Οι απολύσεις είναι εκβιασμός, η αλληλεγγύη καθήκον

Οι απολύσεις είναι εκβιασμός, η αλληλεγγύη καθήκον

Οι απολύσεις είναι εκβιασμός, η αλληλεγγύη καθήκον

 

 Την εργοδοτική τρομοκρατία  βιώνουν οι 19 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μάρμαρα Καβάλας» στην πόλη της Καβάλας, που από τις 21 Μαΐου  βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα έχοντας φτάσει στα όρια της απελπισίας, με τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τους απλήρωτους μισθούς 10 μηνών.

Η απάντηση της εργοδοσίας  ήταν να απολύσει 4 εργαζόμενους. Με δικαστικό κλητήρα έστειλε τις απολύσεις στα σπίτια των εργαζομένων, επειδή οι ίδιοι αρνήθηκαν να τις παραλάβουν (Δευτέρα 28 Μαΐου).

Η εταιρεία μετά την επίσχεση εργασίας προσπάθησε να πιέσει τους εργαζόμενους (χειριστές μηχανημάτων) να επιστρέψουν στο εργοστάσιο,  δίνοντάς του υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τους 2 από τους 10  μισθούς που τους οφείλει η εταιρεία.

Οι  εργαζόμενοι αρνήθηκαν και η εργοδοσία τη νύχτα (Τετάρτη 30 Μαΐου) κρυφά και με παράνομο τρόπο  φόρτωσε και μετέφερε από το εργοστάσιο επεξεργασμένα μάρμαρα. Οι εργαζόμενοι μόλις το έμαθαν έτρεξαν στις εγκαταστάσεις, αλλά ήδη ήταν αργά. Δύο φορτηγά είχαν φορτώσει μάρμαρα για εξαγωγή και είχαν φύγει. Αποφάσισαν να περιφρουρήσουν την πύλη του εργοστασίου ώστε να μην μπορούν να μεταφερθούν μάρμαρα και μηχανήματα και προσέφυγαν στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας το γεγονός.  Κοντά τους ήταν και ο πρόεδρος του σωματείου χειριστών. Στη συνέχεια διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις κατέφυγαν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ζητώντας  συμπαράσταση και στήριξη .

Δημιουργήθηκε μια δημοτική διαπαραταξιακή επιτροπή που ανέλαβε να  συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ενώ αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου και των κομμάτων, ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, το ΠΑΜΕ και αλληλέγγυοι /ες. Στη συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε με τη διαπαραταξιακή, ο ιδιοκτήτης ξεκαθάρισε ότι οι απολύσεις  δεν πρόκειται να ανακληθούν, ούτε και τα δεδουλευμένα να πληρωθούν, ενώ  η επιχείρηση ενδέχεται να κλείσει. Άλλωστε το λατομείο της Δράμας που ανήκει στα Μάρμαρα Καβάλας στέλνει συνεχώς ανεπεξέργαστα μάρμαρα στην Κίνα !  

Συνέδεσε ακόμα την καταβολή των δεδουλευμένων με το ποσόν που του οφείλει το δημόσιο (150000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται), αλλά και με τα επιχειρηματικά του σχέδια, δηλαδή να του δοθεί άδεια λειτουργίας (που εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί) σε δυο  λατομεία, στη Θάσο και στο Χαλκερό

Καβάλας. Στο μεταξύ την ίδια μέρα η επιχείρηση ανακοίνωσε την απόλυση τριών ακόμη εργαζομένων !

Το ζήτημα είναι ότι ενώ το κύμα απολύσεων  στην εταιρεία συνεχίζεται, ο ιδιοκτήτης της  αρνείται να καταβάλει  το ποσό των αποζημιώσεων και το ποσόν των δεδουλευμένων. Πριν ένα χρόνο είχε ξανά συμβεί το ίδιο, όταν υπήρξαν πέντε απολύσεις εργαζομένων, αλλά χωρίς και πάλι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Η επιχείρηση Μάρμαρα Καβάλας ιδρύθηκε το 1968 στην  Καβάλα κι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα εργοστάσια στην παραγωγή, κατεργασία και εξαγωγή μαρμάρων στην Ελλάδα. Έχει δικά της λατομεία, στη Δράμα (Πύργος, Βαθύλακκος), στο Χαλκερό Καβάλας και στην Κομοτηνή (Μαρώνεια) και απασχολούσε περίπου 300 εργαζόμενους. Το 2000 πέρασε στον όμιλο εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας επικαλούνται την ύπαρξη κρίσης στον κλάδο του μαρμάρου (η επιχείρηση προβάλλεται ως ζημιογόνος), ενώ οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα της εταιρείας το 2012 με 19 εργαζόμενους προσωπικό (κι απλήρωτους) είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν το 2009 και με  προσωπικό 40 άτομα.

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους οι ίδιοι  προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και  τις παράνομες απολύσεις τους , αλλά και στο δικαστήριο, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με το αίτημα προσωρινής διαταγής σε βάρος της επιχείρησης.

Η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Καβάλας (7 Ιουνίου) αναφέρει,  ότι δεν επιτρέπεται νομική ή οικονομική μεταβολή της εταιρείας μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα (12 Ιουλίου). Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί η εταιρεία να μεταφέρει μηχανήματα έξω από το εργοστάσιο.

Η εργοδοσία  μετά την απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε ξανά την απόλυση ενός ακόμη εργαζόμενου. Από την ημέρα των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα (14 Ιουνίου) έχουν απολυθεί συνολικά 8 άτομα !

Στους 17000 άνεργους του νομού και της πόλης της Καβάλας (στοιχεία ΟΑΕΔ) έρχονται σήμερα να προστεθούν και οι απολυόμενοι της εν λόγω εταιρείας. Η αποβιομηχάνιση στην περιοχή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Τον τελευταίο καιρό έκλεισαν οι επιχειρήσεις, αλίπαστα «Ξιφίας», «Δελφίνι» (βιοτεχνία εσωρούχων), «Μπιάνκα Παγγαίου» εργοστάσιο ιματισμού, Πλαστικά Καβάλας, μάρμαρα «Σκαρή», ενώ κινδυνεύουν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) που υπολειτουργεί και η KAVALA OIL. Σε λίγο τα μεροκάματα της Βουλγαρίας και η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης θα προβάλλεται σαν η μοναδική λύση στην ευρύτερη περιοχή.

Η περίπτωσή της εταιρείας Μάρμαρα Καβάλας δεν είναι μοναδική στον ελληνικό χώρο. Στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, ή μεταφέρονται σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες ανέργους. Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες προσπαθούν να επιβάλουν την τρομοκρατία των απολύσεων και το φόβο της ανεργίας στους εργαζόμενους, ώστε να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο (τακτική του ξεζουμίσματος), να συμπιεστούν οι μισθοί προς τα κάτω και να τσακιστεί κάθε αντίσταση στο χώρο εργασίας. Οι ίδιοι επικαλούμενοι ή επωφελούμενοι την οικονομική κρίση, κερδοσκοπούν ανενόχλητοι και συνεχίζουν αδιάλειπτα (έχοντας συχνά τσεπώσει κρατικές επιδοτήσεις) τα «επιχειρηματικά τους σχέδια», ενώ οι εργαζόμενοι πετάγονται στους δρόμους.

Ο εφιάλτης της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας μας αφορά όλους. Μπροστά στην ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών, η έμπρακτη αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων είναι η μόνη σωτήρια λύση. Η επίθεση εντείνεται όσο μας βρίσκουν ευάλωτους και αποδιοργανωμένους.

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αξιοπρέπεια, ενάντια στις ληστρικές διαθέσεις των αφεντικών και τις εκφοβιστικές μεθόδους των διαχειριστών τους.

 

  

     Πρωτοβουλία εργαζομένων κι ανέργων στους δρόμους

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License