Ξανά για τον αστυνομικοδικαστικό φασισμό

Ξανά για τον αστυνομικοδικαστικό φασισμό

Η εικόνα σήμερα στην Ευελπίδων υπήρξε αντιπροσωπευτική της περιόδου που διανύουμε. ΜΑΤ-ασφαλίτες-ΥΜΕΤ-ασφαλίτες-ΜΑΤ-ασφαλίτες, σε μια ατέλειωτη διαδοχή, μέσα και έξω από το συγκρότημα των δικαστικών κτιρίων.
Βλέπετε, συνέπεφταν τρία γεγονότα: Πρώτον, η κρίση του συμβουλίου για τους 15 συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας, μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέων (έβαλαν δύο εισαγγελείς απέναντι στον ανακριτή, επειδή δεν τους έκανε τη χάρη να στείλει στη φυλακή τους 15 αντιφασίστες με τις κατασκευασμένες κατηγορίες των μπάτσων). Δεύτερον, η δίκη των τεσσάρων αλληλέγγυων που πιάστηκαν στους δρόμους της Κυψέλης μετά το χτύπημα των ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια την περασμένη Δευτέρα. Τρίτον, η αυτόφωρη διαδικασία για τους συνδικαλιστές που συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις εργατών του Σκαραμαγκά και ΜΑΤ στο υπουργείο Αμυνας.
 
Πρώτα κουβάλησαν τους 15 και τους άφησαν να στέκουν όρθιοι στον προθάλαμο του κτιρίου της εισαγγελίας, μέχρι ν’ αποφασίσουν πώς και πού θα κάνουν το συμβούλιο. Μετά ολοκλήρωσαν όλες τις δίκες του πινάκιου στο Β’ αυτόφωρο τριμελές, που θα δίκαζε τους 4, αλλά οι 4 δεν είχαν μεταφερθεί από τη ΓΑΔΑ! Μπλέξανε στην κίνηση, σε δέκα λεπτά φτάνουν, έλεγαν οι μπάτσοι στο δικαστήριο και, φυσικά, έλεγαν ψέματα. Ηθελαν ν’ αδειάσει το κτίριο, για να το αποστειρώσουν από κάθε αλληλέγγυα παρουσία. Ετσι, χωρίς κόσμο για άλλες δίκες, οι ΜΑΤάδες άδειασαν ολόκληρο το κτίριο 7 και δεν περνούσες μέσα αν δεν ήσουν δικηγόρος ή δημοσιογράφος. Κατά τις 11.30 έφεραν τα παιδιά λες και έφερναν το… «συνδικάτο του εγκλήματος»: ασφαλίτες, ΜΑΤάδες για τους αλληλέγγυους, αλλά και μερικοί πάνοπλοι ΕΚΑΜίτες, οπλισμένοι σαν αστακοί, που κόντευαν να βγάλουν τη μπέμπελη μέσα στις ολόσωμες στολές και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα!
 
«Εχουμε εντολή από το προεδρείο να περνάνε μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού», δηλώνει ο επικεφαλής των ΜΑΤ και αποκλείει έξω τους αλληλέγγυους. Ακόμη και εκείνους/ες που θα κατέθεταν ως μάρτυρες! Με το που βγαίνει το δικαστήριο στην έδρα και θέτει το θέμα η συνήγορος Αννυ Παπαρρούσου (παρίσταντο ακόμη ως συνήγοροι οι Τσολακίδου Στέλλα, Τσιτσιμπίδα Βάσω και Αθανασίου Πάνος), αποδεικνύεται ότι όντως η πρόεδρος είχε δώσει τέτοια εντολή. Επικαλείται αμήχανα τη χωρητικότητα της αίθουσας, αλλά η συνήγορος της ζητά να ανακαλέσει την εντολή της, γιατί η αίθουσα είναι μισοάδεια και με την εντολή αυτή παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας της δίκης. «Τσουρουφλισμένη» η πρόεδρος, ζητά να μπουν τόσα άτομα όσα χωράει η αίθουσα και να τους γίνει έλεγχος από τους μπάτσους! Ελεγχος, βέβαια, γίνεται στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος και παρέλκει και δεύτερος έλεγχος. Η πρόεδρος αποκαλύπτει έτσι ότι δεν είναι και… τόσο αμερόληπτη. Μπάτσοι και ασφαλίτες σπεύδουν να πιάσουν περισσότερα από τα μισά καθίσματα της αίθουσας, ενώ φέρνουν μέσα και όσους άλλους κρατούμενους περιμένουν στο χολ. Ετσι, μπαίνουν καμιά δεκαπενταριά με είκοσι αλληλέγγυους.
 
Οταν το δικαστήριο επανέρχεται στην έδρα, οι συνήγοροι θέτουν αμέσως ζήτημα αναβολής της συνεδρίασης, «για κρείσσονες αποδείξεις» όπως λέγεται στη νομική γλώσσα, διότι απουσιάζουν όλοι οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας και δεν είναι δυνατόν να γίνει δίκη χωρίς τη δυνατότητα των κατηγορούμενων και των υπερασπιστών τους να εξετάσουν τους μάρτυρες κατηγορίας, στις καταθέσεις των οποίων αντιτίθενται.
 
Από τις ερωτήσεις που κάνει η πρόεδρος φαίνεται καθαρά πως θέλει να κάνει δίκη χωρίς μάρτυρες κατηγορίας! Δηλαδή, να διαβάσει τις καταθέσεις που αυτοί με τους συναδέλφους τους κατασκεύασαν στο μπατσομέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας και αυτές να θεωρηθούν μαρτυρία! Η εισαγγελέας, όμως, είναι αυτή που μας αφήνει κάγκελο με την τοποθέτησή της. Χαρακτηρίζει… πρώιμο το αίτημα να κληθούν οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας! Προτείνει να ξεκινήσει η δίκη, να διαβαστούν οι προανακριτικές καταθέσεις τους (δηλαδή αυτές που κατασκεύασαν στη ΓΑΔΑ) και αν διαπιστωθεί αντίφαση ανάμεσα στις καταθέσεις και τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων, τότε να εξετάσει το δικαστήριο αν θα καλέσει τους μάρτυρες!
 
Τσιμπιόμαστε για να διαπιστώσουμε αν είμαστε ξύπνιοι. Θέλουν να καταργήσουν την ίδια την ακροαματική διαδικασία, που συνίσταται πρωτίστως στη διά ζώσης κατάθεση των μαρτύρων και στη δυνατότητα όλων των παραγόντων της δίκης να τους υποβάλουν ερωτήσεις και να διερευνήσουν τη βασιμότητα της κατάθεσής τους.
 
Η Αννυ Παπαρρούσου ξεκαθαρίζει εκ των προτέρων με κατηγορηματικό ύφος, ότι δεν πρόκειται να στέρξει σε μια τέτοια διαδικασία. Οτι μόλις πάνε να διαβάσουν μια κατάθεση θα προβάλει αντίρρηση, γιατί αυτό δεν είναι σύννομο. Πράγματι, η δικονομία είναι σαφής, ότι καταθέσεις μαρτύρων στην προδικασία διαβάζονται στο ακροατήριο μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία αυτοπρόσωπηες παρουσίας τους (αν έχουν πεθάνει, είναι ανάπηροι, λείπουν στο εξωτερικό). Ακόμα και στη χούντα το τηρούσαν αυτό, τουλάχιστον για τους τύπους.
 
Η πρόεδρος, εμφανώς ενοχλημένη από το «μπάσιμο» της συνηγόρου, που θέτει το ζήτημα από άποψη αρχών, πατώντας σ’ αυτά που προβλέπει το ισχύον δικονομικό δίκαιο, δοκιμάζει να κάνει διάσκεψη επί της έδρας. Στρέφεται στον εξ αριστερών της δικαστή, ο οποίος είναι φανερό ότι πάει κόντρα στο πρωτοφανές πραξικόπημα που επιχειρείται. Μιλάνε για ασυνήθιστα πολλή ώρα (καλύπτοντας τα κεφάλια τους με τα χαρτιά) και στο τέλος αυτής της συζήτησης, χωρίς καν να στραφεί στον άλλο δικαστή, η πρόεδρος ανακοινώνει διακοπή 10 λεπτών.
 
Η εισαγγελέας καθυστερεί να φύγει από την έδρα, δύο δημοσιογράφοι της «Κόντρας» της την πέφτουν γι’ αυτά που είπε κι αυτή μ’ ένα «καρφιτσωμένο» χαμόγελο λέει ότι δεν πρέπει να γίνεται φασαρία! Οταν της υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει διάλειμμα και το δικαστήριο έχει αποσυρθεί, απαντά ότι «η τάξη πρέπει να τηρείται και στα διαλείμματα» (!!!) και αποχωρεί με γρήγορο βήμα, χωρίς βέβαια ν’ απαντήσει επί της ουσίας.
 
Οταν το δικαστήριο επανέρχεται στην έδρα, η πρόεδρος ανακοινώνει με στυφό ύφος, ότι η δίκη αναβάλλεται προκειμένου να κληθούν οι αστυνομικοί μάρτυρες που συνέλαβαν τους τέσσερις αγωνιστές. Πάμε, λοιπόν, για την επόμενη Παρασκευή, 12 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί, στο κτίριο 7 πάλι.
 
Δυο ώρες αργότερα φέρνουν τους συλληφθέντες συνδικαλιστές. Το κλίμα πλέον είναι εντελώς διαφορετικό. Τίγκα η αίθουσα, όρθιοι όλοι για να χωρέσουν, η πρόεδρος με ένα ήρεμο και μισοχαμογελαστό ύφος. Ο καθένας από τους συλληφθέντες λέει το όνομά του, τη συνδικαλιστική του ιδιότητα (ηχηρά συνδικαλιστικά ονόματα οι περισσότεροι) και τη διεύθυνσή του. Δεν εξετάζεται κανένας μάρτυρας για να επιβεβαιώσει την αλήθεια των ισχυρισμών τους. Θεωρούνται αυτονόητα ειλικρινείς, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε κοινή δίκη. «Να αρθεί η κράτηση», εισηγείται η εισαγγελέας μ’ ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά. «Αίρει κράτηση», ανακοινώνει η πρόεδρος μετά από μια διάσκεψη που έγινε κυριολεκτικά με τα μάτια. Κάποιοι στην αίθουσα πάνε να χειροκροτήσουν, αλλά μερικοί ξεσκολισμένοι γραφειοκράτες συνδικαλιστές φωνάζουν «σους» και η απόπειρα παγώνει.
 
«Αίρει κράτηση, αφού έχουν γνωστή διεύθυνση οι άνθρωποι», σχολιάζει φωναχτά ένας ασφαλίτης δίπλα μας. Σωστά, του απαντάμε, όμως πριν τρεις μέρες, τέσσερα νέα παιδιά και γνωστή διεύθυνση είχαν και μάρτυρες που το επιβεβαίωσαν εξετάστηκαν, αλλά η μεν εισαγγελέας απεφάνθη ότι η διεύθυνσή τους δεν προκύπτει από κανένα δημόσιο έγγραφο, το δε δικαστήριο τους έστειλε επί τρεις ακόμη μέρες στο κρατητήριο. «Σοβαρά;», ρωτάει ο ασφαλίτης και το πρόσωπό του γίνεται ολόκληρο μια απορία! Είναι απολύτως ειλικρινής. Βλέπετε, αυτοί κουβαλάνε κάθε μέρα κόσμο στα δικαστήρια και ξέρουν ότι κανένας δεν κρατείται το διήμερο ή τριήμερο της αναβολής, όταν έχει γνωστή διεύθυνση κατοικίας.
 
Φυσικά, το δικαστήριο δεν έκανε καμιά χάρη στους συνδικαλιστές. Τα δικαιώματά τους τους αναγνώρισε. Απλά, στην περίπτωση των τεσσάρων αλληλέγγυων παραβίασε με τον πιο ελεεινό και εκδικητικό τρόπο αυτά τα δικαιώματα, στέλνοντάς τους επί τρεις ακόμη μέρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Το μόνο θετικό είναι πως δεν πέρασε το ακόμη πιο χοντρό, να δικάζονται αγωνιστές χωρίς να προσέρχονται να καταθέτουν οι μπάτσοι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι θα κατασκευάζουν μια δικογραφία σε κάποιο ασφαλίτικο γραφείο και αυτή θ’ αποτελεί «ιερό ευαγγέλιο».
 
Γιατί το επεχείρησαν αυτό; Γιατί ξέρουν ότι οι μπάτσοι είναι πάντοτε ψευδομάρτυρες και όταν πηγαίνουν να καταθέσουν στα δικαστήρια αποκαλύπτονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αθωώνονται οι κατηγορούμενοι. Από την άποψη αυτή, κερδήθηκε σήμερα μια πρώτη μάχη, που έχει γενικότερη σημασία, γιατί σίγουρα θα το ξαναπροσπαθήσουν σε άλλες δίκες πολιτικού χαρακτήρα.
 
Κι ενώ αποχώρησαν οι συλληφθέντες και συμπαραστεκόμενοι συνδικαλιστές, καθώς και τα τηλεοπτικά συνεργεία ενώπιον των οποίων έδωσαν ένα μικρό σόου (μανούλες σε κάτι τέτοια, δε θ’ άφηναν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη), διαπιστώσαμε ότι οι 15, που τους είχαν κουβαλήσει πρώτους στα δικαστήρια,  γύρω στις 10 το πρωί, δεν είχαν μεταφερθεί ακόμη στο συμβούλιο που θ’ αποφασίσει για την προφυλάκισή τους ή μη! Ο λόγος; Ν’ αδειάσει η Ευελπίδων από κόσμο και να μείνουν μόνοι οι αλληλέγγυοι, για να μπορούν να τους «έχουν στο χέρι» τα ΜΑΤ. Η διαδικασία στο συμβούλιο άρχισε μετά τις 3.30 και συνεχίζεται.
 
 

από = ισχυρότερες, κραταιότερες 05/10/2012 6:51 μμ.


[Ένας κατηγορούμενος δικαιούται να ζητήσει «αναβολή δίκης για κρείσσονες αποδείξεις», με σκοπό να προσαχθούν νέα αποδεικτικά στοιχεία.]

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License