Με αφορμή την "τερατολογία" των ημερών μας

Περί τεράτων κλπ....

Με αφορμή την "τερατολογία" των ημερών μας

Νομίζουμε ότι το παρακάτω κείμενο εκφράζει, κατά το περισσότερο τουλάχιστον, την Ορμή και Θύελλα συλλογικά, παρότι είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις "οργανωμένες" συλλογικές παρεμβάσεις. Γιατί δεν επιθυμούμε τη δημιουργία ιδιαίτερου οργανωμένου ιδεολογικοπολιτικού "χώρου"... 

- Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν «τέρατα». Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Οι άνθρωποι πάντα είναι ικανοί για το καλύτερο, καθώς και για το χειρότερο. Επίσης για το πολύ καλύτερο, καθώς επίσης και για το πολύ χειρότερο. Κανείς δεν είναι προστατευμένος από το να πραγματοποιήσει την πολύ χειρότερη ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στα βουβά και χωρίς αίμα, συμβαίνουν πολλές «τερατώδεις» συμπεριφορές. Επομένως τελικά θα προτείναμε σε αυτούς που μιλούν ασυλλόγιστα για «τέρατα», να συλλογιστούν πριν απ’ όλα τον ίδιο τους τον εαυτό και το πώς αποτρέπεται, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το να ακολουθήσει κανείς την πολύ χειρότερη ανθρώπινη συμπεριφορά. *1

- Θυμίζουμε, χωρίς σχόλια, την ακόλουθη είδηση: Αύγουστος του 2008, στη Σαντορίνη. 31χρονος Έλληνας, δολοφονεί τη σύζυγο του, της κόβει το κεφάλι και το περιφέρει για πολύ ώρα στα σοκάκια του νησιού.

- Είναι γεγονός ότι οι «ξένοι», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπεραντιπροσωπεύονται στη «βαριά» εγκληματικότητα. Που σημαίνει ότι αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό διαπράττουν πολλαπλάσια τέτοια εγκλήματα σε σχέση με τους Έλληνες. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με το χρώμα του δέρματος ή της εθνικότητας, αλλά με κοινωνικούς λόγους. Δύο απ’ αυτούς είναι η εξαθλίωση, αλλά και η αίσθηση ότι δεν ανήκεις στην ευρύτερη κοινωνία – η αίσθηση ότι είσαι ξένο σώμα σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνία εντός της οποίας ζεις. Αυτός ο δεύτερος λόγος έχει μεγάλη σημασία, και είναι πιθανό σταδιακά και Έλληνες, με προφανή αποτελέσματα, να περνούν όλο και περισσότερο στην επικράτεια μιας τέτοιας αίσθησης, στο βαθμό που το κοινωνικό κράτος, καθώς και οι κοινωνικοί δεσμοί καταρρέουν κάτω από το βάρος των ακολουθούμενων εγκληματικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Εδώ θα θέλαμε να καταγράψουμε την εξής σημείωση: Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι η αίσθηση του "ξένου σώματος" οφείλεται αποκλειστικά σε λόγους φτώχειας καθώς και στην αναλγησία της κοινωνίας και των επίσημων πολιτικών. Θεωρούμε ότι αυτοί οι λόγοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο, αλλά δεν είναι πάντα οι αποκλειστικοί ή και οι κυρίαρχοι. Άλλοι σημαντικοί λόγοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, οι πολιτισμικοί.

- Το μεταναστατευτικό δεν λύνεται με πογκρόμ. Λύνεται με κοινωνικές και πολιτικές στρατηγικές και με συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

- Δεν παραβλέπουμε το θεμελιώδες δικαίωμα των ντόπιων σε ασφάλεια. Τονίζουμε ότι το θεωρούμε θεμελιώδες δικαίωμα. Ούτε παραβλέπουμε στα πλαίσια αυτού του δικαιώματος και την ανάγκη της αστυνόμευσης. Κάνουμε όμως τρείς παρατηρήσεις:

α) Τα διάφορα μνημόνια μειώνουν τις ίδιες τις δυνατότητες για αστυνόμευση

β) Είναι «τερατώδες» να ρίχνουμε το βάρος μόνο στο πως αυτοί που (για την ώρα) έχουν να φάνε και σπίτι για να κοιμηθούν θα προστατεύονται από αυτούς που δεν έχουν τίποτα.  Η ίδια η στρατηγική της ασφάλειας δεν μπορεί να συρρικνώνεται στην απλή αστυνόμευση, γιατί τότε τελικά θα καταρρεύσει.

γ) Αστυνομικά μέτρα και αστυνόμευση δεν πρέπει να ταυτίζονται ή να επιτρέπουν τη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι οι επίσημες δημόσιες πραχτικές παίζουν και παιδευτικό ρόλο, όπως είχε επισημάνει και ο Αριστοτέλης. Επομένως δεν νοείται να παραβιάζεις, σαν επίσημη πολιτεία, τη προσωπικότητα ατόμων, γιατί τότε δίνεις το κακό παράδειγμα και καθίστασαι συνυπεύθυνη (η επίσημη πολιτεία) στις μελλοντικές αντικοινωνικές συμπεριφορές των μεμονωμένων ατόμων που εσύ (η επίσημη πολιτεία) τους έχεις ουσιαστικά προτείνει. Οι επίσημες δημόσιες πραχτικές πρέπει να είναι υποδείγματα ήθους και «ανώτερης» συμπεριφοράς

- Τα τελευταία γεγονότα παραβατικών και αποτρόπαιων συμπεριφορών χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν και πολιτικοί σκοποί που σχετίζονται με τη προσπάθεια αντί της συζήτησης πάνω στις εγκληματικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, να επικρατήσει η συζήτηση πάνω στις μεθόδους αστυνόμευσης. Όπως υποστηρίξαμε όμως προηγουμένως η απλή αστυνόμευση δεν μπορεί να εγγυηθεί τη πραγματική ασφάλεια και ευημερία και πάντα θα κινδυνεύει και η ίδια με κατάρρευση.

- Στην ελληνική κοινωνία, σαν αποτέλεσμα των επίσημων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, έχουν αρχίσει ήδη ιδιότυποι εμφύλιοι, στα πλαίσια ενός κοινωνικού κανιβαλισμού. Ένα τέτοιο τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκρουση ντόπιων με τους ρομά.

- Κάνουμε έκκληση σε όλους* να σταματήσει ο διάλογος μεταξύ "κωφών", καταρχήν σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Από τη μια οι μεν αρνούνται να δουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ξένων σε ανεκτή ζωή και σε προστασία της αξιοπρέπειας τους σε οποιαδήποτε περίπτωση και από την άλλη οι άλλοι αρνούνται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των ντόπιων σε ασφάλεια. Οι δυο αυτές πλευρές πρέπει να μετακινηθούν από τις μονοσήμαντες αλήθειες τους και να δούν και την αλήθεια του άλλου. Δεχόμενοι έτσι και μέρος τουλάχιστον της αλήθειας του άλλου, θα μπορούσαν να βρούν κάποια ελάχιστα κοινά αποδεκτά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με την προοπτική σιγά σιγά να κτισθεί μια ευρύτερη και πραγματικά φιλόδοξη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Φοβούμαστε δε ότι αν δεν γίνει αυτό, και με την εντεινόμενη κοινωνική καταστροφή, τελικά θα στηθεί ένας ακόμη εμφύλιος. Και τότε οι οικονομικές, πολιτικές και άλλες ελιτ (όπως των ΜΜΕ), θα έχουν ακόμη περισσότερους λόγους για να χαίρονται και να καλοπερνούν.

* Η έκκληση αυτή απευθύνεται μεν σε όλους, αλλά είναι σίγουρο ότι όσοι για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους εχθρεύονται το διάλογο απλώς θα καγχάσουν ή θα κάνουν προσχηματικούς διαλόγους. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να συμμετάσχουμε και πάντα θα υπάρχει περιθώριο, μέσα από τη πράξη του διαλόγου, να γινόμαστε καλύτεροι και περισσότεροι ανεκτικοί και "ανοικτοί" συζητητές.

......................

Σημειώσεις:

*1 Το θέμα αυτό, το ότι δηλαδή ο οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι τελικά ευάλωτος στο να πραγματοποιήσει τη χειρότερη δυνατή ανθρώπινη συμπεριφορά, το πως συμβαίνει αυτό και οι τρομερές συνέπειες του, νομίζουμε ότι είναι βασικό θέμα των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, που εξετάζουν την ανθρώπινη φύση στα όρια της - και τα καλά και τα κακά. Από αυτή την άποψη λυπούμαστε που πολλοί Έλληνες ξεχνούν αυτή τη σημαντική και μοναδική παγκόσμια κληρονομιά και προσχωρούν ουσιαστικά σε απόψεις που σύμφωνα με την κλασική ελληνική άποψη θα χαρακτηρίζονταν μάλλον "βαρβαρικές". Γιατί από τη μια (τη κλασική ελληνική άποψη) έχουμε το φωτισμό του πολύ κακού, σαν ακραία δυνατότητα της ανθρώπινης φύσης και τελικά σαν προειδοποίηση προς τον καθένα μας, ενώ από την άλλη (τη "βαρβαρική" άποψη) έχουμε τη δαιμονοποίηση του πολύ κακού, όπου το πολύ κακό τοποθετείται τελικά εκτός ανθρώπου. Γιατί το "τέρας" δεν είναι πλέον άνθρωπος και έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι και σίγουροι ότι ο δικός τους ανθρώπινος εαυτός ποτέ δεν θα πραγματοποιήσει κάτι το τερατώδες.

(Ευχαριστούμε τη Νίκη, φιλόλογο, φίλη της Ορμής και Θύελλας, που μας προέτρεψε και μας βοήθησε να γράψουμε αυτή τη σημείωση)

.............................................................................................................................................................

Σύντομος δικός μας σύνδεσμος: http://wp.me/pPn6Y-eqe

...................................................................................................................................................................

 

 

 

  Το κείμενο αρχικά δημοσιεύθηκε εδώ: Με αφορμή την “τερατολογία” των ημερών μας 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License