Κάλεσμα σε σύσκεψη για το νερό

ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στην χώρα μας-και οχι μόνο-, αιχμή του δόρατος είναι η ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και των φυσικών πόρων. Συγκεκριμένα το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το νερό και όλα όσα σημαίνει η παραχώρησή του σε συγκεκριμένες πολυεθνικές.

Το πρώτο ζήτημα που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι καταρχάς η ίδια η πρόσβαση σε ένα φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή. Σε πολλά μέρη του κόσμου μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης, έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά ρύπανσης/μόλυνσης νερών και ταυτόχρονα αύξησης των τιμολογίων, μη επέκτασης και επιδιόρθωσης των δικτύων διανομής, και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα πολίτες χαμηλών εισοδημάτων να έχουν στερηθεί την πρόσβαση στο νερό από τις ίδιες εταιρίες που τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αλλά και στις χώρες της Ευρώπης είναι πια σαφής η γραμμή της Ε.Ε για ιδιωτικοποίηση του νερού και της ενέργειας με πρόσχημα την εξόφληση των χρεών των χωρών του Νότου. Το κεφάλαιο συνεχώς ποσοτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη φύση με διαφόρους και πολλούς τρόπους, έτσι ώστε να ιδιοποιηθεί τους φυσικούς πόρους και να κερδίσει και από αυτούς. Η μετατροπή των φυσικών αγαθών σε «φαντασιακό εμπόρευμα» έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την κοινωνία καθώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως «κεφάλαιο-πόρο», οδηγώντας στην απώλεια της γνώσης της ανθρώπινης εξάρτησης από το περιβάλλον και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών αγαθών.

Η πρόσβαση όμως στα κοινωνικά αγαθά και τους φυσικούς πόρους καθώς και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση τους, είναι δικαίωμα για όλους και όλες. Κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη σήμερα διεκδικούν τη δημόσια και συμμετοχική διαχείριση του νερού καθώς ο αγώνας για τον έλεγχο της διαχείρισης του είναι αγώνας για τον κοινωνικό έλεγχο των φυσικών πόρων.

Στην προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση για μια πανελλαδική καμπάνια που θα οργανώνει αντιστάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και θα ανοίξει παράλληλα τη συζήτηση για τα ζητήματα διαχείρισης του νερού με όλους όσους και όσες αγωνίζονται σε τέτοια μέτωπα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα σας καλει σε σύσκεψη την Πέμπτη  1 Νοεμβρίου στις 8 στην Τσαμαδού 13-15.

Τα κοινά αγαθά, όπως γράφει ο Ζίζεκ, «είναι τα υλικά που μοιραζόμαστε στην κοινή μας ύπαρξη. H ιδιωτικοποίησή τους είναι μια πράξη βίας».

 

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License