Εργοδοτική ασυδοσία

τι να πεις?αφεντικα...

Λοιπόν έχω ένα πρόβλημα στο όποιο αρκετοί/ες πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσείς τους.Εργάζομαι σε μια επιχείρηση περίπου 18 μήνες και δεν μου κολλάει ένσημα.Θα μου πεί κάποιος δικαιολογημένα "τώρα το θυμήθηκες?"
Έλα όμως που δεν το ξέχασα καθώς με  τα 2-3 μεροκάματα εβδομαδιαίως επιβιώνω εγώ και η μάνα μου,αναγκαστικά έσκασα και κολύμπησα.Όμως η εκμετάλευση πήγε πολύ και τον τελευταίο καιρό "μ'έριξε" ΚΑΙ στα μεροκάματα.Εδώ και αρκετό καιρό κρατιέμαι και δεν μιλάω,για να επιβιώσω στην κυριολεξία,αλλά έχουμε και μια αξιοπρέπεια που τα αφεντικά μικρά και μεγάλα μας την τσακίζουν καθημερινώς άμεσα ή έμμεσα.Να σημείωσω ότι στο παρελθόν δεν είχα ξαναεργάστει(μονο ανήλικος,τις δουλειές χαρτζιλικιού που λέγαμε άνευ ενσήμων) και δεν υπάρχω καν καταχωρημένος σε ικα,σικα κτλπ.
Και τώρα ρωτώ..Μπόρω να καταφέρω κάτι μέσω της επιθεώρησης εργασίας ή γενικά οποιουδήποτε φορέα ασχολείται με τις εργοδοτικές ασυδοσίες ή θα με παρεί κ εμένα το ποτάμι μαζί με το αφεντικό?

από Κώστας 09/07/2012 6:39 μμ.


Ότι κίνηση κάνεις θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις και μερικές κινηματικές πλάτες. Από το να κάνεις καταγγελία σε επιθεώρηση εργασίας μέχρι να αντιμιλήσεις στο αφεντικό σου. Αν δεν έχεις τρόπο και μοχλό πίεσης πώς αλλιώς θα τουμπάρεις τη ζυγαριά προς το μέρος σου;

Τι χώρος δουλειάς είναι αυτός; Αν δεν μας πεις πώς θα σου προτείνει κανείς να απευθυνθείς στα μαχητικότερα σωματεία και εργατικές συλλογικότητες του κλάδου σου; Μπορεί η επιθερώηση εργασίας της περιοχής σου να είναι εργοδοτική, παίζει ρόλο και το "που". Υπάρχουν εργατικές και πολιτικές ομάδες που βοηθούν σε τέτοια ζητήματα, κάποιες παραταξιακές οι οποίες μπορεί να σε απορρίψουν αν δεν τους ανταποδώσεις τα κομματικά ανταλλάγματα που θα ζητήσουν, άλλες ανεξάρτητες αλλά ολιγομελείς. Όπως καταλαβαίνεις, μάλλον θα χρειαστεί να λιώσεις σόλες. Προσωπικά, ανήκω σε αναρχοσυνδικαλιστική εργατική ομάδα και έχουμε δει πολλά τέτοια. Κανείς δεν θα σου εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθείς αν αποφασίσεις να πατήσεις πόδι. Θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, δεν υπάρχει αγώνας εκ του ασφαλούς.

Μια τελευταία σκέψη. Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω, εμπειρικά και μόνο, πολύς κινηματικός κόσμος λείπει ή ψιλοχάνεται το καλοκαίρι. Ίσως δυσκολευτείς τέτοια εποχή να βρεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Ίσως κι όχι.


"Ότι κίνηση κάνεις θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις και μερικές κινηματικές πλάτες"

Πλάτες και προστασία πουλάει η μαφία. Πλάτες πουλάει το κράτος στα αφεντικά. Πλάτες πουλάνε οι μπάτσοι στην ελίτ.

Να προσέχεις τι γράφεις γιατί μένουν εντυπώσεις και δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος...

Τα κινήματα δεν κάνουν πλάτες. Τα κινήματα κάνουν αγώνα.

από αρχικός 09/07/2012 8:47 μμ.


Δεν με απασχολεί να μείνω ή όχι καθώς κάθε λεπτό κοντά στο αφεντικό ολοένα και συσσωρεύονται οι "κακές ιδέες".
Αυτό που θέλω είναι να κερδίσω ότι μου ανήκει τόσο καιρό και στερούμαι για να τσεπώνει αυτος και από την άλλη θέλω να δώσω μια "γροθιά" να ταρακουνηθεί το διψασμένο για εκμετάλευση μυαλό του.
Συμφώνω στο ότι το κίνημα δεν κάνει πλάτες παρά μόνο ΑΓΩΝΑ!Αυτό που εν ολίγης με καίει είναι η δικαίωση του χθές και να χτίσω ένα νέο αύριο

από Κώστας 09/07/2012 10:32 μμ.


Αν έχει ξανατύχει να έχεις αγωνιστεί σε θέματα εργασιακά θα έχεις καταλάβει πολύ καλά τι σημαίνει "πλάτες".

Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση προς τη ΣΟ απ'της οποίας το φίλτρο περνάνε σχόλια που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στο κεντρικό θέμα αλλά κάνουν σημασιολογικές παρατηρήσεις επειδή πχ κάποιος σχολιαστής βλέπει ταινίες νουάρ και του ακούστηκε κάπως μαφιόζικο το "πλάτες" δίνοντας πολύ ωραία πάσα σε εμένα να το συνεχίσω και να πάει γενικά άλλο ένα νήμα εδώ μέσα εκτός θέματος. Κλείνει η παρένθεση.

Έχετε λοιπόν υπόψιν ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι κομματικές παρατάξεις έχουνε μπει για τα καλά στην συνδικαλιστική ζωή του τόπου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον έρμο συνδικαλισμό φυσικά. Αν απευθυνθείς σε μια τέτοια, θα μπει το κόμμα μπροστά σου. Δεν θα κάνεις εσύ έναν αγώνα στον οποίο θα σε υποστηρίζει αλλά θα υπάρχει μια λογική ανάθεσης, γνωστότερη αυτή του ΠΑΜΕ όπου μπαίνει μπροστά και εσύ ακολουθείς, όχι πια για τις άμεσες ανάγκες σου αλλά "για το εργατικό κίνημα", εννοώντας το ΚΚΕ και τα ψηφαλάκια του. Αν αυτό είναι το μοντέλο του αγώνα που προτιμά κανείς, μπορεί να το ακολουθήσει και αν τα καταφέρει να μου σφυρίξει να έρθω κι εγώ.

Υπάρχει και μια άλλη λογική όπου ο ενδιαφερόμενος κάνει τον αγώνα και το δίκτυο αλληλέγγυων γύρω του τον στηρίζει χωρίς όμως να του υπαγορεύουν τι να κάνει. Ενισχύουν τις προσπάθειές του, μπορεί να του προτείνουν και περισσότερες αλλά δεν του δίνουν γραμμή. Αυτόν τον αγώνα λέω "πλάτες". Όπως εγώ έχω "πλάτες" την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συντρόφους μου και τους διάφορους απεργούς και αγωνιζόμενους που έχω βοηθήσει κατά καιρούς που ξέρω ότι θα ιδρώσουν να με στηρίξουν αν το ζητήσω. Αν τώρα θέλετε να κάνετε με το στανιό γκανγκστερικές αναγωγές, ελεύθερα. Απλά δεν νομίζω ότι ο αρχικός θα δικαιωθεί γρηγορότερα αν καταλήξουμε στην πιο "δόκιμη" παράφραση της αλληλεγγύης, κάπου μέσα σε ένα φόρουμ του αχανούς διαδικτύου.

Αν έχεις καλυφθεί, αρχικέ, καλώς. Αν όχι, νομίζω θα πρέπει να γράψεις τι είδους δουλειά κάνεις αν χρειάζεσαι πιο στοχευμένες συμβουλές. Αν δεν έχεις πρόβλημα να γράψεις και την επωνυμία της επιχείρησης, ακόμα περισσότερο.

από ο αγώνας απαιτεί συμμετοχή 11/07/2012 3:33 πμ.


Συνδικαλισμός δε σημαίνει "πλάτες". Συνδικαλισμός σημαίνει ενεργή συμμετοχή στα του κλάδου σου...

Τα σωματεία δεν είναι εκεί για να παρέχουν "πλάτες" και "προστασία", αλλά για να έρχονται κοντά οι εργαζόμενοι και να παλεύουν μαζί.

Δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά και γι'αυτό επανέρχεσαι με αυτό το ύφος εναντίον του συντρόφου.

από @ 11/07/2012 1:25 μμ.


Εχει σημασία να εξηγήσεις τι δουλειά κάνεις και τι συμφωνία έχεις κάνει με τον εργοδότη.

Επειδή οι παραπάνω μάλλον δεν σου απαντάνε σε ότι ρωτάς να στα πω απλά, αλλά θα χρειαστεί να γράψεις μερικές λεπτομέρειες.

-Μπορείς να πας στο ΣΕΠΕ -σώμα επιθεωρησης εργασίας -και να καταγγείλεις τη μη πληρωμή ή την μη καταβολή ενσήμων

-Εκεί πρέπει να αποδείξεις την εργασιακή σχέση που έχεις με τον εργοδότη

-Μάρτυρες πάντα βοηθάνε, αλλά δεν βρίσκεις και πολλούς πρόθυμους από το χώρο της δουλειάς

-Περισσότερα μπορείς να μάθεις σίγουρα από το αντίστοιχο πρωτοβάθμιο ή κλαδικό σωματείο, που σίγουρα θα ξέρουν τον εργοδότη

-Επίσης μπορείς να καταγγείλεις τη μη καταβολή ενσήμων στο ΙΚΑ

-Εάν δεν έχει δηλώσει καθόλου ότι σου δίνει δουλειά, μπορείς να το δεις και στον ΟΑΕΔ

 

Πιό εξειδικευμένα, θα βρεις απαντήσεις αν εξηγησεις περισσότερα. Η εργασιακή νομοθεσία είναι πλέον λαβύρινθος.

 

.

από αρχικος 11/07/2012 5:39 μμ.


Καφετέρια είναι η επιχείρηση.'Αρα το Σωματείο Μαγείρων-Σερβιτόρων είναι το σωματείο που θα μπορούσα να απευθυνθώ

.

από αρχικός 11/07/2012 9:27 μμ.


επίσης δεν έχω υπογράψει κανένα χαρτί μαζί του μόνο προφορική συμφωνία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License