Kατάργηση ασύλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ενημέρωση από Κέρκυρα-Λείπουν οι φοιτητές, χορεύουν οι Πρυτάνεις

    Εδώ και περίπου 10 μήνες λειτουργεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο χώρο του Ψυχιατρείου το «Στέκι Φοιτητών». Το Στέκι δημιουργήθηκε πρωτοβουλιακά από φοιτητές που αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός χώρου που θα διαχειριζόταν από φοιτητές για φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο χρονικό διάστημα αυτό λειτουργίας του φιλοξένησε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές αλλά και πολιτικές δραστηριότητες. Ο χώρος υπήρξε σημείο αναφοράς για τους φοιτητές αλλά και για την κερκυραϊκή κοινωνία.

   Σε μια προσπάθεια δημιουργίας αντιστεκιού, στην τελευταία σύγκλητο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους πέρασε η πρόταση για την παραχώρηση ενός χώρου για στέκι φοιτητών το οποίο θα διαχειρίζονται οι σύλλογοι φοιτητών. Στα 4 από τα 6 τμήματα του Ιονίου όμως κουμάντο κάνει η κυβερνητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ.

     Την Πέμπτη 02/08 τοποθετήθηκε από το πανεπιστήμιο, με υποκίνηση του Διοικητή του Ψυχιατρείου, καγκελόπορτα στην είσοδο του Στεκιού ενώ η πόρτα είχε είδη παραβιαστεί. Την Τρίτη 07/08, μια ομάδα ατόμων επισκέφτηκε τον Διοικητή του Ψυχιατρείου για να μάθει περί τίνος πρόκειται. Αφού προτάθηκε μια δεύτερη συνάντηση με τη παρουσία της Πρυτανικής Αρχής θεωρήθηκε ανούσια η τέτοιου είδους συνδιαλλαγή. Στις 9 το πρωί της Πέμπτης 09/08 είχαν ήδη τοποθετηθεί επιπλέον σίδερα για την καλύτερη σφράγιση του χώρου. Στις 10:30 τοποθετήθηκε και αλουμινένια πόρτα όταν και εμφανίστηκαν οι πρώτοι ασφαλίτες. Αυτοί αφού πήραν από πίσω άτομο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη περιοχή, του εξήγησαν ότι «αυτός και οι φίλοι του» πρέπει να πάρουν άμεσα ότι υπάρχει μέσα στην αίθουσα γιατί θα σφραγιστεί. Σε ερώτηση του αν οι μπάτσοι έχουν δικαιοδοσία στο πανεπιστήμιο, οι ασφαλίτες απάντησαν χαρακτηριστικά «Το άσυλο έχει καταργηθεί και να μην πιστεύετε σε τέτοιες αηδίες».


     Σε μια ατμόσφαιρα τρομοκρατίας και φασιστικής επιβολής των μπάτσων και της Πρυτανικής Αρχής, άρχισε η εκκένωση του Στεκιού πετώντας προκλητικά τα πράγματα από τα παράθυρα, ενώ σιγά-σιγά άρχισε να καταφθάνει κόσμος. Σε προσπάθεια προσέγγισης της Πρυτάνεως, Αναστασίας Σαλή, αυτή απάντησε χαρακτηριστικά και ευγενικά όπως απαιτεί η ευγενική της πολιτική ταυτότητα (ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας), «Σας παρακαλώ πολύ δεν θέλω να κάνω διάλογο» αποδεικνύοντας μας για ακόμα μια φορά ότι οι φοιτητές όχι μόνο δεν θα έχουν λόγο για το πανεπιστήμιο τους αλλά δεν θα μπορούν καν να κάνουν διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές δείχνοντας ξεκάθαρα τί πανεπιστήμιο θέλει να διοικεί.


     Εντωμεταξύ, καθώς η κ.Σαλή απολάμβανε τον καφέ της στον ίσκιο καθισμένη στις καρέκλες του Στεκιού, οι μπάτσοι κατέστειλαν κάθε προσπάθεια επικοινωνίας μας μαζί της. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε ερώτηση φοιτητή προς την Αντιπρύτανη Καλδή, ποια είναι η κατάσταση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ και με ποια δικαιοδοσία γίνεται άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αυτή απάντησε πως η Πρυτανική Αρχή θα αποφασίσει για το πανεπιστήμιο της και ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα το νόμο όπως όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε συνεχίστηκε. Στην αφόρητη ζέστη των 37 C°, για 5 ώρες μαζεύαμε τα πεταμένα δίπλα στα σκουπίδια πράγματά μας, με σκοπό να τα προστατέψουμε μεταφέροντας τα αλλού.


     Ξέροντας λοιπόν ότι η Πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από ένα χρόνο διοίκησης, λειτουργεί αυθαίρετα, θέλει να εφαρμόσει τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ ξεπουλώντας το πανεπιστήμιο στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θέλει να αποφασίζει μόνη της για το πανεπιστήμιο μας, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση του κόμματος της πίνοντας τον καφέ της με έξοδα του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφήνει τους φοιτητές χωρίς στέγαση και σίτιση ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες ευρώ ξοδεύονται για παροχές Catering, αφήνει τους φοιτητές χωρίς καθηγητές ενώ την ίδια στιγμή πληρώνει εργάτες για εκκενώσεις, με την εισβολή των μπάτσων στο πανεπιστήμιο καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν κάνει καν διάλογο με τους φοιτητές και καταστέλλει τη λειτουργία του Στεκιού, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα μας βρει απέναντι της, θα βρει απέναντι της τους φοιτητές που θέλουν ένα πανεπιστήμιο που δεν θα αναπαράγει το σάπιο αυτό σύστημα, θα βρει απέναντι της την πλειοψηφία των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου που δεν την στήριξαν στις περσινές πρυτανικές εκλογές, τους φοιτητές που δεν θέλει να κάνει διάλογο μαζί τους.

                                             ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ
                                            ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
στεκιώτης

Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από το στέκι

από ειναι πραγματικοτητα 13/08/2012 12:46 μμ.


αλλο ειναι το θεμα αν εχει καταργηθει στην πραξη. νομικα καταργηθηκε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License