"Αμύνεσθε υπέρ Μόσχας"

"Ζήτω η καπιταλιστική μαμά Ρωσία"

ΡΩΣΙΑ

 

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς «ζωτικό χώρο»

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 15 Μάη, δήλωσε πως ο σχηματισμός μιας ολοκληρωμένης οικονομικής και πολιτικής ένωσης στα πλαίσια της ΚΑΚ αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ο Πούτιν υπογράμμισε πως «οι χώρες της ΚΑΚ είναι οι πιο κοντινοί, κυριολεκτικά, βασικοί εταίροι μας», ότι σχεδόν όλες οι πτυχές της αλληλεπίδρασης με τις χώρες αυτές είναι «ζωτικής σημασίας» για τη Ρωσία.

«Πραγματικά μας ενώνουν πολλά, πρώτα απ' όλα, είναι ισχυρή η παράδοση της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας των λαών μας. Εχουμε κοινό παρελθόν, πολλών αιώνων, ενώ στην πρόσφατη ιστορία όλους μας ενώνει ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, η νίκη σε αυτόν τον πόλεμο» - σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ διατηρούνται στενές οικονομικές, διαπεριφερειακές και πολιτιστικές σχέσεις.

Η αστική τάξη της Ρωσίας, που επιδιώκει διάφορες μορφές καπιταλιστικής ενοποίησης στην περιοχή, αντιμετωπίζει τις χώρες της ΚΑΚ ως το «εγγύς εξωτερικό». Οπως δήλωσε ο Β. Πούτιν: «Απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε» και υποστήριξε πως σήμερα οι χώρες της ΚΑΚ έχουν κοινά καθήκοντα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, η αντιμετώπιση των νέων απειλών και προκλήσεων, η δημιουργία μιας νέας, πιο δίκαιης Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων. Ο Πούτιν υπενθύμισε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά τόσο για την ενίσχυση της ΚΑΚ, όσο και για μια σειρά άλλων οργανώσεων στον πρώην σοβιετικό χώρο, όπως η Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, η Τελωνειακή Ενωση, ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), το Ενωσιακό κράτος Ρωσίας και Λευκορωσίας, καταλήγοντας πως στο φόντο αυτών των οργανώσεων η ΚΑΚ καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση ως οργάνωση που ενώνει την πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση των συμμετεχόντων, προτείνοντας να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη οικονομική και πολιτική ένωση στα πλαίσια της ΚΑΚ.


http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6853217&publDate=17/5/2012

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License