Νέα στοχοποίηση του athens.indymedia από τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Σταυρακάκη

Καθόλου τυχαία φυσικά !

Χτες συναντήσαμε μια δήλωση του πρόεδρου της ΠΟΣΔΕΠ Σταυρακάκη με αφορμή τα "φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια", ενώ σήμερα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ με αυτό το θέμα.  Όλη η δήλωση του στρατευμένου  πρασινοφρουρού παρατίθεται εδώ-οι τονισμοί δικοί μας:

 

Θέμα: Επαναλαμβανόμενα περιστατικά έντονης και κλιμακούμενης βίας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Με περίσκεψη, ανησυχία και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες να επαναλαμβάνονται για μια ακόμα φορά επεισόδια κατευθυνόμενης βίας κατά συναδέλφων και ανεξέλεγκτων καταστροφών κατά της περιουσίας των Ιδρυμάτων, με αποκορύφωμα τα χθεσινά και προχθεσινά επεισόδια στο Μετσόβιο, το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ως Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών δασκάλων σταθερά καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια έντονης και κλιμακούμενης βίας, που ζούμε μέσα στα Ιδρύματα. Συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στους συναδέλφους θύματα αυτής της προσχεδιασμένης και διατεταγμένης βίας.

Κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση θέσεων και ανάληψης δράσεων. Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων και βίαιων υβριστικών επιθέσεων κατά οποιουδήποτε μέσα στα Ιδρύματα, αντιβαίνουν στην βαθύτερη έννοια του Πανεπιστημίου και την αναιρούν.


Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο -δημιούργημα των κόπων των πανεπιστημιακών δασκάλων, των χρημάτων του ελληνικού λαού, της συνδρομής των φοιτητών και του λοιπού προσωπικού- δεν είναι σε θέση και δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να βιώνει ένα «ακαδημαϊκό πολιτισμό» χαμηλών και τελικά πολύ επικίνδυνων προδιαγραφών.

 

Καλούμε τους επωνύμους και ανώνυμους ώριμους εμπνευστές και καθοδηγητές των ανώριμων «ομάδων εφόδου» να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στη νέα γενιά, τη δεινοπαθούσα ελληνική οικογένεια και την πατρίδα όλων μας που περνά δύσκολες μέρες.

 

Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, που περνά η χώρα, κάνουμε έκκληση

5) στην Πολιτεία και ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα Πανεπιστήμια, πριν θρηνήσουμε θύματα!


6) στα δημοκρατικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλάβουν τις βαριές διαχρονικές ευθύνες που τους αναλογούν και να ασχοληθούν σοβαρά με το ελληνικό πανεπιστήμιο, που αποτελεί -εκτός των άλλων- βασικό εργαλείο για μια οριστική, ορθολογική και σύγχρονη έξοδο της χώρας από την κρίση,


7) στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιτέλους ασκώντας το ρόλο που η κοινότητα τους έχει εμπιστευθεί να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα Ιδρύματα τους να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών.


8) ειδικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν οι χώροι, που παρανόμως κατέχονται από διάφορες ομάδες (στέκια, κλπ) και να αποδοθούν πλήρως στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων καθώς και να απομακρυνθούν λειτουργίες, που δεν αποτελούν μέρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, όπως το Indymedia στο ΕΜΠ, αφού ως ένα από τα μέσα που «....προωθούν λογικές μίσους και ανεξέλεγκτης βίας, δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιβάλλον» (Βλ. Απόφαση της Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ 21 Νοεμβρίου 2009).


Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι το Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση των ανθρώπων του και κυρίως των πανεπιστημιακών λειτουργών.

Από τους συναδέλφους ζητάμε σε τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες να επιδείξουν κουράγιο, υπομονή, σύνεση και αγωνιστικότητα. Σίγουρα το ελληνικό πανεπιστήμιο του αύριο θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που οραματιζόμαστε.

Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, Καθηγητής Ε.Μ.Π., Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ

 

http://esos.gr/dimosia-ekpaidefsi/tritovathmia/item/31227-n-stayrakakis-ekklisi-ston-ypoyrgo-gia-na-min-thrinisoyme-thymata-sta-panepistimia-i-dimar-katadikazei-ta-fainomena-vias.html

 

Η αναγκαία συμπλήρωση:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ATHENS.INDYMEDIA KAI ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΟΜΑΡΙΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License