Ανακοινώθηκε η κατανομή των 225 διορισμών στην εκπαίδευση!!!

Τα ευτράπελα της χρεωκοπίας του συστήματος ή το σύστημα της χρεωκοπίας. Σύμφωνα με το υπ. παιδείας σε όλη τη χώρα λείπουν μόνο 5 δάσκαλοι, 5 καθηγητές χημείας!!!

Ανακοινώθηκε από το υπ. παιδείας η κατανομή των θέσεων των δασκάλων και καθηγητών που θα διοριστούν φέτος στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτή τη λίστα, έχουμε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

 • 5 Δασκάλους και
 • 35 ΝηπιαγωγούςΕνώ στην Δευτεροβάθμια, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων. Έτσι φέτος θα διορισθούν:

 • 90 Φιλόλογοι
 • 45 Μαθηματικοί
 • 27 φυσικοί
 • 5 Χημικοί
 • 5 Βιολόγοι
 • 2 Γεωλόγοι
 • 1 Κοινωνιολόγος
 • 2 Μηχανολόγοι, Μηχανικοί Παραγ. Ναυπηγών
 • 4 Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
 • 3 Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί
 • 1 Χημικός Μηχανικός Μεταλλειολόγος
Να θυμίσουμε, ότι οι διορισμοί αυτοί ήρθαν να καλύψουν τα 13.000 κενά σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο πριν λίγες μέρες είχε ανακοινώσει επίσης τα κενά που θα προκύψουν από τις 5.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, ενώ εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ πιθανολογούν ότι κατά τον αγιασμό θα λείπουν 3.000 καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 6.500 λειτουργικά κενά. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί στις 10.000 στις αρχές Σεπτέμβρη μόνο στην πρωτοβάθμια, όπως τονίζει εκπρόσωπος των δασκάλων.Γίνεται λοιπόν φανερό ότι βιώνουμε ήδη την χρεωκοπία. Όλες οι βασικές μας ανάγκες για στέγαση, σίτιση, υγεία και παιδεία έχουν γίνει θυσία στο βωμό της αναδιοργάνωσης του καπιταλισμού. Με λίγα λόγια για να σωθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσει η βίαιη ανακατανομή του πλούτου.


Η απάντηση σ΄ αυτή την ξεφτίλα θα μπορούσε να είναι μόνο αν δεν βρουν κανέναν μαθητή για να διδάξουν. Αν οι ίδιοι οι γονείς -για τα μικρότερα παιδιά- και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων δεν επιτρέψουν καθόλου στα σχολεία να "ξεκινήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία τους" (εδώ θα γελάγαμε αν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα).

Ήδη στις 12 Σεπτέμβρη, 1 μέρα μετά την έναρξη των σχολείων η ΔΟΕ έχει κηρύξει απεργία με παράλληλες καταλήψεις στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, μια απόφαση που προφανώς, αναλογιζόμενοι το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε, αποτελεί πυροτέχνημα και συμβολική αντίδραση. Οι αντιστάσεις μας πρέπει να πάρουν τις διαστάσεις που αρμόζουν στον πόλεμο που βιώνουμε ενάντια στη ζωή μας.


Προηγούμενα σχετικά άρθρα

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1416786


και επιπλέον για τα δίδακτρα στην ανώτερη εκπαίδευση

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1417096
 


Σχετικό άρθρο που αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που αναρτήθηκε πριν 3 μέρες στο alfavita


Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ

 Νικολάρα Λάμπρου  

Αναγνωσταρά Γιάννη

 paremvasisdoe@gmail.com,   www.paremvasis.gr

 
18 Αυγούστου 2012
 

Οι Διορισμοί παρωδΙα και η «αποκαλυπτική δημοσιογραφία»
των Αιρετών του ΚΥΣΠΕ

με τους καινούριους ροδαμούς

οι γέροντες αστόχησαν

 κι όλα τα παραδώσανε

αγγόνια και δισέγγονα

και τα χωράφια τα βαθιά

και τα βουνά τα πράσινα

(...) και ποταμούς και θάλασσα

(Γ. Σεφέρης)

 

Λειτουργώντας ως αγγελιοφόροι της κυβέρνησης οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ ανακοίνωσαν τον αριθμό των διορισμών πριν από το Υπουργείο:

«Διορισμοί σοκ! 40 διορισμοί στην πρωτοβάθμια», διαλαλεί ο ένας. «1 προς 42 η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων. Χάθηκαν 3.414 οργανικές», αναγγέλλει ο άλλος.

Κι ύστερα πίνακες επί πινάκων με στατιστικά στοιχεία προς επίρρωσιν των όσων γράφουν. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εγκυρότητα των πηγών και των αποκαλύψεών τους. Δύο χρόνια τώρα είμαστε μάρτυρες  των διαγκωνισμών τους για την πρωτιά στην ενημέρωση του κλάδου.

Η ενημέρωση των συναδέλφων είναι απαραίτητη και μέσα στο ρόλο των αιρετών του Κ.Υ.Σ.Π.Ε., δεν μπορεί όμως να γίνεται με όρους «αποκαλυπτικού ρεπορτάζ». Η θέση των αιρετών είναι πολιτική θέση, έχουν εκλεγεί για να υπερασπίζονται το συλλογικό συμφέρον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.  Αντί να δείχνει ο ένας την πρώην (Διαμαντοπούλου) και ο άλλος τον νυν Υπουργό (Αρβανιτόπουλο) με μόνη έγνοια την υπεράσπιση του στενού κομματικού - παραταξιακού τους συμφέροντος, ας κάνουν πράξη τις γνωστές κορώνες τους περί ανεξάρτητων συνδικαλιστικών παρατάξεων (Π.Α.Σ.Κ.- Δ.Α.Κ.Ε.) από τις οποίες προέρχονται. Ας δείξουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που βιώνουν η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί. Την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., Π.Α.Σ.Ο.Κ., ΔΗΜ.ΑΡ.) των συνεταίρων της Τρόικας, του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.

(...) και φύγαν σαν αγάλματα

κι άφησαν πίσω τους σιγή

(...) κι ήρθε η μεγάλη μοναξιά

κι ήρθε η μεγάλη στέρηση

(Γ. Σεφέρης)

 

Έξω στην πραγματική ζωή… τα «αποκαλυπτικά ρεπορτάζ» των δυο αιρετών δεν προκαλούν σοκ. Η κοινωνία και πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά και οι οικογένειες τους, που επέλεξαν την εκπαίδευση για μια θέση στον ήλιο της αγοράς εργασίας, έχουν από καιρό καταλάβει πως οι ζωές τους έχουν παραδοθεί τροφή στις μυλόπετρες της αγοράς χρήματος. Καταλαβαίνουν, ότι οι 40 διορισμοί στην πρωτοβάθμια σήμερα δείχνουν το αυριανό εργασιακό τους μέλλον. Προαναγγέλλουν τη γενίκευση των συμβάσεων Ε.Σ.Π.Α, των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, τη γενίκευση της ανασφαλούς, ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας.

Το σύνολο του κλάδου αντιλαμβάνεται ότι οι 40 διορισμοί είναι τροχιοδεικτική βολή, που σημαδεύει το ωράριο των εκπαιδευτικών. Μια δεύτερη ανατροπή των όρων εργασίας μας μετά την περικοπή των μισθών μας.  Ανατροπή που, αν επιτρέψουμε να περάσει, θα σημάνει ταυτόχρονα χιλιάδες απολύσεις σε όλη την εκπαίδευση με εργαλείο την αξιολόγηση. Άλλωστε η εφεδρεία προβάλλει και πάλι απειλητική πάνω από τα κεφάλια και των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα που τα σχολεία αδειάζουν από εκπαιδευτικούς και η χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών τους φορτώνεται στις πλάτες των γονιών. Την ίδια ώρα που ο υποσιτισμός και η ανέχεια κατακλύζουν τις σχολικές αίθουσες, το δημοσιογραφικό γαϊτανάκι των δυο αιρετών φαντάζει και θλιβερό και άκαιρο.

Καιρός να τελειώνουμε μαζί τους.

Οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αλλάζουμε το Συνδικάτο σε κάθε του έκφανση. Οφείλουμε να απαλλάξουμε το Συνδικάτο από τη γραφειοκρατία. Να διαμορφώσουμε με όρους βάσης και άμεσης δημοκρατίας μια ομοσπονδία και ένα κίνημα που θα υπερασπισθεί το δημόσιο σχολείο, θα αντιταχθεί στην κοινωνική βαρβαρότητα και θα ανατρέψει τις πολιτικές των μνημονίων γκρεμίζοντας και τη νέα τρικομματική κυβέρνηση των ανδρείκελων της Τρόικας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License