FARC απάντηση στην ACIN

Ο κολομβιανός στρατός δεν καταλαμβάνει μόνο ινδιάνικους καταυλισμούς, αλλά εκπληρώνει τον δολοφονικό του ρόλο του σε όλη τη χώρα. Η αποστολή του είναι να παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές, επιχειρηματίες και γαιοκτήμονες, ντόπιους ή αλλοδαπούς, με σκοπό να διαλύσει κάθε αντίσταση σε αυτό το μοντέλο της λεηλασίας ...

FARC απάντηση στην ACIN:  ".. Ο πόλεμος στη χώρα μας ανταποκρίνεται σε ένα μοντέλο της συσσώρευσης κεφαλαίου Πρέπει να νικήσουμε αυτό το μοντέλο Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και όχι να τις διχάζουμε"

Αγαπητοί συμπατριώτες,  έχω γνώση της πρόσφατης επικοινωνίας σάς, την οποία φρόντισα να διαβάσω με απόλυτο σεβασμό και προσοχή. Με την ίδια σαφήνεια και ειλικρίνεια με την οποία η Ένωση εκφράζει τις σκέψεις και τους σκοπούς της, θα προχωρήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας με την ιδιότητά μου ως διοικητής του Γενικού Επιτελείου των FARC-EP, μια οργάνωση η οποία, όπως γνωρίζετε, γεννήθηκε το 1964 στην κολομβιανή πολιτική ζωή ως έκφραση της λαϊκής αντίστασης στην επίθεση εναντίον του λαού, και κοντεύει να συμπληρώσει τα πενήντα έτη αταλάντευτης πάλης για την ειρήνη.

  Αυτό που με τόσο θέρμη εκφράζετε σαν την επιθυμία σας για ειρήνη, επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι,  η μεγάλη πλειοψηφία των Κολομβιανών, υποστηρίζει στις τέσσερις γωνιές της χώρας ως το πιό πολύτιμο δικαίωμα. Ο εμφύλιος πόλεμος της Κολομβίας δεν υπήρξε απόφαση του λαού αυτής της χώρας, αλλά είναι  επιβολή των κυρίαρχων τάξεων. Είναι φυσικό ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν σκληρά από την απουσία της. Εμείς είμαστε οι πρώτοι. Γι 'αυτό παλεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο.


Αναγνωρίζεται από πολλούς μελετητές της Κολομβίας η πραγματικότητα ότι ο πόλεμος στη χώρα μας ανταποκρίνεται σε ένα μοντέλο της συσσώρευσης του κεφαλαίου. Η στέρηση της ιδιοκτησίας της γης και η αυξανόμενη συγκέντρωση της σε χέρια λίγων, τόσο καταπληκτικά συνέπεσε με τις διαδοχικές επιθέσεις σε γεωργικές εκτάσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς.  Δικαιολογίες δεν απουσίασαν ποτέ. Οι FARC όμως δεν έχουν πληρωμένους στρατιώτες, αλλά πλαισιώνονται από απλούς ανθρώπους της Κολομβίας που έχουν ενταχθεί στην αντίσταση. Αγρότες,  Ιιθαγενείς, μαύροι και  μιγάδες, που αποφάσισαν να αντισταθούν με τα όπλα στην καταπίεση .


Είναι απολύτως αληθές ότι ο διωγμός των ιθαγενών Αμερικανών διαρκεί περισσότερο από πέντε αιώνες. Ένας λόγος παραπάνω για να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματα τους. Συμμεριζόμαστε πλήρως όλες τις προσδοκίες των αυτόχθονων κοινοτήτων, και στην πραγματικότητα τις υποστηρίζουμε με  κίνδυνο της ζωής μας. Αλλά η δύναμη των ιστορικών γεγονότων καταδεικνύει επίσης ότι οι ιθαγενείς δεν είναι οι μόνες κατάπιεσμένες και διώκομενες κοινότητες στην Κολομβία.


Μερικές φορές φαίνεται από την ειλικρίνια των επιχειρήματων τους, ότι οι αυτόχθονες κοινότητες ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων στερημένων και διωκόμενων στην Κολομβία, που αγγίζουν τουλάχιστον τα τριάντα εκατομμύρια συμπατριωτών μας. Η σοβαρή σύγκρουση στην Κολομβία δεν μπορεί να έχει λύση  μόνο για τις αυτόχθονες κοινότητες, και αυτό γιατί απλούστατα  αυτές αποτελούν μέρος της Κολομβίας, ζουν στις ίδιες περιοχές που διεκδικούνται από  ιδιοκτήτες και επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν έποικους, ανθρακωρύχους,  εργάτες για διάφορους τομείς της εκμετάλλευσης.


Με όλο το σεβασμό και την προσοχή που τους αξίζει, θα ήθελα να εκφράσω ότι έχουν απομονωθεί από το υπόλοιπο των Κολομβιανών που κκραυγάζουν  για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας μόνο να κατακτήσουν τις παλιές επιθυμίες τους. Ο κολομβιανός στρατός δεν καταλαμβάνει μόνο ινδιάνικους καταυλισμούς, αλλά πραγματώνει τον εξοντωτικό ρόλο του σε όλη τη χώρα. Η αποστολή του είναι να παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές, επιχειρηματίες και γαιοκτήμονες ντόπιους ή αλλοδαπούς, εξαφανίζοντας την αντίσταση στο μοντέλο της λεηλασίας και της εξαθλίωσης που εκείνοι θέλουν να επιβάλουν.


Εμείς όχι μόνο πιστεύουμε ότι ο στρατός πρέπει να φύγει από τις αυτόχθονες κοινότητες, αλλά και απο ολόκληρη την ύπαιθρο της Κολομβίας. Η αποστολή του είναι να είναι ο φυσικός φρουρός των συνόρων για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, αλλά οι άρχουσες τάξεις τον έχουν μετατρέψει σε  ένα ισχυρό μηχάνημα στην υπηρεσία ξένων συμφερόντων, κατευθυνόμενο άμεσα από Αμερικάνους στρατηγούς.

Η αναγνώριση της αυτονομίας και της αρχής των αυτόχθονων κοινοτήτων δεν μας τυφλώνουν για τα ανταλάγματα που πέρνονται από αυτούς. Αν οι Ισπανοί κατακτητές εκμεταλλεύτηκαν την Εκκλησία,  και χρησιμοποίησαν  τη διαφθορά πολλών αρχηγών σαν μηχανισμούς επιβολής της αρπακτικής παρουσία τους, γνωρίζουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υπόσχονται ευημερία ή προστασία. Φαινόμενα που υπονομεύουν την αξιοπιστία πολλών ηγετών της δικής σας αυτόχθονης βάσης και διαλύουν την οργάνωση σας.


Αισθανόμαστε ειλικρινή σεβασμό για την αντίθεσή σας στη χρήση βίας ως μέσο αγώνα. Σε μια πολιτισμένη ανθρωπότητα, απαλλαγμένη από τα ταξικά συμφέροντα, σίγουρα ένας τέτοιος ισχυρισμός θα είναι ευρέως διαδεδομένος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε. Αλλά  γεγονός παραμένει ότι η πραγματικότητα της Κολομβίας, που κυβερνήθηκε για αιώνες από μια βίαιη και επιθετική φυλή, δημιούργησε τελικά μία αξιοπρεπή απάντηση από τα κάτω. Και αυτή είναι επίσης μια αξιοσέβαστη μορφή αγώνα που δεν μπορεί να καταδικαστεί, χωρίς να πεταχτεί έξω η ιστορία και να αγγίξουμε τα όρια της ουτοπίας.


Όπως προκύπτει, είναι επιθυμία σας να αναπτύξετε ένα σχέδιο ζωής, χωρίς αλλαγή των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων που κυριαρχούν στην υπόλοιπη χώρα.  Το πρόβλημά σας δεν μπορεί να εξετασθεί απλά υπό το πρίσμα της μη  παρουσίας του  στρατού ή των αντάρτών  στις περιοχές σας, διότι, όπως δήλωσε ο Σάντος (πρόεδρος της Κολομβίας), ο στρατός δεν θα αφήσει ποτέ τις βάσεις του. Επειδή η παρουσία του ενσαρκώνει το μοντέλο της εθνικής κυριαρχίας, και τις ηπειρωτικές, και παγκόσμιες φιλοδοξίες. Αυτό που χρειάζεστε είναι να ανατραπεί αυτό το μοντέλο, και  για  να γίνει αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε με την αλλαγή του καθεστώτος.


Αυτός είναι ο αγώνας μας και των εκατομμυρίων  Κολομβιανών που τον υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή, ο οποίος  ενισχυθεί στις προσδοκίες τους, και στηρίζει τις διεκδικήσεις  τους. Το ζήτημα τώρα είναι  να ενώσουμε τις δυνάμεις και όχι να τις διασπάσουμε. 
Οι πόλεμοι είναι αιματηροί, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικά καθεστώτα στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Όλοι οι μηχανισμοί- στρατιωτικοί, οικονομικοί, ιδεολογικοί και πολιτικοί τίθεται στο παιχνίδι από το κράτος για χάρη της νίκης. Περιλαμβάνει την μαύρη προπαγάνδα, τα χοντροειδέστερα ψέματα και τις προβοκάτσιες. Και είμαστε εμείς θύματα όλων αυτών περισσότερο από τον καθένα.


Αν φτάσουν σε εμάς, ιθαγενείς νέοι, απελπισμενοι από την φτώχεια στην οποίο μεγάλωσαν, πρόθυμοι να αγωνιστούν για να βελτιώσουν τη μοίρα των ανθρώπων τους, δεν θ τους απορρίψουμε. Δεν μπορούμε, έτσι είναι ο αγώνας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες, ανθρακωρύχους, εργάτες, φοιτητές και όλους τους νέους της Κολομβίας, που αποφασίζει να συμμετάσχουν στον αγώνα. Οι κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου απαγορεύουν την δημιουργία βάσεων και στρατώνων ανάμεσα στους πληθυσμούς. Εμείς ποτέ δεν το κάναμε, ξέρετε ότι τα στρατεύματα τους το κάνουν, με μόνιμα και δυσβάσταχτα αποτελέσματα.


Απαιτήτε να μην χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας βάζοντας σε κίνδυνο τους αμάχους. Είμαστε ο άμαχος πληθυσμός που η κρατική βία και οι παραστρατιωτικοί ανάγκασαν  να αντισταθεί. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό την ιδέα να πλήξουμε αθώους ανθρώπους. Για αυτό μοιραζόμαστε πλήρως το αίτημά  σας να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να το αποτρέψουμε. Αλλά τι να κάνεις με τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής; Θεωρηθούμε έγκυρες και νόμιμες τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλετε σήμερα.


Αν στην Κολομβία σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, βομβαρδισμοί και  πυροβολισμοί. Αν σταματήσει η αναγκαστική εκτόπιση και στέρηση της γης, τα εγκλήματα κατά του λαού και η ατιμωρησία, σίγουρα δεν θα αισθανθείτε την ύπαρξη των ανταρτών. Αν ο στρατός, η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φύγουν από την Κάουκα, αν τελειώνει ο πόλεμος  έναντια στους αυτόχθονες πληθυσμούς, τους χωρικούς, τους ανθρακωρύχους και τον λαό γενικά, δεν θα έχουμε πρόβλημα να αποχωρήσουμε.


Σε όλη την Κολομβία μεγαλώνει μία θορυβώδη κραυγή για την ειρήνη. Για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Αυτή είναι η παλαιότερη μεταξύ των σημαιών μας. Είναι το καθεστώς που δεν έχει ποτέ κρύψει την προτίμηση του για τη βία. Είναι αυτό που πρέπει να αναγκαστεί να ανοίξει ένα διάλογο. Εσείς που υποφέρετε σήμερα περισσότερο από ποτέ, καλείστε να εμφυσήσετε στην Κολομβία  τις φιλοδοξίες της ειρήνης και είστε ασφαλώς ευπρόσδεκτοι, να εργαστήτε για αυτή. Με την παρουσία του αγώνα σας αυτή θα είναι πολύ πιο κοντά.


Παρακαλώ δεχθείτε την ζεστή αγκαλιά μου, που είναι  από όλες τις FARC-EP, όλο τον κολομβιανό λαό που σας θαυμάζει, χειροκροτεί και σας υποστηρίξει.

Τιμολέων Χιμένες, 
διοικητής του Γενικού Επιτελείου των FARC-EP 
βουνά της Κολομβίας, 20 Ιουλίου 2012.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License