Γράμμα αλληλεγγύης στον Σωκράτη Τζίφκα από φυλακές

Γράμμα αλληλεγγύης στον Σωκράτη Τζίφκα από φυλακές

 

Στις 3 Αυγούστου ο αναρχικός κρατούμενος Σωκράτης Τζίφκας, μετά την μεταφορά του σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, επιστρέφει στις φυλακές Διαβατών, όπου και κρατείται από τον Μάρτιο. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με την διαδικασία του σωματικού ελέγχου και την εντολή του ανθρωποφύλακα να ξεγυμνωθεί. Μια διαδικασία που εκτός του δεδηλωμένου του σκοπού, την αποτροπή δηλαδή της εισαγωγής παράνομων αντικειμένων (με το ξεγύμνωμα να γίνεται κυρίως για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, ούτως ώστε να μην αμφισβητηθεί το μονοπώλιο της εκάστοτε σωφρονιστικής υπηρεσίας στην παροχή μαστούρας, νόμιμης ή παράνομης), έχει μια ακόμα επιδίωξη.

 

Την επίδειξη δύναμης από μεριάς ανθρωποφυλάκων απέναντι στον κρατούμενο, για να εμπεδώσει ο τελευταίος το ότι οι πρώτοι είναι αυτοί που «κάνουν κουμάντο» μέσα στις αποθήκες ανθρώπων που ονομάζουν «καταστήματα κράτησης». Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια από τις πολλές προσπάθειες που γίνεται κατά τη διάρκεια της φυλάκισης ενός ανθρώπου ώστε να καμφθεί το ηθικό του, ώστε να συμβιβαστεί με την παθητικότητα ως την πιο πρόσφορη μέθοδο επιβίωσης μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Για να τον κάνει, καταληκτικά, να εξαλείψει κάθε σκέψη αντίδρασης, αντίστασης, αγώνα απέναντι στα ασφυκτικά πλαίσια που του στερούν την ελευθερία κίνησης που του δεσμεύουν τον χώρο και τον χρόνο, σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή της καθολικής φυλακής του καπιταλισμού.

Άλλωστε για την διατήρηση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας της φυλακής, όπου η κάθε απόπειρα εξέγερσης ή απόδρασης είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογική, είναι πολύ σημαντικό ο κρατούμενος να είναι συνηθισμένος –αν όχι πρόθυμος- να δέχεται και να εκτελεί τις διαταγές των ανθρωποφυλάκων, ακόμα και αν αυτές θίγουν την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του.

Για αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους, ο Σωκράτης αρνήθηκε τον σωματικό έλεγχο μετά γδυσίματος. Μετά την άρνηση αυτή πέρασε αστραπιαία από πειθαρχικό συμβούλιο και του επιβλήθηκε η ποινή της πειθαρχικής μεταγωγής και η παραμονή του στην απομόνωση για δέκα μέρες.

Ο αριθμός των δέκα ημερών βέβαια, που ορίζεται τυπικά από το σωφρονιστικό κώδικα ως ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών που κάποιος κρατούμενος μπορεί να βρεθεί σε κάποιο πειθαρχείο, ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πολύ σε δύο περιπτώσεις αναρχικών κρατουμένων, τη μια στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών και την άλλη πάλι στις φυλακές Διαβατών των οποίων τις απομονώσεις έχουν γνωρίσει πολλοί αναρχικοί και όχι μόνο, κρατούμενοι.

Εμείς από τη μεριά μας πιστεύουμε πως οι απομονώσεις και οι ποινές που επιβάλλονται από τους εκάστοτε εισαγγελείς, αρχιφύλακες, διευθυντές απέναντι στους αιχμαλώτους μαχητές της ελευθερίας πρέπει να ειδωθούν, τόσο από τους «μέσα» όσο και από τους «έξω», ως μια ακόμη μικρή αφορμή για να τερματίσουμε τις εθελούσιες «απομονώσεις» που κατακερματίζουνε τις κοινότητες και τους αγώνες μας.

 

Να γίνουν ένα μικρό ακόμα έναυσμα (μέσα σε τόσα άλλα) για να συμπράξουμε ελεύθερα και για την ελευθερία, μια ακόμη αιτία πολέμου με την κοινωνία των φυλακών και τις φυλακές της κοινωνίας.

 

Ακόμα και αν καμία απομόνωση δεν θα μπορέσει να λυγίσει την ατομική δύναμη του Σωκράτη σήμερα, του καθένα και τις καθεμίας από εμάς αύριο, οφείλουμε να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και η μία δίπλα στον άλλο, από μία ενχρονισμένη θέληση/ανάγκη/επιθυμία για συλλογικές πολύμορφες απόπειρες ρήξης με τον κόσμο της εξουσίας.

 

Κάθε αποτυπωμένη άρνηση, κάθε αποτυπωμένος αγώνας, κάθε αποτυπωμένη έκφραση αλληλεγγύης είτε «μέσα» είτε «έξω» απ’ τα τείχη που χωρίζουν τους κοινά φυλακισμένους κόσμους μας, είναι και ένας χτύπος που μεταφέρει μηνύματα ελευθερίας μέσα από τα τσιμέντα, υπενθυμίζοντας και επικαιροποιώντας το κοινό μας όνειρο και το κοινό μας μίσος.

 

Γιατί η απομόνωση είναι η ζωή στα διαμερίσματα…

Γιατί η ελευθερία βρίσκεται και μέσα στον αγώνα για την κατάκτησή της…

Γιατί η λύσσα δεν πειθαρχεί…

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με τον αναρχικό σύντροφο και αιχμάλωτο του κοινωνικού εμφυλίου πολέμου Σωκράτη Τζίφκα που βρίσκεται στην απομόνωση των φυλακών διαβατών αρνούμενος να κατεβάσει το εσώρουχό του κατά την διάρκεια σωματικής έρευνας.                                                                                                                

Αλέξανδρος Μητρούσιας

Ράμι Συριανός

Γιώργος Καραγιαννίδης

Αντρέι Μαζούρεκ

Μουσταφά Εργιούν

Μπάμπης Τσιλιανίδης

Μιχάλης Τζίμας

Σπύρος Στρατούλης

Μάκης Γεράκης

Κώστας Σακκάς

Δημήτρης Δημτσιάδης

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License