Χωρίς νομικά κωλύματα συνεχίζεται το έγκλημα για το χρυσό της Β. Χαλκιδικής

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον

post image

 

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από τις 29/6, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την αναστολή κάθε υλοτομικής εργασίας από την «Ελληνικός Χρυσός» στο δάσος των Σκουριών στη Β. Χαλκιδική και έτρεξε να μαζέψει πίσω την απόφασή του. Αλοίμονο, η τάξη έπρεπε να αποκατασταθεί, μην κάνει το λάθος κανείς και πιστέψει ότι μπορεί να εναποθέτει τις ελπίδες του στους θεσμούς της «δικαιοσύνης». Πόσω μάλλον σε καιρούς μνημονίου και λογικών ανάπτυξης fast track.
 
Το ελεύθερο έχει λοιπόν, με τη νέα απόφαση του ΣτΕ στις 23/7, η «Ελληνικός χρυσός» , θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold και παρακόρη του Ελλάκτωρ του Μπόμπολα, να καταστρέφει ένα δάσος που στέκει ανέπαφο αιώνες, έως ότου εκδικαστεί οριστικά, μέσα στους επόμενους μήνες, η προσφυγή των κατοίκων ενάντια στο ορυχείο. Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχει μείνει κάτι για να σωθεί.
Το μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο. Το ΣτΕ, στο σκεπτικό της αποφασής του, φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως στις υποδείξεις της τρόικας, που ζήτησε να τελειώνουμε μια ώρα αρχίτερα με τις υποθέσεις των ενοχλητικών κατοίκων, που αντιτίθενται στην «αξιοποίηση» της δημόσιας γης και φυσικά, του «ορυκτού μας πλούτου».
 
Ήταν και η «δυναμική» (εδώ γελάμε σε κάθε περίπτωση) παρέμβαση της ΓΣΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της εταιρείας, που δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. (Έπρεπε να ενημερώσουμε το «συνδικάτο» μας ότι ο ιδιωτικός στρατός της εταιρείας τα καταφέρνει μια χαρά και μόνος του να τραμπουκίζει και να ξυλοφορτώνει τους ενοχλητικούς, μήπως και προλάβαινε να βγάλει κανένα δελτίο τύπου όταν βγήκε παράνομη η απεργία στη Χαλυβουργία).
Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λοιπόν να επιβεβαιώσει αυτό που οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούσουν όλες αυτές τις μέρες μέσα απ’ το δάσος, χωρίς να τους επιτρέπεται να ελέγξουν τι συμβαίνει: τα μηχανήματα της «Ελληνικός Χρυσός» δούλευαν κανονικά.
 
Οι δικαστικοί, άραγε, μπορούν να το αφουγκραστούν; Το κουβαλά το θρόισμα των φύλων από το παρελθόν. Το δάσος των Σκουριών, στον εμφύλιο, το είχαν κρησφύγετο οι αντάρτες.
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΩΣ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License