Αζερμπαϊτζάν: αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις λίγο πριν τη Γιουρβίζιον

Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η αστυνομία επιτέθηκε τη Δευτέρα σε παράνομη διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς, με κεντρικό σύνθημα “Ελευθερία”. Πάνω από 10 άτομα συνελήφθησαν.

post image

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον ευρώ στο Αζερμπαϊτζάν, η αστυνομία εμπόδισε "αδήλωτη" διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπακού. Ομάδες αντικαθεστωτικών διαδηλωτών φώναζαν «Ελευθερία!» καθώς προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπακού. Η αστυνομία επιτέθηκε και συγκέντρωσε γρήγορα τους διαδηλωτές σε κλούβες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με δηλώσεις ηγέτη της αντιπολίτευσης Ίσα Γκαμπάρ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι διαδηλώσεις αυτές ακολούθησαν κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, στις 19 Απριλίου, όταν 200 κάτοικοι αυθαιρέτων είδαν τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται από την πετρελαϊκή εταιρία, ιδιοκτήτρια της γης. Τότε είχε σημειωθεί συμπλοκή με την αστυνομία και της δυνάμεις της ιδιωτικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να βρεθούν δεκάδες άτομα και από τις δυο πλευρές στο νοσοκομείο. Οι καταστροφές σπιτιών είναι συχνή υπόθεση στο Αζερμπαϊτζάν. Πολύς κόσμος έχασε τα σπίτια του στο Μπακού, προκειμένου να κατασκευαστεί η Αρένα για τη Γιουροβίζιον 2012. Τα κτίσματα που εμπόδιζαν τις κατασκευές κατεδαφίστηκαν με αποτέλεσμα πολλούς άστεγους.

Πηγές (δυστυχώς θεσμικές): Times της Αρμενίας και Welt Online

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License