μεταλεια χρυσου

σχετικα με τις κινητοποιησεις για τα μεταλεια χρυσου στη χαλκιδικη

σχετικα με τις κινητοποιησεις για τα μεταλεια χρυσου στη χαλκιδικη


Μεταλλεία Χρυσού

Η Απάτη της χρυσής ανάπτυξης

 

Ανάπτυξη σημαίνει και στη Χαλκιδική ό, τι και οπουδήποτε αλλού: εκποίηση και καταστροφή του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών. Αγαθών τα οποία πρέπει να είναι ελεύθερα, δημόσια και κοινωνικά. Έτσι, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και του δημόσιου χρέους, τάζοντας πρόσκαιρες και επισφαλείς θέσεις εργασίας, είτε απειλώντας και τρομοκρατώντας, είτε προσπαθώντας μέσω των «τοπικών διαβου-λεύσεων» να δημιουρ-γήσουν «συναινετικό» κλίμα στην περιοχή (προσπάθεια η οποία απέτυχε παταγωδώς κάτω από το βάρος των μαζικών κινητοποιήσε-ων, η κυβέρνηση του ελληνικού κράτους βρί-σκει την ευκαιρία με fast track διαδικασίες να κλείσει παλιούς λογαρι-ασμούς με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη για τα ντόπια και διεθνή αφεντικά. Η καταστροφή της ορεινής Χαλκιδικής είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά «επενδύσεων» που προβλέπονται από τη Χαλκιδική ως και τον Έβρο, με τα προσδοκώμενα κέρδη – τόσο για τους χρυσοθήρες των μεταλλευτικών εταιριών, όσο και για τους εθνικούς μεγαλοεργολάβους (Μπόμπολας) που θα αναλάβουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων – να είναι αστρονομικά.

 

 

 

 

 

Πρόσφατο Ιστορικό

1972 Αρχίζει η εκμετάλλευση του μεταλλείου μικτών θειούχων της Ολυμπιάδας.

1976 Κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η ΑΕΕΧΠ&Λ κατασκευάζει στην παραλία του Στρατωνίου εργοστάσιο εμπλουτισμού, ξεκινάει την παραγωγή μικτών θειούχων συμπυκνωμάτων.

Τέλη δεκαετίας του 1980 το Ελληνικό Κράτος αποφασίζει τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού μέσω της κρατικής ΜΕΤΒΑ στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Η απόφαση αυτή δε θα υλοποιηθεί ποτέ λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

1992 Η ΑΕΕΧΠ&Λ μπαίνει σε ειδική εκκαθάριση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεκέμβριος 1995 Μετά από τρεις διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς επιλέγεται ως Αγοράστρια η Καναδική TVX GOLD. Υπογράφεται η σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX ΗELLAS. Ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι υπέγραψαν η TVX GOLD ως οικονομικός εγγυητής της TVX HELLAS και το Ελληνικό Δημόσιο ως δικονομικός εγγυητής. σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Η επένδυση δεν θα υλοποιηθεί ποτέ λόγω της αντίστασης της τοπικής κοινωνίας

2002 Αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις εταιρίες, σύμφωνα με την οποία οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι της επένδυσης θα ήταν μεγαλύτεροι από το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε για την τοπική κοινωνία.

2003 Άλλη μία αρνητική απόφαση του ΣτΕ, οδηγεί την εταιρεία στην διακοπή των εργασιών στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες.

Ιανουάριος 2004 Το Ελληνικό Κράτος παραχωρεί τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. με ειδικό νόμο.

Οκτώβριος 2005 Το μεταλλείο ξεκινά και πάλι την λειτουργία του με την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου

Ιανουάριος 2006 Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. υποβάλλει ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο για την παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, το οποίο προβλέπει και τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου

Οκτώβριος 2009 Θετική γνωμοδότηση των 5 συναρμοδίων υπουργείων επί της ΠΠΕ

Ιούλιος 2011 Εκδίδεται η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων

20 Μάρτη 2012 Επίθεση των 400 εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε ενάντια σε ανθρώπους επιτροπής αγώνα ενάντια στα μεταλλεία, στις Σκουριές

25 Μάρτη 2012 Μεγάλη συγκέντρωση στην Ιερισσό, πορεία στη Μεγάλη Παναγιά και συγκέντρωση στο όρος Κάκκαβος. Ακολουθούν επεισόδια, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αφήνουν τους συγκεντρωμένους να ανεβούν στο βουνό.

14 Απρίλη 2012 Ομηρία γυναικών της περιοχής από άντρες ιδιωτικής εταιρίας security με κουκούλες της «Ελληνικός Χρυσός».

1 Μαΐου 2012 Συγκέντρωση κατοίκων και αλληλέγγυων στο βουνό. Η αστυνομία επιτρέπει τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα να ανεβούν, αλλά έχει αποκλείσει με συρματοπλέγματα όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

30 Ιούνη 2012 50 μισθοφόροι τραμπούκοι της «Ελληνικός Χρυσός» ξυλοκόπησαν στη μέση του χωριού της Μ. Παναγίας τρεις κατοίκους. Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των υλοτομικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές και τις φήμες για μαζικές απολύσεις από την εταιρία.

5 Αυγούστου 2012 Μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αλληλέγγυων με την αστυνομία, η οποία ακόμη μία φορά δεν επιτρέπει τους κατοίκους να ανεβούν στο βουνό.

 

 

Οι αριθμοί της επένδυσης

– 11.000.000 ευρώ κατέβαλε η Hellas Gold, για να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού δήμαρχου Αριστοτέλη. Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί δυο μέρες πριν με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και με απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών που είχαν γίνει από την καναδική TVX Gold, η οποία έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας με συνολικό χρέος προς τους εργαζόμενους: 17 εκατ. ευρώ.

– 95.700.000 ευρώ. Το κέρδος των Μπόμπολα – Κούτρα – Τίμις (κυρίων μετόχων της «Ελληνικός Χρυσός») από την τμηματική πώληση της εταιρείας στη μητρική πολυεθνική European Goldfields.

– 408.000.000 ευρώ. Η αγοραία αξία των μεταλλείων, όπως υπολογίστηκε από διεθνή οίκο έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 37 φορές παραπάνω. Η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί την «Ελληνικός Χρυσός» με 15.000.000 ευρώ.

– 2.300.000.000 ευρώ. Η σημερινή αξία των μεταλλείων στο χρηματιστήριο του Τορόντο μετά την απόκτηση του 95% των μετοχών από την European Goldfields.

– 15.436.000.000 ευρώ. Η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

– 0 ευρώ. Το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του.

 

Η Περιβαλλοντική Καταστροφή

Το μεταλλείο που θέλει να κατασκευάσει η European Goldfields δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο με στοές, όπως πιθανώς φαντάζονται πολλοί, αλλά μια επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.

– 0.8 γραμμάρια ανά τόνο είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό του εδάφους στην περιοχή, 18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει ένα χρυσό δαχτυλίδι.

– 2 χιλιόμετρα θα είναι η διάμετρος του ανοιχτού ορύγματος που θα συνοδεύεται από λίμνες αποβλήτων όπου θα «αποθηκεύονται» τα τοξικά υγρά.

– 200 εκατ. τόνοι προβλέπεται να εξορυχτούν μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας. Τα 2.500 χρόνια που λειτουργούν μεταλλεία στην περιοχή εξορύχτηκαν 30 εκατ. τόνοι, από τους οποίους οι 20 εκατ. τόνοι μετά το 1927 από τον Μποδοσάκη.

– 15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.

– 691.000 λίτρα: η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού.

-Καταστροφή δασικών εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και 100.000 στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας Natura 2000.

-Εξαφάνιση της ορνιθοπανίδας, που αριθμεί 153 είδη, από τα οποία τα 92 χαρακτηρίζονται από κρισίμως κινδυνεύοντα έως τρωτά.

-Κίνδυνος για τα θηλαστικά, που από το σύνολο 40 ειδών, τα 28 χαρακτηρίζονται ως αυστηρά προστατευόμενα.

-Καταστροφή των υδάτινων πόρων της περιοχής, αφενός λόγω της επεξεργασίας υδάτων –ποσότητας αντίστοιχης με αυτή που καταναλώνουν 65.000 κάτοικοι–, όσο και λόγω της υφαλμύρισης του παράκτιου υδροφορέα, λόγω των γεωτρήσεων.

-Μόλυνση της θάλασσας, αφού ό,τι υπόλειμμα μένει από τη διαδικασία του εμπλουτισμού θα διοχετεύεται επιφανειακά στον Καρόλακκα και άρα θα απορρέει στη θάλασσα. Επίσης, περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υπάρχουν από την αύξηση των πλόων και από την κακή λειτουργία, βλάβη ή ατύχημα στις εγκαταστάσεις φόρτωσης στερεών ή υγρών φορτίων.

-Καταστροφή του αέρα, αφού οι μεταλλευτικές δραστηριότητες εκπέμπουν αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα.

-Επικίνδυνα στερεά απόβλητα (επιπλέον του σκοροδίτη) λόγω υψηλής εκπλυσιμότητας τοξικών και θειικών μετάλλων.

 

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη γη και την ελευθερία

 

 

Πορεία Δ.Ε.Θ. 8/9, Συγκέντρωση: Σιντριβάνι στις 18:00

 

 

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License