Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Πατρών

Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί και η έντονη ανισότητα απέβησαν καθοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των αναρχικών και επαναστατικών ιδεών. Ήδη από το 1864, στην πόλη της Πάτρας, διάφοροι επαναστάτες προπαγάνδιζαν τις ιδέες τους, επιδιώκοντας να ξεσηκώσουν το λαό.

Κεφάλαιο Τρίτο: Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Πατρών Ευρετήριο Άρθρου Κεφάλαιο Τρίτο: Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Πατρών Συγκρότηση του Δημοκρατικού Συλλόγου Πάτρας Η εφημερίδα «Eλληνική Δημοκρατία» Αντιδράσεις για την έκδοση της εφημερίδας στην Πάτρα Οι διώξεις Ο αστικός τύπος για τον Σύλλογο Αποφυλάκιση - O Διονύσης Aμπελικόπουλος Mελέτη για το σοσιαλισμό στην Eλλάδα Οι Σάτιρες του Η. Συνοδινού ενάντια στο Σύλλογο Όλες οι Σελίδες
Σελίδα 1 από 9
Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Πάτρα και η Eρμούπολη Σύρου αποτελούσαν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια του «ελλαδικού» χώρου και μαζί με την Aθήνα ήσαν τα πρώτα αστικά και εμπορικά κέντρα. Από το λιμάνι της Πάτρας εξαγόταν κυρίως η σταφίδα.
 

Στη δεκαετία του 1860, σημαντική θέση στην πόλη της Πάτρας κατείχε η ιταλική παροικία η οποία αποτελούσε το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού. H ιταλική παροικία συγκροτήθηκε στα χρόνια 1848-1850 από πρόσφυγες, κυρίως σοσιαλιστές και αναρχικούς. Φαίνεται, όμως, ότι ο κύριος όγκος των Ιταλών αποχώρησε από την πόλη στα τέλη της δεκαετίας του 1860 με αρχές της δεκαετίας του 1870 και παρέμεινε ένας μικρός μόνο αριθμός Ιταλών. Οι περισσότεροι ιστορικοί διατείνονται ότι οι αναρχικές ιδέες οφείλουν την εμφάνισή τους, είτε στους Επτανήσιους ριζοσπάστες είτε στην κατά διαστήματα δράση στην Ελλάδα Ευρωπαίων αναρχικών και άλλων επαναστατών, όπως ο Ιταλός Αμιλκάρε Τσιπριάνι και ο Γάλλος Γκουστάβ Φλουράνς. Επίσης, τα γεγονότα της Παρισινής Κομμούνας του 1871 φαίνεται ότι άσκησαν καταλυτική επίδραση στα ριζοσπαστικά και ανήσυχα πνεύματα και στοιχεία της Πάτρας και της Δυτικής Πελοποννήσου. Έτσι, πιθανόν να συγκροτήθηκαν μικροί όμιλοι φίλων ή μυστικές λέσχες συζητήσεων.

 

Βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία αρχίζει να διαμορφώνεται η κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη στον «ελλαδικό» χώρο μέσω της εισροής ξένων κεφαλαίων και της δημιουργίας των πρώτων βιομηχανικών μονάδων, τραπεζών και διαφόρων εταιριών, ενώ, από την άλλη, κυριαρχούσε μια γενικότερη άσχημη και έκρυθμη κατάσταση με το σταφιδικό ζήτημα. Οι αναρχικοί και επαναστάτες της εποχής στις συνθήκες αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να προπαγανδίσουν και διαδώσουν τις ιδέες τους στον καταπιεζόμενο λαό των πόλεων της Δυτικής Πελοποννήσου και των γύρω χωριών.

 

Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί και η έντονη ανισότητα απέβησαν καθοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των αναρχικών και επαναστατικών ιδεών. Ήδη από το 1864, στην πόλη της Πάτρας, διάφοροι επαναστάτες προπαγάνδιζαν τις ιδέες τους, επιδιώκοντας να ξεσηκώσουν το λαό. Aνάμεσά τους ο Θεοτοκάτος, για τον οποίο λέγεται ότι προπαγάνδιζε σε κάθε ευκαιρία τις αναρχικές ιδέες, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτόν.

 


 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License