Ισπανία: Αγανακτισμένοι 1 χρόνο μετα

1111111111111111

 

 

Γεννημένο ένα χρόνο πρίν για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην οικονομική κρίση, τους πολιτικούς, και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το κίνημα των ‘αγανακτισμένων» επέστρεψε στους δρόμους και τις πλατείες της Ισπανίας  το περασμένο Σάββατο 12 Μάη, πρώτη μέρα από τις 4 των κινητοποιήσεων που σκοπό έχουν να κάνουν σαφές ότι το πνεύμα της αντίστασης και των αμεσο-δημοκρατικών, διαδικασιών παραμένει ζωντανό.

Υπό τον κεντρικό τίτλο «παίρνουμε τους δρόμους» οι ακτιβιστές , στην πλειοψηφία του νέοι κινητοποιήθηκαν δια μέσου των κοινωνικών δικτύων, και οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε 80 πόλεις της Ισπανίας.

Γύρω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε «ανοίξτε τα μάτια» συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι πρώτοι αγανακτισμένοι στην Praça da Catalunha της  Βαρκελώνης. « Χάρη στην ύπαρξη του κινήματος που γεννήθηκε στις 15 Μάη του περασμένου χρόνου,  οι κοινωνία άνοιξε λίγο λίγο τα μάτια της», είπε χαρακτηριστικά  ο  Noelia Moreno, ένας  30χρονος που συμμετείχε στις διαδηλώσεις εμπνευσμένος από την Αραβική Άνοιξη, που εξέπληξε όλο τον κόσμο, και συνεχίζει  «Πιστεύω ότι κάτι άλλαξε στην σκέψη των ανθρώπων. Κάτι που τώρα μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή, φυτεύτηκε όμως ο πρώτος σπόρος και αυτό θα γίνει εμφανές στο άμεσο μέλλον», και καταλήγει, « Είναι ένας αγώνας μεγάλης απόστασης, κανένας δεν μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σύστημα σε μια ημέρα, ένα μήνα ή ένα χρόνο. Αυτό είναι κάτι που παίρνει χρόνο».

Διαδηλωτές συγκεντρωμένοι στην  da Praça Porta do Sol, στην Madri, Espanha, εχθές Σάββατο (12). (Foto: Jaime Reina/AFP)

 

Η πρώτη επέτειο

Το να κρατήσουν αυτόν τον παλμό, είναι αυτό που αναζητούν οι ‘αγανακτισμένοι» σε αυτή την πρώτη επέτειο, που κατά την διάρκεια αυτών των 4 ημερών θα πραγματοποιήσουν γενικές λαϊκές συνελεύσεις και συζητήσεις σε όλη την Ισπανική επικράτεια.
 

Τώρα οι πολίτες έχουν περισσότερους λόγους από ποτέ για να διαμαρτυρηθούν. Η χώρα μπαίνει στην λιτότητα, η ανεργία αγγίζει το 25% ενώ στους νέους είναι στο 52%, ενώ η κυβέρνηση επιβάλει μέτρα 30 δις περικοπών σε μισθούς συντάξεις παιδεία υγεία κλπ

Κάτω από έναν ισχυρό ήλιο στην πόλη της Μαδρίτης, εκατοντάδες πολίτες, κρατώντας σημαίες που έγραφαν «Το πρόβλημα είναι το ίδιο το σύστημα, ξεκουνάτε», ντυμένοι με πράσινα μπλουζάκια που χαρακτηρίζουν το κίνημα ενάντια στις εκπαιδευτικές περικοπές , ξεκίνησαν από τις διάφορες γειτονιές της πόλης με σκοπό να συγκεντρωθούν στην Porta do Sol.

 
  •  

 

 

από tambien un video 13/05/2012 4:32 μμ.


 

 

 

Στην πλατεία Puerta del sol

από Μαδρίτη 13/05/2012 4:39 μμ.


.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License