Συμπλοκές στις Σκουριές της Χαλκιδικής

Συμπλοκές ξέσπασαν πριν από λίγο στις Σκουριές της Χαλκιδικής ανάμεσα σε κατοίκους, αλληλέγγυους και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Συμπλοκές ξέσπασαν πριν από λίγο στις Σκουριές της Χαλκιδικής ανάμεσα σε κατοίκους και αλληλέγγυους που αντιστέκονται στην καταστροφή της περιοχής από τη μια και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χρυσοθήρων από την άλλη.
11 διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το δρόμο προς το δάσος των Σκουριών και πετάνε δακρυγόνα στους διαδηλωτές ενώ από αυτά έχει πάρει φωτιά ένα σημείο του δάσους, στο οποίο σπεύδει η Πυροσβεστική.Υπολογίζεται πως οι διαδηλωτές ξεπερνούν τα 1.000 άτομα.

από @ 05/08/2012 2:15 μμ.


Απο τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μας λένε οτι οι μπάτσοι πέρα απο χημικά χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες απο τις οποίες έχουν αναφερθεί δύο τραυματίες απο την πλευρά των διαδηλωτών, ένα ασφαλίτικο αυτοκίνητο έχει καεί. Εχει μείνει λίγο κόσμος στο βουνό κοντά όπου και συγκρούεται με σφοδρότητα με τους μπάτσους. Οι υπόλοιποι έχουν οπισθοχωρήσει και διασπαστεί ανέμσα στα δέντρα στον δρόμο.

από alterthess@ 05/08/2012 4:55 μμ.


 

 

15:25: Παρά την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν πάλι τη χρήση δακρυγόνων. Προηγουμένως είχαν κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, από τις οποίες υπήρξαν τραυματίες.

15:10: Χάρη στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και δικηγόρων, σταμάτησαν οι ρίψεις δακρυγόνων και χημικών ουσιών προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραμένουν στο δάσος.

Σημειώνεται πως τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιείχαν την ουσία CS που είναι απαγορευμένη. Υπήρξαν τραυματίες.

Στο σημείο εξακολουθεί να βρίσκεται η Πυροσβεστική για την κατάσβεση των φωτιών, που ξέσπασαν από τη χρήση δακρυγόνων απο τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής συμβάλουν και οι διαδηλωτές.

Σε ένα σημείο στο δάσος πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο.

14:35: Συνεχίζονται οι "συγκρούσεις" μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ κάνουν εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν τον αγώνα τους και δεν υποχωρούν. Επίσης η Πυροσβεστική συνεχίζει να βρίσκεται στο σημείο για τα σημεία που έχουν πάρει φωτιά από την χρήση δακρυγόνων.

14:00: Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν κατά των διαδηλωτών με μεγάλη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Ταυτόχρονα, κλούβα των ΜΑΤ κατευθύνεται προς το βουνό, με σκοπό να απομακρύνει τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί.

13:40: Συνεχίζουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους, ενώ φωτιά έχουν πάρει κι άλλα σημεία του δάσους.

13:15: Οι περίπου 11 διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν αποκλείσει το δρόμο πετάνε δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους, ενώ από αυτά έχει πάρει φωτιά ένα σημείο του δάσους, στο οποίο σπεύδει η Πυροσβεστική.Υπολογίζεται πως οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τα 1.000 άτομα.

13:00: Η πορεία έχει φάσει στο Χοντρό Δέντρο, όπου κλούβα των ΜΑΤ έχει αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις Σκουριές. Παρόντες βρίσκονται εξαμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόροι, οι οποίοι ζητούν να μάθουν τον λόγο που απαγορεύεται η διέλευση από έναν δημόσιο χώρο όπως είναι το δάσος εφόσον δεν υπάρχει έγγραφη απαγόρευση από τον εισαγγελέα.

12:30: Πρώτες φωτογραφίες από την πορεία που ξεκινά από στιγμή σε στιγμή από το Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς προς το Χοντρό Δέντρο. Η συγκέντρωση του κόσμου που στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων είναι μαζική.

 

12:05: Η πορεία από την Ιερυσσό έχει φτάσει στο Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς, συνοδευόμενη από πομπή αυτοκινήτων και θα συνεχίσει προς το Χοντρό Δέντρο και έπειτα προς τις Σκουριές.  "Αυτοι μιλάνε για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές" είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονται.

Την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής στηρίζουν με την παρουσιά τους πολλές πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Επίσης παρόντες στη συγκέντρωση είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Ιγγλέση και Γιάννης Σταθάς.

11:20: Μόλις ξεκίνησε η πορεία από την Ιερυσσό, η οποία θα κατευθυνθεί πρώτα προς το Χοντρό Δέντρο και έπειτα προς τις Σκουριές.

10:50: Έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται κόσμος στην Ιερυσσό, από όπου σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία αρχικά προς το Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς, όπου υπάρχει ήδη συγκεντρωμένος κόσμος και έπειτα- όλοι μαζί- προς το βουνό.

Κάλεσμα επιτροπών αγώνα της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Κάλεσμα να υπερασπιστούμε το δάσος των Σκουριών απευθύνουν στον κόσμο οι επιτροπές αγώνα της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, οι οποίες την Τρίτη στην μεγάλη λαϊκή συνέλευση τους αποφάσισαν να ανεβούν σήμερα, Κυριακή 5 Αυγούστου στον Κάκαβο για να υπερασπιστούν το δημόσιο πλούτο από τα καταστροφικά συμφέροντα των Καναδών χρυσοθήρων του Μπόμπολα και του Πάχτα. 

"Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής στην μεγάλη λαϊκή συνέλευση στην Ιερισσό, την Τρίτη 31 Ιουλίου, αποφασίσαμε να ανεβούμε στον Κάκαβο για να υπερασπιστούμε το δάσος, το νερό και τις ζωές μας, όπως ορίζει το σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 24 § 1:

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Τα συμφέροντα των Καναδών χρυσοθήρων, του Μπόμπολα, και του Πάχτα που τα υπηρετεί, δεν είναι ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το ξεπούλημα της γης μας και το ξεκοίλιασμά της είναι μια απλή αλλαγή χρήσης. Είναι η καταστροφή." αναφέρεται στο ψήφισμα των κατοίκων. 

Να σημειωθεί πως από τα μέσα Ιουνίου 2012 η Καναδική Eldorado Gold, μαζι με την  ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα και τις ευλογίες του κράτους ξυρίζουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών για να το μετατρέψουν σε τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο. Η φαραωνική “επένδυση” που προγραμματίζεται θα μετατρέψει την Χαλκιδική σε κρανίου τόπο και θα στραγγίξει κάθε σταγόνα νερού.

"Φτώχεια είναι να μην έχεις νερό να πιεις" τονίζουν οι κάτοικοι και καλούν σε συγκέντρωση στις Σκουριές το πρωί της Κυριακής.Τα ραντεβού είναι στις 9:30 πμ στο Δημαρχείο Ιερισσού και 10:00 πμ στο Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς. Στην κινητοποίηση καλεί και Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες

 

 


Συμφωνα με αυτοπτες των συγκρουσεων στις Σκουριες οι μπατσοι εκαψαν αυτοκινητο της πυροσβεστικης


Εκτος απο τις φωτιες που αναψαν απο τη χρηση χημικων, μπατσοι βαζουν φωτιες στα πεφκα που θελει να κοψει ο Μπομπολας


Εκτος απο τις πλαστικες σφαιρες που εριξαν οι μπατσοι, υπαρχει στα χερια των κατοικων και καλυκας απο "πραγματικη" σφαιρα

 


18:10: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανέμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες κάνουν χρήση διακρυγόνων. Οι διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο

από @ 05/08/2012 7:03 μμ.


18:35: Αποχωρούν οι διαδηλωτές από το Χοντρό Δέντρο. Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα Ιερισσού θα κλείσουν το κεντρικό δρόμο από την Ιερισσό προς το Γομάτι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

από . 06/08/2012 1:14 πμ.


o kalykas pou fainetai sti fwto dipla stin plastiki sfaira,

den einai apo kanoniki,alla apo krotou.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License