Για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ)

Κείμενο του ΣΩ.Β.Α. για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ).

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη, για πάνω από εξήντα χιλιάδες «ωφελούμενους», τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ), πεντάμηνης σύμβασης. Παρουσιάστηκαν αρχικά, ως προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, για την «ανακούφιση» νέων και μακροχρόνια ανέργων.  Οι προκηρύξεις γίνονται με επίβλεψη του ΑΣΕΠ και εργοδότης είναι οι χιλιάδες ΜΚΟ που υπάρχουν και αφορούν διάφορες δραστηριότητες που θα «ωφελούν το κοινωνικό σύνολο».

Σύντομα όμως, φάνηκαν οι αληθινοί σκοποί αυτού του προγράμματος. Εκτός ότι είναι ακόμη μία αλχημεία για να πέσουν, έστω και λίγο, τα παρουσιαζόμενα ποσοστά ανεργίας, όπως έγινε πρόσφατα και με τα επιδοτούμενα σεμινάρια υπολογιστών, αποτελεί και ένα «πείραμα» για την νέα, ελαστική σχέση εργασίας, που επιβάλλονται από τα μνημόνια και τα τελευταία εργασιακά νομοσχέδια.

 

Όλες οι ΜΚΟ μετατρέπονται σε γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους και τις περιφέρειες, την στιγμή που απολύονται χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα. Πρώτη στο χορό είναι η ίδια η ΓΣΕΕ που μέσω του ΙΝΕ, που ξαφνικά μετατράπηκε σε ΜΚΟ, όχι μόνο προκήρυξε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, αλλά εφάρμοσε πρώτη τις χειρότερες σχέσεις εργασίας αντί να τις καταδικάσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Βόλο όπου εργαζόμενοι στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ απειλήθηκαν με απόλυση αν συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ίδια η ΓΣΕΕ! Από την άλλη ξεφύτρωσαν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα μερικές δεκάδες ακόμη ΜΚΟ, οι οποίες να σημειώσουμε, τσεπώνουνε και ποσοστά από το μισθό του κάθε εργαζόμενου.

 

Οι σχέσεις εργασίας που έχουν καταγραφεί στις διάφορες συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, αναφέρουν μεταξύ άλλων,  τη μη ευθύνη του εργοδότη σε καθυστερήσεις πληρωμών και καταβολής των ενσήμων. Σε συγκεκριμένη ΜΚΟ στην Κρήτη, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και στην σύμβαση εργασίας αποποιούνται κάθε ευθύνης αν οι εργαζόμενοι δεν πληρωθούν ποτέ! Οι προκηρύξεις αυτές, μετά την λήξη της σύμβασης, στην οποία δεν δίνεται καμία παράταση, σου απαγορεύουν για εφτά μήνες να ξανακάνεις αίτηση στα προγράμματα αυτά. Υπό διερεύνηση είναι το τι ισχύει για να ένσημα και συγκεκριμένα αν είναι συντάξιμα ή όχι.

 

Από εκεί και πέρα μερικοί εργοδότες (ΜΚΟ), προκαλούν ασάφεια για τους όρους εργασίας και έχουν προχωρήσει μερικά βήματα ακόμη, παραβιάζοντας το πενθήμερο, οχτάωρο, απαγορεύοντας την συμμετοχή σε απεργίες καθώς και τις άδειες και βάζοντας όριο πέντε απουσίες στο σύνολο του πενταμήνου. Μερικοί μάλιστα επιβάλουν στους εργαζόμενους να έχουν δικό τους μεταφορικό και να πληρώνουν και τις βενζίνες. Άλλοι, μετατρέπουν το μισθό σε ημερομίσθια, δίνοντας λιγότερα λεφτά στους εργαζόμενους αν είναι λιγότερα από εικοσιπέντε. 

 

Ακόμη, οι προκηρύξεις, οι θέσεις και το αντικείμενο απασχόλησης, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εργάτες γενικών καθηκόντων που δουλεύουν ως τραυματιοφορείς, καθαριστές που δουλεύουν ως τραπεζοκόμοι, ακόμη και γιατροί που δουλεύουν ως διοικητικοί κ.ο.κ. είναι ενδεικτικά παραδείγματα του κλίματος που επικρατεί αφού ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους, τις περιφέρειες, ακόμη και στα νοσοκομεία.

 

Σε μία εποχή που δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται  μετά από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια υπηρεσίας, όπου κάλυπταν πραγματικές και ζωτικές ανάγκες, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι στόχος αυτού του προγράμματος είναι, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, να καλύψει όλα τα κενά που θα προκύψουν, και να εφαρμόσει, πλέον σε όλους τους χώρους εργασίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας), αυτόν τον τύπο εργασίας – δουλεμπορίου.

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

 

·         Την ΓΣΕΕ που αντί να καταδικάσει αυτή την μορφή εργασίας, όπως και κάθε ελαστική μορφή, πρωτοστάτησε στα προγράμματα αυτά, εφάρμοσε πρώτη ή μάλλον κατάργησε κάθε εργασιακό δικαίωμα, παρουσιάζοντας ότι προσφέρει «κοινωνικό έργο».

·         Όλες τις ΜΚΟ που για άλλη μια φορά αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους ως εθελοντές προκειμένου να θησαυρίσουν σε βάρος τους.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ

 

·         Όλους τους εργαζόμενους, να οργανωθούν σε σωματεία και συνελεύσεις και να διεκδικήσουνε τα εργασιακά τους δικαιώματα και να μην ενδίδουν στους ωμούς εκβιασμούς του κάθε εργοδότη. Τα εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,υπερτερούν κάθε σύμβασης που έχει υπογραφεί.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

·         Την παροχή όλων των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, στους εργαζομένους στα προγράμματα αυτά.

·         Την άμεση κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας και την άμεση πρόσληψη όλων των συμβασιούχων αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

·         Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.

 

ΣΩματείο Βάσης Ανέργων & επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)

από Στέλλα 24/11/2012 1:10 πμ.


Σήμερα μας ξεφουρνησαν κ το παραμύθι οτι, παρόλο που η σύμβαση το αναφέρει, δεν δικαιούμαστε αναρρωτικες άδειες. Κ θεωρείται εντολή του υπουργείου εργασίας. Βρέθηκε ενα παραθυρακι στο νομό, βέβαια το αντίστοιχο έγγραφο ειναι άφαντο.

από @ 24/11/2012 11:56 πμ.


Στο προβληματικό της νέας αυτής εργασιακής κατάστασης που μάλλον θα καθιερωθεί, είναι και η κατάργηση των επιμέρους εργασιακών δικαιωμάτων ανά κλάδο. Οι προσλήψεις των ατόμων που δουλεύουν στην κοινωφελή εργασία στην Κρήτη τουλάχιστον, σύμφωνα με τη σύμβαση που εκβιαστικά υπογράφηκε από τους εργαζόμενους, αναφέρει στο άρθρο 4:

  • Η καταβαλόμενη αμοιβή του εργαζομένου ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής του για τη συγκεκριμένη κατά τα ανωτέρω απασχόλησή του στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης (8 ωρών) συμφωνείται στο πσοό των είκοσι πέντε (25) ευρώ και σε καμιά περίπτωση άνω των εξακοσίων είκοσι πέντε (625) ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διάταξη του άρθρου 89 του Ν. 3996/2011. Ρητώς συνομολογείται ότι ο Εργαζόμενος θα παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή, πλην των διά της παρούσης λεπτομερώς αναφερόμενων και αμοιβαίως συμφωνούμενων αποδοχών.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αποποιούνται των κλαδικών εργασιακών δικαιωμάτων τους, συνεπώς ο εργαζόμενος στην καθαριότητα για παράδειγμα, δεν δικαιούται ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ο εκπαιδευτικός αποποιείται του ωραρίου και των αδειών που είναι θεσπισμένο από την ειδικότητά του (21 ώρες διδακτκής εργασίας τη βδομάδα για να δικαιούται πλήρη μισθό) και ανάλογα τέτοια παραδείγματα. Στην ουσία όλοι είναι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου που σύμφωνα με άλλο άρθρο της σύμβασης μπορούν απασχοληθούν σε οποιαδήποτε θέση κρίνει ο φορέας στον οποίο παρέχει υπηρεσία.

Και σαν επιβεβαίωση του παραπάνω σχολίου, παραθέτω την απάντηση που έδωσε η αλληλεγγύη Κρήτης στα γραπτά αιτήματα των εργαζομένων μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης.

https://docs.google.com/file/d/0B78Ht4LbIUZCZ3JCc29MdHo2ZWM/edit?pli=1

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές τους και έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με όσα έλεγαν στις 12 Σεπτέμβρη ημέρα υπογραφής των συμβάσεων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αθέτηση από τη μεριά της ΜΚΟ του άρθρου 5 της σύμβασης εργασίας, το οποίο αναφέρει:

 

  •  Οι ανωτέρω αποδοχές θα καταβάλλονται την τελευταία μέρα εκάστου μηνός μέσω τράπεζας όπου τηρείται ειδικό σύστημα πληρωμών μέλω λογαριασμών του εργαζόμενου...

Και αυτά, την ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος της αλληλεγγύης δηλώνει σε τοπικά κανάλια, (στο 0:54 του παρακάτω βίντεο) ότι: Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να πληρώνονται μηνιαίσως, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι απλοί εργαζόμενοι!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=MiHc--XTSoc&feature=player_embedded

Γιατί φυσικά το "προνόμιο" της μηνιαίας καταβολής του μισθού τον έχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι "απλοί εργαζόμενοι" κατά τα λεγόμενά του, μπορούν να μην πληρώνονται και καθόλου! Κανένας μας όμως δεν είπε ότι θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος, αλλά όλοι θα αγωνιστούμε τόσο για να πληρωνόμαστε για την απασχόληση που προσφέρουμε,αλλά και για το χρέος μας να καταδείξουμε και να καταγγέλνουμε συνέχεια ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις τις ελαστικές σχέσεις επισφαλούς εργασίας που με την καθιέρωση αυτών των προγραμμάτων θα γενικευτούν για όλους τους εργαζόμενους.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

 

από Palioxupissa@windowslive.com 18/01/2016 4:14 μμ.


Καλημέρα, ξεκίνησα να δουλεύω αρχές Δεκέμβρη στην κοινωφελή εργασία αιτούμενη γενικών καθηκόντων. Με βάλανε οκτάωρη Καθαριστρια σε σχολείο της καλαμαριας , εκτός όμως απο τα δικαιολογητικά που κατέθεσα ΚΑΝΕΝΑ χαρτί δε δόθηκε στα χέρια μου προς υπογραφή ( πρόσληψη, σύμβαση ή ο,τι άλλο) το ωράριο μου ειναι 8-15:00 . Στην περίπτωση τοποθέτησης στην καθαριότητα όπως εγω ισχύει πλήρες οκτάωρο ή λιγότερο; Και τι θα γίνει με την ανυπόγραφη σύμβαση; Ευχαριστω

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License