γράμμα του Gustavo Quiroga για την υπόθεση του (που κρατείται μετά απο εκκένωση της Δέλτα)

γράμμα του Gustavo Quiroga για την υπόθεση του (που κρατείται μετά απο εκκένωση της Δέλτα)

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου στις 6:30 π.μ. γίνεται η εκκένωση του κοινωνικού κέντρου της κατάληψης Δέλτα. Το κοινωνικό κέντρο ήταν μια παλιά φοιτητική εστία των ΤΕΙ το οποίο ήταν κατειλημμένο από το 2007. Στην εκκένωση του κοινωνικού κέντρου συλληφθήκαμε 10 άτομα, αφού δεχτήκαμε την βίαιη επίθεση των μονάδων καταστολής, οι οποίοι όπως συνηθίζουν κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν. Έπιπλα, τζάμια, νιπτήρες, λάμπες και ότι άλλο βρήκαν στο πέρασμά τους. Μισή ώρα ψυχαγωγίας για τους μπάτσους.

 

Όλοι καταδικαστήκαμε σε ποινές φυλακίσεως με τριετή αναστολή και ασκήσαμε έφεση. Εγώ επιπλέον καταδικάστηκα σε 8 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.200 ευρώ για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, χωρίς να υπάρχει πραγματογνωμοσύνη. Ένας νέος κύκλος κατασταλτικής μεθόδευσης ξεκινά με στόχο το πρόσωπο μου. Με οδηγούν στο μεταγωγών στην πτέρυγα κράτησης αλλοδαπών, σε ένα τυπικό CIES (κέντρο κράτησης μεταναστών), και ξεκινούν τη διαδικασία απέλασης μου, κρίνοντας με επικίνδυνο για την δημόσια τάξη και ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας.

 

Τρεις μέρες μετά την καταδίκη μου, αποδεικνύεται με πραγματογνωμοσύνη της αστυνομίας ότι όλα τα έγγραφά μου είναι γνήσια. Δεν φτάνει που δεν μου επιστρέφουν τα γνήσια και νόμιμα χαρτιά μου και με έχουν κλεισμένο στο μπουντρούμι του μεταγωγών, αλλά προσπαθούν να με απελάσουν στην Κολομβία, όπου δεν έχω κανένα δεσμό στην χώρα αυτή. Τώρα δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνουν, μα δεν με βγάζουν από το μεταγωγών στο οποίο είμαι από τις 15 Σεπτέμβρη και δεν δέχομαι να πάω στην Κολομβία. Προς το παρόν περιμένω μια λύση και υπομένω την κράτησή μου.

 

Λίγα λόγια για της συνθήκες κράτησης μου

 

Είναι ήδη καλά γνωστό σε όλους/ες ότι οι φυλακές στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν δημιουργήσει τρόπους απομόνωσης με στόχο να καταστείλουν κάθε τύπο επαναστατικής συμπεριφοράς και λειτουργούν ως φόρμες τιμωρίας για τους κρατούμενους που δεν προσαρμόζονται στους κανόνες της φυλακής. Κάθε χώρα έχει το σύστημά της, στην Ισπανία υπάρχουν τα F.I.E.S (εσωτερικό σύστημα ειδικής παρακολούθησης), στην Γερμανία τα λευκά κελιά. Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, κάποια πιο σκληρά από κάποια άλλα, όμως όλα το ίδιο απάνθρωπα.

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα C.I.E.S. (κέντρα κράτησης μεταναστών); Τα κράτη εφαρμόζουν παρόμοιες τεχνικές για να επιτευχθεί η λειτουργία αυτών των κάτεργων. Παραθέτω κάποιες αντιπαραβολές για του λόγου το αληθές: όταν είσαι σε μία πτέρυγα απομόνωσης δεν επικοινωνείς με τους υπόλοιπους κρατούμενους, με τον ίδιο τρόπο σε ένα C.I.E.S. είσαι απομονωμένος από τους άλλους κι έχεις επαφή μόνο με τους 16-17 συγκρατούμενους στο ίδιο κελί. Στην πτέρυγα απομόνωσης δεν μπορείς να δεχτείς επισκέψεις, σε ένα C.I.E.S η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει κανέναν να έρθει να τους δει. Στην απομόνωση έχεις δικαίωμα προαυλισμού για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα C.I.E.S είσαι 24 ώρες σε ένα κελί. Στην απομόνωση βρίσκεσαι εξαιτίας της συμπεριφοράς που προκαλεί προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα, για να βρεθείς στα C.I.E.S αρκεί να είσαι παράνομα σε μία χώρα. Στην απομόνωση σου δίνουν φαγητό σκατά, σε ένα κέντρο μεταναστών πληρώνεις γι' αυτό. Στην απομόνωση έχεις ένα κρεβάτι, στα C.I.E.S το πάτωμα είναι το κρεβάτι σου. Θα μπορούσα να συνεχίσω τις συγκρίσεις αλλά όπως και να 'χει το συμπέρασμα θα ήταν το ίδιο: και τα δύο είναι εξίσου απεχθή.

 

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών Θεσσαλονίκης, υπάρχουν άνθρωποι κλεισμένοι μήνες σε ένα κελί, όπου μπορείς να περπατήσεις 10 βήματα και να κάνεις άλλα 10 για να γυρίσεις από εκεί που ξεκίνησες. Όλο αυτό δημιουργεί σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Περνούν μήνες χωρίς να δεις τον ήλιο ή να νιώσεις τον άνεμο. Μήνες χωρίς να ξέρεις τι συμβαίνει έξω από τους τοίχους, μιας που την τηλεόραση την ελέγχουν οι αστυνομικοί που βάζουν μόνο βλακείες, σαν να μας είναι απαγορευμένο να δούμε ειδήσεις. Προφανώς λειτουργεί και αυτό συμπληρωματικά στο σύστημα ελέγχου για την τήρηση της τάξης εντός του κολαστηρίου του μεταγωγών. Άλλο πρόβλημα των κρατουμένων στα CIES είναι οι ασθένειες κάθε τύπου, προβλήματα εξάρτησης σε ναρκωτικά, ψυχικές ασθένειες που είτε δημιουργούνται μέσα, είτε προϋπάρχουν και χειροτερεύουν. Το πεπτικό μας σύστημα ταλαιπωρείτε μέρα με τη μέρα πιο πολύ από τα προϊόντα που μας πουλάνε (κρουασάν, σάντουιτς, καφέ, αναψυκτικά). Υπάρχουν άνθρωποι που χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη δίαιτα που είναι αδύνατο να έχουμε εδώ μέσα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μήνες να πιούνε κάτι ζεστό.

 

Το χειρότερο είναι να βλέπεις κρατούμενους (παρόλα τα όσα έχουν υποστεί) να σκέφτονται ότι τους αξίζει αυτό που περνάνε, μιας και είναι παράνομα στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της για μήνες προπαγάνδας των δεσμοφυλάκων. Έπειτα να βλέπεις ανθρώπους όπως εγώ, που αν και δεν είμαστε παράνομα στην χώρα, ψάχνουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να μας διώξουν από την Ευρώπη, με κάθε μέσο και με βρώμικα τεχνάσματα.

 

΄Oλους τους ανθρώπους που σκέφτονται σαν εμένα μας αποκαλούν τρομοκράτες. Η τρομοκρατία μας είναι να επιτιθέμεθα στον καπιταλισμό, η τρομοκρατία τους είναι αυτή που καταστρέφει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάτω από το μανδύα της δημοκρατίας. Η δημοκρατία και το κεφάλαιο λοιπόν μας φυλακίζουν σαν ζώα, μας βασανίζουν σωματικά και ψυχολογικά. Προφανώς δεν ασκώ κριτική μόνο στους πολιτικούς, αλλά και σε εσένα που τους ψηφίζεις.
Η ψήφος σου, επιτρέπει το ότι χιλιάδες άνθρωποι είμαστε σ' αυτή τη κατάσταση. Η ψήφος σου, νομιμοποιεί τα βασανιστήρια, επιτρέπει την ύπαρξη των κέντρων κράτησης μεταναστών (CIES) και των συστημάτων καταστολής. Εσύ, που υιοθετείς το ρόλο του νεκροζώντανου και συνεργάζεσαι με το δημοκρατικό σύστημα, υποθέτω ότι όταν διαβάσεις αυτό το γράμμα θα το πετάξεις στα σκουπίδια. Θα συνεχίσεις με το ψέμα της δήθεν και της κάλπικης ελευθερίας, αγνοώντας ότι συμβαίνει γύρω σου. Θα συνεχίσεις τη ρουτίνα σπίτι – δουλειά-σπίτι, και στον ελεύθερο χρόνο σου θα ξοδεύεις τα ψίχουλα που σου δίνει το αφεντικό για 8 ή 10 ώρες δουλειάς τη μέρα.

 

Που είναι η ελευθερία σου; Στο να πας στο σούπερ μάρκετ και να διαλέξεις τι είδους απορρυπαντικό θα αγοράσεις; Αν θα πάρεις κόκα κόλα ή σπράιτ, ή σε τί ναρκωτικά θα ξοδέψεις το μισθό σου; Αυτά τα μίζερα πράγματα σε κάνουν να ξεχνάς ότι η ζωή σου ξεπουλιέται. Έχεις γίνει ούτε λίγο ούτε πολύ απλά ένας κρίκος της καταναλωτικής αλυσίδας, κάτι το οποίο θέλουν οι καταπιεστές μας, και ως τέτοιους μας αντιμετωπίζουν, σαν παραγωγικό και αγοραστικό δυναμικό. Εσύ που λες ότι η λέξη δημοκρατία έχει σχέση με την ελευθερία υποκρίνεσαι και ψεύδεσαι, και όταν λες ότι προτιμάς τη δημοκρατία από την δικτατορία, εγώ σου απαντάω με μια ερώτηση: Τι προτιμάς μια κλοτσιά στην πλάτη ή μια κλοτσιά στο στόμα; Εάν είσαι λίγο έξυπνος, περιμένω να καταλάβεις αυτήν την μεταφορά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

Αναρχία εδώ και τώρα

 

 

Gustavo Quiroga

Μετανάστης αναρχικός από τα C.I.E.S. της Θεσσαλονίκης

 

 

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License