κυκλοφόρησε: Arditi del Popolo, ο πρώτος ένοπλος αγώνας ενάντια στο φασισμό 1921-1922

Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης

post image

Κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο από την Ευτοπία, με τίτλο Arditi del Popolo, ο πρώτος ένοπλος αγώνας ενάντια στο φασισμό 1921-1922 του ιταλού αναρχικού Andrea Staid. Πρόκειται για μια μελέτη της σύντομης ιστορίας των Arditi del Popolo, ενός αντιφασιστικού κινήματος άμεσης δράσης στην Ιταλία, το οποίο επιχείρησε να σταθεί ένα αποτελεσματικό μέσο αντίστασης στη φασιστική βία των μελανοχιτώνων την περίοδο 1921-1922. Θέματα όπως η γέννηση και η εξέλιξη του κινήματος, η στρατιωτική τους οργάνωση, τα σύμβολα και τα τραγούδια τους, καθώς και η πολεμική που άνοιξε μεταξύ των αναρχικών και των κομμουνιστών αναφορικά με την ερμηνεία του φαινομένου των Arditi, τεκμηριώνεται με πλήθος παραπομπών σε ιστορικά βιβλία αλλά και σε αναρχικές και κομμουνιστικές εφημερίδες της εποχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Πάρμας και στην εκεί αντιφασιστική νίκη. Όπως λέει και ο συγγραφέας “Μας ενδιαφέρει λοιπόν να μιλήσουμε για τους AdP σήμερα, ώστε μέσα από την εμπειρία τους να καταλάβουμε ότι τα πολιτικά κόμματα, με τον αυταρχισμό και το σεχταρισμό τους, οδηγούν, σήμερα όπως και χθες, στο θάνατο των κινημάτων αυτοδιαχείρισης που πιστεύουν στην άμεση δράση. Μελετώντας την ιστορία τους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεμονία και να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο μέσω της ενότητας στη διαφορετικότητα μπορούμε να έχουμε νικηφόρους αγώνες.” Η εικονογράφηση της έκδοσης περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό με προσωπογραφίες αντιφασιστών και στιγμιότυπα από τα οδοφράγματα της Πάρμας.

 

Να σημειώσουμε ότι στην ελληνική βιβλιογραφία απουσίαζε κάθε αναφορά στους AdP, μέχρι τον Ιούλιο του 2012, οπότε εκδόθηκε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο του ακαδημαϊκού Tom Behan για το ίδιο θέμα. Ο Behan, αν και ιδιαίτερα οξυδερκής στην ανάλυσή του περί φασισμού και ιδιαίτερα αναλυτικός στις αναφορές του γύρω από την άθλια στάση του ιταλικού Σοσιαλιστικού και Κομμουνιστικού κόμματος της εποχής, καταφέρνει την ίδια στιγμή να υποβιβάσει, και σε κάποιες περιπτώσεις να αγνοήσει πλήρως, τόσο την αναρχική παράδοση στην Ιταλία, όσο και τη συμβολή του αναρχικού κινήματος στον αντιφασιστικό αγώνα του ‘21-‘22.

 

http://www.eutopia.gr/

 

 

Εικόνες:

από α 25/10/2012 10:51 μμ.


που μπορουμε να το βρουμε? ευχαριστω πολυ

από ευτοπία 27/10/2012 10:14 πμ.


Το βιβλίο βρίσκεται σε αρκετά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ναυτίλος, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Τέλειος Κύκλος, κ.α.), καθώς και της Θεσσαλονίκης (Κεντρί, κ.α.). Επίσης, μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το περιοδικό Ευτοπία στην ηλεκτρονική ή ταχυδρομική του διεύθυνση και να το αποστείλουμε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License