Πλανητικό ρεκόρ ρύπανσης.

Η Κίνα δεν είναι μόνο η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη αλλά και η χώρα που ρυπαίνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ). Σύμφωνα με τον κ. Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΙΕΑ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2011, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 3,2% σε ετήσια βάση. Οι εκπομπές έφθασαν στα 31,6 δισ. τόνους, με την Κίνα να κατορθώνει να «ακυρώσει» την πτώση που εμφανίστηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Όπως εκτιμά η ΙΕΑ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,3%, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης κάρβουνου από τις βιομηχανίες της. «Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία είμαστε πολύ κοντά να “επιτύχουμε” τον αρνητικό στόχο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου. Ένα “επίτευγμα” που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας», τόνισε ο κ. Μπιρόλ.

Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι προκειμένου η θερμοκρασία της Γης να μην αυξηθεί πέραν των δύο βαθμών Κελσίου –σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση– οι συνολικές ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 44 δισ. τόνους.

Η έκθεση της ΙΕΑ καταφθάνει την ίδια στιγμή που στη Βόννη συναντιούνται εκπρόσωποι 180 κρατών, προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2015. Ο κ. Μπιρόλ επιμένει ότι για να υπάρξει μείωση των εκπομπών θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων και να ενισχυθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

 

Αγνοείται συγγενής ακτιβιστή που ζήτησε και πήρε άσυλο στις ΗΠΑ.

Η τύχη του αδελφού του τυφλού κινέζου ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένκ αγνοείται μετά την αναχώρησή του από το χωριό του στη βορειοανατολική Κίνα για το Πεκίνο προκειμένου να βοηθήσει το γιό του, ο οποίος κρατείται, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο Τσεν Γκουανγκφού, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσεν Γκουανγκτσένγκ έφυγε από το σπίτι του στην επαρχία Σαντόνγκ και έφθασε την Τετάρτη στο Πεκίνο για να ζητήσει νομική βοήθεια για το γιο του, Τσεν Κεγκούι, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ο Τσεν Κεγκούι φαίνεται ότι είναι ο τελευταίος στόχος των αντιποίνων κατά της οικογένειας του Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος εγκατέλειψε το χωριό του στα τέλη Απριλίου ύστερα από 19 μήνες κατ΄οίκον κράτηση.
 

από φίλοι του Στίρνερ 27/05/2012 12:40 πμ.


Το πρώτο άρθρο είναι από τον ζούγκλα, και το δεύτερο απόσπασμα άρθρου από την καθημερινή που με τη σειρά της το έχει τσιμπήσει από το Αθηναϊκό-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Ως εκ τούτου θα πρέπει να μεταφερθούν στις αναδημοσιεύσεις ή στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ θα πρέπει να σημειωθούν επίσης και οι πηγές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License