Νέα 24ώρη απεργία και συλλαλητήριο στο Ταχ. Ταμιευτήριο

Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι στο Ταχ. Ταμιευτήριο, οι μόνοι μαζί με την Εθνοdata και λιγοστούς άλλους που κινητοποιούνται στο τραπεζικό χώρο.

 

Νέα 24ώρη πανελλαδική απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο με πορεία αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Τ.Τ. μετά από πιέσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων για αύριο Δευτέρα 17-12-2012 έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας στις 1.00μμ.

Πάγιο πολιτικό αίτημα σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι το Ταχ. Ταμιευτήριο να παραμείνει ίδρυμα ειδικού σκοπού με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ως τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης και όχι ως εμπορική τράπεζα  όπως οι άλλες στο χώρο. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το Τ.Τ.  ανέκαθεν είχε κοινωνικό ρόλο, χρηματοδότησε μεγάλα αναπτυξιακά κοινωνικά έργα (λίμνη Μαραθώνα, οδικό δίκτυο, νησιωτικά λιμάνια κ.λπ) ενώ έδωσε με ευνοϊκούς όρους ή και άτοκα δάνεια και χρηματοδότηση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Απο πληροφορίες μέσα από κύκλους και έντυπα εργαζομένων,  το Ταχ. Ταμιευτήριο έχει αποδώσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 3 δις στο Ελληνικό δημόσιο ενώ λόγω της φύσης του ως αποταμιευτικό ίδρυμα δεν έχει επισφάλειες δανείων σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια των ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το Ταχ. Ταμιευτήριο όπως η Αγροτική και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (αλλά και όλες οι ιδιωτικές τράπεζες), εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στο αποτυχημένο πρόγραμμα PSI (haircut ομολόγων) της μνημονιακής πασοκικής κυβέρνησης Βενιζέλου καταγράφοντας έτσι ζημιές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη περασμένη άνοιξη, εκτελώντας πιστά την εντολή ντόπιων και ξένων αφεντικών αλλά  και του τραπεζικού και επιχειρηματικού λόμπυ, αποφάσησε να διασώσει μέσω ανακεφαλαιοποιήσης αποκλειστικά και μόνο τους ιδιώτες τραπεζίτες (χαρίζοντάς τους 28 δις περίπου)  και συγκεκριμένα είπε να σώσει τις τράπεζες eurobank, Alpha, Ethniki και Πειραιώς του γνωστού αρχι-πασόκου Σάλλα χαρακτηρίζοντας αυτές ως "συστημικές". Άφησε έτσι στη μοίρα τους τις δημόσιες τράπεζες και τα ταμεία με τα χρέη της ανακεφαλαιοποίησης των ιδιωτών να κοινωνικοποιούνται.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση της Blackrok το Ταχ. Ταμιευτήριο βγήκε το καλύτερο πιστωτικό ίδρυμα ανάμεσα σε όλες τις ιδιωτικές τράπεζες και παρά την έκθεση Alvarez  ότι η πιο συμφέρουσα λύση για τον ελληνικό λαό και το δημόσιο είναι η αυτόνομη πορεία του Ταχ. Ταμιευτήριου χωρίς διάσπαση σε "καλή και κακή" (το γνωστό κόλπο που κάνανε και χαρίσανε την Αγροτική στον αρχι-πασόκο Σάλλα), ο αρχιτραπεζίτης Προβόπουλους σε αγαστή συνεργασία με τον Σαμαρά  και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΔΗΜΑΡ, επιμένουν πως το Ταχ. Ταμιευτήριο δεν είναι "βιώσιμο" και σκοπεύουν να το εξαφανίσουν απο προσώπου γης. Η εξαφάνιση θα γίνει είτε χαρίζοντας το σε τιμή ευκαιρίας σε κάποιο απο τα αφεντικά τους (έλληνες μεγαλοτραπεζίτες με αφαίμαξη των εργαζομένων) ή να το σπάσουν σε bad & good μέσω του ΤΧΣ (ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) προκείμένου να το ξεπουλήσουν αργότερα  "εξυγειασμένο" (χωρίς  εργασιακά δικαιώματα) σε κάποιον ξένο ή ντόπιο νταβατζή. 

 

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο.

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License