Raúl Zibechi: Αλληλεγγύη στις πολιορκημένες ζαπατίστικες κοινότητες.

“Παγκόσμια Ηχώ για στήριξη στους/στις Ζαπατίστας” http://sanmarcosaviles.wordpress.com/

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ RAÚL ZIBECHI

“Ο Ζαπατισμός είναι άφθαρτος ανάμεσα στους πολλούς από κάτω που παλεύουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν, που εργάζονται όλες τις μέρες για να χτίσουν ένα νέο και διαφορετικό κόσμο... Όλη την αλληλεγγύη προς τις πολιορκημένες κοινότητες.” - Raúl Zibechi

Συντρόφισσες και σύντροφοι:   Λάβετε θερμούς χαιρετισμούς κι αγκαλιές εκ μέρους του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη στη Γειτονιά, Η Άλλη Καμπάνια, Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο της καμπάνιας “Παγκόσμια Ηχώ για Στήριξη στους/στις Ζαπατίστας” όλη αυτή την εβδομάδα θα στέλνουμε πολύ ειδικές ανακοινώσεις από διάφορες γωνιές του κόσμου για να γιορτάσουμε την επέτειο της ίδρυσης του Ζαπατίστικου Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης που είναι στις 17 Νοέμβρη.

Από αυτό το μέσο μοιραζόμαστε με πολύ περηφάνια και ενθουσιασμό, μερικές δυνατές και σημαντικές λέξεις που μας έστειλε ο σύντροφός μας Raúl Zibechi, ο οποίος με συνέπεια έχει βοηθήσει την καμπάνια “Παγκόσμια Ηχώ για Στήριξη στους/στις Ζαπατίστας” από την αρχή της. Ενάντια στις πεσιμιστικές και αδαείς τάσεις και ομιλίες που συναντώνται σε κάποιους «διανοουμενίστικους» κύκλους, που λένε ότι ο Ζαπατισμός ήδη δεν υπάρχει ή είναι πολύ «απομονωμένος», αυτές οι νέες σκέψεις του πολύ γνωστού Ουρουγουανού στοχαστή-ακτιβιστή και συγγραφέα εμπλουτίζει τη συζήτηση γύρω από τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των Ζαπατίστικων Βάσεων Στήριξης (BAZ).

Αρχίζοντας με μία ιστορία για την εμπειρία του όταν επισκέφτηκε το Ανεξάρτητο Λαϊκό Μέτωπο Francisco Villa, δηλώνει εκ νέου τη σημασία, τόσο ιστορική όσο και επίκαιρη, που έχουν οι Ζαπατίστας για τα κινήματά μας, τις κοινότητές μας και για ολόκληρο τον κόσμο μας. Εξηγεί ο σύντροφος Zibechi ότι αυτό που παράγει αυτούς τους προβληματικούς λόγους είναι, εν μέρει, η οπτική γωνία αυτών που κοιτούν «από ψηλά». Εμείς, οι από κάτω, συνεχίζουμε αποδεικνύοντας ότι ο Ζαπατισμός είναι ακόμη πιο ζωντανός, ειδικά αυτές τις στιγμές όπου οι κακές κυβερνήσεις και οι λακέδες τους  εντείνουν τις κατασταλτικές και βίαιες ενέργειές τους ενάντια στις ζαπατίστικες κοινότητες.

Η ακόλουθη επιστολή του Raúl Zibechi δίνει φωνή σ’ αυτή την καθαρή αλήθεια και δίνει κουράγιο στις καρδιές μας. Όπως ο ίδιος καταλήγει στην επιστολή του “Να χτυπήσουν όλες οι καρδιές μαζί, τονώνοντας την αμοιβαία υποστήριξη ανάμεσα στους από κάτω, γιορτάζοντας την αδερφοποίηση όλων των αγώνων, όλων των διαφορετικών κόσμων.”

Εδώ ολόκληρη η νέα επιστολή του Raúl Zibechi:  Μια νέα γέννηση   Προς τους συντρόφους και τις συντρόφισσες των πολιορκημένων από την καταστολή και τους παραστρατιωτικούς ζαπατίστικων κοινοτήτων. Πριν λίγες μέρες επέστρεψα από το Μεξικό. Σε αντίθεση με άλλα ταξίδια, αυτή τη φορά η προσοχή μου επικεντρώθηκε στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, όπου μπόρεσα να επισκεφτώ αστικές κοινότητες όπως η Acapatzingo, του Ανεξάρτητου Λαϊκού Μετώπου Francisco Villa (FPFVI). Προς έκπληξή μου, σ’ αυτό τον αστικό χώρο όπου ζουν 596 οικογένειες λειτουργεί ένα είδος λαϊκής εξουσίας, ή όπως θέλουμε να πούμε αυτό το είδος κοινοτικής ζωής όπου τις αποφάσεις τις παίρνουν όλοι και όλες, και όπου δεν διατάζουν ούτε η κυβέρνηση ούτε oι ένοπλοι μηχανισμοί της. Αυτές τις μέρες οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες άρχιζαν ένα σεμινάριο για τον καπιταλισμό, τον σοσιαλισμό και την αυτονομία, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, και πάνω απ’ όλα, των νέων γυναικών με τα παιδιά τους, των εργαζόμενων και αγωνιζόμενων γυναικών και μιας χούφτας ανδρών.

Μοιραστήκαμε το πρωινό και το μεσημεριανό, συζητήσεις και χώρους όπως το φυτώριο (που αγωνίζεται για την διατροφική αυτονομία), το κοινοτικό ραδιόφωνο και τους χώρους για τα παιδιά, τους νέους και την τρίτη ηλικία. Σε λίγο καιρό θα σηκώσουν τα κτίρια για το δευτεροβάθμιο σχολείο και την κλινική. Οφείλω να πω ότι πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς αστικούς διαφορετικούς κόσμους που γνωρίζω στη Λατινική Αμερική, με αυξημένα επίπεδα οργάνωσης, συνείδησης και συμμετοχής. Δεν λέω ότι είναι ο μοναδικός, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είναι ένας από τους πιο συνεπείς που γνωρίζω. Κατά κάποιον τρόπο είναι ένα είδος αστικού καρακόλ. Αισθάνομαι ότι ανήκει στο ίδιο είδος οικοδόμησης του ζαπατισμού στην Chiapas, πέρα από τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες.   Τις μέρες που πέρασα στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, μου τράβηξε την προσοχή η επικράτηση (ανάμεσα στην αστική μεσαία τάξη, τους από τα πάνω αναλυτές και σημαντικό μέρος της θεσμικής αριστεράς) πολιτικών θέσεων που βεβαιώνουν (πάνω κάτω) ότι “ο ζαπατισμός είναι απομονωμένος στην Chiapas και πια δεν ασκεί επίδραση στη μεξικάνικη κοινωνία”. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ακόμη και ότι ο ζαπατισμός δεν υπάρχει, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχασε όλη του την ισχύ. Και ποιος δεν άκουσε αυτά τα λόγια τα τελευταία χρόνια!!

Η αστική κοινότητα Acapatzingo είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτές οι ιδέες είναι βαθιά λαθεμένες. Όσοι σκέφτονται έτσι, δεν βλέπουν πιο πέρα από τη συγκυρία, γενικά την εκλογική συγκυρία. Τείνουν να δίνουν πολιτική αξία σ’ αυτό που μαζεύει ψήφους και πρωταγωνιστεί στα ΜΜΕ. Δεν ακροάζονται τους χτύπους των διάφορων από κάτω, αυτών που παλεύουν στο Cherán και την Huesca, για να δώσω μόνο δυο παραδείγματα από αυτά που μπόρεσα να ακούσω και να μάθω.

Υπάρχει κι άλλη τάση, τυπικά αριστερίστικη και διανοουμενίστικη, τόσο μικροπρεπής όσο και η προηγούμενη, που θεωρεί σαν ζαπατισμό τα ανακοινωθέντα του EZLN (ακόμα καλύτερα αν υπογράφονται από τον εξεγερμένο υποδιοικητή Marcos), που εστιάζει το ζαπατίστικο κίνημα στις δημόσιες δράσεις και εμφανίσεις των διοικητών και τίποτε άλλο. Μόλις που μπαίνουν στο οπτικό τους πεδίο τα καρακόλ και τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης. Ακόμη λιγότερο οι κοινότητες. Οι κοινοί άνθρωποι, αυτοί που πραγματικά κάνουν την ιστορία, είναι μόλις μια μακρινή αναφορά, μία παράθεση στο υποσέλιδο, μία νεφελώδης φωτογραφία που χρησιμεύει για φόντο για τους ηγέτες. Αυτή η από τα πάνω ματιά, είναι που πιστεύει ότι ο ζαπατισμός έχασε ισχύ.

Γι’ αυτό, αυτές τις μέρες τις οποίες δεκάδες κοινότητες και βάσεις στήριξης δέχονται επιθέσεις, όπως συμβαίνει στους συντρόφους στο Unión Hidalgo, στο Comandante Abel, στο Guadalupe los Altos, στο San Marcos Avilés, στο Jechvó και στο Moisés Gandhi, σχεδόν δεν ακούγονται ειδήσεις, ούτε αναλύσεις γι’ αυτές τις νέες στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια στους από κάτω. Εκατοντάδες οικογένειες πολιορκούνται από ομάδες παραστρατιωτικών, με τον απροκάλυπτο στόχο να θέσουν τέλος σε μία από τις πιο αξιοσημείωτες εμπειρίες της εξουσίας των από κάτω που υπάρχει στον κόσμο.   Δεν θα το καταφέρουν εξαιτίας της σταθερότητας των κοινοτήτων που στηρίζουν το σχέδιο ζωής τους εδώ και δεκαετίες, παρά την καταστολή, το θάνατο, την πείνα και την απομόνωση.   Δεν θα το καταφέρουν γιατί ο ζαπατισμός είναι ένας σπόρος που διαδόθηκε από το Φτάνει Πια της 1ης Ιανουαρίου του 1994. Γιατί ρίζωσε στις καρδιές εκατομμυρίων στην Πορεία του Χρώματος της Γης και έγινε πεισματική μάχη για τη ζωή με την Άλλη Καμπάνια. Ο ζαπατισμός είναι άφθαρτος ανάμεσα στους πολλούς από κάτω που παλεύουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν, που εργάζονται όλες τις μέρες για να οικοδομήσουν έναν νέο και διαφορετικό κόσμο. Όλη την αλληλεγγύη στις πολιορκημένες κοινότητες. Να χτυπήσουν όλες οι καρδιές μαζί, τονώνοντας την αμοιβαία υποστήριξη ανάμεσα στους από κάτω, γιορτάζοντας την αδερφοποίηση όλων των αγώνων, όλων των διαφορετικών κόσμων.

Raúl Zibechi Μοντεβιδέο, 5 Νοέμβρη 2012

http://sanmarcosaviles.wordpress.com/pronunciamientos-de-apoyo/

Ο Raúl Zibechi είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Αυτονομίες και χειραφετήσεις. Η Λατινική Αμερική σε κίνηση.»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License