O πόλεμος ξεκινάει εδώ-ας τον σταματήσουμε εδώ

διεθνές κάλεσμα για αντιμιλιταριστική δράση στη Γερμανία

Ο πόλεμος ξεκινάει εδώ – ας τον σταματήσουμε εδώ!

Ο πόλεμος ξεκινάει εδώ ας τον σταματήσουμε εδώ!
Camping ενάντια στο κέντρο εκπαίδευσης μάχης (GÜZ)
12-17 Σεπτέμβρη 2012 κοντά στο Magdeburg
 
Ο εχθρός πίσω από το παράθυρο. Κάλυψη, προσανατολισμός, πυροβολισμός. Αστραπιαία, ο προσομοιωτής της μονομαχίας με laser πληροφορεί τους μαχητές ποιος πέτυχε στόχο, ποιος χτυπήθηκε, ποιος συνεχίζει την εξάσκηση και ποιος μένει να κείτεται στο χώμα του Sachsen-Anhalt. Στο κέντρο άσκησης μάχης του GÜZ στο Altmark, ο γερμανικός στρατός προπονείται στην επίθεση και κατάληψη ενός χωριού που μπορεί να βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο ή οποιασδήποτε πόλης του κόσμου σύμφωνα με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ για τους επερχόμενους πολέμους.
 
 
 
Κατασκήνωση ενάντια στον μιλιταρισμό
 
Κατασκηνώνουμε ενάντια στο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης GÜZ. Το GÜZ είναι ιδιωτικός χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται πολεμικά γυμνάσια  από τον γερμανικό στρατό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ – εδώ αρχίζουν οι πόλεμοι που στην συνέχεια θα διεξαχθούν σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να κάνουμε την κατασκήνωση κεντρικό σημείο αναφοράς όλων των αντιμιλιταριστικών αγώνων. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους και όλες που θέλουν να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση. Μετά από μια εισαγωγή στον αντιμιλιταρισμό, συζητάμε για τις διαφορετικές απόψεις επί του θέματος και μοιραζόμαστε πρακτικές και εμπειρίες σχετικά με τον αγώνα κόντρα στον πόλεμο.
 
 
Ο πόλεμος αρχίζει εδώ και θέλουμε να τον στιγματίσουμε, να τον μπλοκάρουμε και να τον σαμποτάρουμε
 
Το GÜZ είναι το πιο σύγχρονο στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Από την αντιμετώπιση ταραχών στις πόλεις μέχρι τον πόλεμο με τεθωρακισμένα, εδώ προσομοιώνονται στρατιωτικές επεμβάσεις με χερσαία αλλά και εναέρια μέσα. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία (Rheinmetall Dienstleistungszentrum Altmark GmbH) νοικιάζει τον χώρο στον γερμανικό στρατό και σε άλλους ευρωπαϊκούς εθνικούς και ιδιωτικούς στρατούς. Παράλληλα, παρέχει όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό της, την επιμέλεια και την διοργάνωση των ασκήσεων καθώς και την βασική προεργασία για την στρατιωτική ανάλυση των πεπραγμένων. Εδώ ο πόλεμος δοκιμάζεται, παίρνει σχήμα και μπαίνει σε εφαρμογή.
 
 
Οι ασκήσεις πολέμου είναι κομμάτι του ίδιου του πολέμου
 
Οι άντρες και οι γυναίκες του γερμανικού στρατού, προτού φύγουν σε αποστολές στο εξωτερικό, υποβάλλονται επί δύο εβδομάδες σε πλήρη προσομοίωση πολέμου στο GÜZ: εξασκούνται στην σκοποβολή με όπλα laser, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν καπνογόνα και εξοικιώνονται στην θέα του αίματος. Σε αυτόν τον τεράστιο χέρσο τόπο, μέσα στο καλοκαίρι του 2012 θα αρχίσει να κατασκευάζεται μια μοντέρνα μεγαλούπολη. Η Schnoggersburg (σε ελεύθερη μετάφραση Οτινανούπολη) θα διαθέτει μετρό, αεροδρόμιο, εμπορικό κέντρο, βιομηχανική περιοχή, την δική της φτωχογειτονιά καθώς και διάφορα άλλα κτίρια και πολυκατοικίες. Σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο, οι στρατοί θα μπορούν να ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης στα αστικά κέντρα.
 
“Αυτή η πόλη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο”
Συνταγματάρχης Michael Matz, Διοικητής του GÜZ
 
 
 
 
Κοινωνική - στρατιωτική ομαλότητα
 
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η επιθετική στρατολόγηση νέων σε πανεπιστήμια, σχολεία και κέντρα ευρέσεως εργασίας από τον γερμανικό στρατό. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο ως αποτέλεσμα της μετατροπής της θητείας σε εθελοντική αλλά κυρίως στα πλαίσια της κοινωνικής νομιμοποίησης του μιλιταρισμού και της διείσδυσης της στρατιωτικής νοοτροπίας στο σώμα της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε την συντονισμένη προσπάθεια να μετατραπεί ο πόλεμος σε καθημερινότητα – σε όλα τα επίπεδα. Οι διαφορές μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού, του στρατιωτικού και του πολιτικού, της αστυνομίας και του στρατού, του πολέμου και της ειρήνης εξαφανίζονται ολοένα. Η διάχυση της στρατιωτικής ιεραρχίας γίνεται όλο και πιο εμφανής στις ζωές μας: ο στρατός χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, συνδιαχειρίζεται υπηρεσίες του ταχυδρομείου και συνεργάζεται με ΜΚΟ. Όλα τα κομμάτια της  κοινωνίας πρέπει να συμμορφωθούν με την αρχή του “πλέγματος ασφάλειας”, συμβάλλοντας εξίσου στην δημιουργία και διατήρηση της δημόσιας τάξης.
 
Οι αρμοδιότητες της αστυνομίας σταδιακά περνούν στην δικαιοδοσία του στρατού. Στην ΕΕ, η νομοθεσία και οι πρακτικές εναρμονίζονται αλλά σε αρκετά πράγματα οι χώρες δεν συμφωνούν ακόμη. Η στρατιωτικοποίηση δεν έχει προχωρήσει παντού στον βαθμό που έχει προχωρήσει, λόγου χάρη, στην ιταλική Val di Susa όπου σώματα στρατού που έχουν πολεμήσει στο Αφγανιστάν -ακόμα και ως αλεξιπτωτιστές- χρησιμοποιούνται για την καταστολή διαδηλώσεων. Ωστόσο, και στην Ισπανία ο στρατός χρησιμοποιήθηκε για την διάλυση μιας απεργίας ενώ και στην γενική απεργία που έγινε στην Ελλάδα παρά τρίχα δεν χρησιμοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Αστυνομία (European Gendarmerie Forces). Στην Γερμανία, πολλοί εθελοτυφλούν διαχωρίζοντας τις παραπάνω περιστάσεις από τον “αληθινό πόλεμο” αλλά στην πραγματικότητα τους διαφεύγει το γεγονός πως αρκετοί Γερμανοί στρατόκαβλοι προωθούν με πάθος την ιδέα ενός ενιαίου διεθνούς σώματος καταστολής κοινωνικών εξεγέρσεων.
 
 
Καταστολή εξεγέρσεων. Πόλεις ως πεδία πολέμου
 
Το νατοϊκό έγγραφο “Urban Operations in the Year 2020” αναφέρεται στην συγκέντρωση μεγάλων κομματιών πληθυσμού στις πόλεις και την συνεπακόλουθη φτωχοποίησή του. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος γίνεται εμφανές ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες μάχης στο αστικό τοπίο. Ο κοινωνικός αναβρασμός λογίζεται απλά ως μια αναμενόμενη πρόκληση που πρέπει να καταπολεμηθεί. Πέρα από το πρόβλημα της ύπαρξης κτιρίων στην πόλη, μεγαλύτερο πρόβλημα ενός στρατού είναι να επιχειρεί σε κατοικημένη περιοχή: οι εξεγερμένοι είναι δύσκολο να διακριθούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό και ένας “αθώος” νεκρός συχνά θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ταραχών. Συνυπολογίζοντας την ενδεχόμενη κλιμάκωση, γίνεται σχεδόν αδύνατο για ένα σώμα καταστολής να επιχειρεί σε αυτό το περιβάλλον αποτελεσματικά. Γι'αυτό τον λόγο, τα σώματα ασφαλείας θέλουν να έρθουν πιο κοντά, να διεισδύσουν στην κοινωνία: με κοινωνικές έρευνες, πληροφοριοδότες, ασφαλίτες, έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και στρατηγικές διάβρωσης/διάλυσης. Το αν θα είναι εξοπλισμένοι με συντεταγμένες μονάδες, με ομάδες “Crowd and Riot Control” ή με “μη θανατηφόρα” όπλα εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος της επιθυμούμενης καταστολής.
 
Η διατήρηση της οικονομικής τάξης, που δεν περιέχει καμία θετική προοπτική για την πλειοψηφία, απαιτεί μια συνεχή διαχείριση κρίσεων στρατιωτικού τύπου. Σε αυτό το σκηνικό, η ανοιχτή καταστολή συχνά δεν αποτελεί το προτιμότερο μέσο. Αντί γι'αυτήν, στο προσκήνιο βρίσκεται η προληπτική καταστολή, η αναδιαμόρφωση των γειτονιών, η ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων είτε αυτές αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις είτε σχέσεις συμπάθειας, η δημιουργία “ορατών εχθρών” ούτως ώστε ο πληθυσμός να αποστασιοποιείται και να αυτοπειθαρχείται. Η καταστολή εξεγέρσεων, counter-insurgency στην γλώσσα του ΝΑΤΟ, θέλει να μετατρέψει τους πολίτες σε παθητικά και απολίτικα όντα. Την ίδια στιγμή, αυτή η στρατηγική, που εξυπηρετεί την διατήρηση της εξουσίας, παραμένει τόσο φονική και αντιδραστική όσο και οι αποικιοκρατικοί πόλεμοι κατά την διάρκεια των οποίων συνελήφθη ως ιδέα.
 
Αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του ελέγχου ταραχών (η καταστολή εξεγέρσεων), πιθανότατα αποτελεί την ουσία ενός τύπου διακυβέρνησης όπου στόχος δεν είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων αλλά η συντήρηση ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης για μακρό χρονικό διάστημα. Η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας έμμεσα νομιμοποιεί τον συνεχή αστυνομικό/στρατιωτικό έλεγχο απαλείφοντας την ανάγκη για μια εναλλακτική πολιτική προσέγγιση. Αυτό που στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν εμφανίζεται ως έλλειψη σχεδίου για την μεταπολεμική εποχή ή ακόμα και ως ανικανότητα επιβολής θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας του ζητήματος: η καταστολή εξεγέρσεων ως αέναη διαχείριση κρίσεων. Για όσο διαρκεί η κρίση, γίνεται πιο εύκολη η αποδοχή του περιορισμού της ελευθερίας δράσης, η κηδεμόνευση και η καταπίεση.
Πόλεμος, ΝΑΤΟ, νεο-αποικιοκρατία
 
Οι σύγχρονοι πόλεμοι νομιμοποιούνται ως το μέσον για την εξάπλωση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτοί οι λόγοι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν απλά ως μέθοδος για να επιτευχθούν οι οικονομκοί στόχοι – ταυτόχρονα αποτελούν έκφραση μίας μετα-αποικιοκρατικής ματιάς στον κόσμο που θεωρεί τις δικές της αξίες ανώτερες.
Μία κοινωνία που προετοιμάζεται για πόλεμο πρέπει να συνηθίζει στην ιδέα ότι η χρήση πολεμικών μέσων είναι όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά επιθυμητή ή ακόμη και ηρωική - αρκεί αυτή να γίνεται από τις δυνάμεις “ασφαλείας”. Για την αιτιολόγησή της, συχνά είναι απαραίτητο κάθε διαφορετική οπτική, κάθε διαφορετική προσέγγιση  για τα προβλήματα και τις λύσεις να καθίσταται νεφελώδης. Οι σύνθετες δομές πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως υπεραπλουστευμένος μανιχαϊσμός έτσι ώστε η μοναδική “ρεαλιστική” λύση που προκύπτει να είναι ο πόλεμος.
Μια εξαπλουστευμένη, διπολική οπτική του κόσμου είναι αναγκαία ούτως ώστε ο στρατός να αυτοπαρουσιάζεται ως μέσο να “ξεπερνούνται” οι κοινωνικές αναταραχές. Υπάρχει μονάχα άντρας και γυναίκα, δημοκρατία ή  ισλαμική δικτατορία, το άγριο ή η δύση, πολιτισμός ή βαρβαρότητα, τάξη ή χάος.
 
Η σεξουαλική βία και ο πόλεμος βαδίζουν πάντα χέρι-χέρι. Ο στρατός, νομιμοποιώντας και υπερασπίζοντας την βία ως ένα είδος επιχειρήματος, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και την διαιώνιση του βίαιου αντρικού πρότυπου. Από την μία, η στρατιωτικοποίηση επιβάλει μια πατριαρχική και πολωμένη τάξη στον προσδιορισμό του φύλου, από την άλλη χρησιμοποιεί τα παραπάνω για να δικαιολογήσει πολέμους. Η στρατιωτική καταστολή των ξεσηκωμών  δεν αποτελεί εξαίρεση: κι εδώ ορδές ένοπλων ανδρών μάχονται με την απέναντι πλευρά για την ιδιοκτησία και την εξουσία. Αυτό το δικαίωμα στην ιδιοκτησία εμπεριέχει την αποκλειστικότητα στην λήψη αποφάσεων στο όνομα της προστασίας του αντικειμένου “γυναίκα”. Έτσι, η σεξουαλική ταπείνωση και ο βιασμός άμαχων και στρατευμένων γυναικών αλλά και η σεξουαλική βία ενάντια σε άντρες κρατούμενους γίνεται καθημερινή πραγματικότητα στις εμπόλεμες ζώνες. Η εγγενής βία του σκληρού διαχωρισμού άντρας/γυναίκα και η άμεση σχέση του με τον μιλιταρισμό οδηγεί σε ένα μόνο συμπέρασμα: τα έμφυλα στερεότυπα και ο μιλιταρισμός πρέπει να χτυπηθούν, να αποδυναμωθούν και να διαλυθούν!
 
Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ που νομοθετήθηκε στην Λισαβόνα το 2012 ακολουθεί την ίδια γραμμή. Το ΝΑΤΟ, με ευθεία αναφορά στις δυτικές αξίες, πλασάρει τον εαυτό του ως συμμαχία που θέλει να επιβάλει τα συμφέροντά της παγκοσμίως. Το επιχείρημα υπέρ αυτού είναι η ανάγκη για ασφάλεια στις δημοκρατίες της Δύσης. Στην πραγματικότητα όμως έχει να κάνει με την διασφάλιση των εμπορικών δρόμων, τον επεκτατισμό, τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αποτροπή καταστροφών. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις, δηλαδή την επιβολή μιας νεο-αποικιοκρατικής πολιτικής.
 
Είναι βέβαιο ότι κινούμαστε σε ένα αντιφατικό πεδίο: από την μία υποβαλόμαστε παγκοσμίως στις ίδιες αξίες του πολέμου από την άλλη ο πόλεμος σημαίνει θάνατο, βασανιστήρια, βιασμούς και προσφυγιά για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, παρόλες τις κοινωνικές διαφορές στην εγγύτητα και την αντίληψη του φαινομένου της βίας, τα διάφορα προσωπεία του μιλιταρισμού έχουν ένα κοινό: κάθε προοπτική αυτοδιάθεσης και χειραφέτησης καθίσταται αδύνατη.
 
 
War starts here!
Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στον πόλεμο και την προετοιμασία του
 
Η προετοιμασία, η εξάσκηση, ο συντονισμός, η παραγωγή, η μεταφορά, η έρευνα, η προπαγάνδα και η στρατολόγηση για τον πόλεμο συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να στιγματιστούν, να σαμποταριστούν και να εμποδιστούν. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις απλές πολεμικές βιομηχανίες, τα ιδρύματα του γερμανικού στρατού, τα πεδία εκπαίδευσης και ασκήσεων για τα στρατεύματα ή την αγορά πολεμικού υλικού. Έχει να κάνει με την αναγνώριση του γεγονότος ότι ο πόλεμος ξεκινάει επίσης κι από φαινομενικά πολιτικούς θεσμούς, σχολεία, γραφεία ευρέσεως εργασίας και πανεπιστήμια – μέρη όπου ο στρατιωτικός σχεδιασμός και η στρατολόγηση διεισδύουν καθημερινά. Έχει να κάνει επίσης με την αναγνώριση και την αντιμετώπιση του “εχθρού μέσα στα κεφάλια μας”, της πατριαρχίας και της νεο-αποκιοκρατίας ως μοτίβα που χρησιμοποιούνται για την επικράτηση του μιλιταρισμού και του πολέμου.
 
 
 
 
 
Ο πόλεμος αρχίζει εδώ ας τον σταματήσουμε εδώ!
 
Όλα και όλοι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η αντίσταση ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο δεν πρέπει να είναι ευθύνη μόνο του αντιπολεμικού κινήματος και των αντιμιλιταριστών. Η στρατιωτικοποίηση, το “πλέγμα ασφαλείας”, η καταστολή εξεγέρσεων και τελικά ο πόλεμος αποτελούν επίσης συνεχή επίθεση κόντρα σε όλα τα κοινωνικά κινήματα χειραφέτησης και συνεπώς κόντρα σε όλους τους ανθρώπους που παλεύουν για την κοινωνική απελευθέρωση. Άρα, ας δικτυωθούμε, άνθρωποι από όλα τα διεθνή κινήματα και από όλο το πολιτικό φάσμα για να αναπτύξουμε μαζί στρατηγικές και σχέδια, για να συζητήσουμε, για να δράσουμε και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην μιλιταριστική επέκταση.
 
 
Ας ενώσουμε τις εμπειρίες από τους αγώνες μας
 
Αναγνωρίζοντας τις διαφορές μας, θα κάνουμε camping ενάντια στο GÜZ. Θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες, ιδέες και σχέδια, να εμπλουτιστούμε σε επίπεδο συζήτησης και δράσης από την ποικιλία των αγώνων μας. Ας σταματήσουμε την στρατιωτικοποίηση του κόσμου.
 
Καλωσορίζουμε κάθε μορφή δράσης για την αναγνώριση, το σαμποτάζ και το σταμάτημα των μιλιταριστικών επιδιώξεων. Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, η περιοχή είναι περιφραγμένη μόνο σε ένα μέρος της και αχανής. Έτσι, εξίσου αχανές είναι και το πεδίο δράσης στο οποίο μπορούμε να δράσουμε: σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, φράχτες, κτίρια, αποθήκες, υποδομές επιτήρησης, στρατιωτικό προσωπικό, οχήματα, ιπτάμενες μηχανές, δίκτυα επικοινωνίας, διακίνηση υλικού, βιομηχανίες πολέμου...
 
 
αναγνώριση. παρεμπόδιση. σαμποτάζ.
 
 
 
Ο πόλεμος ξεκινάει εδώ ας τον σταματήσουμε εδώ!
 
Camping ενάντια στο κέντρο εκπαίδευσης μάχης (GÜZ)
12-17 Σεπτέμβρη 2012 κοντά στο Magdeburg
www.warstartsherecamp.org

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License