Κομμένο Άρτας. Η ναζιστική θηριωδία πάνω σε ένα χωριό, πάνω σε ένα λαό…

Eκηλώσεις μνήμης. Οι εκδηλώσεις εκείνης της μνήμης ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν εώς και τις 16 Αυγούστου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα γίνουν συναυλίες , θα μαζευτεί κόσμος, θα μιλήσουν και θα θυμηθούν , μικροί και μεγάλοι…. Μικροί και μεγάλοι όπως τότε. Η μνήμη μιας σφαγής συναντά τη ζωή και τη χαρά και την ελπίδα της αντίστασης…

Ξεκινούν σήμερα στο χωριό Κομμένο – Άρτας, οι εκδηλώσεις μνήμης της ναζιστικής θηριωδίας… Ήταν,  και εκείνος,   Αύγουστος του 43΄ όπου (και) σε αυτό το χωριό θα εντυπωνόταν  η  απώλεια κάθε ίχνους  ανθρωπισμού από τις ναζιστικές αγέλες που είχαν κατακτήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη και σχεδόν υποχωρούσαν προς την δική τους ήττα.

Δεκάδες άνθρωποι θα σφαγιασθούν με βασανιστικό τρόπο, ηλικιωμένοι, γυναίκες , παιδιά… ότι απομείνει θα καεί.. Όχι όλα όμως.  Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν είναι ανατριχιαστικές. Οι στρατιώτες  μεθυσμένοι  απο την απανθρωπιά του ναζισμού πέρασαν στην ιστορία των πιο αισχρών εγκληματιών..Οι άνθρωποι που σφαγιάσθηκαν μας “αφηγούνται”  ακόμη την φρίκη του ναζισμού,  έχοντας μείνει ένα ολοζώντανο μνημείο ιστορικής απόδειξης της ναζιστικής φρίκης και των εγκλημάτων κατά των λαών  που μας χάρισε.

Οι εκδηλώσεις εκείνης της μνήμης ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν εώς και τις 16 Αυγούστου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα γίνουν συναυλίες , θα μαζευτεί κόσμος, θα μιλήσουν και  θα θυμηθούν ,  μικροί και μεγάλοι…. Μικροί και μεγάλοι όπως τότε. Η μνήμη μιας σφαγής συναντά τη ζωή και τη χαρά και  την ελπίδα της αντίστασης…

-Απόσπασμα από μαρτυρία:

«Οι πρώτοι προστρέξαντες μετά την ανθρωποσφαγή Γρηγόρης Κολιοκώτσης και Ευστάθιος Κολιοκώτσης, ευρήκαν τις δύο ξαδέρφες των Αθηνά και Θεοδοσία νεκρές από σφαίρες πιστολιού και φανερότατα τα ίχνη του βιασμού. Αλλα παραδείγματα μακαβρίου εγκληματικότητας είναι τα δύο μωρά του μακαρίτη Ευστάθιου Κολιοκώτση ηλικίας 7 μηνών, που ευρέθηκαν νεκρά από ασφυξία, γιατί οι κακούργοι εγέμισαν τα στόματά των με βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη και κατόπιν το άναψαν για να απολαύσουν ένα σαδιστικό πυροτέχνημα. Ευρέθη επίσης ο δεύτερος παππάς του χωριού Ζώης Παππάς σκοτωμένος με μαχαίρι και με εξωρυγμένους τους οφθαλμούς. Ως επισφράγισμα της θηριωδίας των ανωτέρω αναφέρω ένα πρωτάκουστο κακούργημα. Η ετοιμογέννητη Παναγιώτα σύζυγος του Λεωνίδα Τσιμπούκη βρέθηκε νεκρή με την κοιλιά ξεσχισμένη και το έμβρυο νεκρό δίπλα της, όπως βεβαιώνει ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Σταμάτης…». (Στέφανος Παππάς, 1996 και Γκούβας Χαράλαμπος, 2009).

Πρόγραμμα εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο:

Παρασκευή 10 Αυγούστου με τη δημοτική κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη με τον Παναγιώτη Λάλεζα και τη Θεοδοσία Στίγκα και με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα προερχόμενα κυρίως από μαρτυρικούς τόπους.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το εκ Θεσσαλονίκης φολκλορικό συγκρότημα Baildsa θα μεταφέρει στο Κομμένο βαλκανικούς ρυθμούς.

Η Κυριακή 12 Αυγούστου  Ο  συνθέτης και ερμηνευτής Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες του θα αποδώσουν μουσικές παραγωγές του συνθέτη από μια μουσική διαδρομή που φτάνει τα είκοσι χρόνια.

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου φιλοξενείται στο Κομμένο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με την κωμωδία «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιαννιώτης σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος και τους ρόλους αποδίδουν οι ηθοποιοί: Ξανθή Γεωργίου, Γιώργος Γκίκας, Στάθης Κόκκορης, Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας και Αθηνά Τσικνιά.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου θα δηλώσουν παρόντες στο Κομμένο ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριντζήλα και το Ξυπόλυτο Τάγμα τους.

Η Μάρθα Φριντζήλα, τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγήτρια υποκριτικής στο Εθνικό θέατρο, είναι μια νεαρή καλλιτέχνιδα που ανοίγει μια αισιόδοξη προοπτική για τα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας.

Το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, 15 και 16 Αυγούστου, επικεντρώνεται στη μνήμη των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Για το απόγευμα της Τετάρτης προγραμματίζεται δρόμος θυσίας με ποδηλατοδρομία που η διαδρομή του θα ακολουθήσει το γύρο του Κομμένου και θα περάσει από τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί τα φρικιαστικά εγκλήματά τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει προβολή ταινίας με θέμα που θα έχει σχέση με το ολοκαύτωμα του Κομμένου και τη γερμανική χιτλερική βία.

Το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, το μνημόσυνο των θυμάτων με την επίσημη δοξολογία στο ναό Πέτρου και Παύλου και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.

 Το βράδυ της Πέμπτης 16 Αυγούστου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συναυλία του Gunter Baby Sommer και των συνεργατών του. Ο διάσημος Γερμανός κρουστός, ειρηνιστής και ανθρωπιστής Gunter Baby Sommer, γεννημένος στη Δρέσδη το 1943, τη χρονιά του ολοκαυτώματος του Κομμένου, επισκέφτηκε το χωριό και δίδαξε στο πλαίσιο του φεστιβάλ της κρουστοπανήγυρης, που οργάνωσε το καλοκαίρι του 2008 ο Νίκος Τουλιάτος. Συγκλονισμένος από τις θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ, εμπνεύστηκε μουσικά και απέδωσε το βράδυ της παράστασης εκείνου του καλοκαιριού ένα κομμάτι για τα παιδιά του Κομμένου, που άφησε άναυδο το κοινό το οποίο είχε κατακλύσει την πλατεία. Ο Gunter Baby Sommer έγινε φίλος του Κομμένου και το επισκέφτηκε εκ νέου στο πλαίσιο της κρουστοπανήγυρης μαζί με τη σύντροφό του Κατερίνα και το μουσικό σχήμα «Ιταλοί»

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης παρουσιάζει στο Κομμένο σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το CD “Songs for Kommeno” (τραγούδια για το Κομμένο), που το αφιερώνει στα 317 τραγικά θύματά του. Μαζί με τον Gunter Baby Sommer θα παίξουν οι Έλληνες καλλιτέχνες Σαβίνα Γιαννάτου, Φλώρος Φλωρίδης, Ευγένιος Βούλγαρης και Σπήλιος Καστάνης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License