Τορόντο 1918: Πογκρόμ "για να ξεβρωμίσει ο τόπος"

Πογκρόμ εναντίον ελληνόφωνων μεταναστών στο Τορόντο του 1918

Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 καναδών "πατριωτών" επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.

Η αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους "slackers", δηλαδή "τεμπελχανάδες" επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.

Μια σειρά από γεγονότα όπως οι καλές σχέσεις του τότε προθυπουργού Βενιζέλου με το γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α' παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον ελληνικό στρατό.

Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α' παγκοσμίου πολέμου, πολλοί απ'αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους ελληνόφωνους μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων.

Τον Αύγουστο του 1918 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 καναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων.

Οι μνήμες του ρατσιστικού πογκρόμ της πόλης έχουν μετατραπεί σήμερα σε φιέστα όπου "αντι"ρατσιστές συγκεντρώνονται στις συνοικίες των ελληνόφωνων και τρώνε μαζικά greek souvlaki, tzatziki, mousaka κλπ μεσογειακά εδέσματα.

Οι συγκρίσεις με τα σημερινά πογκρόμ μεταναστών σε αθήνα και πάτρα με την ανάλογη στάση της αστυνομίας και κάποιων "πολιτών" είναι αναπόφευκτες.

Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκυμανταίρ με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο "violent august".

από φ@σιστοφάγος 24/05/2012 12:03 μμ.


6 λεπτά από το σχετικό ντοκυμανταίρ.

από φ@σιστοφάγος 24/05/2012 12:11 μμ.


Διορθώνω την παράγραφο:

Ακολούθησε μια σειρά από γεγονότα όπως οι καλές σχέσεις του τότε προθυπουργού Βενιζέλου με το γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσής τους κατα τις αρχές του Α' παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον Καναδικό στρατό που όξυναν τις ρατσιστικές αντιλήψεις σε βάρος τους.

από pat61 24/05/2012 2:25 μμ.


 

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο
στην κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά
Αναλυτικότερη περιγραφή
Το ντοκιμαντέρ υπάρχει στο αρχείο της κατάληψης
στην βιβλιοθήκη
 

από Ένας 24/05/2012 9:58 μμ.


Υπάρχει η δυνατότητα να το κατεβάσουμε από το αρχείο;

από από λαική συνέλευση 25/05/2012 12:07 πμ.


Σύντροφοι, θα ήταν εφικτό να ανεβάσετε κάπου το ντοκυμανταίρ (ας πούμε στο blacktracker) για να το προβάλλουμε σε επαρχιακή πόλη;

από odysseas031 25/05/2012 10:27 μμ.


Στην τρίτη παράγραφο αναφέρεται το λανθασμένο "Μια σειρά από γεγονότα όπως οι καλές σχέσεις του τότε προθυπουργού Βενιζέλου με το γερμανό Κάιζερ"

Καλές σχέσεις είχε ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον γερμανό αυροκράτορα Κάϊζερ (ο οποίος ήταν αδελφός της γυναίκας του) και προσπαθούσε να κρατήσει την Ελλάδα ουδέτερη κάτι που το έκανε τόσο άγαρμπα που τελικά του στοίχησε το θρόνο αφού αναγκάστηκε σε εξορία το 1917. Με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου ο πρωθυπουργός Βενιζέλος τον Ιούλιο του 1917 έβαλε και επίσημα την  Ελλάδα στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και κατά της Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας,  Τουρκίας και τη Βουλγαρίας.

 

.

από κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά 26/05/2012 1:02 μμ.


 Για λήψη του ντοκιμαντέρ μακριά από αθήνα, στείλτε ένα mail στην διεύθυνση της κατάληψης (pat61skar@gmail.com) και της βιβλιοθήκης (pat61skar.lib@gmail.com), να σας σταλεί μέσω internet

από Ομάδα προβολών κατάληψης Σκαραμαγκά 13/06/2012 11:16 μμ.


Το ντοκιμαντέρ Βίαιος Αύγουστος: Τα πογκρόμ εναντίον ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο (1918) ανέβηκε στον black-traker σε format vob. (DVD) και με ελληνικούς υπότιτλους. Για να κατεβάσετε το torrent πατήστε εδω.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License