post image

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μικροφωνική στο κέντρο της βέροιας με σκοπό τη γνωστοποίηση των αιτιών κατάληψης του κτηρίου στην οδο Αφροδίτης και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη λειτουργία της.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη προβολή ταινίας στον χώρο της κατάληψης

Εικόνες:

από kaneis_kanenas 08/09/2012 7:05 μμ.


αλληλεγγύη, αυτονομία, αυτοοργάνωση
 

    Στις 01/09/2012 επανοικειοποιηθήκαμε το παλιό εγκαταλειμμένο κτήριο της οδού Αφροδίτης 8 (παλιό Κοσμοδρόμιο) με σκοπό να στεγάσουμε αυτοοργανωνμένα και συλλογικά την φαντασία και τις επιθυμίες μας.
    Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μία εστία χαράς και δημιουργίας, πέρα από τη μιζέρια μίας ζωής εγκλωβισμένης μέσα σε όρια, σύνορα, κανόνες, που ορίζουν τα αφεντικά στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, αλλά και την οικογένεια, το σχολείο, την καθημερινή ζωή. Αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο, σε ένα κτήριο που η αδιαφορία και η εγκατάλειψη των κατά καιρούς αυτοδιοικήσεων είχαν φέρει στα όρια της κατάρρευσης, μετατρέποντας έναν πανέμορφο χώρο σε εστία μόλυνσης μέσα στην πόλη. Με την κατάληψή του δεν αλλάζει χέρια το καθεστώς ιδιοκτησίας. Με την κατάληψή του αλλάζει η χρήση, και καταργείται κάθε καθεστώς ιδιοκτησίας.
    Ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά είναι ο τόπος όπου συναντιούνται άνθρωποι και συνδιαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.
    Υπάρχει χώρους για όλους όσους δεν αντέχουν τα κελιά μίας κοινωνίας που ταξινομεί τους ανθρώπους, τα εγχειρήματα, τη ζωή στο σύνολο της σε ιεραρχίες, προκειμένου να ελέγξουν με σκοπό το κέρδος την παραγωγικότητα, την επιβεβαίωση της δύναμης, της ταυτότητας, της εξουσίας.
    Υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες και δομές, για την κάλυψη των αναγκών όλων και την ικανοποίηση της διαφορετικότητας του καθενός.
    Ο ανοιχτός χώρος της κατάληψης εξελίσσεται στη βάση των αποφάσεων που παίρνονται στην κεντρική αυτοδιαχειριστική του συνέλευση. Οι ανάγκες του χώρου σε υλικοτεχνική υποδομή, ζητήματα συντήρησης κλπ. καλύπτονται από την ελεύθερη συμμετοχή των μελών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Δεν έχουμε (ούτε θέλουμε) χορηγούς και αφεντικά.
    Σε αυτόν τον χώρο μπορεί να στεγαστεί κάθε πρόταση για την ανατροπή του υπάρχοντος. Χωρίς "χαρτιά" και διαβατήρια, κάθε εξεγερμένος, κάθε αντιστεκόμενος, κάθε αναζητητής του περάσματος σε μια ελεύθερη κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος.
    Σε αυτό το χώρο δεν χωράνε έτοιμες συνταγές, αυταρχισμοί, εκμετάλλευση, υποτίμηση της διαφορετικότητας, ιεραρχία. Επιδίωξή μας είναι η αποδόμησή τους και η ανάδυση νέων κοινωνικών σχέσεων που θα βασίζονται στην ελευθερία, την αυτονομία, την ισοτιμία, την αλληλεγγύη, τον έρωτα για τη ζωή.
    Η Βέροια, είναι μία μικρή μητρόπολη που κινείται μέσα στην δίνη της κρίσης του συστήματος. Δεν μας ενδιαφέρει η επιστροφή στην πλαστική αφθονία. Η αντίσταση στα αφεντικά της οικονομίας, τους κρατικούς και επικοινωνιακούς μηχανισμούς που χρόνια λεηλατούσαν τις ζωές μας είναι πυρηνικό στοιχείο της ύπαρξης του χώρου μας.
    Παράλληλα, ο χώρος φιλοδοξεί να γίνει κομβικό σημείο επανασυσπείρωσης, αλληλεγγύης, ανάδειξης νέων σχέσεων στις γύρω γειτονιές, ενάντια στις λογικές της εξατομίκευσης, της απόσυρσης από την κοινωνία.
    Θέλουμε να σπάσουμε την τρομοκρατία των κυρίαρχων, να αναλάβουμε τη διαχείριση των ζωών μας πέρα από το υπάρχον...
 

ενάντια σ'ένα κόσμο οργανωμένης (κατά)θλίψης
συνεχής αγώνας για την ελευθερία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License