Ιρένα Σέντλερ - ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ..

Ιρένα Σέντλερ - ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ..

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό.
Όντας γερμανίδα, ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους Εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της, ή τα μεγαλύτερα παιδιά σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!
Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.

Συνελήφθη και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια.
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ΄ ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.

Μετά τον πόλεμο......προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.

Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δεν επελέγη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ...
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZBhfLPQ0dgmsr_hITdjWPqBn2lFsSq8KalkQkUJG52nOrrPFZyA

Εις μνήμην της - 63 χρόνια μετά...

Βάζω το λιθαράκι μου προωθώντας αυτό το μήνυμα. Ελπίζω να κάνετε κι εσείς το ίδιο...

Είναι τώρα πάνω από 60 χρόνια που τέλειωσε ο Β΄Παγκόσμιος στην Ευρώπη.

Αυτό το e-mail στάλθηκε ως "μνημόσυνη αλυσίδα", εις μνήμην των 6 εκατομμυρίων εβραίων, 20 εκατομμυρίων ρώσων, 10 εκατομμυρίων χριστιανών και 1.900 καθολικών ιερέων που δολοφονήθηκαν, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, κάηκαν, λιμοκτόνησαν και ταπεινώθηκαν.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος ποτέ δεν θα ξεχάσει, γιατί υπάρχουν άλλοι που θα το ξαναέκαναν...

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

http://3feeet.blogspot.com/2012/05/blog-post_4457.html

από α;α 09/05/2012 9:13 πμ.


Η Ιρένα Σέντλερ ή Σεντλέροβα ήταν Πολωνίδα και όχι Γερμανίδα. Ήταν κόρη ενός σοσιαλιστή γιατρού της Βαρσοβίας, ο οποίος μάλιστα πρόσφερε δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες σε φτωχούς Πολωνούς και Εβραίους της πόλης. Όταν οι ναζί μπήκαν στη Βαρσοβία, η Ιρένα εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός. Όταν το 42 οι ναζί μάζεψαν εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους και τους στοίβαξαν στο γκέτο της Βαρσοβίας, η Ιρένα εντάχθηκε στο αντιστασιακό δίκτυο Zegota (με το κωδικό όνομα "Γιολάντα"), το οποίο βοηθούσε Εβραίους. Προμηθεύτηκε ταυτότητα από τον Τομέα Πρόληψης Επιδημιών για να μπορεί να μπαινοβγαίνει στο γκέτο. Άρχισε την προσπάθεια διάσωσης παιδιών, κυρίως λόγω της υψηλής παιδικής θνησιμότητας που επικρατούσε στο γκέτο και όχι επειδή γνώριζε ότι οι ναζί είχαν σκοπό να εξοντώσουν όλους τους Εβραίους (η μαζική εξόντωση ενός λαού εξακολουθούσε να είναι κάτι το αδιανόητο). Διέσωσε ίσως και περισσότερα από 2.500 παιδιά, βρέφη και μεγαλύτερα. Τα μεγαλύτερα μάλιστα διδάσκονταν εδάφια της αγίας γραφής και πώς να κάνουν το σταυρό τους, για να μην κινήσουν τις υποψίες των ναζί. Φυσικά ο στόχος ήταν, αυτά τα παιδιά να ξανασμίξουν με τους γονείς τους μετά τον πόλεμο. Ελάχιστοι γονείς αυτών των παιδιών διασώθηκαν. Η αντιστασιακή της δουλειά αποκαλύφθηκε, η Ιρένα συνελήφθη, βασανίστηκε, αλλά δεν αποκάλυψε ονόματα συνεργατών της, ούτε και τα ονόματα των οικογενειών στις οποίες είχαν εμπιστευθεί τα παιδιά. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η αντιστασιακή ομάδα στην οποία ανήκε δωροδόκησε τους φρουρούς για να την απελευθερώσουν και να εγγράψουν το όνομά της στους καταλόγους εκτελεσθέντων. Η Ιρένα συνέχισε την αντιστασιακή δουλειά της μέχρι το τέλος του πολέμου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License