-Νομοσχέδιο που αυξάνει θεαματικά το πρόστιμο για την συμμετοχή σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις στην Ρωσία ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Vladimir Putin ενέκριναν την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδιου με πλειοψηφία 236 ψήφων έναντι 207 στην Δούμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές διαδηλώσεων θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1,5 εκατ. ρούβλια ή 48.000 δολάρια, έναντι 50.000 ρουβλίων που ίσχυε πριν.

Οι ογώδεις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Μόσχα που ακολούθησαν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, είχαν εγκριθεί προκαταβολικά από τις αρχές.

Όμως μη εγκεκριμένες, αυθόρμητες διαδηλώσεις ξεσπούν συνέχεια από τις 7 Μαΐου που ανέλαβε Πρόεδρος για τρίτη φορά ο κ. Putin όπου οι διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

-Την επιτυχή δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) ανακοίνωσε η Ρωσία με πηγές του υπουργείου Άμυνας να δηλώνουν ότι έχει σχεδιαστεί ώστε να καθιστά διάτρητη την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η δοκιμή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο ότι η αντιπυραυλική ασπίδα βρίσκεται στο μέσον της επιχειρησιακής της ανάπτυξης.

Ο πύραυλος μετέφερε ψεύτικη γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χιλιομέτρων.

«Ο υπό δοκιμήν πύραυλος έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα ,στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Οι στόχοι της εκτόξευσης εκπληρώθηκαν» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Βαντίμ Κοβά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας.

 

-Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον ειδικό σύμβουλό του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μιχαήλ Φιεντότοφ στο μέλλον να απευθύνει «απευθείας» στον ίδιον τις παρατηρήσεις του και να μην τις διατυπώνει δια των μέσων ενημέρωσης, έπειτα από τις επικρίσεις που είχε εκφράσει ο τελευταίος κατά της νομοθεσίας που καταστέλλει τις διαδηλώσεις.

«Είστε σύμβουλος του προέδρου, μπορείτε κάλλιστα να απευθύνεστε άμεσα στον πρόεδρο», τόνισε ο Πούτιν στον Φιεντότοφ κατά τη διάρκεια σύσκεψής τους, μεταδίδει το πρακτορείο Ιτάρ-Ταςς.

«Ο Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς (Φιεντότοφ) εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την τροποποίηση της νομοθεσίας. Βλέπω επίσης στην κυβέρνηση κάποιους που απευθύνονται στην κυβέρνηση της χώρας μέσα από τη μεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να συζητούμε με τρόπο άμεσο, να συζητούμε για κάθε πρόβλημα, κάθε θέμα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Φιεντότοφ προΐσταται του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα συμβουλευτικό όργανο στα πλαίσια της ρωσικής προεδρίας. Σε δηλώσεις του στο Ιταρ-Ταςς ήταν επικριτικός απέναντι στον νόμο, που είχε εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση από τη Δούμα και προβλέπει την κατακόρυφη αύξηση του χρηματικού προστίμου για τους διοργανωτές και συμμετέχοντες σε μη αδειοδοτημένες διαδηλώσεις.
 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License