Βολιβία: Η απεργία των αστυνομικών παίρνει χαρακτηριστικά πραξικοπήματος.

https://www.diarioliberdade.org/artigos-em-destaque/409-repressom-e-direitos-humanos/28587-a-vez-da-bol%C3%ADvia.html

 

                 

Ενθαρρυμένη από την επιτυχία της  να ανατρέψει τον  Lugo στην Παραγουάη,  η αστική τάξη προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι σε μία ακόμα χώρα της Λ. Αμερικής, αυτή την φορά στην Βολιβία.

Σε μία ανακοίνωση της στα αστικά ΜΜΕ, η υπουργός επικοινωνιών Armanda Dávilla δήλωσε ότι η τοπική δεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παράλυση στις αστυνομικές δυνάμεις για να ανατρέψει την κυβέρνηση του  Evo Morales. Σύμφωνα με την Νταβίλλα η δεξιά , μέσω των μεγάλων ΜΜΕ προσπαθεί να «ριζοσπαστικοποιήσει» την απεργία της αστυνομίας για να προκαλέσει κυβερνητική αστάθεια.

Το αποτέλεσμα της αλλαγής της συμπεριφοράς της αστυνομίας διαφαίνεται στο ότι ενώ το συνδικάτο έφτασε σε συμφωνία με την κυβέρνηση , λίγες μέρες μετά η γενική συνέλευση των αστυνόμων αρνήθηκε την συμφωνία, και στην συνέχεια οι αστυνόμοι έκαναν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο φωνάζοντας για στάση. Την ίδια στιγμή κράδαιναν τα όπλα τους σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να προκαλέσουν.

 

Την περασμένη Δευτέρα στασιαστές αστυνομικοί εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση σε υποστηριχτές του Μοράλες  που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης στην πλατεία Μουρίλια στην πρωτεύουσα Λα Παζ κατά την διάρκεια διαδήλωσης τους.  Η κυβέρνηση κινητοποίησε στρατιωτικές μονάδες για να επιβάλει την τάξη.

 

Η κυβέρνηση του Μοράλες δείχνει όμως μια άρνηση να αντιπαλέψει τις προθέσεις της δεξιάς. Οι μόνες κινήσεις αντίστασης στις σχεδόν δηλωμένες προθέσεις της αστυνομίας, έρχονται από τον ίδιο τον πληθυσμό. Το αγροτικό κίνημα έχει καλέσει σε συγκέντρωση περιφρούρησης μπροστά στο προεδρικό μέγαρο με σκοπό να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης των αστυνομικών ενάντια στον Μοράλες. Η πράξη αυτή δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση του προσώπου του προέδρου αλλά κυρίως με την υπεράσπιση της μεταρρύθμισης της αγροτικής πολιτικής και της παραχώρησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων στους άκληρους ιθαγενής, αιτία που προκάλεσε στην ουσία και την ανατροπή του Λούγκο στην Παραγουάη.

Η χωρίς ουσιαστική αντίσταση πτώση της κυβέρνησης Λούγκο και η σχεδόν αδιάφορη αντιμετώπιση του εκκολαπτόμενου πραξικοπήματος της αστυνομίας από τον Μοράλες καταδεικνύει την αδυναμία του Λαϊκού Μετώπου των κυβερνήσεων της Λ. Αμερικής  να υπερασπιστεί και να προχωρήσει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμο στην επιστροφή των σκοτεινών εποχών σε αυτό το σημείο του κόσμου, και επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την υποχρέωση των ίδιων των μαζών να ξεπεράσουν τις όποιες αυταπάτες τους και να  υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους για πλήρη πολιτική ανεξαρτησία και διάλυση της αριστοκρατικής κηδεμονίας.


post image

Αυτό θα μπορούσε να είναι σενάριο σουρεαλιστικής παράλληλης πραγματικότητας αλλά έλα όμως που δεν είναι.

Στη Βολιβία για πέμπτη μέρα χαμηλόβαθμοι μπάτσοι απεργούν και ζητούν αυξήσεις και μισθούς παράλληλους με των αξιωματικών του στρατού.  Η αριστερή κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υποκινούμενη δραστηριότητα των ακροδεξιών ώστε να ρίξουν την κυβέρνηση.  Κάποιοι υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν σε αντιδιαδήλωση των μπάτσων χθες και οι μπάτσοι κάνοντας χρήση χημικών τους διέλυσαν, φορώντας κουκούλες και χτυπώντας τους με γκλομπ!

Εδώ σε μια πρόσφατη στιγμή της σκληρής τους δουλειάς "τα παιδιά" http://www.youtube.com/watch?v=njif0S8ZtU8

οι φάτσες τους στη διαδήλωση http://www.youtube.com/watch?v=ujnDJaAd0W4

Εδώ οι τραμπούκοι καταλαμβάνουν ένα αρχηγείο της αστυνομίας 100 μέτρα μακρυά από το προεδρικό μέγαρο. ενώ οι στρατιωτική αστυνομία έχει κληθεί να προστατέψει τη κυβέρνηση.  Οι αστικές προοδευτικές κυβερνήσεις της Ν. Αμερική αρχίζουν να γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα τις τελευταίες μέρες.  Μετά το πραξικόπημα της Παραγουάης ζήλεψαν κι άλλοι γαιοκτήμονες.

http://www.youtube.com/watch?v=30E3otMOllk

 

Αυτά να τα βλέπουν οι μεταρρυθμιστές και να το σκέφτονται καλά.  Το αστικό καθεστώς δεν μεταρρυθμίζεται ειρηνικά και όταν απειλείται ακόμα κι απο την μεταρρυθμιστική κυβέρνηση ασκεί βία για να στηριχθεί.  Η μόνη οδός είναι η ολική του ανατροπή!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License