Σεκταρισμός στην Συρία: μύθοι και αλήθειες.

Μέσα από την ανάγκη ώστε να ερευνήσουμε και να ερμηνεύσουμε τα πραγματικά αίτια που συνθέτουν το Συριακό σφαγείο σήμερα, δημοσιεύουμε ένα κείμενο. Κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν μονόπλευρο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος του, αποενοχοποιεί την θρησκευτική τάξη των Αλαουιτών που κυβερνάει σήμερα στην Συρία. Το γιατί ακολουθεί με την ανάγνωση..

 

Μέσα από την ανάγκη ώστε να ερευνήσουμε και να ερμηνεύσουμε τα πραγματικά αίτια που συνθέτουν το Συριακό σφαγείο σήμερα, δημοσιεύουμε ένα κείμενο. Κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν μονόπλευρο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος του, αποενοχοποιεί την θρησκευτική τάξη των Αλαουιτών που υποτίθεται ότι κυβερνάει την Συρία σήμερα. Το γιατί ακολουθεί με την ανάγνωση...

 

Η ειδοποιός διαφορά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε "γαργάρα" αυτού του είδους τις πληροφορίες απέναντι στο Σουνίτικο εξεγερμένο υποκείμενο στην Συρία σήμερα. Από την άλλη, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι εκείνη ή η άλλη θρησκευτική σέκτα είναι αθώα ή ένοχη.

 

Η παρόν μετάφραση πάρθηκε από την http://syriansun.info/category/english-articles/, και δεν εκφράζει την Ελληνο-Συριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης, παρά μόνο τον μεταφραστή που συμμετέχει στην επιτροπή.

 

Από την πρώτη μέρα των μαζικών διαδηλώσεων στην Συρία στις 18 Μαρτίου του 2011, οι διαδηλωτές στην πόλη Banyas τραγουδούσαν: Σουνίτες και Αλαουίτες, όλοι θέλουμε ελευθερία. 

(http://www.youtube.com/watch?v=qW7y1uSzxBE). 

Οι διαδηλωτές στην Δαμασκό κρατούσαν έναν σταυρό και μία ημισέληνο, την στιγμή που το καθεστώς προσπαθούσε να επινοήσει, ότι το υπόβαθρο αυτής της εξέγερσης αποτελείτε από ένοπλους εξτρεμιστές, που θέλουν να κηρύξουν χαλιφάτο στην χώρα.

 

Από εκείνη τη στιγμή έγινε σαφές στους εξεγερμένους/ες, ότι δεν θα είναι ούτε γρήγορο, αλλά ούτε και εύκολο να ανατρέψουν αυτό το αυταρχικό καθεστώς. Μήπως άραγε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη θλίψη επήλθε, σε αντιδιαστολή το θάρρους μας, όταν άρχισαν να έρχονται πληροφορίες για σφαγές παιδιών στην Χούλα, την Χομς, στην Karm Zaitoun; 

Η επανάσταση μας, είναι τόσο πολύπλοκη, όσο είναι και η χώρα μας.

 

Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, όπου οι χριστιανοί είναι η μοναδική σημαντική θρησκευτική μειονότητα της τάξης του 10%, η Συρία έχει μεγαλύτερη ποικιλία θρησκευτικών και δημογραφικών στοιχείων.

Μέσα σε ένα αστυνομικό κράτος χωρίς ελεύθερη πληροφόρηση, τα ποσοστά αμφισβητούνται, αλλά συχνά αναφέρονται μερικά στοιχεία, όσον αφορά την θρησκευτική σύσταση της χώρας.

Οι χριστιανοί των διαφόρων δογμάτων, κατέχουν ένα 8-12%, οι Δρούζοι ένα 3%, οι Ismailias1 και κάποιοι άλλοι Σιίτες άλλο ένα 3%, ενώ οι Αλεβίτες είναι περίπου στο 9-10%. Οι Κούρδοι της Συρίας, αποτελούν, τουλάχιστο άλλο ένα 10% του πληθυσμού, και είναι κυρίως Σουνίτες. Τέλος οι Άραβες Σουνίτες βρίσκονται στο 61%. Η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την χώρα, είναι ταυτόχρονα και μέρος του δυναμισμού της.

 

Η επαναστατημένη γενιά της Συρίας εκμεταλλεύεται αυτή την ομορφιά, φθάνοντας τόσο μέσα στις αιρέσεις και τις εθνικότητες, όσο και τις παραδοσιακές αντιπολιτευτικές ιδεολογίες, ώστε να συντονιστούν από κοινού.

Οι εκκλησίες2 στην πόλη Dara, από τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Οι πόλεις, Salamiya (με κύριο θρησκευτικό στοιχείο Ismaillias), Misyaf (μία μικτή πόλη με έντονο το στοιχείο των Αλαουιτών), και στην Shahba, στην επαρχία Suwayda (με πλειοψηφικό το στοιχείο των Δρούζων), συμμετείχαν στην εξέγερση από τις πρώτες εβδομάδες. Επίσης οι περιοχές Habib Saleh, Hanadi Zahlout, Mazen Daroui, και Homam Haddad, όπου όλες κατοικούνται από Αλαουίτες, ήταν μέρος ενός ευρύ φάσματος των Σύρων κατά την 16η του Μάρτη 2011, όταν έγινε μία μαζική αγρυπνία για τους κρατούμενους συνείδησης στην Δαμασκό, ένα από τα γεγονότα που "τράβηξαν" την σκανδάλη της επανάστασης.

 

Πιο μπροστά και από τις διαδηλώσεις, υπάρχουν οι αδογμάτιστες αξίες της επανάστασης. Επιτροπές που αναδύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες από την αρχή της εξέγερσης, όπως η Επαναστατική Συριακή Γενική Επιτροπή, και τοπικές επιτροπές συντονισμού, ενώθηκαν σε μία ρεαλιστική και όχι θρησκευτική βάση.

Από την έναρξη της εξέγερσης, τα κίνητρα των διαδηλωτών και οι οργανωτικές τους δομές, διαψεύδουν την επίσημη αφήγηση του καθεστώτος, ότι η εξέγερση είναι σεχταριστική. Παρ' όλα αυτά, το καθεστώς προσπαθεί να "φουντώσει" τους σεχταριστικούς φόβους, με απώτερο στόχο την χειραγώγηση. Ιδιαίτερα την χειραγώγηση στις κοινότητες των Αλαουιτών και των Σουνιτών.

 

Ασυναίσθητα, πίσω από αυτή την εκτίμηση του καθεστώτος, υπάρχει το κυρίαρχο ρεύμα των παγκόσμιων μέσων μαζικής επικοινωνίας, τα οποία ταυτίζονται πολύ συχνά με τις λογικές του "Αλαουίτικου" καθεστώτος του Bashar al -Assad, καθώς πολλά ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, ανήκουν στην σέκτα της μειονότητας των Αλαουιτών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Assad ή το καθεστώς του αντιπροσωπεύουν τους Αλεβίτες. 

Λέγοντας "καθεστώς Αλαουϊτών", μας έρχεται στο μυαλό ένα παρόμοιο ρητό που λέει: "έγχρωμος - αφροαμερικάνος = εγκληματίας". Η πρώτη περίπτωση κάνει λόγο για θρησκευτική-μειονοτική-εξουσία, ενώ η δεύτερη είναι ρατσιστική. Ουσιαστικά τονίζει το θρήσκευμα, ενώ ο γενεσιουργός παράγοντας είναι οι πολιτικές δράσεις.

 

Στην βάση της πολιτικής ορθότητας, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το υπόβαθρο των θρησκευτικών ταυτοτήτων, το οποίο ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ταυτίσουν όλη την Αλαουίτικη κοινότητα, σαν την τάξη που κυβερνάει. 

Τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς, βάση αυτής της λανθασμένης εξίσωσης, προσπαθεί (το καθεστώς), να ενοχοποιήσει όλη την σέκτα των Αλαουϊτών. Τέτοιες εκτιμήσεις, ουσιαστικά βάζουν όλη την σέκτα στο στόχαστρο, από τον οποιονδήποτε που αισθάνεται οργισμένος για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος.

 

 Λέγοντας κάποιος ότι η κυβέρνηση Assad, είναι ένα "Αλαουίτικο καθεστώς", είναι λάθος. Ειδικοί για την Συρία, όπως ο Dr. Sadeq al-Azm από το πανεπιστήμιο του Princeton, έχει δείξει ότι το καθεστώς είναι ένα "στρατιωτικό-εμπορικό σύμπλεγμα", στο οποίο οι Αλεβίτες έχουν σημαντικό ρόλο στον στρατό, αλλά η ραχοκοκαλιά της χρηματοδότησης προέρχεται από τους πλειοψηφικούς Σουνίτες. Και παρόλο που το καθεστώς προσλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό Αλεβίτες για να επανδρώσουν τις ένοπλες δυνάμεις της, το εξήντα τοις εκατό του στρατού της Συρίας, είναι Σουνίτες. Η πλειοψηφία των τριών εκατομμυρίων, δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει το καθεστώς σε αγριότητες εναντίον του υπόλοιπου εξεγερμένου πληθυσμού. 

 

Οι σύριοι Αλαουίτες για τον ρόλο τους στις φρικαλεότητες του καθεστώτος, τοποθετούνται παρόμοια με τους Αμερικάνους μουσουλμάνους μετά από περιστατικά τρομοκρατίας που διαπράττονται από άλλους μουσουλμάνους που χειρίζονται την θρησκεία τους ανταγωνιστικά με τους άλλους.

Για τέτοια ζητήματα δεν θα πρέπει να αποδεικνείουν τα προφανή. Δεν θα πρέπει να κρίνονται με βάση θρησκευτικά πιστεύω, αλλά για τις δικές τους επιλογές.

Στην Ευρώπη, νεολαίοι αντιφρονούντες όπως ο Sondow Sulaiman, "ανέβασε" ταχύτατα, βίντεο στο YouTube, στις 25 του Μάρτη κατά την πρώτη εβδομάδα της εξέγερσης, δηλώνοντας ότι είναι Αλαουίτες που στηρίζουν την επανάσταση, καθώς είχαν μείνει έκπληκτοι από τα εγκλήματα του καθεστώτος.

 

Ο περισσότερος κόσμος που πιστεύει σε μη-σεκταριστικές αξίες, δεν θα ήθελε να βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην χώρα. Αυτή η επιφυλακτικότητα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Συρία, γιατί δεν υπάρχει ανεκτικότητα σε ζητήματα θρησκευτικής ταυτότητας, και διότι αυτό είναι άλλο ένα σημείο που χαρακτηρίζει το καταπιεστικό καθεστώτος των Μπααθιστών, εμποδίζοντας τις αδογμάτιστες αξίες.

 

Ο σεκταρισμός υπάρχει. Για κάποιον μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό ζήτημα, ενώ για κάποιον άλλο η ασφάλεια που του προσφέρει η θρησκευτική του κοινότητα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο.

Το να εντάσσεσαι σε μία θρησκευτική κοινότητα, δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά επίσης δεν πρέπει να προσποιηθούμε ότι οι διαφορές δεν υπάρχουν. 

Όταν δεν βλέπουμε ότι το αυταρχικό καθεστώς του Assad συνεχίζει να δηλητηριάζει τις δυναμικές δομές των διαφορετικών σεκτών, είναι σα να λέμε ότι ένας φιλελεύθερος λευκός έχει αχρωματοψία και δεν βλέπει την παρουσία του θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Αμερική: καλοπροαίρετος, αλλά ανεπαρκής.

 

Κατά την διάρκεια της επανάστασης, πολλοί/ες μη σεκταριστές/ες, εγκατέλειψαν αυτή την λογική της "μη αναφοράς" στις σέκτες, και τοποθετήθηκαν σε μία πιο θετική τακτική για την καταπολέμηση του σεκταρισμού. Ο Sondos Sulaiman, ήταν από τους πρώτους, και επικρίθηκε έντονα από ανθρώπους της επανάστασης, για την κατά μέτωπο επίθεση που είχε επιλέξει να πραγματοποιήσει. Αργότερα, και άλλοι Αλαουίτες ακολούθησαν το παράδειγμά του.

 

Τον Αύγουστο του 2011, ο Tawgik Dunia (αντιφρονών και μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου), όπως και άλλοι διακεκριμένοι διανοούμενοι, υπέγραψαν μία δήλωση ότι είναι Αλαουίτες που στέκονται ενάντια στην καθεστηκυία  μονοπωλιακή τάξη.

 

Μία σειρά από διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Συρία με επικεφαλής Αλαουίτες, όπως αυτή, στις δύο Οκτωβρίου 2011 στην πόλη Χομς (http://www.youtube.com/watch?v=WPQ3URTuKS0&feature=relmfu). Η νεολαία που ήταν στα μικρόφωνα, αυτο - προσδιοριζόταν σαν Αλαουίτες, και ζητούσαν από το καθεστώς να σταματήσει τα ψεύδη που έλεγε για την κοινότητά τους.

 

Τον Ιανουάριο του 2012, εκατόν έξι Αλαουίτες συγγραφείς και καλλιτέχνες, τόσο εντός, όσο και εκτός Συρίας, καταδίκασαν δημόσια το καθεστώς (https://www.facebook.com/note.php?note_id=254232454646750). Μία άλλη δήλωση από την Αλαουίτικη κοινότητα δείχνει ότι ουσιαστικά αποκάλυψαν τις φρικαλεότητες που διέπραξε το καθεστώς στην πόλη Χομς, και δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 (http://www.lccsyria.org/6085).

Επίσης, αρκετές σελίδες Αλαουιτών στο faceBook, προσφέρουν συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα της επανάστασης, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή η σελίδα: Https://www.facebook.com/AlawitesInTheSyrianRevolutionlwywnFyAlthwrtAlswryt.

 

Μία ερώτηση που συχνά γίνεται είναι και η εξής: "εντάξει υπάρχουν κάποια άτομα, μερικές ομάδες και περισσότεροι διανοούμενοι. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεγάλες μάζες των Αλαουιτών;"  Λοιπόν ο κόσμος που έχει τέτοια ερωτήματα θα έπρεπε να ξέρει ότι και δημογραφικά, αλλά και στον γενικό δείκτη του πληθυσμού, οι Αλαουίτες είναι μειοψηφία.

 

Οι σιωπές της κοινότητας των Αλαουιτών είναι πολύπλοκες, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο σαν υποστήριξη απέναντι στο καθεστώς. Επί του παρόντος υπάρχει η πίεση του καθεστώτος, ώστε να χαρακτηριστεί η κοινότητά τους σαν το προπύργιο αντίστασης του δολοφόνου Assad και της κλίκας του. Συχνά πυκνά υπάρχουν επισκέψεις σε σπίτια από πράκτορες του καθεστώτος, και τηλεφωνήματα που κινδυνολογούν, λέγοντάς τους, ότι ο όχλος των Σουνιτών θα σας δολοφονήσει εάν επιτύχει η επανάστασή τους.

Μερικές φορές, η σιωπή μπορεί να υποδηλώνει την έλλειψη της υποστήριξης για τους Σύριους/ες εξεγερμένους/ες, αλλά σε ορισμένα πλαίσια στην πραγματικότητα δηλώνει την περιφρόνηση εναντίον του καθεστώτος.

Σε ένα φτωχό χωριό Αλαουιτών που περικυκλώθηκε από δυνάμεις του καθεστώτος, τα ένοπλα συντάγματα απαίτησαν από τους χωρικούς να συμμετάσχουν μαζί τους σε επιθέσεις. Πράγμα που δεν έγινε. Και περισσότερα "ηχηρή" είναι η σιωπή που "ακούμε" από ανώτερες τάξεις Σουνιτών, τόσο στο Χαλέπι, όσο και στην Δαμασκό. Και που μάλιστα δεν αντιμετωπίζουν τριπλά και τετραπλά επίπεδα πίεσης για να υπερασπιστούν το καθεστώς: από την οικογένεια, την γεωγραφική κοινότητα, το οικονομικό συμφέρον, και τον φόβο της πλειοψηφικής βίας που θα μπορούσε να στραφεί εναντίον τους.

 

Η Γεωγραφική θέση, είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την συμμετοχή της κοινότητας των Αλαουιτών. Είναι πολύ πιο δύσκολο, τόσο υλικοτεχνικά, όσο και ψυχολογικά, για μία τέτοια κοινότητα να ενταχθεί στην επανάσταση, την στιγμή που αυτός ή, αυτή ζει σε ένα χωριό, όπου το αλαουίτικο στοιχείο είναι πλειοψηφικό. Και αυτό διότι τέτοιες περιοχές, δέχονται συντονισμένες πιέσεις από το καθεστώς. Τα τακτικά μπλόκα, δείχνουν ότι το καθεστώς υποψιάζεται ότι η νεολαία μπορεί να προσπαθήσει να φύγει, ώστε να ενταχθεί σε διαδηλώσεις σε κοντινές πόλεις. 

Σε άλλες περιπτώσεις, το καθεστώς έχει στείλει σε γειτονιές αλαουιτών φορτία με όπλα που τα συνοδεύουν τα γνωστά καθάρματα shabiha3.

Δεν μπορεί να νοηθεί σαν παθητικότητα, την στιγμή που υπάρχουν πολλαπλές πιέσεις υπό το καθεστώς της βίας. Και αυτό δεν είναι το αντίθετο της ανοχής. Σε αυτή την περίπτωση είναι μία μορφή αντίστασης…

 

Ακόμα και όταν οι Αλαουίτες αρνούνται να υποστηρίξουν την βία του καθεστώτος, το καθεστώς σκόπιμα τοποθετεί Αλαουίτες σε θέσεις εξουσίας, μέσα σε σουνίτικες κοινότητες. 

Για παράδειγμα, το καθεστώς δεν επέτρεψε δράσεις αλληλεγγύης αλαουιτών, προς ένα χωριό σουνιτών που είχε διαπραχθεί μία σφαγή. 

Ο μυθιστοριογράφος Samar Giazbek, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή είναι μία επιδίωξη του καθεστώτος. (http://www.alarabiya.net/articles/2011/08/07/161233.html, http: / / www.literaturfestival.com / Appeal_Engl.pdf).

 

"Όταν σκέφτομαι, πώς το καθεστώς έχει βάλει τους Αλαουίτες σαν ανθρώπινη ασπίδα, αυτό μου δημιουργεί ένα απύθμενο πηγάδι θλίψης", γράφει ο Yazbek στις 11 Μαίου 2011.

Μία άλλη αγαπημένη εικόνα της επανάστασης, ο ηθοποιός Fadwa Soliman, ισχυρίζεται, ότι πολλοί αλλαουίτες είναι ενάντια στο καθεστώς, απλά πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους (http://www.youtube.com/watch?v=KzCVET5CqbQ).

Αυτό επίσης επιβεβαιώνεται και από τον αλαουίτη Monzer Makhus, που είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Συρία. 

(http://www.alarabiya.net/articles/2011/12/10/181868.html).

 

Υπάρχει και η βαρύνουσας σημασίας δήλωση του αλαουίτη αντιφρονούντα και εκτελεστικού μέλους του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου Tawfik Dunia: στην πραγματικότητα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε δρόμους και περιοχές των αλαουιτών. Ένα πρόβλημα επισημαίνει ο Dunia, είναι ότι δεν υπάρχει η τεχνολογική υποστήριξη, κάτι το οποίο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την δημοσιοποίηση των διαμαρτυριών.

Παρά την υποτιθέμενη ιδεολογική υποστήριξη του κόμματος Μπάαθ για τις αγροτική τάξη, πολλά ιστορικά χωριά Αλαουιτών παραμένουν φτωχά και υποβαθμισμένα από υποδομές. Βέβαια, αυτό συμβαίνει στα περισσότερα χωριά στην επαρχία της Συρίας. Ωστόσο, πολλοί Σύριοι "χαρτογιακάδες των πόλεων", φαίνεται να αγνοούν τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. 

Στην πόλη Dera, δημιουργήθηκε η πρώτη δομή αντίστασης, που ήταν να σχηματίσουν μία επιτροπή ώστε να "ανεβάσουν" βίντεο διαμαρτυρίας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό το δίκτυο βοήθησε τα γύρω χωριά, όταν άρχισαν τις διαδηλώσεις, και δίδαξε τους νεολαίους πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Υπήρξε δηλαδή, μία ευθεία γραμμή μάθησης, από την πόλη στο χωριό.

 

Το καθεστώς επιμένει μέχρι τέλους στην σεκταριστική του γραμμή, όσον αφορά τους αλαουίτες, και εκδηλώνει την οργή του σε αυτούς που συμμετέχουν στην επανάσταση, με χειρότερο τρόπο από τις άλλες θρησκευτικές, ή μη, κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις. Το καθεστώς επίσης, δαπανά περισσότερο χρόνο για να καταστείλει την συμμετοχή αλαουιτών στην επανάσταση, και αυτό διότι αυτές οι πράξεις στοχεύουν κατ ευθείαν καρδιά της προπαγάνδας του και το αποδυναμώνει, αφού και άλλοι αλαουίτες θα επανεξετάσουν τις φοβίες τους σε σχέση με το καθεστώς, σημειώνει ο Al-Siba Khadour, ένας ακτιβιστής στο εξωτερικό. 

 

Ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί σε βάρος της δημόσιας εικόνας των αλαουιτών ως προς την συμμετοχή τους στην Συριακή επανάσταση, είναι η μεροληψία που διακατέχει τα μέσα ενημέρωσης. 

Ήδη, από τον Απρίλιο του 2011, ακτιβιστές τόσο από την χριστιανική, όσο και από την αλαουίτικη κοινότητα, άρχισαν να παρατηρούν, ότι, το Αραβικό δίκτυο Aljazeera, μαζί με μια σειρά άλλα αραβόφωνα τηλεοπτικά κανάλια, είχαν άνιση κάλυψη των ειδήσεων σε ότι αφορούσε την συμμετοχή στην εξέγερση των χριστιανών, αλλά πολύ περισσότερο των αλαουιτών που πήραν μέρος στις συγκρούσεις στην πόλη Al-Khadour, όπου επίσης υπήρξαν εκτελέσεις αλαουιτών αξιωματικών που είχαν αρνηθεί να διαπράξουν εγκλήματα. Αυτές οι ειδήσεις, ποτέ δεν έγιναν γνωστές από τα επίσημα αραβόφωνα μέντια.

Για τον πολύ προσεκτικό παρατηρητή, φαίνεται ότι η συμμετοχή των αλαουιτών στην Συριακή επανάσταση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως πιστεύεται. 

 

Δυστυχώς, η προπαγάνδα του καθεστώτως και της στρατηγικής τους μίσους, έχει βρει κάποιο έδαφος να πατήσει σε μερικά κομμάτια της επανάστασης. Ακριβώς όπως πολλοί πολίτες στις ΗΠΑ φτάνει να δουν ένα μουσουλμανικό πρόσωπο σε μία βομβιστική επίθεση για να κάνουν τις ταυτίσεις, έτσι και πολλοί Σύριοι ακούνε έναν δυσανάλογο αριθμό Αλαουιτών που συμμετέχουν στα βασανιστήρια και την βία που ασκεί το καθεστώς. Όταν "ανεβαίνουν" βίντεο με τις θηριωδίες της κυβέρνησης στο You Tube, αυτό που ουσιαστικά φαίνεται είναι η καθολική συμμετοχή των μειοψηφικών Αλαουιτών. Κάποιοι ισλαμιστές πολιτικοί ιδεολόγοι, μαζί με Σαλαφιστές παπάδες - ένα στοιχείο που προέκυψε στην ανάμιξη μαζί με αυτούς που αντιτίθενται στο καθεστώς -  έχουν ανάψει τις φλόγες του σεκταριστικού μίσους, που έχει  καταφέρει να κερδίσει και μερικούς κοσμικούς Σύριους επαναστάτες.

 

Ακριβώς επειδή οι ισχυρισμοί του καθεστώτος για σεκταρισμό, έχει μακρά ιστορία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μερικές αλήθειες, την στιγμή που το καθεστώς "ανεβάζει" το επίπεδο της βίας σε όλο και πιο τρομακτικά επίπεδα. Η ιστοριογραφία παρουσιάζει σαν εξιλαστήριο θύμα τους Σουνίτες, ακόμα και μετά τις σουνίτικες θηριωδίες του καθεστώτος που συνέβησαν στις 15 Μαίου 2012 σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία. 

Ο Afag Ahmant, ο οποίος είναι Αλαουίτης, και τυχαίνει να είναι η πρώτη αποσκίρτηση από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας, γράφει ότι ένας άνθρωπος από την Dara είπε: είμαστε εμείς οι Αλαουίτες σεκταριστές; Δεν είναι άραγε το καθεστώς που μας αναγκάζει, ενώ εμείς έχουμε "λιώσει" την γή;

 

Ο Afag επανέρχεται: "είσαστε Σουνίτες; Τι σας έκανε να υπηρετήσετε τον στρατό για έντεκα χρόνια πριν την επανάσταση;  Και τι με έκανε εμένα αν αυτομολήσω επτά μήνες πριν από εσάς; Γιατί μείνατε στον στρατό εδώ και επτά μήνες, ενώ το καθεστώς κατέστρεψε τα χωριά σας;" Και επίσης προσθέτει: "Σιώπησαν. Όλοι αυτοί οι τριακόσιοι λιποτάκτες του στρατού έμειναν σιωπηλοί από την δύναμη της επιχειρηματολογίας μου.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License