διδακτρα στους ''αιωνιους''-αυξηση θητειας

Δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές και αύξηση θητείας στο πακέτο μέτρων

Η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης για το σχέδιο περικοπών 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου.

Εξετάζεται ακόμα η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.

Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη, στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.

Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα.

Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον "εξορθολογισμό" των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα "λουκέτα", είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με "Τα Νέα", αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους:

Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.

Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.

Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Οι περικοπές, όπως σημειώνει "Το Βήμα", θα αναζητηθούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη από τις πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο "τραπέζι" βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Από τη διυπουργική, που συνεδρίασε την Πέμπτη προέκυψε ότι έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων.

Μένει να φανεί αν θα τα δεχθεί και η τρόικα, καθώς η παρέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ

http://gr.news.yahoo.com/δίδακτρα-στους-αιώνιους-φοιτητές-και-αύξηση-θητείας-στο-060109145.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License