εμείς την ασφάλεια απο το έγκλημα του δρόμου σε κόσμο που το έχει ανάγκη;

από Καλύτερα τράβα να πιείς κανένα καφέ! 08/05/2012 6:37 μμ.


«Το πρώτο που πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι όλοι μας κάναμε ΛΑΘΟΣ. Από το ΛΑΟΣ μέχρι τους αναρχικούς.»

Είσαι απλά αστείος. Το ΛΑΟΣ μαζί με τους αναρχικούς!!!

Ο Καρατζαφύρερ έχει κάνει δημόσια καλέσματα για υπουργοποίηση της Χ.Α. ενώ ήταν ακόμα βουλευτής της ΝΔ και έμπιστος του σκληρού πυρήνα της. Έμεινε εκτός βουλής και οι ψηφοφοράκοι του μετακινήθηκαν στη Χ.Α., αυτό είναι όλο.


και διαβαζουν μεχρι την 3η σειρα οπως ο απο πανω....

αν διαβαζες ολη την αναλυση θα καταλαβαινες πως μαλλον εσυ θες τον καφε και οχι τα 20 ατομα που συμφωνουν μαζι με αυτη την αναλυση


Μια λεπτομερεια ομως θα πρεπει να επισημανω.

Η ΧΑ πηρε ομοιγενες ποσοστο σε ολη την Ελλαδα,ΟΜΩΣ οι παρεμβασεις της σε επιπεδο γειτονιας εγιναν μονο στην Αθηνα και αυτες σε ενα μαλλον μικρο κομματι της.

Πως λοιπον μπορει να εξηγηθει οτι στο Διστομο πχ,οπου οταν αποπειραθηκαν να πλησιασουν εφυγαν κακην κακως,ΠΑΛΙ πηραν ενα γερο ποσοστο?Εκει δεν ειχαν καμμια παρουσια,ποσο μαλλον σε καθημερινο επιπεδο.

από Θα μας τρελάνετε. 08/05/2012 7:46 μμ.


Έχετε καεί πολύ άσχημα ορισμένοι από το διαδίκτυο και γράφετε ό,τι σας κατεβαίνει. Η μπίζνα της CIA εναλλακτικό μέσο. Ρε ανοίξτε κανένα βιβλίο μιλάμε να ξεστραβωθείτε. Έχετε χαζέψει και παριστάνετε και τους αναλυτές. Τo indymedia δεν το έχουμε για να κάνετε επίδειξη άγνοιας. Σεβαστείτε έστω τις εργατοώρες της συλλογικότητας που το διαχειρίζεται.


Η Χρυσή Αυγή μπήκε στη βουλή γιατί τράβηξε ψήφους από την ακροδεξιά που μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ψήφιζε ΛΑΟΣ, ΝΔ, Παπαθεμελή, ΜΠΑΤΣΟΚ, Μάνο και τα ρέστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από όλους αυτούς τους "ανήσυχους για την ακροδεξιά" δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι το ΛΑΟΣ έμεινε εκτός βουλής...

από Ομονοιακος 08/05/2012 8:30 μμ.


Και εδω συμβαινει το εξης που πρεπει να επισημανθει περισοτερο ΙΜΟ,η δεξια συνολικα(ΝΔ,Καμμενος,ΧΑ,ΛΑΟΣ)αυξησε τα ποσοστα της σε σχεση με το 2009 κατα 6 περιπου μοναδες.

Με αλλα λογια το ολον Δεξια τσιμπησε ψηφαλακια απο καπου αλλου...Μηπως απο ΠΑΣΟΚ μερια?Λεω 'γω τωρα δηλαδη...

από με την σειρά μου 08/05/2012 8:37 μμ.


τα φουσκωτα πίθηκια που συνόδευαν τους υπουργούς του λαος ενώ είναι "γνωστοί" ναζιστες. Το λαος ύστερα από την στήριξη του στο μνημόνιο έστειλε τους ναζι πίσω στην υστερικια χιτλερικια που το παίζει αντιμνημονέ. Και πάλι από την αρχή λοιπόν, ΈΞΩ ΤΟ ΛΑΟΣ ,ΑΑΑΡΑ, ΜΈΣΑ ΟΙ ΝΑΖΙΔΕΣ. Μεταφορά ψήφων δηλαδή από το ενα άκρο στο άλλο. Μάλλον η πολύ προβολή του μπούρδελου τους μας επηρεάζει κ εμάς την νοημοσύνη. Το θέμα όμως είναι η αντιμετώπιση τους κ όχι μόνο από που πάρθηκαν οι ψήφοι τους.

Αφού δεν πρόκειται για αύξηση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά μετακίνηση ψηφοφοράκων από το ένα μαντρί στο άλλο. Επί της ουσίας μιλάμε για αποδυνάμωση. Αν ήταν ισχυρό ρεύμα δε θα τρέχανε από το ένα κόμμα στο άλλο...

από 667 08/05/2012 10:19 μμ.


«Και εδω συμβαινει το εξης που πρεπει να επισημανθει περισοτερο ΙΜΟ,η δεξια συνολικα(ΝΔ,Καμμενος,ΧΑ,ΛΑΟΣ)αυξησε τα ποσοστα της σε σχεση με το 2009 κατα 6 περιπου μοναδες.»

Ξέχασες το ΜΠΑΤΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμμαχία και ένα σωρό άλλους δεξιούς που μέχρι χτες χόρευαν κανονικά πάνω στα κορμιά των αυτοκτονημένων συνανθρώπων μας μιλώντας για "κρίση" και "ώρα ευθύνης"...

 

από μι@ 08/05/2012 11:11 μμ.


Καταρχήν να εκφράσω τη συμφωνία μου με το αρχικό κείμενο.

Θα δοκιμάσω να παραθέσω την εκτίμηση μου για την τρομακτική άνοδο της χρήσης αυγής (εκλογικά) και ουσιαστικά αποτελεί σύνθεση των παραπάνω απόψεων

Το σημαντικό ποσοστό της χρυσής αυγής ήταν αποτέλεσμα 3 πραγμάτων.
Πρώτο και κυριότερο της σχολαστικής δουλειάς που έκανε.
Δεύτερον μιας διαφήμισης που έτυχε από τα ΜΜΕ και αυτό βέβαια ως αποτέλεσμα της δουλείας της και
τρίτον, των κατώτερων συντηρητικών ενστίκτων που επικρατούν στον ελληνικό χώρο και προέρχονται από την οικογένεια την εκκλησία το σχολείο, και λίγο πολύ, όλοι τα βλέπουμε στις οικογένειες μας στα αδέρφια τους συναδέλφους τους γνωστούς κλπ

Η χρυσή αυγή δούλεψε. Ακολούθησε το μισαλλόδοξο φασιστικό σχέδιο της κατά γράμμα. Κυνήγησε έδειρε, έδιωξε, έσπασε, δημιούργησε ελεγχόμενες ζώνες. Έδρασε τη νύχτα με μαχαίρια και ρόπαλα  και το πρωί φόρεσε  το «χαμόγελο» και κάθισε στα καφενεία πήγε στις λαϊκές, μπήκε στα σπίτια, δημιούργησε περιέθαλψε συνέδραμε. Έγιναν τα παιδιά της διπλανής πόρτας. Κάτι σαν προσκοπάκια δηλαδή. Φυσικά όλα αυτά με την βοήθεια του κρατικού-παρακρατικού μηχανισμού που τη στηρίζει, αλλά, κυριότερα με την φυσική παρουσία και την διαρκεί ύπαρξη έμψυχου δυναμικού που στήριζε τα εγχειρήματα. Με τρομακτική ακρίβεια και πειθαρχία εκμεταλλεύτηκε τα σημεία των καιρών και την ώθησαν εκεί που είναι σήμερα. (συν Αθηνά και χείρα κίνει). Έμαθε από τα λάθη που έκανε στο παρελθόν. Παρουσίασε ένα mainstream πρόσωπο. Χρησιμοποίησε γνώση από το εξωτερικό και αντίστοιχες φάσεις στην Ιταλία που τους είχαν πάει καλά. Στο τέλος ο κόσμος δεν ψήφισε πρόσωπα, τον Α τον Β τον Γ. Ψήφισε το κόμμα. Έναν απρόσωπο μηχανισμό ο οποίος φάνταζε φιλικός, οικείος, πραγματικός.

Τα κανάλια δε προέβαλλαν ποτέ τα ρατσιστικά της εγκλήματα της νύχτας. Δημιούργησαν ένα κλίμα διάχυτης ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, προέβαλλαν όλα εκείνα που οδηγούν στον κοινωνικό κανιβαλισμό, το ποιο προσφορο υπόστρομα για την ανάπτυξη φασιστικών συμπεριφορών. Και μετά πρόβαλαν (όχι όμως λόγο κάποιου σχέδιου) τις «αγαθοεργίες» των αυγών δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ότι τα καθάρματα αυτά αποτελούν καλούς ανθρώπους και τους μόνους που μπορούν να αποτελέσουν την αξιόπιστη εναλλακτική, όπου, ο κοινωνικός ιστός ξηλωνόταν από την επιτηδευμένη εγκατάλειψη του κράτους και της υπόλοιπης κοινωνίας. Επέλεξαν σωστά,  λιγοστές εμφανίσεις στα μέσα, στοχευμένες και φρόντιζαν να δημιουργήσουν ντόρο γύρω από το όνομά τους και να είναι τελικά το μόνο που έμενε όταν τελείωνε η εκπομπή. Έτσι και αλλιώς έχουν τα δικά τους μέσα, (έντυπα και ηλεκτρονικά) για να προβάλλουν και να διαχύσουν την ιδεολογία τους. Όταν καμιά φορά ξεσκεπαζόταν το άσχημο πρόσωπό τους από κάποιο μέσο, σφύριζαν αδιάφορα, δεν απαντούσαν και συνέχιζαν το έργο τους. Με αυτό τον τρόπο κέρδιζαν και διαφήμιση η οποία ακόμα και αρνητική να ήταν, στο τέλος τους έβγαινε θετική. Γενικά όμως τα κανάλια δεν είχαν και καμία κάψα να τους «χτυπήσου». Στο κάτω κάτω δικά τους παιδία είναι.  Προνομιακοί αχθοφόροι των εντολών των αφεντικών
 

Η Ελληνική κοινωνία είναι βαθύτατα συντηρητική και φοβική. Για να το κατανοήσουμε αυτό αρκεί να κοιτάξουμε τον άμεσο κοινωνικό μας περίγυρο. Η αμάθεια, η έλλειψη κουλτούρας και η χρόνια πλύση εγκεφάλου απέδωσαν. Και δεν είναι μόνο τα φανερά συντηρητικά κομμάτια που τόσα χρόνια βρίσκονταν στις «δεξιές παρυφές» και επέλεγαν Νεα Δημοκρατια ή Λαος. Συντηρητικά κομμάτια που νομίζουν ότι είναι σοσιαλιστές και προοδευτικοί επειδή ψήφιζαν Πασοκ, επέλεξαν τη χρυσή αυγή. Άτομα που χαρακτηρίζονται κυρίως από κατώτατα ένστικτα και βλακεία (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα «αναποφάσιστων» που βρισκόντουσαν μεταξύ ΚΚΕ και χρυσής αυγής!). Γιατί για τους πιο «μυαλωμένους» τους «απλούς» πατριώτες  υπήρχε η επιλογή του Καμένου. Πάντως το ποσοστό Καμένου, χρυσής αυγής και το σχεδόν 3% του Λαος, δείχνει πόσο μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας διακατέχεται από μισαλλόδοξες και ρατσιστικές ιδέες στη στάση ζωής που κρατά.

Πάντως όσα αρνητικά αν καταλογίζουμε (και τους αξίζουν) στα αυγά  το γεγονός είναι ένα. Κατάφεραν να πείσουν αρκετούς ότι όσα πρεσβεύουν είναι για το καλό της κοινωνίας και να εμφανίσουν το θίασο τους ως ρυθμιστές των πραγμάτων σε γειτονίες της Αθήνας.

 Όλα τα παραπάνω χωράνε εκτενέστατη ανάλυση αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Πρέπει να σπάσουμε το αυγό του φιδιού. Η πρώτη εκκόλαψη έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι.  Πρέπει να αποδομήσουμε τη νεοναζιστική απειλή με άμεσες και ταχύτατες ενέργειες. Η αποδόμηση του συντηρητισμού της ελληνικής κοινωνίας ούτε εφικτή είναι στην παρούσα φάση ούτε ικανή για να σταματήσει την περαιτέρω συντηρητικοποίηση. Και εκείνο που τρομάζει είναι ότι πλέον μόνο ελάχιστες αποτελεσματικές λύσεις διακρίνονται στον ορίζοντα . Αυτές του αρχικού κειμένου.

Αν και μπαίνω σε μεγάλο πειρασμό να κάνω μια αντιπαράθεση με το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται από το δικό μας χώρο στο επίπεδο της διάδοσης των ιδεών μας, θα το αποφύγω γιατί θεωρώ ότι ανήκει σε χώρο αμφιθεάτρου και συνελεύσεων.

από στους δρομους 09/05/2012 1:01 πμ.


Σαν αναρχικοί/ες, με το να αναλύουμε τα εκλογικά ποσοστά των μαχαιροβγαλτών εκ της ουσίας νομιμοποιούμε το εκλογικό παραμύθι που ταΐζει τους ψηφοφόρους με σταγόνες ελεύθερης βούλησης. Συντηρούμε (απρόσμενα για το σύστημα) το κοινοβουλευτικό τσίρκο και εμείς έχουμε τη θέση του θεατή που πάντα θα χειροκροτεί την κακόγουστη παράσταση. Ακυρώνουμε τον ρόλο της αντιπληροφόρησης του μέσου χωρίς να το θέλουμε! Ή θα είμαστε στους δρόμους με κοινή μόρφωση τον πολύμορφο αντικρατικό αγώνα, όπως οι συντροφοι της περιφέρειας (αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν) ή θα αναλωθούμε σε θεωρητικοποιήσεις του ταξικού αγώνα με τις διάφορες συνιστώσες που τον διχοτομούν. Η συνειδητή εκλογική αποχή είναι πολιτική απόφαση. Δεν εμπεριέχει ούτε λεξιλόγια με δημοσκοπική αναλυτική, ούτε προτάσσει την αξιοπρέπεια με γνώμονα μια έντεχνη κομματική διάσταση που άθελα (θέλω να πιστεύω) διοχετεύεται. Εδώ έχουμε πόλεμο με στόχο τον καταπιεσμένο, ντόπιο ή μετανάστη. Όπως προείπα, τέλος, πρέπει να είμαστε μονάχα στους δρόμους με συλλογικές διαδικασίες που μάχονται τις γνωστές, μέχρι πρότινος, λογικές και εκεί μονάχα θα ζυμωθεί ο καταπιεσμένος. Είτε έχει ριζοσπαστικοποιημενη σκέψη, είτε όχι. Ο λόγος ύπαρξης των ακροδεξιών μορφωμάτων θα είχε ακυρωθεί εδώ και πολλα χρόνια αν είχαμε λειτουργήσει στο σωστό χρόνο. Να είμαστε σε επαγρύπνηση μην γυρίσουμε δεκαετίες πίσω… Ποτέ δεν είναι αργά, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Καλή συνέχεια από Αθήνα.

από Και νομίζεις ότι θα περάσει έτσι. 09/05/2012 1:15 πμ.


Σε ποιά λαϊκή εμφανίστηκε η Χ.Α., σε προκαλώ να αναφέρεις ΜΙΑ! Έκανες το λάθος να χρησιμοποιήσεις τη λέξη αυτή χωρίς να υπολογίζεις ότι εδώ μέσα μπαίνουν διάφοροι εργαζόμενοι!

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

από ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟΣ 09/05/2012 1:50 πμ.


Θεωρώ το αρχικό κείμενο (με τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς) ιδανική αφορμή τόσο για αυτοκριτική, όσο και για διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για το τι πρέπει οι αναρχικοί να πράξουμε απο εδώ και πέρα.

Για μένα, όσο και για πολλούς άλλους συντρόφους, η περαιτέρω δράση μας πρέπει να κινηθεί σε δύο κεντρικούς άξονες: 1) οργάνωση αντιφασιστικών ομάδων κρούσης στον δρόμο και 2) άνοιγμα και μαζική εξόρμηση στην κοινωνία.

Για την οργάνωση των αντιφασιστικών ομάδων κρούσης στο δρόμο, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά απο αυτό το μέσο, για προφανείς λόγους. Ένα όμως πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο: Ο-Ρ-Γ-Α-Ν-Ω-Σ-Η . . .

Για το άνοιγμα και την μαζική εξόρμηση στην κοινωνία θέλω να πω δυό πράγματα:

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΙΚΟΤΗΤΑ!

Όχι άλλες "ανοιχτές"-κλειστές συνελεύσεις, οι οποίες απευθύνονται στην ουσία αποκλειστικά στους μυημένους του "χώρου" και έχουν μηδενική απήχηση στην κοινωνία. Φτάνει πια με τον αυτοεγκλωβισμό των αναρχικών σε συγκεκριμένους εξιδανικευμένους - αποστειρωμένους χώρους: πολυτεχνείο - εξάρχεια - καταλήψεις - στέκια. Όλοι έξω, στο δρόμο και στις πλατείες να συνομιλήσουμε με τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα θεωρώ οτι θα ήταν μία εξαιρετική πρωτοβουλία για την Αθήνα, το να οργανωθεί μια πραγματικά ανοιχτή συνέλευση αναρχικών η οποία θα συνέρχεται κάθε εβδομάδα σε μια κεντρική πλατεία μιας διαφορετικής περιοχής, σε συνεννόηση φυσικά και με τις τοπικές συλλογικότητες εφόσον υπάρχουν. Σκεφτείτε λόγου χάρη την Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση (Σ.Α.Κ.Α.) να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και σε μία διαφορετική πλατεία. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα ήταν για τον κάθε απλό άνθρωπο να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία και πόσο μεγαλύτερη απήχηση αυτή θα είχε. Να βρεθούμε δίπλα στους απλούς ανθρώπους χωρίς κουκούλες, χωρίς φανφάρες και χωρίς κανενός είδους φόβο. Γιατί για να δει ο απλός κόσμος οτι δεν έχει να κάνει με κάποια ανεγκέφαλα τέρατα που το μόνο που θέλουν είναι να καίνε και να λεηλατούν, όπως μας παρουσιάζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, πρέπει πρωτίστως να αποβάλλουμε την ασφαλιτομπατσοφοβία που μας κατατρέχει (και του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) και να συνομιλήσουμε μαζί με τον κόσμο χωρίς να μας νοιάζει αν φακελωθούμε και στοχοποιηθούμε απο το κράτος και τα σκυλιά του. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ. Κάτι ανάλογο φυσικά θα μπορούσε να οργανωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχουν αναρχικοί.

Αυτά για αρχή. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω στη συνέχεια αυτής της εξαιρετικής συζήτησης...


Κοιτουσα τα εκλογικα αποτελεσματα των κομματων ανα εκλογικη περιφερεια και απορουσα... Ολα τα κομματα ειχαν καποιες περιοχες που ηταν ισχυρα και παποιες αλλες που ηταν αδυναμα. πχ ο ΣΥΡΙΖΑ στα μεγαλα αστικα κεντρα κατεγραψε ποσοστα γυρω απο το 20%, ενω στην επαρχια ειχε σαφως μικροτερα νουμερα. Το αντιθετο συνεβει στην ΝΔ (κυριως) και στο ΠΑΣΟΚ. Στις μεγαλες πολεις ειδαν τον εφιαλτη του 10%, αλλα στην περιφερεια η παλια εκλογικη πελατεια τους δεν τους ξεχασε ευκολα.

Η ΧΑ ομως ειχε σχεδον σε ολη την χωρα ενα σταθερο 6-8% (με εξαιρεση την Κρητη, την Ικαρια και αλλα νησια οπου ειναι παραδοσιακα ''αριστερα''). Τα ποσοστα της ΧΑ δεν φαινοταν να επηρεαζοταν απο το αν το μεταναστευτικο ηταν το πρωτευον ζητημα ή οχι, σε καθε εκλογικη περιφερεια. Το φαινομενο το ανελυσαν αρκετοι πιο πριν απο εμενα στην συζητηση οποτε ας μην επεκταθω. Προσπαθωντας να καταλαβω για ποιο λογο τα ποσοστα της ΧΑ ειναι τοσο ''συμπαγη'' συνειδητοποιησα το προφανες. Για να ειναι τα ποσοστα τοσο σταθερα , χρειαζεται σε καθε περιφερεια της χωρας να υπαρχει μια κοινωνικη ομαδα με ''κοινα συμφεροντα'' και ''κοινες αναφορες'', η ομαδα αυτη θα αριθμουσε περιπου ενα σταθερο 5% σε καθε περιφερεια. Μπορει ομως να υπαρξει τετοια ομαδα? Φυσικα και μπορει... Η ομαδα αυτη ειναι οι μπατσοι, οι στρατιωτικοι και οι οικογενειες τους. Σε καθε νομο της χωρας οι μπατσοι , οι στρατιωτικοι και ο περιγυρος τους πιθανον να αριθμουν κοντα στο 5 % του πληθυσμου. Σιγουρα αρκετοι απο αυτους στηριξαν ΧΑ (και περασαν το 'μηνυμα' και στα παιδια τους μαλλον). 

Δεν ειπα κατι που δεν ηξερε ο καθενας μας. Απλα ηθελα να το επισημανω ξανα, διοτι βλεπω καποιες αποψεις που λενε οτι οι ψηφοφοροι της ΧΑ ειναι ευκαιριακοι και θα φυγουν στις επομενες εκλογες. Καποιοι σιγουρα ειναι και μακαρι να φυγουν, αλλα νομιζω οτι η πλειονοτητα αυτων που τους ψηφισε 'ηξερε τι εκανε'.....Η πλειονοτητα ηταν μπατσοι, στρατιωτικοι και νοσταλγοι του Παπαδοπουλου. Δυστυχως ή ευτυχως για εμας οι ακροδεξιοι που κρυβοντουσαν στην ΝΔ,το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ αναθαρησαν και φανερωθηκαν. Αν εχω δικιο σε αυτα που λεω, τοτε οι νεοναζι εχουν μια αρκετα στερεη βαση οπαδων για να πατησουν. Για αυτο η απαντηση μας απαιτει οργανωση κυριως πολιτικη και δευτερευοντως βιαιη στον δρομο. Θα γινει και αυτο, αλλα δεν νομιζω οτι η τωρινη συγκυρια ευνοει την αμεση συγκρουση.

από αναρχοκομμουνίστρια 09/05/2012 2:55 πμ.


όσοι κράζετε το κείμενο, ή θεωρείτε ότι μιλάμε για μια απλή μετακίνηση ψηφοφόρων, καλό τρολάρισμα στο ίντυ...

συμφωνώ ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή ανάλυση για το φαινόμενο του ναζισμού, αποτέλεσμα του οποίου είναι το ποσοστό της ΧΑ στις εκλογές, και το κείμενο έχει πολύ σωστά σημεία.

Εγώ θεωρώ ότι το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει και η αναρχία και το κομμάτι της κομμουνιστικής -επαναστατικής αριστεράς να δουν, είναι το ζήτημα της άλλης κοινωνίας. Η ΧΑ προτείνει ένα άλλο σύστημα, έξω από τον καπιταλισμό, και αυτό συγκινεί αρκετά αυτιά. Παράλληλα, οι "κοινωνικές" δράσεις της ΧΑ, το κοινωνικό παντοπωλείο, και τέτοια πράγματα, όπως γράφει και το κείμενο, δείχνουν έναν, ψεύτικο στην πραγματικότητα, δρόμο που υποτίθεται θα φέρουν ενάντια στον καπιταλισμό.

Από την άλλη, το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, αναλώνεται σε καταγγελίες του μνημονίου, της ΓΣΕΕ, των πολιτικάντηδων, των φασιστών, κλπ. Σε γενικές γραμμές, οι αναλύσεις που γίνονται, και οι αντιδράσεις, είναι σωστές (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες), αλλά στην πραγματικότητα, δεν ξέρω αν μένει κάτι στον κόσμο εκτός από το "σκατά στον καπιταλισμό". (Δεν υποτιμώ τη συμβολή κανενός, λέω πως το βλέπει ο κόσμος, αν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει "αριστερή κυβέρνηση" με πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ ανδρέα παπανδρέου- το οποίο σήμερα βέβαια φαντάζει πολύ ριζοσπαστικό σε μεγάλη μερίδα του κόσμου και στο κεφάλαιο- οι υπόλοιποι στην πραγματικότητα αδυνατούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση "και τι προτείνεις;" με μια σαφήνεια, και έξω από κυβερνητισμό)

Άρα, 1ο καθήκον κατά τη γνώμη μου, είναι να ξαναβρούμε τα χαμένα μας όνειρα για μια άλλη κοινωνία, να τα εξειδικεύσουμε, να μην φοβηθούμε τα βήματα που συνδέουν το σήμερα με το αύριο. Κοινωνικά ιατρεία με αμεσοδημοκρατική εμπλοκή των γιατρών και των σωματείων τους, συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζαρια, αυτοοργανωμένη εκπαίδευση (όχι μόνο κάποια "ιδιαίτερα" ξένων γλωσσών -ανάπτυξη όλου του εύρους των ενδιαφερόντων μας, με ανθρώπους που μετά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν στην ζωή τους, αλλά και στην κοινότητα). Και όλα αυτά έχοντας πάντα στο νου μας ότι, ή θα συνεχίσει ο λαός να ψάχνει σωτήρες και εύκολες λύσεις που θα του λύσουν το οικονομικό πρόβλημα με ελεημοσύνη, ή θα δημιουργήσουμε δομές ανταλλαγής και αλληλεγγύης με βάση τις ανάγκες μας, τύπου: πεινάω-> δεν δέχομαι αριστερή -αναρχική- δεξιά - θρησκευτική ελεημοσύνη, αλλά βοηθάω σε κάτι άλλο την κοινότητα (μαγειρεύω, φτιάχνω κάτι, μεταδίδω μια γνώση κλπ) όχι σαν πληρωμή, αλλά σαν αλληλοπροσφορά

2ο καθήκον, είναι η ανάδειξη της πραγματικότητας του ναζισμού. Οι χούντες, ανά τον κόσμο και στην ελλάδα, υπήρξαν εργαστήρια κατάλυσης του κράτους προνοίας, δημιουργίας χιλιάδων πεινασμένων, ξεπουλήματος κάθε φυσικού πόρου σε ιδιώτες, και γενικά οι καλύτεροι φίλοι του κεφαλαίου. Παράλληλα, κατάργησαν πρώτα από όλα το δικαίωμα στον αγώνα ώστε το κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται καλύτερα τους εργάτες. Δεν είναι τυχαίο που τελικά το μόνο που μας μαθαίναν τόσα χρόνια για την χούντα ήταν η κατάργηση της ελευθερίας του λόγου (η οποία ούτε στην αστική δημοκρατία υπάρχει φυσικά) και γιαυτό ο κόσμος σκέφτεται να την θυσιασει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής. - παραπέμπω στο καταστρόικα, για το πως και που ξεκίνησαν τα ξεπουλήματα νερού, ηλεκτρικού κλπ-.

Βέβαια, ακριβώς επειδή οι "δημοκρατίες" μοιάζουν πάρα πολύ στις χούντες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι "ψήφισε κάτι άλλο", αλλά ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία

Επίσης, είναι πολύ σημαντικά και τα υπόλοιπα που θέτει το κείμενο, αλλά αν απέναντι στους ναζί έχουμε απλά να προτάξουμε έναν καπιταλισμό με κοινωνικά στέκια και συνελεύσεις γειτονιών, δεν νομίζω ότι θα αντέξουμε πολυ...

-κι ένα σχολιάκι περί ενότητας: όσα κομμάτια του κινήματος είναι και παλεύουν για μια αλλη κοινωνία (προφανώς δεν εννοώ το ΚΚΕ, καταλαβαίνετε τι λέω), πρέπει να καταλάβουν ότι το πως ακριβώς θα είναι αυτή η άλλη κοινωνία δεν θα κριθεί εκ των προτέρων, αλλά το ίδιο το κίνημα που θα την φέρει θα δοκιμάσει λύσεις κ θα επιλέξει, αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχει ένα κίνημα που θα ρίξει τον καπιταλισμό... οι χώροι που είναι με αυτό πρέπει να βρουν δρόμους επικοινωνίας, και πρώτα απ' όλους, η λεγόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να επιλέξει αν θα γήρει προς έναν κοινοβουλευτισμό, κ έναν δρόμο τύπου Τσάβες, ή αν είναι με τον επαναστατικο δρόμο-

ΥΓ για αυτούς που προτείνουν τις λαϊκές ομάδες περιφρούρησης των γειτονιών: πιστεύω ότι όσο χτίζουμε άλλες δομές στις γειτονιές, δομές που δεν περιλαμβάνουν την έννοια της ιδιοκτησίας στο εσωτερικό τους, τόσο πιο αποτελεσματικά θα χτυπάμε το -αστικής έννοιας- "έγκλημα". Αυτές οι δομές είναι και οι πιο επικύνδινες για το ίδιο το κράτος για αυτό και τις χτυπά λυσαλέα, όπως πχ καταλήψεις στέγης για αστέγους (πεσίματα σε Επιβίωση, Βοξ κλπ), συλλογικές κουζίνες για πεινασμένους (νόμος απαγόρευσής τους) κλπ. 

από δεν πάει πουθενά έτσι 09/05/2012 3:46 πμ.


"Σκεφτείτε λόγου χάρη την Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση (Σ.Α.Κ.Α.) να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και σε μία διαφορετική πλατεία. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα ήταν για τον κάθε απλό άνθρωπο να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία και πόσο μεγαλύτερη απήχηση αυτή θα είχε".

Κατα πρώτον αναρωτιέμαι γιατί δεν πας να το πεις στη Συνέλευση και το λες εδώ. Κατα δεύτερον υποθετω ότι το έχουν ήδη σκεφτέί και το έχουν απορρίψει. Και κατα τρίτον αυτό που χρειαζόμαστε είναι Οργανωση και αυτό που περιγραφεις, η περιφορά μας από πλατεία σε πλατεία δεν είναι οργανωση, είναι το "Σύνταγμα" σε νέα βερσιόν...

από φ@σιστοφάγος 09/05/2012 11:44 πμ.


Η εκλογική ενίσχυση του παρακράτους είναι συνέχεια της αντιεξέγερσης που ακολούθησε το Δεκέμβρη του '09. Η αναρχία έδειξε ότι έχει ξεπεράσει τη δεκαετία του '70 και το χιπισμό, ότι είναι ικανή να περιφρουρεί το δικαίωμα των καταπιεσμένων στη ζωή, ότι είναι πρακτικά εφικτό να αμφισβητηθεί το μονοπώλειο του κράτους στη βία.

Το κράτος του γιουνανιστάν βασίζεται στην αστυνομική βία που μέχρι πρόσφατα πίστευε ότι παίζει μπάλα μόνη της. Η εξέγερση του Δεκέμβρη απέδειξε το αντίθετο. Οτι υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που είναι ικανές να ανταγωνιστούν την αστυνομική βία με επιτυχία.

Η αναρχία και οι εξεγερτικές κοινωνικές δυνάμεις αναδείχτηκαν σε Νο 1 "εσωτερικό εχθρό" των αφεντικών και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την εξόντωσή τους προκειμένου να περάσουν τα νεοναζιστικά μέτρα της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών. Ο πληγωμένος εγωισμός των νάνων των δυνάμεων καταστολής από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την εξέγερση άρχισε να αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ιδεολογικοποιόντας το δόγμα του ραγιαδισμού που θέλει υποταγή στα αφεντικά και απροκάλυπτη καταπίεση στους ασθενέστερους, οι μπάτσοι αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν το εξεγερτικό κίνημα με κάθε μέσο. Δε μιλάμε για ουσιαστική αυτονόμηση των δυνάμεων καταστολής, πάλι στην υπηρεσία των αφεντικών είναι, τους δώθηκε όμως το πράσινο φως να χρησιμοποιούν κατα βούληση ανορθόδοξες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν τον ανορθόδοξο πόλεμο που διεξάγει η κοινωνική και ταξική αντίσταση.

Από τη μιά νέοι τρομονόμοι, ιδιώνυμο κουκούλας, πέμπτη φάλαγγα "αριστερών" πανεπιστημιακών, κατάργηση ασύλου, φρονηματικές διώξεις αγωνιστών κι από την άλλη το ύπουλο παρακράτος που αδυνατώντας να φέρει σε πέρας την αποστολή του μόνο του στηρίχτηκε στην κρατική κάλυψη.

Γιατί ενισχύθηκε το παρακράτος; Για να αντιμετωπίσει την εξεγερτική τάση της κοινωνίας, την αναρχία πρώτα και κύρια. Μέχρι να αλλάξουν τους συσχετισμούς ήταν αδύνατο να περάσουν μνημόνια και κατοχικούς νόμους. Χρειάστηκε τουλάχιστο 2 χρόνια μέχρι οι φόνοι στη μαρφίν να δημιουργήσουν το ρήγμα ανάμεσα στους εξεγερμένους και την κοινωνία.

Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τον κίνδυνο. Ακόμα και πληγωμένος ο αναρχικός πάνθηρας είναι ικανός να τους κομματιάσει μόλις βρεί την ευκαιρία. Η κοινωνία αγκάλιασε τα αναρχικά προτάγματα της άμεσης δημοκρατίας και της αυτοοργάνωσης την ίδια περίοδο που τα στημένα πογκρόμ μεταναστών με τη συνδρομή του επίσημου κράτους πάσχιζαν να προβληθούν σαν "λαική οργή" με απώτερο στόχο να περνούν τα μνημόνια απαρατήρητα.

Δεν τους πέρασε. Γεννήθηκαν νέες αντι-δομές, λαικές συνελεύσεις και σωματεία βάσης. Οι απελευθερωμένοι χώροι παρά την παρακρατική επίθεση όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Αντίθετα η παρακρατική δράση παρά τη συγκάλυψη από κράτος-ΜΜΕ απέτυχε να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Ετσι κατέφυγαν στην ωμή καταστολή του κινήματος με τα ΜΑΤ και τους ασφαλήτες. Το κράτος δεν κατάφερε να μείνει στο απυρόβλητο για την ύπουλη δράση του. Η περαιτέρω ενίσχυση του παρακράτους με κάθε μέσο έγινε μανία των κυρίαρχων.

Για να μπορέσει όμως το παρακράτος να σταθεί στα πόδια του θα έπρεπε να χτυπηθεί η δύναμη δρόμου που το περιορίζει. Οι επιθέσεις εντάθηκαν, επιστρατεύτηκε η "δικαιοσύνη", εκδηλώνονται κρατικές επιθέσεις στις καταλήψεις αφού το παρακράτος απέτυχε να τις κλείσει ενώ η αστυνομική προστασία των παρακρατικών έγινε εξόφθαλμη.

Δε βρισκόμαστε όμως ακόμα στο τέρμα της πορείας. Οι κυρίαρχοι έχουν μεγάλα σχέδια για το φιδάκι που έσκασε μεν από τ'αυγό αλλά δε μπορεί να προστατευθεί από τους αετούς της εξέγερσης χωρίς την κάλυψη της κρατικής του κλώσσας.

Οταν μάλιστα η κοινωνία στρέφεται σε επιλογές κάθε άλλο παρά εθνικιστικές κι αυτό εκφράζεται μέσα από τις ίδιες τις εξουσιαστικές δομές όπως οι εκλογές, ο κίνδυνος να χάσουν το φιδάκι που τόσο κανάκευαν είναι ορατός. Θα αρκούσε ίσως να χαλαρώσει η κρατική καταστολή σε βάρος των αναρχικών και του ανατρεπτικού κινήματος για να αποτελέσει παρελθόν η "φασιστική απειλή" μέσα σε μια νύχτα. Θα αρκούσε η ίση αντιμετώπιση των παρακρατικών με τους εξεγερμένους για να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες. Θα αρκούσε να ισχύουν οι ίδιοι όροι για το νεοναζί που σήμερα κυκλοφορεί με μαχαίρια και σιδερολοστούς την ίδια στιγμή που αναρχικοί δικάζονται για κακουργήματα εξ αιτίας μιας μάσκας χημικών ή ενός κράνους. Θα αρκούσε να αφεθούν οι παρακρατικοί στη μοίρα τους για να έχουν την κατάληξη των ηγετών του 3ου ράιχ.

Γι αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα προκύψει μια έστω αδιάφορη για την προστασία του παρακράτους εξουσία.

Το σενάριο που βλέπω πιθανότερο αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την αξιοποίηση του λεγόμενου "μακεδονικού". Εδώ και χρόνια έριξαν για λαική κατανάλωση το υποτιθέμενο "πρόβλημα" της ονομασίας του κρατιδίου της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της μακεδονίας. Ενα εντελώς επουσιώδες ζήτημα όπως η ονομασία ενός κράτους, είτε είναι ακριβής είτε όχι (όλα τα κράτη έχουν ψευδεπίγραφη ονομασία μόνο και μόνο εφόσον περιέχει τη λέξη "δημοκρατία") αναδείχθηκε σε "εθνικό ζήτημα" εκμεταλευόμενο το επίσης ψευδεπίγραφο όνομα "μακεδονικό πρόβλημα" που παραπέμπει στις εποχές του συμμοριτοπόλεμου των "μακεδονομάχων".

Οπως και νάχει, η "μάχη της ονομασίας" από τους ντόπιους σαλτιμπάγκους που το παίζουν πατριώτες "από μπρος παρθένα κι από πίσω μπαίνουν τράινα" είναι χαμένη εξαρχής. Ολα τα κράτη αποκαλούν το κρατίδιο "μακεδονία" και σε λίγες μέρες η ονομασία θα επιβληθεί επίσημα.

Μπορεί η "μάχη" να είναι χαμένη και να αποτελεί ένα τίποτα μπροστά στα τόσα κοινωνικά/ταξικά ζητήματα που επέβαλε η έλευση των μνημονίων, είναι όμως μια πρώτης τράξεως ευκαιρία να ταίσουν το φιδάκι τους με αίμα. Η ήδη προδιαγεγραμμένη "ήττα" να χρεωθεί στην αριστερά που δε φρόντισε να συρθεί σε μια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" (εδώ γελάνε) και η εθνικιστική προπαγάνδα να φουντώσει καταπίνοντας όλη τη δεξιά παράταξη σ'ένα πλαίσιο "εθνικής συστράτευσης".

Δε μιλάμε απλά για εκλογικά ζογκλερικά του παρακράτους αλλά για επικίνδυνα παιχνίδια όπου η επάρατη ακροδεξιά κυριαρχεί με τον τρόπο που το έκανε πάντα. Με υποκινούμενα από τα ντόπια και ξένα αφεντικά πραξικοπήματα. Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη. Σίγουρα αποτελεί χρυσή επιλογή των τραπεζών και των παγκοσμιοποιημένων αφεντικών κάτι τέτοιο, δεδομένου του κινδύνου οι προοδευτικοί ψηφοφόροι να μεταβληθούν σε επαναστάτες οπλοφόρους.

Σ'αυτή τη φάση παρά τα λάθη και τις ευθύνες που έχει στο ενεργητικό της η αριστερά, θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Να εμποδίσει με κάθε μέσο την κρατική κάλυψη των παρακρατικών και η κοινωνία να αφεθεί να "ξεβρωμίσει" μόνη της από όλους αυτούς. Να φτύσει την καραμέλα "παραμονής στο ευρώ" κατάμουτρα στους ντόπιους και ξένους δυνάστες, δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την ΕΕ, μόνο την προοπτική του απολυταρχισμού.

Για μας γίνονται όλα. Για μας τους αναρχικούς, τους εξεγερμένους, τους "επικίνδυνους". Και μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση, αρκεί να μας δωθεί η ευκαιρία.

Το '36 στην ισπανία η αριστερά επέλεξε ανάμεσα στην αναρχία και τους φασίστες τους δεύτερους. Κόστισε στην ανθρωπότητα έναν πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς, ένα ολοκαύτωμα και μια ηττημένη απολογητική αριστερά στην ευρώπη μέχρι σήμερα. Σήμερα έχει ξανά την ευκαιρία της επιλογής. Δεν τρέφω αυταπάτες, όμως να ξέρουν πως ότι κι αν κάνουν θα το βρούν μπροστά τους.

από τι σαχλαμάρες είναι αυτές 09/05/2012 11:58 πμ.


Δηλαδή σώνει και καλά πρέπει να βρεθεί κάποιος φταίχτης που να μην είναι φίλος των νοικοκυραίων, έτσι;

από φ@σιστοφάγος 09/05/2012 12:18 μμ.


Παραπάνω είναι προφανές ότι εννοώ το Δεκέμβρη του '08 και όχι του '09.

από 00 09/05/2012 12:30 μμ.


επειδη δεν ειναι σε ολο τον κοσμο φιλοι των ναζι και επειδη εχει ακουστει σε ολα τα διεθνη μμε για την εισοδο των ναζι στην βουλη (ακομα και σε τοπικα δορυφορικα αμερικανικα),παιζει μεχρι και μπουκοταζ απο συγκεκριμενες μεριδες και ολα αυτα στην χωρα που ολοι περιμενουν καθε χρονο τον δυτικο με τα λεφτα.

Μια γρηγορη ματια σε γερμανικα,αγγλικα και αμερικανικα μμε αρκει.Η χρυση πορδη ειναι πρωτη ειδηση παντου με οχι καλα σχολεια βεβαια.

τελικα το "Εξω οι ξενοι" ισως το καταφεραν.

από (Α) 09/05/2012 1:31 μμ.


κατα ποσο βοηθαει την κουβεντα αλλα ριχνοντας μια ματια στα αποτελεσματα η χα στο δημο αθηναιων και την α αθηνων πηρε 5000 λιγοτερες ψηφους απο τις δημαρχιακες εκλογες που βγηκε τοτε ο μιχαλοφυρερ.Αυτο κατι λεει σιγουρα.Νομιζω οτι γενικα στο κεντρο αν εργαστουμε προς συγκεκριμενη κατευθυνση με ολα τα μεσα και σχεδιο θα εχουμε καλα αποτελεσματα,τωρα στην επαρχια που η ψηφος ειναι πιο συναισθηματικη στη λογικη που λεει<να μην μου ερθει το προβλημα> τα πραγματα ειναι πιο δυσκολα.Ισως για να προλαβουμε τον εκφασισμο της κοινωνιας που στην επαρχια ειναι πιο ευαλοτος η καμπανια μας θα πρεπει να κινηθει στο θεμα ιδιοκτησια καθαρα και ξαστερα,ευχαριστω...

από πασιονάρια 09/05/2012 1:57 μμ.


όταν λες τέτοιες προστυχιές ("Το '36 στην ισπανία η αριστερά επέλεξε ανάμεσα στην αναρχία και τους φασίστες τους δεύτερους") να φροντίζεις να τις τεκμηριώνεις. Αλλιώς, να το βουλώνεις. Άντε, γιατί μάλλον κομμουνιστοφάγος είσαι.

από ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΟΣ 09/05/2012 2:05 μμ.


Αναρωτιέσαι στο 1398194 σχόλιό σου γιατί δεν πηγαίνω στη Σ.Α.Κ.Α. για να τους εκφράσω την άποψή μου για την ανάγκη εξόρμησης των αναρχικών συνελεύσεων στην κοινωνία. Να σου απαντήσω. Είμαι αναρχικός. Δεν συχνάζω στα εξάρχεια. Τις "μάχες" μου τις δίνω κατά κύριο λόγο στο χώρο δουλειάς μου, στο περιβάλλον μου και στις πορείες που κατεβαίνω. Δε συμμετέχω σε κάποια κατάληψη. Εδώ που μένω δεν υπάρχει κάποια ενεργή κοντινή αναρχική συλλογικότητα να συμμετάσχω. Δεν έχω κολλητούς φίλους αναρχικούς -πλην ενός- και κατά συνέπεια στις περισσότερες πορείες κατεβαίνω μόνος μου, με την προφανή ανασφάλεια που αυτό μου προκαλεί. Με λίγα λόγια ΔΕ ΝΙΩΘΩ ΑΝΕΤΑ, ΝΙΩΘΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΦΟΒΑΜΑΙ να εμφανιστώ μόνος μου, ξεκάρφωτος, σε μια συνέλευση αναρχικών κλεισμένη μέσα σε ένα κτήριο (Γκίνη) στο Πολυτεχνείο. Πες με δειλό, πες με ό,τι θέλεις, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και σε πληροφορώ οτι απο παλαιότερες σχετικές συζητήσεις εδώ στο indy έχω παρατηρήσει οτι υπάρχουν και άλλοι πολλοί σύντροφοι σε παρόμοια κατάσταση με εμένα. Σκέψου λοιπόν τώρα να περιμένεις π.χ. έναν 50άρη, απο τους χιλιάδες που υπάρχουν, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε στην εώς τώρα ζωή του με τους αναρχικούς -πέραν αυτών που άκουγε γι' αυτούς απο τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε.- να έρθει απο μόνος του στου Γκίνη για να συμμετάσχει σε μια συνέλευση αναρχικών... Είναι ποτέ δυνατόν να έρθει;;;

Γι' αυτούς τους λόγους θεωρώ επιτακτική την ανάγκη ανοίγματος των αναρχικών συνελεύσεων προς την κοινωνία με την πραγματοποίηση αυτών σε πραγματικά ανοιχτούς χώρους όπου ο καθένας θα μπορεί πιο άνετα να παρεβρεθεί, όπως είναι οι πλατείες. Γίνονται κάποια τέτοια βήματα απο κατά τόπους συνελεύσεις αναρχικών όπως στο Περιστέρι, όμως θεωρώ οτι όλο αυτό μπορεί να οργανωθεί πολύ καλύτερα και να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση ειδικά αν πρωτοστατήσει μια μαζική συνέλευση αναρχικών όπως είναι η Σ.Α.Κ.Α. Κι επίσης θεωρώ οτι όλο αυτό καμία σχέση δεν έχει με την απολίτικη λογική που είχε επικρατήσει στη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος την εποχή των "αγανακτισμένων". Η εμπειρία και τα μαθήματα εκείνης της περιόδου είναι πολύ σημαντικά και γι' αυτό μιλάω για μια ξεκάθαρη συνέλευση αναρχικών στην οποία θα εκφράζουμε τις θέσεις μας για μιαν άλλη κοινωνία, βρισκόμενοι μέσα στην κοινωνία και απευθυνόμενοι ΑΜΕΣΑ σε αυτήν.

Φυσικά αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της απαραίτητης κοινωνικής δράσης των αναρχικών. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η δημιουργία ακόμα περισσότερων αντιδομών (κοινωνικά ιατρεία, συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζαρια, αυτοοργανωμένη εκπαίδευση κ.α.) όπως έχει ήδη αναφερθεί απο άλλους συντρόφους, ειδικά στις περιοχές όπου το κράτος έχει ουσιαστικά αποσυρθεί, όπως αναφέρεται και στο αρχικό κείμενο.
 Αν εσύ με την έννοια της αναρχικής οργάνωσης έχεις κάτι άλλο κατά νου, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις όμως κι όχι μονάχα θεωρίες...

"Φασιστοφάγε" πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Συμφωνώ απόλυτα εκεί που αναφέρεις οτι το λεγόμενο "Μακεδονικό" θα αποτελέσει το βασικό χαρτί πάνω στο οποίο θα ποντάρει η "Δεξιά" για να επιβληθεί στην κοινωνία. Γι' αυτό και ΔΕΝ πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις αλλά ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ...

από φ@σιστοφάγος 09/05/2012 2:46 μμ.


@ πασιονάρια

Εξαιρώ φυσικά το POUM και την αριστερά που έμεινε συνεπής στην επανάσταση. Δυστυχώς όμως γι αυτήν (την επανάσταση) η πλειοψηφία της αριστεράς διεθνώς είχε συσπειρωθεί γύρω από το Στάλιν και την ΕΣΣΔ. Τις επιλογές αυτής της αριστεράς εννοώ και απολογούμαι που δεν το διευκρίνησα παραπάνω.

Στην χαλυβουργία πάντως πρόσφατα ανανεώθηκε το "σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ" πράγμα που δε χωράει καμιά αμφισβήτηση ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από ιστορία.

 


ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ(ΕΛΠΙΖΩ Η ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ). ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΙΔΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ BLOG!!ΜΕΝΩ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ).ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ!ΤΕΤΕΥΤΑΙΑ ΞΕΦΥΤΡΩΣΑΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ!ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΩΣΤΕ ΜΗΝ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΓΚΕΤΟ ΦΑΣΙΣΤΩΝ.. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΡΟΤΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ.      


Xρειάζεται αυτοκριτική από όλους μας για την άνοδο των νεοναζί της χρυσής αυγής στην Ελλάδα.
Έτσι σκεπτόμενος είδα κάποια λάθη στο τρόπο με τον οποίο μιλάμε για το φασισμό αλλά και τον πατριωτισμό .. ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή .. αριστεροί κ αναρχικοί συνήθως λέμε ξύλο στους φασίστες, όμως μετά από τόσο καιρό .. ξύλου βλέπουμε πως ο φασισμός μεγαλώνει .. μήπως να παρατούσαμε το παιχνιδάκι μίσους που παίζουμε και να δουλέψουμε πάνω στην ιδεολογική του ξεγύμνωση, συζητώντας γράφοντας τραγουδώντας μα πάνω από όλα χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματά μας ?
Ενα δεύτερο που βοήθησε στην κλιμάκωση του νεοναζισμού στη χώρα μας είναι και η δικιά μας, αριστερών - αναρχικών, αντιμετώπιση πατριωτών ως φασίστες, αν δεν βλέπουμε εμείς τη διαφορά και τους βαφτίζουμε αργά ή γρήγορα θα γίνουν αυτό που τους βαφτίζουμε μόνο κ μόνο από κόντρα ...
Ενα τρίτο είναι που νομίζουμε, αριστεροί - αναρχικοί, πως για κάποιο ανεξήγητο λόγο έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ο κόσμος φωτίστηκε και θα πετάξει από πάνω του σύνορα λεφτά δουλειές και αφεντικά .. και δεν φτάνει που το νομίζουμε βρίζουμε και καταριόμαστε και βαφτίζουμε και πάλι άτομα ως φασίστες που ενδεχομένως να μην είναι, να είναι απλά συντηρητικοί ή οχι τόσο πολυ διαβασμένοι ή λούμπεν ή ξέρω γω τι άλλο ..το πρόβλημα ειναι πως θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα ..θεωρούμε δεδομένο να καταλάβει κάποιος τι θέλουμε να πούμε λέγοντας Διεθνοποίηση και να το δεχτεί ... όμως η πραγματικότητα δεν είναι έτσι .. και αντι να δημιουργούμε κύκλους συζήτησης και ζύμωσης χωρίς να χρησιμοποιούμε ταμπέλες και δουλεύοντας ασταμάτητα με το λόγο και τα έργα προς την κατεύθυνση που θέλουμε δημιουργούμε εχθρούς αφού αφορίζουμε σε κάθε ευκαιρία ακόμα και αυτούς που δεν είναι και πολύ μακριά απο τη σκέψη μας, ψάχνοντας για καθαρούς νους και όχι "θολωμένους" .. μόνο που αυτό το τελευταίο έχει και μια δόση φασισμού ...

από Αναρχοαριστερός. 09/05/2012 9 μμ.


για να απομονωθεί η Χρυσή αυγή και γενικότερα η ακροδεξιά διέξοδος για την κρίση χριεάζεται:

Αντιφασιστική συνεργασία αριστερών και αντιεξουσιαστικών δυνάμεων.

Ενιαία κοινοβουλευτική κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για προοδευτική διέξοδο απο την κρίση πριν μας βγει κανας έλληνας Όρμπαν.

Αναπτυξιάκες πολιτικές με κύριο όργανο το δημόσιο που θα έχει πλέον παραγωγικό κι όχι παρασιτικό χαρακτήρα έτσι ώστε ο παραγόμενος πλούτος να γυρίζει στην κοινωνία κι όχι σε τσέπες καπιταλιστών και γραφειοκρατικών κομματόσκυλων.

Πατριωτική ρητορική με ταξικές αιχμές , παραδειγμα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα λατινικής αμερικής, όπως οι Σαντινίστας, οι Τουπαμάρος, η κυβέρνηση του Μοράλες στην βολιβία, κλπ, για να μην την μονοπωλούν οι ακροδεξιοί.Ο διεθνιστικός τρόπος σκέψης είναι αδύνατο να υιοθετηθεί απο την ελληνική κοινωνία για διάφορους λόγους.

Ρεαλιστικές λύσεις για το μεταναστευτικό, οι μπούρδες του να έρθουν όλες οι φυλές της γης  στην ελλάδα να κάνουμε ταξικό πόλεμο και πως πρώτα πρέπει να ρίξουμε τον καπιταλισμό παγκόσμια για να λυθεί το ζήτημα είναι για γέλια και το μόνο που κάνει είναι να δείχνουν τους ακροδεξιούς ως την μόνη αξιόπιστη λύση που είναι και ακραία. Η ρητορική πρέπει να είναι ενάντια στην ΕΕ που έχει χώσει την Ελλάδα να λύσει όλο το μεταναστευτικό πρόβλήμα του πλανήτη, ισότιμη διανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες, άσυλο στους πρόσφυγες και οικονομική βοήθεια στις χώρες προέλευσης τους για ανακοπή των ρευμάτων.

Ο μικροαστισμός δεν πεθαίνει, χρειάζεται να ναρκωθεί πάλι, να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξει ανάπτυξη, η βελτίωση του βιοτικου επιπέδου να συνδεθεί με την αριστερά και ο μικροαστός πάλι να ασχολείται μόνο με την πάρτη του κι όχι με άλλους.

και φυσικά βρωμόξυλο σε κάτι πιτσιρίκια που γυρνάνε τα βράδια και χτυπάνε μετανάστες για να έχουν άπλετο χρόνο στο νοσοκομείο να το ξανασκεφτούν.

από Α 09/05/2012 10:03 μμ.


Με συνειδητή αποχή κοντά στο 40%,με τα πασόκ-νδ επιτέλους διαλυμένα,με τα νέα μέτρα που θα σημάνουν νέο δεκέμβρη,με τους νεο-χίτες του δρόμου να είναι όσοι το '90,κάθεστε και ασχολείστε με τους γέρους του λάος που έκαναν την "επανάσταση" τους.Εκτός οτι μας προστατεύει το σύνταγμα και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χειρότερο απ'αυτα που κάνει το σημερινό καθεστώς.Ούτε "αντιφασιστικός αγώνας",ούτε τίποτα,αντικρατικός αγώνας και όχι φαντάσματα.Αμάν με τις Ισπανίες και τις ιστορίες προηγούμενων αιώνων.   

από απατσι 09/05/2012 10:25 μμ.


Ειναι μια. Το οτι οι αριστεροι και οι αναρχικοι δινουν σπανια πρακτικες συμβουλες. Πρωτα απο ολα πρεπει να δουμε απο που αντλουν την δυναμη τους οι φασιστες. Η χρυση αυγη ουσιαστικα αρχισε να δυναμωνει με την ιστορια του αγιου παντελεημονα. Οι αριστεροι και οι αναρχικοι καναμε οτι δεν βλεπαμε τα προβληματα που εχει εκει ο κοσμος. Και για αυτο ειναι πολυ ευκολο για εναν νοικοκυραιο να πιστει με το "επειχηρημα" των χρυσαυγιτων που ειναι "να φυγουν ολοι οι ξενοι" παρα να κατσει και να καταλαβει ολα αυτα τα φιλοσοφικα περι διεθνισμου κλπ. 

      Η κινηση που θα εχει σωστα αποτελεσματα κατα τη γνωμη μου ειναι να προτυνουμε λυσεις χειροπιαστες. Πως στα εξαρχεια ας πουμε οταν αρχισαν οι μαλακιες με τις καγκουριες μαζευτικαν συντροφοι και κατοικοι και ειπαν κατι πρεπει να κανουμε. Να δραστηριοποιηθει ο κοσμος και να μην περιμενει κανεναν σωτηρα. 

      Επισης το αλλο βασικο ειναι να μιλησουμε με τους μεταναστες και να εξηγησουμε και σε αυτους το ιδιο, δηλαδη οτι δεν πρεπει να περιμενουν κανεναν αριστερο η αναρχικο να τους προστατεψει, αλλα να οργανωθουνε μονοι τους και να σταθουνε απεναντι στους φασιστες (τουλαχιστον οι νομιμοι γιατι κανενας παρανομος δεν νομιζω να ειναι διατεθιμενος να ρισκαρει την απελαση). Υπαρχει απιστευτη αδρανεια απο τους μεταναστες, δεν αντιδρανε ποτε. Οχι οτι ειναι ευκολο αλλα με την βοηθεια μας μπορουνε να καταλαβουν την δυναμη που εχουν.

     Γενικα αν δεν μιλησουμε με χειροπιαστα επιχειρηματα (και δεν μιλαω για λαικισμους) οι φασιστες θα κερδιζουν εδαφος. Και επειδη παλι θα βρεθουνε καποιοι μαλακες να πουνε οτι δεν μας ενδιαφερει να ανοιχτουμε στον κοσμο, τοσα χρονια μας κυβερνανε το πασοκ και η νδ επειδη ο κοσμος τους στυριζει. Οι εξουσιαστε το ξερουν αυτο για αυτο και επενδυουν τοσο πολυ στην προπαγανδα. Θα ηταν πολυ πιο ευκολο για αυτους να κανανε μια χουντα αλλα η χουντες κρατανε ελαχιστα χρονια (γιατι αραγε). Αυτο ειναι το μεγαλω "πλεονεκτημα" του καπιταλισμου και για αυτο επιβιωνει τοσα χρονια χωρις ιδιαιτερες αναταραξεις. Επιδη ακριβως δεν επιβαλει αμεσα αυτο που θελει, αλλα πειθει τον κοσμο να το επιβαλει.

     Και εννοειται οτι πρεπει να υπαρχει και αμεση αντιδραση στον δρομο σε περιπτωσεις πογκρομ κλπ. Ενω δημοσια διαπομπευση των φασιστων πρεπει να γινοται οποτε εχουμε ευκαιρια.

από Νιόβη 09/05/2012 11:56 μμ.


Πιστεύω πως η κατάσταση είναι άκρως επικύνδινη. Σημασία σε αυτή τη φάση δεν έχει καν η ιδεολογία του καθενός μας (αριστερή ή δεξιά). Εδώ κινδυνεύει η ελευθερία μας πολύ απλά. Και δεν είναι καθόλου απίθανο μια χούφτα ηλιθίων και γελοίων να φτάσει στο σημείο να εξουσιάσει μια ολόκληρη κοινωνία - ειδικά τώρα που είναι σε διάλυση - ανοιχτά και με πολιτικά μέσα (αν υποθέσουμε πως μέχρι τώρα ζούσαν στο παρακράτος μόνο). Πολύ σωστή είναι η παρομοίωση της τακτικής τους με αυτήν της Ιταλικής μαφίας. Αλλά με τη διαφορά ότι εδώ η βία τους  δεν εξυπηρετεί (τουλάχιστον όχι καθαρά) οικονομικούς στόχους, και άρα δεν "μολύνονται" εύκολα. Αλλά είναι όντως έτσι; Το καλύτερο που μπορεί να γίνει (γιατί κακομοίρηδες είναι) είναι να πέσει διάβρωση εν των έσω, να 'διαιρεθούν' και να φαγωθούν μεταξύ τους (ένα καλό καρότο χρειάζεται μόνο) τώρα που είναι ακόμα φρέσκοι και έχουν μεθύσει όλοι τους από την επιτυχία τους και νομίζουν ότι είναι θεοί. Λίγη λάσπη ανάμεσά τους.


και η λατρεία του αρχηγού, έστω και του μαυροτσούκαλου κυπατζή που βρήκανε, τους διαφυλάσσει από τέτοια φαινόμενα εσωτερικών εριδών, που λύνονται όπως και στους σταλίνες με απομάκρυνση του μαύρου πρόβατου (πχ περίανδρος).

οι φασίστες θ' αρχίσουν να σπάνε μόνο όταν νιώσουν την πίεση στο σβερκάκι τους. Ακόμα είναι αρκετά λάσκα, και τώρα που θα πέσει κι ο παράς και επίσημα, μην τρέφετε τέτοιες αυταπάτες, ότι θα την πατήσουν σαν τους αριστερούς. θέλουν τρέξιμο....

από φ@σιστοφάγος 10/05/2012 2:48 πμ.


Πιστεύω ότι σαν αναρχικοί θα πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και να γυρίσουμε σελίδα. Εχω φτάσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πως μπορούμε να τσακίσουμε τη φασιστική συνέπεια της κοινωνικής παθογένειας.

Φυσικά το να τσακίζεις τη συνέπεια δε σημαίνει ότι κερδίζεις τον πόλεμο. Είναι απαραίτητη μάχη του πολέμου όμως για να προχωρήσεις παρακάτω.

Με λίγα λόγια, όσο υπάρχει εξουσία ανθρώπου σε άνθρωπο ο φασιμός θα είναι χρήσιμος και γι αυτό θα υπάρχει. Για να εξαλείψεις όμως την εξουσία είναι αναγκαίο να χτυπηθείς με το φασισμό, χωρίς να σημαίνει ότι αν τον νικήσεις θα έχεις νικήσει και την εξουσία. Θα είσαι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργησή της και θα έχεις αποκομίσει πολίτιμη εμπειρία, όμως θα έχεις λιγότερους συμμάχους και μάχες λεπτότερης υφής, πρώτα και κύρια στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Φυσικά δε μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες σε ένα δημόσιο μέσο. Σε γενικές γραμμές όμως τα συμπεράσματά μου είναι

Α. Σε επίπεδο συνειδήσεων. Η λαική (λαικίστικη ακόμα αν χρειαστεί) γλώσσα της απεύθυνσής μας δε θα πρέπει να κάνει ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ σε επίπεδο νοηματικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντοτε τις πιό πρόσφορες απλές λέξεις και να εκφράζουμε με ακρίβεια όσα έχουμε να πούμε. Να τριγυρνάμε στις καμπάνιές μας γύρω από ζητήματα που αποτελούν πρόβλημα της κοινωνίας και όχι μόνο του χώρου μας. Θα πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα βαθιάς σκέψης στον καταπιεσμένο. Οσο σκέφτεται "χονδρικά" και "ανώδυνα" θα καταλήγει στο φασισμό.

Το ξαναλέω να το εμπεδώσουμε: Δε συμβάλλουμε στη "στρογγυλοποίηση" της σκέψης που πάνω στη λαμογιά περνάει αυθαιρεσίες. Δείχνουμε στους ανθρώπους τη λεπτομέρεια που αγνοεί (και επιβάλλει να αγνοήσουμε) ο φασισμός. Να μιλάμε λαικά, κατανοητά, χωρίς λέξεις "του χώρου" που δεν διευκρινίζουμε τι ακριβώς εννοούν.

Το προφίλ του μυστήριου τύπου/τύπισσας με τα μαύρα που μοιράζει χαρτιά ή κάνει ακτιβισμούς, για τον πολύ κόσμο εκτός του αναρχικού σημαίνει και το φασίστα. Είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο κόσμος τη διαφορά του να κοπανάς μετανάστες από το να συγκρούεσαι με τους μπάτσους. Οι πολλοί βλέπουν μόνο το θέαμα της βίας αδιαφορώντας αν πρόκειται για α/α, φασίστες ή χουλιγκάνους. Τα ΜΜΕ τους έχουν μάθει να σκέφτονται έτσι "χοντρικά", να παρακολουθού τη βία στο γυαλί σαν να πρόκειται για σόου. Οσο σκέφτονται "χοντρικά" θα επωφελούνται οι φασίστες ακόμα και από τη δική μας δράση.

Αντιφασιτικά δε λειτουργεί μόνο μια αντιφασιστική καμπάνια αλλά κάθε καμπάνια που έχει χαρακτήρα εμβάθυνσης με κατανοητό λόγο.

Ως εκ τούτου, δεν αποφεύγουμε να θίγουμε ζητήματα που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς όπως η αντικοινωνική εγκληματικότητα, τα προβλήματα που προκύπτουν από την εξαθλίωση των μεταναστών και αγγίζουν ολόκληρη την κοινωνία. Δεν αθωώνουμε αντικοινωνικούς εγκληματίες με κριτήριο την καταγωγή τους αλλά αναδυκνείουμε τις διαφορές της αντιμετώπισής της σε μια κοινωνία από το ρατσισμό.

Β. Σε επίπεδο δρόμου. Δε μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, μόνο στη γνώμη μου για την διαχείρησή της με πολιτικά κριτήρια.

Η βία θα πρέπει να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η χρήση της με μέτρο και όπου είναι αναγκαίο. Το λεγόμενο "τσάκισμα" έχει κάποια όρια που δεν τα περνάμε ποτέ. Ενας φασίστας νεκρός, τυφλός ή ανάπηρος μπορεί να φανεί πολιτιμότερος για τα αφεντικά του απ'ότι αν ήταν υγιής. Ενας φασίστας λιγότερος μπορεί να σημαίνει αρκετούς περισσότερους. Θυμίζω το ρατσιστικό κόμμα της ολλανδίας που αύξησε σημαντικά τις ψήφους του λόγο της δολοφονίας του ισλαμοφοβικού αρχηγού του από μουσουλμάνο νόμιμο μετανάστη 3ης γενιάς. 

Επιλέγουμε το χρόνο που μας εξυπηρετεί περισσότερο από επιχειρησιακής αλλά και επικοινωνιακής άποψης. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή π.χ. να τσακίσεις ένα φασίστα όταν κουβαλάει τα ψώνια της γιαγιάς του. Θα το χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά σε βάρος σου. Μια μικρή αναμονή μπορεί να του στερήσει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Αντίθετα, τη στιγμή που εκδηλώνει επιθετικότητα, χτυπάει μετανάστες ή τρομοκρατεί αμάχους, κερδίζεις το επικοινωνιακό πλεονέκτημα.

Αξιοποιούμε στο έπακρο το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου της σύγκρουσης ώστε να έχουμε απόλυτο έλεγχο της ποιότητας και του επιπέδου που θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί η βία. Δεν παρασυρόμαστε από οργή, φόβο ή έπαρση αλλά υπολογίζουμε αντικειμενικά και χωρίς στρογγυλοποιήσεις κάθε μας κίνηση. Δεν υποτιμούμε τον αντίπαλο. Δεν υπολογίζουμε ποτέ στο φόβο του αντιπάλου. Εκμεταλευόμαστε την εικόνα που γνωρίζουμε πως έχει ο αντίπαλος για μας. Τον φέρνουμε προ εκπλήξεως (π.χ. αυτό το κείμενο το διαβάζουν φασίστες, το ξέρουμε και το έχουμε υπόψη μας).

Στοχεύουμε πάντοτε έχοντας πλήρη συνείδηση του στόχου μας. Φέρνουμε τον αντίπαλο, τον εαυτό μας και τη δράση μας σε ένα σύστημα και το μελετάμε πολλές φορές πριν να δράσουμε σε όλα τα πιθανά σενάρια. Αν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το πεδίο της μάχης ή το γνωρίζουμε νωρίτερα, το περιεργαζόμαστε και με τη φαντασία μας δημιουργούμε σενάρια στον 3διάστατο χώρο. Τη στιγμή της μάχης δε σκέφτεσαι, δρας.

Συμφωνούμε και ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων για το πως επικοινωνούμε μεταξύ μας, συνθήματα, σινιάλα κλπ, επεξεργαζόμαστε το σχέδιό μας συλλογικά, αποφασίζουμε με τις διαδικασίες που επιλέγουμε, δίνουμε οδηγίες και αναθέτουμε σε όποιον εμπιστευόμαστε τις κρίσιμες αποφάσεις τη στιγμή της μάχης. Πειθαρχούμε (το ξαναλέω: ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ*) πλήρως στις εντολές του ατόμου που αναθέσαμε το συντονισμό μέχρι να τελειώσει η δράση.

Τα πλεονεκτήματα των φασιστών είναι ο ακριβής συντονισμός λόγω του ότι είναι εξοικειωμένοι με την πειθαρχία, έχουν εκπαιδευμένα από το κράτος στρατηγικά κεφάλια να τους δίνουν εντολές (παρακρατικοί γαρ), πολλοί είναι επαγγελματίες της βίας (μπράβοι, μπάτσοι, καραβανάδες) και κυρίως, έχουν την πλήρη υποστήριξη της αστυνομίας. Ωστόσο, όλα αυτά αντιμετωπίζονται μια χαρά από όσους δε νοιώθουν φόβο απέναντί τους.

Οι φασίστες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με την ψυχολογία. Πιστεύουν ότι αν δείξουν θάρρος ο εχθρός θα καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο. Οτι μετά από μια νίκη δε μπορεί παρά να ακολουθήσει νίκη. Στην περίπτωσή τους κι όπως αποδείχτηκε από την ιστορία, ο εγωισμός είναι ο χειρότερος εχθρός τους. Σε αυτό δεν πρόκειται να μας εκπλήξουν και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι:

1.Τη σύγκρουση σε χώρο που υπάρχει άσχετος κόσμος. Ακόμα κι αν εμείς ξέρουμε ποιοί είναι οι φασίστες, εκείνοι μπορεί να χτυπήσουν κάποιον άσχετο και να το χρεωθούμε εμείς.

2.Να στηριζόμαστε σε ανθρώπους που δεν εμπιστευόμαστε, δεν έχουμε συνενοηθεί και δεν έχουμε συμφωνήσει. Δεν υπολογίζουμε σαν μάχιμους π.χ. αριστερούς ή συντρόφους που δεν έχουν αποδείξει ότι είναι, και πετάνε μεγαλοστομίες. Τους δίνουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μεθοδικά όσα θα ήθελαν να κάνουν αλλά δε στηριζόμαστε πάνω τους μέχρι να το κάνουν.

3.Να υπολογίζουμε στον αυθορμητισμό μας. Δυό άνθρωποι που ο καθένας απ'την πλευρά του δρά σωστά, μπορεί να αλληλοσκοτωθούν λόγω του λάθος μεταξύ τους συντονισμού. Υπολογίζω στον αυθορμητισμό σημαίνει υπολογίζω στην καλή μου τύχη.

 

*Η πειθαρχία δεν είναι το δυνατό μας σημείο καθώς την απορρίπτουμε σε θεωρητικό επίπεδο. Ολοι ξέρουμε όμως πως είναι δομικό στοιχείο της στρατιωτικής οργάνωσης και χρησιμοποιήθηκε από όλους τους επαναστατικούς στρατούς παράλληλα με τις αναρχικές διαδικασίες. Δεν είναι καθόλου ευεργετικό για τις συνειδήσεις μας να συνηθίζουν στην πειθαρχία. Αλλά ο ίδιος ο πόλεμος δεν είναι ποτέ ευεργετικός, μονάχα αναγκαίος. Γι αυτό παράλληλα θα πρέπει να επεξεργαζόμαστε τις διαδικασίες ωστε να είναι όσο το δυνατό πιό ελευθεριακές και να ισορροπούμε συνειδησιακά. Οπως και νάχει, είναι αυτοκτονικό να επιχειρήσει κάποια ομάδα σε στρατιωτικό επίπεδο χωρίς τα μέλη της να κατέχουν τον απαιτούμενο βαθμό πειθαρχίας.

από ΧΑ = ΛΑΟΣ 10/05/2012 3 πμ.


Και το ΛΑΟΣ είχε την ίδια πορεία και μάλιστα έβαλε στο χέρι πολύ περισσότερα φράγκα. Δες τους τώρα πως παρακαλάνε το Σαμαρά να τους πάρει πίσω στο μαντρί.


Κλασσική αγιοποίηση των μεταναστών που δήθεν έχουν απαντήσει λεει πολλές φορές στα μαχαίρια των ναζί. Σε γειτονιά μεταναστών ζω και δεν ασχολούνται καν, ουτε ειδα κι ακουσα ποτε κατι τετοιο. Όταν σκανε φασίστες ακόμα και για να κολλήσουν αυτοκόλλητα οι μεταναστατες απλώς εξαφανίζονται. Κλασσική επίσης δαιμονομονοποίηση καθε τι που δεν είναι μεταναστευτικό, ο λαός είναι συλλήβδην σκατολαός γιατί απλουστατα είναι ελληνικός, όπως σκατα σύμφωνα με αυτούς τους μεγαλους διανοητές είναι καθε τι ελληνικό. Και φυσικά απαξίωση των ελλήνων αναρχικών και κομμουνιστών, όπως συνηθίζουν να τους γραφουν, γιατί κι αυτοί  είναι σκατά αφού είναι έλληνες... Και δεν έκανα λέει τίποτα τόσα χρόνια αυτοί οι ελληνες αναρχικοί και κομμουνιστές! Μα αν δεν έκαναν αυτοί τα πάντα απέναντι στους φασίστες ποιοι τα έκαναν οι πουθενάδες τερμιναλ, μόργκελαντ κλπ.

Δεν είναι μόνο ότι αυτοί οι μιμητές των γερμανών αντιντόιτς μας κουρασαν με τα επαναλαμβανόμενα "οι ελληνες αναρχικοί" και οι "έλληνες κομμουνιστές", δεν είναι ότι το μόνο που έχουν να πουν είναι ρατσιστικές βλακείες τύπου : "έλληνας καλός έλληνας νεκρός" και "σκατα στους έλληνες εργάτες", είναι ότι με αυτές τις βλακείες που λέννε όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τους φασιστες αλλά τους βοηθανε κιόλας.  


 

από pdb 10/05/2012 6:16 πμ.


καθώς και ότι δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε ή να τον αγνοήσουμε.
Παρόλαύτα και τα μύρια σωστά που αναφέρετε, η επικράτηση και η ολική αφάνιση του φαινομένου, μόνο στο συνειδησιακό πεδίο του μεσοαστού θα μπορέσει να επιτευχθεί, αν του μέλλει φυσικά τούτη να είναι η μοίρα του..

Και εξηγούμε.. Η χ.α. παρουσιάστηκε ως η αντισυστημική, full επιθετική και με διάθεση να παίξει ομαδικά (μόνο με αυτούς με το ίδιο χρώμα βέβαια, αλλά αυτό δεν ενδιέφερε πολλούς) λύση στο μυαλό του μεσοαστού απολιτίκ.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη αντισυστημική και δυναμική συμπεριφορά αλλά με πραγματική διάθεση για ομαδικότητα εκφέρει ο αναρχικός χώρος. Το πρόβλημα είναι ότι λόγο έλλειψης δομημένου οράματος δεν μπορεί να την κάνει άμεσα προσβάσιμη στον απολιτίκ μεσοαστό.

Έτσι λοιπόν ένα κοινό έτοιμα άμεσης ηλεκτρονικής δημοκρατίας, με εκκίνηση τον αναρχικό χώρο και συνεχιστή την αριστερά ώστε να μπορέσει να εκπληρωθεί και πολιτικά, πιστεύω θα έπρεπε να ήταν από τις άρχουσες νόρμες των κινημάτων.

Ειδικότερα τώρα που το σύστημα δείχνει έμπρακτα τα προβλήματα που κληρονόμησε από τη γέννα του και ο κόσμος είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ειδικότερα αν ακούγονται αρκετά ανατρεπτικές..


 

 

από ενας 10/05/2012 12:24 μμ.


Και χωρίς κεντρική πολιτική οργάνωση οι αναρχικοί δε θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Με ομαδούλες των πέντε ατόμων δε πας πουθενά. Θέλει οργάνωση και πειθαρχία και αγώνα καθημερινό, ολημερίς. Ας το σκεφτούν όσοι ακόμα επιμένουν στο μικροαστιλίκι των ομάδων συγγένειας των πέντε ατομων γιατί "δε θέλουν να συμβιβάσουν την άποψη τους". Και σύντομα θα δούμε ποιοί εννοούν το "Βάρκιζα τέλος" και ποιοί απλά θέλαν να λερώνουν τοίχους.

από σκακιστής 10/05/2012 3:42 μμ.


το wordpress κατέβασε τη σελίδα της χρυσής αυγής για παραβίαση των όρων χρήσης


Το WordPress και το Blogger έχουν παράδοση στη φιλοξενία και υποστήριξη νεοναζιστικών blogs. Η άμεση απειλή κατά ζωής είναι λογικά αυτό που τους ανάγκασε να ρίξουν το blog της Χρυσής Αυγής και όχι γενικά και αόριστα το νεοναζιστικό περιεχόμενο.

Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στη WordPress και για ελληνικά και για άλλα ξένα νεοναζιστικά blogs και τις έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια. Μεγάλη αγάπη για τους νεοναζί από τις tech εταιρείες και ειδικά τις πιο γνωστές.


Στα πλαίσια του ανοίγματός μας προς την κοινωνία με ταυτόχρονη αντιφασιστική δράση, ήταν εξαιρετική η χθεσινή πρωτοβουλία για πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας. Θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να έχει οργανωθεί και καλύτερα, αλλά όπως και να 'χει η πρωτοβουλία ήταν εξαιρετική.

Αυτό που ήταν άκρως προβληματικό ήταν η συμμετοχή. 500-600 σύντροφισσες/οι είναι για 'μένα ένας προβληματικός αριθμός, παρά το ελαφρυντικό της εργάσιμης ημέρας κ.λ.π. Μάλλον κάποιες/οι συνεχίζουν να υποτιμούν το εξαιρετικά κρίσιμο διακύβευμα των ημερών... Μπράβο σε όσες/ους το οργάνωσαν και σε όσες/ους ήμασταν εκεί!


Απο αναρχοαυτονομους μεχρι φιλελευθερους αστούς. Το κανανε οι παππούδες μας για να λιανισουν τους ναζι, γιατι να μην το κανουμε και εμεις σήμερα? Τοτε μάλιστα το χάσμα που επρεπε να γεφυρωθει ηταν μεγαλύτερο απο το σημερινο, δεν θα πρέπει να έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις απεναντι σε ενα τετοιο ζητημα και φυσικά εχω κουραστει να διαβάζω αναλύσεις οτι ο φασισμος ειναι το αδερφακι του καπιταλισμου, ως εδω.. Κομμουνιστες και καπιταλιστές μια χαρα συνεργαστηκανε στον Β' παγκοσμιο πολεμο, αναμφισβητητα η πιο τρελή και παραδοξη συμμαχια στην ιστορια της ανθρωπότητας.

 

Και για να επεκταθω και να ανακατευθω στις σημερινές εξελιξεις, γνωμη μου ειναι, οτι για να κερδηθεί αυτος ο αγωνας, αν ποτέ πάρει τις φρικιαστικές διαστάσεις που όλοι μας απευχομαστε φυσικα, χρειάζεται συμμαχια με τας ευρωπας.. και όχι ρηξη

από φ@σιστοφάγος 15/05/2012 2:27 μμ.


Στη συνάντηση με τον Παπούλια ο Μιχαλολιάκος έθεσε το ζήτημα της ονομασίας της πγδμ και ζήτησε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας "μακεδονομάχων" όπως ακριβώς το έθεσα στο  1398229. Επειδή το πιθανότερο είναι στις 20-21 του μήνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να αποφασιστεί να ονομάζεται "μακεδονία" το κρατίδιο, η συνέχει θα είναι απέραντος χώρος για προπαγάνδα από τους παρακρατικούς που θα εμφανιστούν "εμείς σας τα λέγαμε".

Πρακτικά αυτό που υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε είναι κεντρικές κινητοποιήσεις που θα διοργανώνουν οι νεοναζί με κόσμο από διάφορες πολιτικές παρατάξεις που ανησυχούν για το όνομα των σκοπίων. Κάτι το οποίο πολιτικά είναι πολύ επικίνδυνο. Ο Μιχαλολιάκος πάντως εκεί στοχεύει και το λέει ανοιχτά. Διαβάστε την τοποθέτησή του στον Παπούλια, είναι αποκαλυπτική. Θα τη βρείτε σε όλα τα ειδησεογραφικά μπλογκς.

Για να δούμε, πως θα το αντιμετωπίσουν αυτό οι "αντι"φασίστες θεσμικοί.

από @τομο 15/05/2012 3:22 μμ.


μαυρος φασιστας-χρυσαυγητης στην ελλαδα: https://www.youtube.com/watch?v=edhZBUWmz4w&feature=g-all-u

 

πηρε ελληνικη υπηκοοτητα η τι αλλο δεν ξερω και ψηφισε τα αυγα. ασχετος; δεν ξερω τι να πω.

από θα τρελαθούμε 15/05/2012 3:36 μμ.


Ποιος να το φανταζόταν ότι υπάρχουν και μαύροι που ψηφίζουν Χρυσά Αυγά;

από @τομο 15/05/2012 3:46 μμ.


ακριβως διοτι ο φασισμος (αν δεν ηταν ασχετος ο ψηφοφορος) δεν γνωριζει συνορα εντελει. επισης εχει κυκλοφορισει αφισα με μελαμψο που φερει μπλουζα χ.α. και καθαριζει μνημεια για λογαριασμο της. και το πιο κουλο ειναι οπως φιλος μου ειπε οτι μοιραζαν πακιστανοι φυλλαδια τους στην αθηνα!!

από αναρχο-κομμουνιστής 15/05/2012 4:47 μμ.


 

Χρειάζεται αντιφα μέτωπο.

 

Και κάτι άλλο. Ο μιχαλοβλάκας στηρίζεται ΚΑΙ από την εκκλησία. Η εκκλησία είναι στραμμένη προς τη Ρωσία. Η ΧΑ επίσης,   κραυγάζει για να φύγουμε από το ευρώ και να πάμε προς Ρωσία. Εχει όμως δεσμούς και με το Ισραήλ (αντιτούρκοι). Τι παίζει;

από Είναι οργανωμένο. 15/05/2012 4:58 μμ.


Μετανάστες μοίραζαν φυλλάδια της συμμορίας στο κέντρο, στις καφετέρειες κ.τ.λ.

από φ@σιστοφάγος 16/05/2012 5:58 μμ.


Δε χρειάστηκαν να γίνουν και πολλά, αρκεί που τους δώθηκε λόγος και αυτοπροσδιορίστηκαν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν μακράν εκτός βουλής.

Πίσω από το χριστιανοπατριωτικό προσωπείο τους, είδαν όλοι (κι όχι μόνο εμείς οι "ακραίοι") τον παρακρατικό, το μαφιόζο, τον βιαστή, τον παιδόφιλο, τον κτηνοβάτη, τον αυταρχικό, το μπράβο της νύχτας. 

Βλέπουμε ότι έκαναν τη δουλειά και μόνοι τους. Οπως όλα τα φασιστικά κινήματα πριν από αυτούς. Κατάφεραν να φουσκώσουν ένα μπαμπούλα και να ενισχυθεί η αριστερά.

Ομως -το ξαναλέω- η σύνοδος του ΝΑΤΟ παραμένει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επανακάμψουν. Πολλή προσοχή.


Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βάλουν μόνοι τους τρικλοποδιά. Ούτε να τους υποτιμούμε. Στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν ένα cool προσωπείο. Και το θέμα με τη σύσκεψη του ΝΑΤΟ είναι σημαντικό, όπως λες. Σήμερα το πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε μια δημοσκόπηση όπου, με την αναγωγή, η Χ.Α. είναι στο 5.8%. Ποσοστό όχι και τόσο χαμηλότερο από αυτό της 6ης Μάη.

από καλα τα λες 16/05/2012 9:06 μμ.


σκεψεις για το τι κανουμε υπαρχουν;

από antifa-planet (Ηρακλής) 17/05/2012 12:19 πμ.


Θα πω και γω δυο λόγια, άλλα από γνώση, άλλα από εμπειρίες και άλλα από εκτίμηση.

Θέλω να επισημάνω ότι οι φασιστικές και οι ακροδεξιές σκέψεις και συμπεριφορές υπάρχουν και συμβάινουν σχεδόν σε όλους στην καθημερινότητα. Είναι θέμα χρόνου και περίστασης για να εκδηλωθούν. Συμπέρασμα - το φασισμό τον " κτυπάμε" κάθε μέρα όπου και αν εμφανίζεται. Ως μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γνώση-παιδεία, ο διάλογος, και η ράβδος.

Σύντομα για τους νεοναζί

- Εμφανίστηκαν το 1984-85 όταν ο Λεπέν  εμφανίστηκε στη Γαλλία και ξεψάρωσαν και εδώ.

Οι πρώτοι "πυροβολημένοι" εμφανίστηκαν στο πανκ κίνημα ως τσόντες στις παρέες με τη μορφή των σκίνχεντ και των ουκάδων καθώς και μερικοί βλαμένοι ντεθ μέταλ.

Γενικά ήταν αδέσποτα και βλαμένα.

Μαζικά τους βρήκαμε  μαζί με τους μπάτσους  στη Νομική το 85 στο χημείο και στο δεύτερο χημείο το νοέμβρη την ίδια χρονιά.

Επίσης η μαζική οργανωμένη εμφάνιση έγινε στο αφρορέγκε στον Άλιμο, δεν θυμάμαι να ήταν προ του 85 ή μετά.

Εκεί βρήκαν αντικείμενο,αφού κάποιοι επιτήδειοι τους έδωσαν δουλειά ώς μπράβους και επειδή τα παιδιά είχαν μέλλον εξελίχτηκαν σε νταβατζήδες και προστάτες της νύχτας με κολλητιλήκια με τους βάτσους.

Για αρκετά χρόνια έμειναν ως αδέσποτα λυσσασμένα σκυλιά ως παρακρατικοί και ως υπόκοσμος για φράγκα κλπ. με δουλειές της νύχτας, κανένα συμβόλαιο και ότι ήθελε προκύψει...

Όταν εμφανίστηκε ο "αρχηγώς" "εγέρθητου" μετά το 90 τόσο, δεν υπήρχε κόσμος και μάζεψε εξαρτημένα πρεζάκια με το γνωστό τρόπο και με φράγκα , ξέρουμε από που.

Είναι οι φάτσες που είδαμε στο Δεκέμβρη του 2008. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...

Η επώαση των αβγών έγινε με τη βοήθεια του βαθέως ελληνικού κράτους και τη βοήθεια των μμε στο φασιστολάος.

Αυτή η επώαση κράτησε αρκετά χρόνια.

Αυτό εξηγείται από την ομοιόμορφη κατανομή του ποσοστού πανελλαδικά, προέκυψε ως πρότζεκτ , σαν να τους γέννησε μια κλωσομηχανή.

Σε αυτή τη φάση τα αυγά βγάλαν πολλά φίδια γιατί χρειάζονται ως φόβητρο για τις βρώμικες δουλειές αλλά κυρίως για να τους δείχνουν και να φαίνονται οι συστημικοί πολιτισμένοι με ωράια λόγια με ωραίες λύσεις κλπ.

Θα παρατηρούμε από δω και στο εξής μια προσπάθεια αποδόμησης σε κοντρόλ ποσοστό αλλά και μια συντήρηση από τα μμε, όσο χρειάζεται.

Το μεγαλύτερο "όπλο" αντιμετώπισης είναι η κοινωνική κατάδειξη και το ξεσκέπασμα ως νεοναζιστές, αυτό ενοχλεί, δεν θέλουν όλοι να εκδηλωθούν, είναι θρασύδειλοι...

Σε καμία περίπτωση να μην αναφέρονται με το όνομά τους ως "χρυσά αυγά"

Εκτός από λίγες 100άδες πυροβολημένους στο μυαλό, οι υπόλοιποι δεν θα εμφανιστούν κοινωνικά αλλά θα δρούν και θα προπαγανδίζουν στα κρυφά.

Ας τους ξεσκεπάσουμε όλους  όπως πραγματικά έιναι ως νεοναζιστές και ανθρωπόμορφα ζώα. Αν δεν πάρουν χαμπάρι πάντα υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

 

antifa - planet

αν τους στείλουμε σε άλλο πλανήτη, χωράνε στην ελλάδα άλλοι 440.000 μετανάστες

 

 

από νο πασαραν 17/05/2012 12:20 πμ.


με τα ποσοστα των δημοσκοπησεων που ειναι ετσι η αλλιως αντιφατικα. Τα αυγα παιρνουν απο 2.2 μεχρι 6% τωρα ειναι η ωρα να συντονισουμε τη δραση μας και με ολη μας την δυναμη να φραξουμε το δρομο του φασισμου.

Ο αντιφασιστικος λογος πρεπει να φτασει σε ολα τα χωρια της χωρας οχι μονο στις πολεις.

από φ@σιστοφάγος 17/05/2012 1:27 πμ.


Παραπάνω γράφω λεπτομερώς τι προτείνω να κάνουμε για τους φασίστες. Δε θα επαναλάβω τα ίδια.

Περί του "μακεδονικού" τώρα:

Η αναρχία έχει αγνοήσει εντελώς το ζήτημα ή έχει πάρει θέση στο απαράδεκτο ερώτημα αν "δικαιούνται" να λέγονται μακεδόνες οι σκοπιανοί. Στήνουν τ'αφεντικά μια φάκα κι εμείς είτε πέφτουμε μέσα είτε κάνουμε πως δεν την είδαμε. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός. Ο στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε και να εξουδετερώσουμε αυτή τη φάκα.

Με ποιόν τρόπο; είμαι σίγουρος ότι οι σύντροφοι θα βρούν τρόπους αν το θελήσουν να παρέμβουν σε ενδεχόμενα "μακεδονικά συλλαλητήρια" αντί να τα θεωρήσουν ανάξια λόγου. Να κατατεθεί ο διεθνιστικός και αναρχικός λόγος μέσα από προκυρήξεις, αφίσες και πανώ σχετικά με το "μακεδονικό" και κάθε "εθνικό" ζήτημα.

Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες σ'αυτά τα συλλαλητήρια, δίπλα στον κόσμο που πάνε να παγιδεύσουν. Να μην αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στους φασίστες να κινηθούν ρούπι! Αυτό εγώ το λέω "ταξική αλληλεγγύη". Οταν πάνε να ρίξουν τον ταξικό αδελφό μου στη φάκα εγώ να παρεμβαίνω και να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην το καταφέρουν.

Θα ήταν καταστροφικό και θεωρητικά ανακόλουθο να προτάξουν οι αεθνιστές ή διεθνιστές τις θέσεις του ελληνικού ή μακεδονικού εθνικισμού!

Το Μάρτη του '09 που πούλαγε ξανά το "μακεδονικό" είχαν εμφανιστεί κάποιοι κατα δήλωσή τους διεθνιστές που υπερασπίζονταν το "δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού" (δες και εδώ https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=840271). Αυτό ακριβώς είναι που δε θα πρέπει να κάνει πολιτικά ο διεθνιστικός/αεθνιστικός χώρος για να μην πέσει κόσμος στη φάκα. Και φυσικά να μη μείνει απαθής.

Η απάντησή που έδωσα τότε ήταν

Δεν υπάρχει "έθνος" με την έννοια που το εννοείτε. Το "έθνος" είναι μεριστική μονάδα, είναι δηλαδή όπως λέμε "αγέλη" ή "σμήνος". Σημαίνει σύνολο ανθρώπων ή εντόμων. Ο λόγος που έχει αναδειχθεί σε αξία από τους εξουσιαστές είναι προφανής. Να μαντρώνουν τα "κοπάδια" τους και να τα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Δεν μιλάμε λοιπόν για "εθνική συνείδηση" αλλά για "εθνική σφραγίδα" αφού ο εθνικός προσδιορισμός μοιάζει περισσότερο με την πυρωμένη σφραγίδα που σημαδεύουν με τη βία τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι. Αλληλεγγύη στους μακεδονίτες δε σημαίνει για μένα να συναινώ στο βασανιστήριο που τους υποβάλλουν οι εξουσιαστές τους αλλά να τους καλώ να απελευθερωθούν από αυτό.
Από τη στιγμή που εγώ ασφυκτυώ από το κράτος που με καταδυναστεύει επιβάλλοντάς μου γλώσσα, παιδεία και συμπεριφορά, γιατί να διεκδικήσω κάτι τέτοιο για τους μακεδονίτες αδελφούς μου;

Και είμαι σίγουρος ότι κάθε ομαδοποίηση συντρόφων θα έχει να δώσει πολύ καλύτερες απαντήσεις και προτάσεις στον κόσμο που κατεβαίνει σε μια διαδήλωση για το "μακεδονικό" τη στιγμή που καραδοκεί ο φασισμός. Με πρόβλεψη, ισχύ και αποφασιστικότητα να βρεθούμε κοντά σε αυτό τον κόσμο, να του δείξουμε ότι το ζητούμενο δεν είναι το όνομα της μακεδονίας που θέλοντας και μη θα το έπαιρνε αλλά το γεγονός ότι τον παγιδεύουν με δόλωμα τον πατριωτισμό σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια τις συνέπειες των οποίων βιώνει ήδη.

Εκεί θα βρίσκονται όλοι αυτοί που τους προορίζουν να στηρίξουν το φασισμό. Αν είναι να παρέμβουμε κάπου για να το σταματήσουμε αυτό, εκεί θα είναι ο κατάλληλος τόπος και χρόνος.

 

από φ@σιστοφάγος 17/05/2012 1:46 πμ.


Η επικεφαλής ευρωπαικών υποθέσεων έλεγε σήμερα ότι δεν υπάρχει στη ατζέντα της συνόδου το θέμα ένταξης της πγδμ και δε θα ενταχθεί αν δε λυθεί το ζήτημα με το όνομα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε μπορεί να συζητηθεί εκτός ατζέντας και να λυθεί το ζήτημα του ονόματος. Σίγουρα όμως δε θα υπάρξει κινητοποίηση για τόσο αβέβαιες εξελίξεις. Αυτό είναι άλλωστε που μας ενδιαφέρει.

Ισως τώρα που μιλάμε τα αφεντικά των παρακρατικών να ψάχνουν κάποιο σχέδιο Β για να τους επαναφέρουν στην επιφάνεια.

από φ@σιστοφάγος 17/05/2012 10:02 πμ.


Το ότι δεν εφησυχάζουμε είναι ανεξάρτητο των εκλογών. Συγκεκριμένα, έχουμε βίαια ρατσιστικά περιστατικά σχεδόν καθημερινά. Τα θύματα (δηλαδή όλοι εμείς) λίγο νοιάζονται για την κατάσταση στη βουλή.

1. Επίθεση σε ολλανδό συνταξιούχο. Στη Μονεμβασιά όπου μένει τα τελευταία χρόνια μόνιμα συνταξιούχος ολλανδός, έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης από θρασύδειλο ντόπιο. Ο ντόπιος τον ρώτησε "είσαι γερμανός;" κι αφού πήρε την απάντηση ότι είναι ολλανδός, επετέθη στο συνταξιούχο λέγοντας "δε με νοιάζει γερμανός, ολλανδός, το ίδιο κάνει" και τον γρονθοκόπησε άγρια. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της περιοχής και είναι καλά στην υγεία του.

2. Δολοφονία 65χρονου άστεγου μετανάστη. Ο 65χρονος βρέθηκε νεκρός με δεμένα χερια και κακώσεις σπό χτυπήματα στο κεφάλι στη Θεσσαλονίκη.

3. Επίθεση σε πακιστανό στην Κρήτη. Σε νοσοκομείο της Αγ.Βαρβάρας Ηρακλείου μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος πακιστανός από ξυλοδαρμό. Οι ομοεθνείς του μιλάνε για επίθεση από ντόπιους ενώ στην τοπική κοινωνία επικρατεί "ομερτά".

Οι παραπάνω επιθέσεις και λόγω του χαρακτήρα τους (τα θύματα ήταν ιδιαίτερα αδύναμα) παραπέμπουν στη χαρακτηρηστική θρασυδειλεία των ρατσιστών. Χρυσαυγίτες ή όχι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι φτάσαμε στο 2012 να ζούμε σε μια κοινωνία καννιβάλων.

από @ 17/05/2012 10:51 πμ.


η επίθεση σ' έναν μετανάστη εργάτη απ' το Πακιστάν, με την επίθεση σ' έναν πλούσιο Ολλανδό ιδιοκτήτη βίλλας στην Μονεμβασιά (παρεπιμπτόντως η μισή Μονεμβασιά και Μάνη έχουν περάσει στην ιδιοκτησία Γερμανών, Ολλανδών και Γάλλων, συνήθως συνταξιούχων επιχειρηματιών και γενικά "λεφτάδων" που αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί απ' τους ντόπιους παλιά αρχοντικά που δεν μπορούν να συντηρήσουν -είναι ή δεν είναι μια οικονομική μορφή ιμπεριαλισμού αυτό;) απλά και μόνο επειδή για σένα καί οι δύο είναι "ξένοι".

Η τάξη που ανήκει ο καθένας και ο ρόλος τους στην Ελλάδα είναι ολότελα διαφορετικοί. Έτσι και το πρίσμα υπό το οποίο πρέπει να εξετάσουμε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό (άλλο οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών εργατών, άλλο οι επιθέσεις εναντίον πλούσιων Ευρωπαίων που το πλεόνασμά τους και η αφθονία τους είναι το αίμα μας)...

από φ@σιστοφάγος 17/05/2012 12:20 μμ.


Και ο Ομπάμα να ήταν, από τη στιγμή που δεν του επετέθησαν εξαιτίας του ρόλου του αλλά εξαιτίας του χρώματος ή της καταγωγής του, είναι ρατσιστική επίθεση και στρέφεται ενάντια στο σύνολο των καταπιεσμένων.

Μου θυμίζει την υποκρισία της αριστεράς που δικαιολογούσε ρατσιστικές επιθέσεις μαύρων ενάντια σε λευκούς. Για κακή της τύχη ο Μάλκολμ Εξ κάνοντας αυτοκριτική παραδέχτηκε και κατήγγειλε κάθε μορφή ρατσισμού συμπεριλαμβανομένου και του μαύρου.


 

Πάμε πάλι: το ότι για σένα και την οπτική σου, η φιγούρα "μαυριδερός, εξαθλιωμένος, υγειονομική βόμβα, πλεονάζων εργάτης απ' το Πακιστάν" και η φιγούρα "βορειοευρωπαίος, λευκός, καλοντυμένος, ιδιοκτήτης παραθεριστικής κατοικίας στην Μονεμβασιά", ορίζονται καί οι δύο απ' την κοινή τους ιδιότητα του "ξένου", και άρα κάθε κίνηση τόσο εναντίον του ενός, όσο κι εναντίον του άλλου είναι το ίδιο, είναι δηλαδή μια κίνηση σίγουρα "ρατσιστική", δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα έτσι για τον δράστη της επίθεσης όπως και για κάθε άλλο κοινωνό της.

Πέρα από μια απλή διαφορά στην οπτική, θεωρώ ότι η λογική σου οδηγεί τελικά στη δικαίωση του "ρατσισμού", καθότι αυτός εμφανίζεται ως πραγματικός εκπρόσωπος κάθε ενστικτώδους αντίδρασης ενάντια στη συλλογική υποτίμηση μιας εργατικής τάξης με τη συναίνεση μιας άλλης (η περίπτωση της ελληνικής, προς όφελος της γερμανικής: δες πχ τις αυξήσεις 6% που πέτυχαν φέτος τα γερμανικά συνδικάτα χάρη στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για την οποία βάλαν πλάτη στο στύψιμο της ευρωπαϊκής περιφέρειας), στο gentrification και τον οικονομικό και πολιτιστικό ιμπεριαλισμό των βορειοευρωπαίων, που αφού κατέστρεψαν τις Βαλεαρίδες και τη Βαλένθια, τώρα συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους στην νότια Ιταλία και σε περιοχές της Ελλάδας...

Ε λοιπόν δεν είναι το ίδιο, δεν είναι το ίδιο να κυνηγάς πακιστανούς εργάτες με το να δείρεις έναν βορειοευρωπαίο εξευγενιστή, δεν είναι το ίδιο ο ταξικός αντιρατσισμός των κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστών με τον μεταμοντέρνο αντιρατσισμό του να μη χτυπάμε τους εξουσιαστές μας όταν είναι ξένοι, γυναίκες, μαύροι, γκέι κλπ, επειδή πάααανω απ' όλα καταδικάζουμε τον ρατσισμό απ' όπου κι αν προέρχεται, τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, την πραγματικότητα...

Δεν πιστεύω φυσικά ότι είναι λύση να πλακώνουμε στο ξύλο τουρίστες, απλά λέω το αυτονόητο: η ταξική πάλη στην καθημερινότητα δεν εκδηλώνεται ανοιχτά ως τέτοια, ως είτε επανάσταση είτε αντεπανάσταση, αλλά μεσολαβείται, παραμορφώνεται, αντανακλάται μέσα από σχέσεις εθνικές, φυλετικές, κοινωνικές, εργασιακές κοκ, και δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε πάνω της αβασάνιστα, απλουστευτικά κριτήρια όπως ρατσιστικό-αντιρατσιστικό, γιατί αυτά διαφοροποιούνται πλήρως στις ιδεολογίες κι όχι στη ζωή.

Θα ήθελα να ξερα τέλος, αν δούλευες σε κάποιο τέτοιο θέρετρο όπως η Μονεμβασιά, μαζί με αλβανούς, πακιστανούς κλπ για λογαριασμό κάποιου γερμανού, ολλανδού κλπ (ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ), αν θα χαρακτήριζες ρατσιστική πράξη το να δείρει ένας Πακιστανός έναν Γερμανό.

Wake up 'n' smell the roses λοιπόν, γιατί οι "Πακιστανοί" της ιστορίας είμαστε εμείς.

 

 

από φ@σιστοφάγος 17/05/2012 3:30 μμ.


Ο ρατσισμός δεν είναι οι άλλοι φίλε μου. Ούτε οι επιθέσεις σε πακιστανούς είναι πάντα ρατσιστικές. Οταν π.χ. ο πακιστανός είναι εκμεταλευτής δεν τον αθωώνει το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας του. Ο συγκεκριμένος ολλανδός δεν έφαγε ξύλο επειδή είναι εκμεταλευτής. Μπορεί να είναι αλλά ο ρατσιστής που τον χτύπησε δεν είχε ιδέα τι ήταν. Εφαγε ξύλο επειδή ήταν ξένος.

Οσο για τους γερμανούς και τους ευρωπαίους που αγοράζουν σπίτια στην επαρχία, θάπρεπε να ξέρεις ότι σε πολλές περιπτώσεις το κάνουν επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν στη χώρα τους. Ρίξε μια ματιά στα ποσοστά ιδιοκατοίκησης των ευρωπαικών χωρών. Ανάλογα υπάρχουν ντόπιοι εποχιακοί εργαζόμενοι που μεταναστεύουν σε αφρικανικές χώρες το χειμώνα επειδή πολύ απλά, με τα έσοδα που έχουν δε μπορούν να βγάλουν το χειμώνα εδώ.

Οσο για το ότι καταδικάζω τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται... το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;

Οπως φαίνεται οι χρυσαύγουλοι δεν μπήκαν μόνο στη βουλή. Μπήκαν και στις συνειδήσεις των συντρόφων μας. Κι αυτό είναι μεγάλο κρίμα...

Δε συνεχίζω αυτή τη σιχαμάρα, σορυ.


Πρώτη φορά αναλυση για τους ΧΑ ξεφέυγει από την "πεπατημένη" επιτέλους κάποια μυαλά αρχίσουν να δουλεύουν...

Πράγματι είναι πρώτη φορά στην νεότερη ελληνική ιστορία που οι νεοναζί γίνονται λαικό κίνημα και αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ της αριστεράς (που θέλει και να κυβερνησει τρομάρα τους) και των σκόρπιων αντιφασιστών και αντιεξουσιαστών

Ο αντιφασιστικός κρετινισμός, (που ούτε καν αντιφασιστικός είναι στην ουσία...) δεν μπορούσε τόσα χρόνια να δει πέρα από τη μύτη του. Οι μετανάστες είναι όλοι άγιοι και αντιφασίστες επαναστάτες, οι ντόπιοι όλοι σκουλήκια μικροαστοί και ρατσιστές .

Αν εγκληματεί ο μετανάστης, πουλάει πρέζα, μαστρωπεύει, δολοφονεί ντόπιους ή ομοεθνείς του, ε εντάξει μωρέ μετανάστης είναι και να μην το πολυλέμε γιατί κάνουμε κακό στην "υπόθεση των μεταναστών"

Αν κάνει τα ίδια ο ντόπιος τότε είναι σίγουρα φασίστας και ρατσιστής , ή αν δεν είναι θα γίνει ή τέλοσπάντων.

Τα χουμε πει και για τις μαφίες των αλλοδαπών και για την ΑΣΟΕΕ, τα λέγαμε και πολύ πριν τις εκλογές, και για τα ξυλίκια σε ελληνες με την υποψία και μόνο ότι είναι πατριώτες

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΩΣ είναι ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΟΣ

Πόλεμο συμμοριών ε; Μα τίδιαφορετικό γινόταν τόσα χρόνια; Ξύλο ανελέητο με νοσοκομεία και σοβαρά τραυματίες δεν είχαμε τόσα χρόνια; Αυτή ήταν η "πανακεια" του αντιφασιστικός κρετινισμού: ξύλο-ξύλο και πάλι ξύλο επί δικαίων και αδίκων, αίματα και σπασμένα κεφάλια. Αρκεί το ξύλο ή να σκοτώσετε και μερικούς; Ως που φτάνει η βία;  Υπο στις σημερινές συνθήκες όσοι ασχοληθούν με το "σπορ" μάλλον  χρειάζονται αλεξίσφαιρά και όπλα μικρών και μεγάλων διαμετρημάτων  38άρια, καλασνικοφ και σε δύσκολες περιπτώσεις RPG. Κάποιοι ανατίναξαν τα γραφεία τους και στο τέλος-τέλος τί κατάφεραν;

Η τρομερή άνοδος της ΧΑ που θα πάιξει ευρύτερο ρόλο στο κοινωνικό σκηνικό -και όχι με ειρηνικά μέσα- δεν μπορεσε ποτέ να αντιμετωπιστεί με την βία ούτε με τις υπερηλίθιες αντιφασιστικές ρετσέτες και τον φανατισμό.

Χρειάζεται πρώτα από όλα, καθαρό μυαλό, να δούμε που κάναμε λάθος, να δούμε που κάναμε τα στραβά μάτια, να δουμε την σκληρή πραγματικότητα πέρα από δοξασίες, ιδεολογήματα και άλλα κολλήματα. Το τελαυτία είναι εξαιρετικά δύσκολο, άντε τώρα να αποδεχτείς ότι οι αλλοδαποί δεν ήταν ποτέ σύμμαχοι στον αντιφασιστικό αγώνα, ούτε ο περιούσιος λαός, ούτε "ταξικά αδέρφια" ή έστω και "ξαδέρφια".

Καλά, αυτό περι αριστερής διακυβέρνησης που θα τους τσακίσει με νόμους είναι μια από τις μεγαλύτερες βλακείες που έχουν γραφτεί στο ιντυμηντια. Δεν θα σχολιάσω τό ότι με νόμους δεν μπορείς να απαγορεύεις γιατί αυτό μπορεί να στραφεί μπούμερανγκ. Θα πω μόνο το εξής. Όταν ο κατασταλτικός μηχανισμός ειναι ήδη χρυσαυγίτικος, ποιός περιμένετε να τους θυροκολλήσει τον "αριστερό νόμο";

Όπως και να έχει, η αναμέτρηση με την ΧΑ και τους συμπαθούντες της θα έχει πολύ αβέβαιο αποτέλεσμα αν δεν έχει ήδη κριθεί από τα αποδυτήρια.

 

 

 

 

από .. 19/05/2012 5:18 μμ.


Για την ακροδεξιά φταίει η αριστερά κι οι αντιφασίστες...

Μήπως το διάβασα τη Δευτερα 7 Μαΐου στα ΝΕΑ σε 50 άρθρα;

Μήπως αυτή η μπαλαφάρα επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα ήτοι το ποιος έχει θέσει την πολιτική ατζέντα και την υστερία με τους μετανάστες εδώ και τόσα χρόνια και ποιος μας έχει πρήξει τα ούμπαλα με το φράχτη, τα στρατοπεδα συγκέντρωσης κλπ. Ή μήπως ξεχνά ποιος δείχνει καθημερινά το "μέγα" έργο της ΧΑ στον άγιο παντελεήμονα (περιφρούρηση μιας παιδικής χαράς).

Ή μήπως να πουμε ένα στοπ στις σαχλες και τα σοφά "αυτοκριτικά" συμπεράσματα...


Εδώ μιλάμε όχι απλά για εικονική πραγματικότητα αλλά για επιστημονική φαντασία. Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License