H ΓΑΔΑ μοιράζει διαπιστευτήρια στα αστικά κόμματα

Οψεις ενός κατασταλτικού εφιάλτη

 

Παλιότερα, οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων περνούσαν από την αμερικάνικη πρεσβεία για να πάρουν την άδεια και τις ευλογίες του «θείου Σαμ». Αυτό πλέον γίνεται παρασκηνιακά. Ενόψει των αυριανών εκλογών, εγκαινιάστηκε ένας άλλος χώρος παράδοσης διαπιστευτηρίων από τα αστικά κόμματα: η ΓΑΔΑ! Κάθε αστός πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να περάσει από τη ΓΑΔΑ και να παραδώσει τα διαπιστευτήριά του στους αξιωματικούς της μπατσαρίας. Τσίπρας, Σαμαράς και τελευταίος ο Μπένι, για να μη μείνει πίσω.

Το τελευταίο προεκλογικό δεκαήμερο, που θα περίμενε κανείς να είναι αφιερωμένο στα φλέγοντα θέματα της οικονομίας (δανειακή σύμβαση, Μνημόνιο, σχέσεις με την ΕΕ, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά προβλήματα), είναι αφιερωμένο στην αναβάθμιση της κρατικής καταστολής. Τα λεγόμενα θέματα της «εσωτερικής ασφάλειας» έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στην προεκλογική ατζέντα.
 
Η παρατήρηση ότι αυτό είναι λογικό από πλευράς ΝΔ είναι σωστή. Η δεξαμενή άντλησης πρόσθετων ψήφων από πλευράς ΝΔ είναι δεδομένη και έχει ακροδεξιό-φασιστικό χρώμα: κόμμα Καμμένου, ΛΑΟΣ, νεοναζί, υπολείμματα του νεοφιλελευθερισμού (μετά την προσχώρηση της Μπακογιάννη) είναι η δεξαμενή από την οποία μπορεί κυρίως ν’ αντλήσει ψήφους η ΝΔ. Ακόμη και το υπερσυντηρητικό-νοικοκυρίστικο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, πνιγμένο στις φοβίες και τις ανασφάλειες, προσεγγίζεται καλύτερα απ’ αυτή τη σκοπιά. Εύλογα, λοιπόν, ο Σαμαράς και το επιτελείο του έβαλαν τα ζητήματα της καταστολής στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, γιατί;
 
Οι ομιλίες του Μητσοτάκη, τότε που διαβεβαίωνε τους μπάτσους «εσείς είστε το κράτος» ωχριούν μπροστά στην προεκλογική προπαγάνδα της ΝΔ και στα όσα είπε ο Σαμαράς την περασμένη Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΔ για να παρουσιάσει τον «δωδεκάλογο για την Ασφάλεια». Με χοντροκομμένο τρόπο, χωρίς προσχήματα και φιοριτούρες, ο Σαμαράς τα έκανε όλα ένα χαρμάνι: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, μπλόκα, περιφρούρηση απεργιών, «κουκουλοφόρους», «λαθρομετανάστευση», «οργανωμένο έγκλημα», «χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα». Ολ’ αυτά αποτελούν κατά τη ΝΔ όψεις της ανομίας, που πλήττει τη δημοκρατία και καταργεί την ελευθερία!
 
«Είχαμε υποβαθμίσει την Ασφάλεια. Είχαμε περίπου ενοχοποιήσει την Ασφάλεια. Οπως και την Επιχειρηματικότητα. Οπως και την Ανταγωνιστικότητα. Οπως και τον Πατριωτισμό», ανέκραξε ο Σαμαράς, για να καλέσει στη συνέχεια τον ελληνικό λαό με ύφος Παπαδόπουλου της χούντας: «Να καταλάβουμε ότι η Ασφάλεια είναι η πιο θεμελιώδης προϋπόθεση Ανάπτυξης. Και να την αποκαταστήσουμε! Να γίνουμε σύγχρονη Δημοκρατία. Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε και σύγχρονη Οικονομία».
 
Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά κατασταλτικά μέτρα, όπως η σκλήρυνση της ποινικής αντιμετώπισης όσων συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις (γιατί σήμερα οι δικαστές ακούνε τους ισχυρισμούς τους και τους αθωώνουν), η χρήση καμερών για καταγραφή των διαδηλώσεων, ακόμη και ελικοπτέρων για τον ίδιο σκοπό, η χρήση αντλιών νερού στις διαδηλώσεις, η ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες και άλλα. Διαβάζεις ορισμένα μέτρα και σου σηκώνεται πραγματικά η τρίχα: «Να υπάρξει δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, που θα αρχίζει από τις απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και την ιεράρχησή τους, μέχρι τους μηχανισμούς προληπτικής και κατασταλτικής αντιμετώπισής τους σε βάθος χρόνου» – «Να αλλάξει ολόκληρη η ποινική αντιμετώπιση. Αυτή τη στιγμή η κακώς εννοούμενη “επιείκεια” έχει οδηγήσει στην ατιμωρησία».
 
Για τις απεργίες δεν ανακοίνωσε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει κατά νου από την περιγραφή του «προβλήματος» που έκανε: «Δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη παραγωγή! Οταν όποιος θέλει κλείνει τα λιμάνια, όποτε θέλει… Οταν όποιος θέλει παραλύει τους δρόμους κάθε μέρα… Οταν όποιος θέλει κλείνει επιχειρήσεις, διώχνει επιχειρήσεις, ματαιώνει επενδύσεις, με μύρια όσα αστεία προσχήματα…».
 
Ασφαλώς εξέπληξε δυσάρεστα πολλούς αριστερούς το κατασταλτικό-φιλομπατσικό ντελίριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά το τελευταίο δεκαήμερο. Ας θυμηθούμε πώς εξελίχθηκε.
 
Τις πρώτες βολές τις έριξε ο Τσίπρας από τη Σπάρτη με υποσχέσεις για επαναφορά του «αστυνομικού της γειτονιάς», ενός αντιδραστικού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται στη συνεργασία πολιτών-αστυνομίας και στο χαφιεδισμό. Την άλλη κιόλας μέρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Θ. Δρίτσα επισκέφτηκε τον υπουργό μπάτσων (πρώην αρχηγό των μπάτσων) Ελ. Οικονόμου και είχε «ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη». Ακολούθησε η επίσκεψη Τσίπρα στη ΓΑΔΑ, όπου έγινε η αποθέωση της μπατσαρίας. Οχι με τον χοντροκομμένο φασίζοντα τρόπο του Σαμαρά, αλλά με λόγο που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιήσει η λεγόμενη «ανανεωτική αριστερά»: «Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για μας είναι η ασφάλεια του πολίτη» (ούτε λέξη για την ελευθερία και τη σχέση ασφάλειας και ελευθερίας) – «Εμείς θα δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο αστυνομικός θα ξαναγυρίσει στη γειτονιά» «Δεύτερη προτεραιότητα για μας, η επανασυμφιλίωση του λαού με την αστυνομία» (η οποία προφανώς θα πάψει να είναι κατασταλτικός μηχανισμός) – «Με την αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου θα αποκατασταθεί η σχέση πολίτη αστυνομικού. Ο αστυνομικός δεν θα είναι φόβητρο για τον πολίτη, αλλά θα είναι σημάδι αίσθησης ασφάλειας» (!!!) – «βρισκόμαστε σε συναντίληψη με την ηγεσία της αστυνομίας σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για θύλακες που μπορεί να διαμορφώνονται και να επωάζονται στο κατώτατο επίπεδο και μέσα στην αστυνομία. Είναι όμως κοινή πεποίθηση και βούληση όλων μας να αποτρέψουμε τέτοιου είδους εξελίξεις. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να παραμείνει ένα δημοκρατικό σώμα».

Στόχος η προσέγγιση των «νοικοκυραίων», η άντληση ψήφων από τους μπάτσους, η δημιουργία ενός αποπροσανατολιστικού αντίβαρου. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι το άλλο πρόσωπο του κατασταλτικού Ιανού.
Σάββατο 16 Ιουνίου 2012
 
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17095&cat_id=25

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License