Ρίο 20 και τη σύνοδο κορυφής των Λαών

http://anarquinfo.blogspot.gr/

 

                        


      Αρχίζει σήμερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία )η διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που ονομάζεται "Ρίο +20", και παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια άλλη διάσκεψη κορυφής, αυτή που ονομάζεται "σύνοδο κορυφής των λαών. "
      Η σύνοδος κορυφής υπάρχει τώρα 20 χρόνια και ορίζει στην παγκόσμια ατζέντα, την ανάγκη για νέα μοντέλα ανάπτυξης. Φέτος, μετά από 20 χρόνια, φαίνεται ότι είναι καιρός να γίνει ένας απολογισμός και να κοιτάξουμε προς το μέλλον, το οποίο δεν φαίνεται τόσο φωτεινό από την άποψη της αειφόρου ανάπτυξης.
      Εάν και κάποια πρόοδο σε κάποιους τομείς έχει γίνει, όπως η ύδρευση, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους  δεν έχουν ακόμη καθοριστεί όμως ζητήματα, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών, η υπεραλίευση, ενώ οι πόλεις είναι πολύ μεγάλες με έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό, κλπ..
      Και πάλι, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, κάτι το οποίο δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των χωρών, και η έκφραση της σε ένα τελικό έγγραφο. Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να συμφωνήσουν σε ένα έγγραφο που θα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις, για την οικονομία, την απασχόληση, και πολλά κρίσιμα θέματα, όπως το κλίμα, τα τρόφιμα, το νερό, οι ωκεανοί, οι πόλεις, μεταξύ άλλων, τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης.
      Οι διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων είναι, για άλλη μια φορά, το εμπόδιο για τη διαμόρφωση ενός συνολικού συμβιβασμού.

      Πολλά σημεία του τελικού εγγράφου που προβλέπει δύο εναλλακτικές λύσεις, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, και ένα άλλο που ονομάζεται G77, οι αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει επίσης αλλαγές και προτάσεις, αλλά δεν καταφέρνει να συγκλίνει τις τόσο αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις.
      Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία, για να δείξει ότι τα προβλήματα του μέλλοντος του πλανήτη πρέπει να υπερισχύουν των εθνικών συμφερόντων ή των συμφερόντων των ομάδων.
      Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να λείπει απο το Ρίο +20, δεδομένου ότι η οικονομία καταρρέει,

. Η οικονομική κρίση τείνει να αντισταθμίσει την περιβαλλοντική κρίση, αλλά και την κοινωνική, κάτι το οποίο μπορεί να περιορίσει τις προσπάθειες για  αλλαγή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.  

 

    Παράλληλα με τη Διάσκεψη του Ρίο +20, πραγματοποιείτε από την «Σύνοδο Κορυφής των Λαών », μια παράλληλη εκδήλωση του συνεδρίου, το οποίο επιδιώκει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας των πολιτών και αναμένετε να έχει περισσότερες από 15.000 συμμετέχοντες στο πάρκο Φλαμένγκο, επίσης, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
      "Βλέπουμε στο Ρίο 20 μία απελπιστική, χωρίς πολιτική βούληση κατάσταση να αλλάξουμε τα πράγματα για τη χώρα", δήλωσε ο Αχμεντ Bazileu Margarido, από την ΜΚΟ Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
    Στη  Σύνοδο Κορυφής του λαού συμμετάσχουν περισσότερες από 200 κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο.  Θα πραγματοποιηθούν περίπου 600 δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, διαδηλώσεις και παραστάσεις, ενώ το σύνθημα που  θα σηματοδοτήσει την παράλληλη εκδήλωση είναι: "Ελάτε να αλλάξουμε τον κόσμο."
      Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνοδο κορυφής των λαών :
http://cupuladospovos.org.br/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License