Δύο σπάνιες φωτογραφίες του ισπανικού εμφυλίου.

http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_24.html

Ο ισπανικός εμφύλιος χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορικούς κύκλους ως η πιο πολωμένη και ταξικά προσανατολισμένη επαναστατική διαδικασία της σύγχρονης ιστορίας. Ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι με τον χαρακτηρισμό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σύγκρουση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Σε αυτό σημαντικότατος υπήρξε ο ρόλος της οργάνωσης και εξοπλισμού των Διεθνών Ταξιαρχιών από την ΕΣΣΔ και τα ανά την Ευρώπη κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κόμματα. Μέσα στις Διεθνείς Ταξιαρχίες σημαντικός υπήρξε και ο ρόλος των Ελλήνων κομμουνιστών τόσο επιτελικά όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις. Παρακάτω παρουσιάζουμε δύο σπανιότατα φωτογραφικά ντοκουμέντα των Ελλήνων κομμουνιστών του ισπανικού εμφυλίου.
Τα στελέχη του Ελληνικού Λόχου Διεθνών Ταξιαρχιών. Από αριστερά: Ο Γιάννης Σακαρέλος, Παντελής Παντελιάς,  Παναγιώτης Αιβατζής, Αναγνώστης Δεληγιάννης και ο Νίκος Βαβούδης 
 
Ο Νίκος Βαβούδης και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης  με την στολή των Διεθνών Ταξιαρχιών 
 
 
 
Αναγνώστης Δεληγιάννης 
 
Ο Αναγνώστης Δεληγιάννης γεννήθηκε στο Γάνο της Θράκης και έζησε στην Καβάλα. Μέλος του Π.Ε. του ΚΚΕ Καβάλας και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Για την όλη αγωνιστική συμπεριφορά του διώχθηκε, φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και εξορίσθηκε πολλές φορές. Το 1935, δραπετεύοντας από τον Αη-Στράτη, περνά στην ΕΣΣΔ και αργότερα μεταβαίνει με δική του πρωτοβουλία στην Ισπανία στις τάξεις του Ελληνικού Λόχου των Διεθνών Ταξιαρχιών. Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία πιάνεται από τις γαλλικές αρχές και παραδίδεται στην κυβέρνηση Μεταξά για να σταλεί εκ νέου στον Αη-Στράτη. Με την ναζιστική κατοχή, μεταφέρεται από τον Αη-Στράτη στις φυλακές Παύλου Μελά όπου του προτείνεται από τις βουλγαρικές αρχές να λάβει την βουλγαρική υπηκοότητα ένεκα που η καταγωγή του ήταν από περιοχή που κατέχονταν από τους Βούλγαρους. Ο Δεληγιάννης το αρνείται κατηγορηματικά και το 1944 οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. 
 

από ..... 29/09/2012 7:04 μμ.


Αρχείο ΕΡΤ:μιλάει ο Σάββας Παλές, ένας έλληνας μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1348603

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License