post image

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ανεργία και την ύφεση της οικονομίας το 2013. Το Ινστιτούτο σε νέα έκθεσή του παρουσίασε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη προβλέπει ότι η  στατιστική ανεργία θα βρίσκεται στο 28%, οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα 1,4 εκατομμύρια ενώ η πραγματική ανεργία θα ανέλθει στο 34% Στην έκθεση τονίζεται πως το εισόδημα σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008 ενώ η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1978-1979 και των μεσαίων εισοδημάτων στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980. 

Οι μέσες αποδοχές των εργαζόμενων  αναμένεται να υποχωρήσουν στα 15.000 με 17.000 ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στα επίπεδα της Εσθονίας και της Κροατίας. Η ύφεση σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας θα συνεχιστεί μέχρι το 2016 και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας θα διατηρηθεί μέχρι το 2020. 
 
Τραγική χαρακτηρίζεται επίσης η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων  καθώς έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό.
 
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ΕΟΖ
 
Την έκθεση παρουσίασε ο Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Σ  ο οποίος τόνισε ότι οι αλλάγες που προέκυψαν με το Μνημόνιο και τα μέτρα που πρόωθεί η κυβέρνηση  θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) παρόμοια με την Πολωνία . Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπου αρχικά επρόκειτο για ένα πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης και καταλήγει σε ένα σχέδιο εσωτερικής απαξίωσης τόσο της εργασίας αλλά ακόμη και των επιχειρήσεων.  Πρόσθεσε, επιπλέον ,ότι η μόνο διαφορά με την Πολωνία είναι ότι εδώ ακόμα επιτρέπεται η ίδρυση συνδικάτων. Η εικόνα από το μέλλον που περιέγραψε ο Ρομπόλης αποτύπωνε την κοινωνική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον τόπο μας και που δεν φαίνεται να έχει τέλμα.
Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο, το Μνημόνιο έχει αποτύχει όχι μόνο κοινωνικά αλλά και σε σχέση με τους στόχους για τους οποίους επιβλήθηκε.
 
Πηγή: alterthess

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License