Ενημέρωση από Ηράκλειο Κρήτης 06/11

Η σημερινή πορεία στο Ηράκλειο.

Η πορεία σήμερα στο Ηράκλειο είχε αρκετό κόσμο, όχι τόσο πολύ όσο τις προηγούμενες δύο όμως νομίζω. Ακολούθησε την κλασική διαδρομή, μέχρι που το εργατικό κέντρο αποφάσισε αφενός να μπεί με τα κλειδιά του στην περιφέρεια ενώ η πορεία ήταν ακόμα σε εξέλιξη για να εμφανιστεί αγωνιστικά στο μπαλκόνι για φωτογραφίες, ενώ λίγο παρακάτω η κεφαλή της πορείας αποτελούμενη επίσης από μέλη του ΕΚΗ (νομίζω) αποφάσισε να μειώσει κατά τι την διαδρομή, στρίβοντας νωρίτερα προς την πλατεία ελευθερίας με πρόφαση ότι πήγαν να κλείσουν με το ζόρι απεργοσπαστικά εμπορικά καταστήματα. Το Α/Α μπλοκ που ακολουθούσε αποφάσισε να συνεχίσει την "κανονική" διαδρομή και η υπόλοιπη πορεία ακολούθησε για να καταλήξει στην περιφέρεια, όπου αφού διώχτηκαν αρκετά ήρεμα οι εργατοπατέρες μπήκε μέσα κόσμος και αυτήν την στιγμή διεξάγεται η καθιερωμένη συνέλευση.

Να σημειωθεί ότι το Α/Α μπλοκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ασθενικό και ελλιπές, ενώ το πιο δυναμικό αποδείχθηκε το μπλοκ της Ανταρσύα, με παλμό, συνθήματα, ακόμα και μερικά σπασίματα σε πινακίδες τοκογλυφάδικων και όποιο άλλο εύκολο στόχο. Γενικά, ήρεμα και μέτρια τα πράγματα, μέχρι τώρα...


Τα καλέσματα στο Ηράκλειο ήταν στις 10 το πρωί στο εργατικό κέντρο. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος και γύρω στις 11 ξεκίνησε η πορεία με συμμετοχές από πολλά σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες. Ε και?...

 

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν 3,4 αγροτικά τρακτέρ που έκαναν σαματά κορνάροντας. Ακολουθούσαν εργατοπατέρες και το σωματείο ΠΟΕ - ΟΤΑ. Όσοι ακολουθούσαμε ακούγαμε κατά διαστήματα θορύβους, μετά στην Δικαιοσύνης, περνάγαμε μπροστά από κάποια μαγαζιά πολυεθνικών και τα βρίσκαμε είτε βαμμένα με μπογιές είτε με ραγισμένες βιτρίνες. Σε μια έξαψη επαναστατισμού κάποιοι εργατοπατέρες λοξοδρόμησαν και έφτασαν μέχρι τα λιοντάρια που την έπεσαν στα τραπεζοκαθίσματα ενός μαγαζιού, έδιωξαν τον κόσμο που έτρωγε ήσυχα και ωραία την μπουγάτσα του και έπινε τον καφέ του, αναποδογύρισαν τα τραπέζια και τις καρέκλες σπάζοντας τα σερβίτσια. Οι "κακόμοιροι" οι σερβιτόροι εν τω μεταξύ έβιζαν τρομοκρατημένοι "Αυτοί οι διαδηλωτές ήρθαν και τα έσπασαν". Δεν ήξεραν βέβαια ότι σήμερα ήταν μέρα απεργίας... ή το ήξεραν αλλά πήραν τα ρίσκα του απεργοσπάστη... όπως και να χει το αφεντικό ήταν χωμένο μέσα και αυτοί καθάριζαν!

Συνεχίζουμε λοιπόν, αφού οι εργατοπατέρες καλόμαθαν με τους τσαμπουκάδες, συνέχισαν την επαναστατική πορεία τους προς την 1821. Εκεί ακούμπησαν 2,3 βιτρίνες τοκογλύφων και αποφάσισαν να κλείσουν και ενα δυο μαγαζιά που δούλευαν. Μπήκαν μέσα, έκαναν τσαμπουκάδες στους ιδιοκτήτες ή προϊσταμένους, και τελικά αυτοί έκλεισαν τα μαγαζιά τους, κλειδώνοντας όμως μέσα τους υπαλλήλους αλλά και τους αγχωμένους καταναλωτές που ψώνιζαν εκείνη την ώρα τα νέα μοντελάκια του φθινοπώρου... Όλα αυτά βέβαια τα κατέγραψε και η κάμερα κάποιου τοπικού καναλιού. Ε πώς αλλιώς... δεν στήνονται διαφορετικά τα άλλοθι, δεν αποτινάζεις τόσο εύκολα το πρόσωπο του ξεπουλημένου... αν δεν έχεις και μια κάμερα δίπλα να καταγράψει την επαναστατική σου δράση!

Την πορεία αυτή ακολούθησαν 1,2 σωματεία ακόμα. Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών όμως συνέχισε την κλασική διαδρομή, κατεβαίνοντας την Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά, Αβέρωφ και Πλ. Ελευθερίας. Στη διαδρομή όλα ήσυχα. Τα κλασικά... συνθηματάκια, κουβεντούλα, και τέτοια μέχρι να φτάσουμε στην πλ. Ελευθερίας.

Εκεί μας περίμεναν οι επαναστατημένοι εργατοπατέρες που είχαν ήδη μπει στο κτίριο της περιφέρειας. Βρήκαμε εκεί και κάποια σημαιάκια των οικοδόμων, που από την αρχή της πορείας περιφρουρούσαν την Περιφέρειεα. Έγινε λοιπόν και η κατάληψη της Περιφέρειας, (με κλειδιά φυσικά, αφού δεν υπήρχε πουθενά κανένα ίχνος παραβίασης), ανέβηκαν οι συνδικαλιστές στο μπαλκόνι, ανέβασαν το πανό ότι ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και η στημένη μικροφωνική παίζει επαναστατικά τραγούδια! Κάποια στιγμή λέει και ο κόσμος που έφτανε από την πορεία. Δεν είναι δική σας η περιφέρεια... θέλουμε κι εμείς να μπούμε μέσα. Και πράγματι, άνοιξαν οι πόρτες από μέσα και μπήκαμε όλοι. Προσωπικά δεν παρατήρησα κάποια φασαρία ή άρνηση στο να ανοίξει η πόρτα, αν υπήρξε ας διορθωθεί με σχόλιο στην ενημέρωση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι πια επάνω, βγαίνουν και διάφοροι άλλοι τύποι στο μπαλκόνι, και προσπαθούν να ανεβάσουν την παράσταση "Καίω την ευρωπαϊκή σημαία" αλλά η γαμημένη δεν καιγότανε... Σε τι την είχαν ποτίσει?

Τέλος πάντων, δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς είχαμε πολλές παραστάσεις σήμερα στο δρόμο,  με πρώτη και καλύτερη την παράσταση: "επαναστατημένοι εργατοπατέρες" και δεύτερη την "Ξεκούραση του επαναστατημένου εργατοπατέρα". Ναι έπαιξε κι αυτό γιατί η ΠΟΕ - ΟΤΑ μετά την πορεία πήγε λέει και έκανε κατάληψη στο Δημαρχείο και άραξε εκεί στη στοά της Λότζιας να ξαποστάσει λίγο. Άλλος κόσμος... 0

Πίσω στην πλατεία Ελευθερίας λοιπόν, αφού κι από εκεί έφυγε αρκετός κόσμος, οι εναπομείναντες προσπάθησαν να αναβιώσουν τις δοξασμένες μέρες της πλατείας. Αυτές τις μέρες που όλοι μίλαγαν στο μικρόφωνο, και δίνονταν ο λόγος στην αρχή τουλάχιστον και στους κεκαλυμμένους τότε φασίστες να μιλάνε για την πατρίδα και την ελευθερία και τους ξένους και τους προδότες... Μετά θυμάμαι τους το ξέκοψαν, "Τέρμα το μικρόφωνο φασιστάκια" αλλά μόνο και μόνο γιατί κάποιοι φωνάζαμε ενώ οι άλλοι μας αποκαλούσαν γραφικούς που δεν αφήνουμε τον κόσμο να εκφραστεί.

Ξεκίνησαν λοιπόν, με αυτές τις μνήμες κάποιες τοποθετήσεις από το μικρόφωνο, αλλά ο κόσμος συνέχισε να αποχωρεί. Μάλλον είχαν δουλειές να κάνουν... μέρα που είναι απεργίας... άλλωστε εμείς εδώ έχουμε ακόμα καλοκαίρι, τι να λέει να καθόμαστε  στις πλατείες και να λιώνουμε... όταν όλοι οι άλλοι ψωνίζουν ή πίνουν καφέδες?

 

ΥΓ. Ο σαρκασμός είναι κριτική και αυτοκριτική μαζί, δεν είναι σχεδόν ποτέ χαβαλές. Τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν και μ΄ αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος απ΄ τη μεριά μου να υποδείξω τακτικές, λογικές και πρακτικές συγκεκριμένων κομμάτων ή συλλογικοτήτων.  Όλοι και όλες έχουμε μάτια και βλέπουμε. Όλοι και όλες έχουμε μυαλό και καταλαβαίνουμε. Ας κοιτάξουμε τα πράγματα λοιπόν λίγο πιο εσωτερικά και ας θέσουμε τις διαχωριστικές ή και ενωτικές γραμμές (όπου και με όποιους χρειάζεται) για να δούμε πως θα πάμε παραπέρα. Γιατί ο κατήφορος και η εξαθλίωση που θα βιώσουμε δεν θα έχει τέλος. Το κακό είναι πως όταν θα το αντιληφθούμε αυτό, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

 

από ξέσβουρος 06/11/2012 3:41 μμ.


post image

να την βράσω τέτοια ενημέρωση μέρα που 'ναι...
διαβάστε τα άρθρα και μετά ακούστε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα:
[http://www.left.gr/article.php?id=12204,http://www.left.gr/article.php?id=12203]

1. η κατάληψη στην Περιφέρεια είναι ακόμη μια κατάληψη με αντικλείδι. Μη σας κάνει εντύπωση που ανέβασαν τους εργατοπατέρες με ανυψωτικό στη βεράντα... Μ

ετά άνοιξαν την πόρτα από μέσα σαν κύριοι. Όταν μπουκάραμε μέσα λαός από τη διαδήλωση (αναρχικοί, απεργοί και διαδηλωτές), οι εργατοπατέρες προσπάθησαν να κλείσουν τις πόρτες, χωρίς να τα καταφέρουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που υποστηρίζουν καταλήψεις τύπου Εργατικού Κέντρου (με αντικλείδι πάντα και σε ανοιχτή γραμμή με την αστυνομία) είναι κάτι κωλόγεροι, εξουσιομανείς που έχουν αυτόκλητα αυτοχαρακτηριστεί "εκπρόσωποι μας". Έχουν φάει τα νιάτα τους στο 3% και τώρα που λαός στρέφεται στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε βλέπει ελπίδα από αλλού, μυρίζονται εξουσία και προσπαθούν πάση θυσία να πετύχουν την πολιτική ανέλιξη που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν όνειρο μακρινό. Τρέφουν δε φοβερό μίσος για οποιονδήποτε είναι νέος, δεν υπακούει στη γραμμή τους και υπερασπίζεται μαχητικές μορφές αγώνα. Το τι προκατάληψη υπάρχει για το εργαζόμενο, άνεργο ή εκμεταλλευόμενο τμήμα του πληθυσμού της πόλης, κατεξοχήν νέο και πιο μαχητικό, δεν μπορεί να περιγραφτεί.
Οι ΒαρδακοΧαλκιαδάκηδες έχουν μάλιστα θέσει μέρα και ώρα λήξης της όποιας μορφής αγώνα την Τετάρτη το βράδυ.
Σημειωτέρον, η Περιφέρεια Κρήτης (πρώην Νομαρχία) έμεινε κλειστή σήμερα με εντολή του Περιφερειάρχη και όχι γιατί την έκλεισαν οι εργαζόμενοι σε αυτή.

2. Την κατάληψη του Δημαρχείου κατά το μεσημέρι την κρατούσαν καμιά δεκαριά άτομα. Οι υπόλοιποι ή έπιναν καφέ στις γύρω καφετέριες ή είχαν φύγει.

3. Ο αποκλεισμός (και όχι κατάληψη) της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό 25ης Αυγούστου το πρωί εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία γιατί ο ΟΕΒΕΝΗ τα έσπασε με του Πολίτες κατά του Χρέους για το ποιος θα καπελώσει τον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να πάρουν και οι δυο τα πανό τους και να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.

4. Οι εφορίες είναι κλειστές σήμερα. Άρα η περικύκλωση έγινε σε ένα κενό κτίριο.

5. Για την κατάληψη στα Γραφεία της Δευτεροβάθμιας δεν ξέρω τίποτα.

Το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟ είναι το εξής:

κατά τις 13:00 είχαν μαζευτεί μέσα στην Περιφέρεια οι γνωστοί εργατοπατέρες και οι "καθοδηγητές" των ΠκΧ για να συνεδριάσουν δήθεν εν ονόματι όλου του Ηρακλείου.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, στην Πλατεία Ελευθερίας, υπήρχε μια πραγματική λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή 500+ ατόμων για τις μορφές αγώνα και τη δυνατότητα συνέχισης του, ακόμη και αν ψηφιστούν τα μέτρα (που θα ψηφιστούν).

Ας το καταλάβουμε: οι εργατοπατέρες αγωνίζονται για το προσωπικό τους μέλλον. Για το συλλογικό μας μέλλον πρέπει να αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι.

http://www.left.gr/article.php?id=12204
http://www.left.gr/article.php?id=12203

Εικόνες:

από τι λετε 06/11/2012 3:47 μμ.


απο το μπλοκ των συλλογων εγιναν τα σπασιματα και ακουγοντουσαν τα συνηματα μαγκες..

από (Α) 06/11/2012 3:57 μμ.


Αλλα ας κρατησουμε λιγακι το θρεντ για συνεχη ενημερωση.
Ο Κοσμος αποφασισε να κρατησει τη καταληψη της περιφερειας αναγκαζοντας τους εργατοπατερες να ακολουθησουν.

Πριν λιγο τελειωσε η συνελευση στη κατειλημενη περιφερεια και αποφασιστικαν:

 

να γινει μηχνοκινητη πορεια στις 5 απο πλατεια ελευθεριας προς τις γειτονιες του Ηρακλειου με σκοπο να κατεβει το απογευμα κοσμος στη πλατεια και να προπαγανδιστει η αυριανη μερα. Να ξαναγινει ανοικτη λαϊκη συνελευση αποψε στις 8 ωστε να καθορσιτουν δρασεις για τις επομενες μερες. να γινει αποψε συναυλια στη πλατεια.

Υπαρχει αναγκη κυριως νεος κοσμος να παραμεινει και να περιφρουρηση τη περιφερεια ωστε η καταληψη να κρατηθει τουλαχιστον μεχρι αυριο το βραδυ σε πρωτη φαση.

Ολα οσα αναφερω δεν ειναι καπελωμενα απο κανεναν,απλα ο κοσμος πιεσε εργατοπατερες και διαφορους "φορεις" ωστε να γινουν αυτα αλλιως θα τους πετουσε εξω και θα αναλαμβανε αυτος.

Επισης αποφασιστικε να γινει αυριο το πρωι απεργιακη πορεια (σε αντιθεση με τον αρχικο σχεδιασμο που  ηταν συλλαλητηριο αυριο το απογευμα) με αφετηρια τη πλατεια ελευθεριας. κανονικα το παγρκητιο συλλαλητηριο αυριο το απογευμα στις 5 μ.μ.

 

προπαγανδιστε καλεστε τους παντες να κατεβουν στη πλατεια ελευθεριας και να συνεχισουμε τον αγωνα μας. Ο καιρος ειναι σχεδον καλοκαιρινος, να μην ξεχναμε υπαρχει και αυριο απεργια.

Τοπ κυριοτερο να συζητησουμε και να συναποφασισουμε ανεξαρτητα το τι θα γινει με τη ψηφιση των μετρων να συνεχιστει δυναμικα ο αγωνας απο τη Πεπμτη και περα. Υπαρχουν προτασεις, ελατε στη συνελευση να συνδιαμορφωσουμε και να κανουμε πραξεις αυτες τις προτασεις.

να δωσουμε στον κοσμο να καταλαβει οτι αν επιστρεψει αυτη τη στιγμη στη κανονικοτητα του θα ειναι σαν να ανοιγει ο καθε ενας το καπακι απο το φερετρο του.

Δεν πρεπει να κανουμε πισω με τιποτα.

Η εμεις Η αυτοι!!

ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ !

από τυχαιος διαδηλωτης 06/11/2012 4:17 μμ.


Διόρθωση: το πιο δυναμικό μπλοκ δεν ήταν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά των φοιτητικών συλλόγων που ήταν ακριβώς από μπροστά, ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά της αυτόνομης συλλογικότητας του Πανεπιστημίου που έδωσαν τον παλμό μέσα από τον μπλοκ και δεν αφησαν τους φοιτητοπατέρες να κάνουν τα κουμάντα τους  

από ένας 06/11/2012 5:02 μμ.


Πρωτοφανής ξεσηκωμός στο Ηράκλειο?!!!!

Αυτή δηλαδή  είναι ενημέρωση που αντικατοπτρίζει την σημερινή πορεία? Και νομίζεις ότι τώρα που έχει ρεύμα ο σύριζα κάποιοι του την πέφτουν και κάνουν ψεύτικες ενημερώσεις?

Αν αυτό το λέτε εσείς ξεσηκωμό, εγώ προτιμώ να αυτοαποκαλεστώ μικροαστός! Αν αυτά που έγιναν σήμερα έχουν καμιά σχέση με μαχητικές μορφές αγώνα, τότε να μην απορούμε που είμαστε σ΄ αυτή την κατάσταση.

Η μαλακία είναι ότι αντί οι άνθρωποι με αγωνίες και πραγματικές μαχητικές διαθέσεις να βγουν και να τα κάνουν όλα γης μαδιάμ, να δεις τότε  πώς παραλύει το οικονομικό σύστημά τους, κάθονται πίσω από ξεπουλημένους κομματικούς και συνδικαλιστές και παίζουν το παιχνίδ τους, ακολουθώντας στην τελική τις πρακτικές τους.

 

Αν υπάρχει μια χρονική στιγμή κατάλληλη για να ξεκινήσουν μαζικές πραγματικές  (και όχι συμβολικές) επιθέσεις στο καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης είναι αυτός εδώ. Αν δεν τολμάει να το κάνει κανείς  είναι είτε γιατί φοβούνται κάποιοι μην χαλάσουν την κοινωνική τους εικόνα (σεβαστό, στο βαθμό που έχουν να κάνουν άλλα πράγματα),  είτε γιατί έχουν αφομοιώσει τόσο πολύ τον αριστερίστικο πολιτικαντισμό και δεν μπορούν πλέον να απεμπλακούν από αυτές τις λογικές.

Αλλά το αποκαλείται Ξεσηκωμός η σημερινή γελοιότητα, είναι εκ των ουκ άνευ... Έλεος!

από αυτονομος 06/11/2012 5:28 μμ.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΑΨΑ ,ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ,ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ,ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 48ΩΡΟΥ ΞΕΚΑΒΛΩΜΑΤΟΣ...........

΄Η  ΤΩΡΑ ΄Η ΠΟΤΕ...ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

από Οργανωτικός 06/11/2012 7:55 μμ.


Στις 8 έχει συνέλευση όλων στην περιφέρεια, που είναι σε κατάληψη

@

από @@ 06/11/2012 11:07 μμ.


Το πρόγραμμα που βγήκε από την συνέλευση κατάληψης περιφέρειας είναι

 

5 το πρωι συγκέντρωση στην περιφέρεια για να γίνει αποκλισμός της βιομηχανικης περιοχης

10 συγκέντρωση για συντονιστικο και μοτοπορεία

5 το απόγευμα παγκρητια πορεία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License