Χαλάνδρι- Mικροφωνική αλληλεγγγύης στη Villa Amalias

μικροφωνική και πορεία στους γύρω δρόμους

Το πρωι της Κυριακής 23/12 έγινε μικροφωνική αλληλεγγύης στη Villa Amalias στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου για περίπου 2 ώρες. Κρεμάστηκαν 3 πανό γύρω από την πλατεία, μοιράστηκαν κείμενα τόσο εκεί όσο και μέσα στην αγορά του Χαλανδρίου όπου πετάχτηκαν και τρικάκια. Η μικροφωνική έληξε με μια μικρή πορεία 50 περίπου ατόμων μέσα στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς.

 

 

Το κείμενο που μοιράστηκε:

 

 

Χώροι ανομίας και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες…

 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 20/12/12 αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα εισβάλλουν στην επί 22 χρόνια κατειλημμένη Villa Amalias στην συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν.

8 Σύντροφοι/ες που βρίσκονταν στο κτίριο συλλαμβάνονται και τους αποδίδονται ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες, μετά από πολύωρη κράτηση η οποία συνεχίζεται, ενώ προσάγονται άλλοι 4 αλληλέγγυοι που προσέγγιζαν το χώρο της κατάληψης, καθώς επίσης και άλλοι 7 που επιχείρησαν να παρέμβουν σε αρμόδια για το κτίριο αρχή του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα.

Πραγματοποιείται άμεσα συγκέντρωση αλληλέγγυων απέναντι από το κτίριο το οποίο από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα εξακολουθεί να ‘φυλάσσεται’ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η αρχική ‘ανώνυμη καταγγελία’ περί διακίνησης ουσιών, που αναπαράχθηκε από τις πρώτες ώρες από τα γνωστά ρουφιανο–media, ήταν προσχηματική. Εξάλλου η ‘καταγγελία’ αυτή λίγη σημασία έχει μετά τις δηλώσεις του υπουργού «Προ.στασίας του Πο.λίτη», Δένδια, σχετικά με υλοποίηση της πρωθυπουργικής εντολής Σαμαρά για αποκατάσταση της νομιμότητας σε έναν ακόμα «χώρο ανομίας».

Η εισβολή των μπάτσων στη Villa Amalias αναδεικνύει πλέον ξεκάθαρα την κεντρικής σημασίας πολιτική επιλογή από πλευράς της κυριαρχίας να χτυπήσει στο πρόσωπο της συγκεκριμένης κατάληψης το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Ένα κίνημα με ελευθεριακά/ αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά [αντιιεραρχία, οριζοντιότητα, αντιθεσμικότητα] – κομμάτι του οποίου αποτελούν αναμφισβήτητα οι κατειλημμένοι κοινωνικοί/πολιτικοί χώροι αγώνα.

Η κατασταλτική αυτή μεθόδευση προκειμένου να γίνει κοινωνικά αποδεκτή και να αποπροσανατολίσει ως προς την πραγματική της στόχευση, επιχειρεί σε επικοινωνιακό επίπεδο να ομογενοποιήσει κάτω από το γενικόλογο όρο της «ανομίας» διαφορετικές μεταξύ τους κοινωνικές ομάδες. Στην περίπτωση των καταληψιών, η ποινικοποίησή τους περνάει μέσα από το γεγονός πως αποκρύπτεται η πολιτική τους δράση, τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, οι διαδικασίες και οι στοχεύσεις τους. Αφήνεται έτσι στο κράτος να καθορίσει τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να δρούμε. Όποιοι και όποιες δεν εντάσσονται μέσα σε αυτά, θεωρείται πως χρήζουν ποινικής μεταχείρισης.

Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή παίζει ο δήμος Αθηναίων υπό την ‘ηγεσία’ του εντολοδόχου ΔΗΜΑΡ-χου Καμίνη υλοποιώντας τις από καιρό αποφασισμένες στρατηγικές τύπου «Αθήνα καθαρή πόλη». Σημαντικοί κόμβοι αυτού του σχεδιασμού είναι το σιγοντάρισμα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες, η διαπόμπευση οροθετικών ή/και εκδιδόμενων γυναικών ενώ παράλληλα προωθούνται σχεδιασμοί του κεφαλαίου τόσο για “ανάπλαση του ιστορικού κέντρου” της Αθήνας όσο και για πιο στυγνή διαχείριση (βλ. εκμετάλλευση) των μεταναστευτικών ροών. Η πολύχρονη εξωστρεφής δράση της κατάληψης Villa Amalias στην περιοχή αποτελεί κομμάτι των αγώνων ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την εκμετάλλευση. Με αυτό τον τρόπο συνιστά ένα σταθερό και αποφασιστικό ανάχωμα στα σχέδια της κυριαρχίας σε μια περιοχή όπου τα συμφέροντα κράτους, φασιστών και μαφίας αλληλοδιαπλέκονται με επιχειρησιακό κέντρο την ευρύτερη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα.

Η Villa Amalias αποτελεί εδώ και δύο δεκαετίες ένα ζωντανό κύτταρο του καταληψιακού κινήματος προωθώντας έναν διαφορετικό πολιτισμό από τον κυρίαρχο· έναν πολιτισμό που βασίζεται στη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση· έναν πολιτισμό που εναντιώνεται στον ατομισμό, το σεξισμό, την εμπορευματοποίηση των σχέσεων και της δημιουργίας, τον εθνικισμό. Έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς της νεολαίας και της αντικουλτούρας της αθηναϊκής μητρόπολης με αναρίθμητες εκδηλώσεις πολιτικού/πολιτιστικού περιεχομένου: προβολές, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά, συναυλίες. Έχει αποτελέσει ένα έδαφος εντός του οποίου στήνονται και στεγάζονται κινηματικές υποδομές (τυπογραφική κολεκτίβα Rotta, προβάδικο).

Στην εποχή της συστημικής κρίσης και λίγο πριν την έναρξη ενός έτους που προμηνύεται ακόμα πιο σκοτεινό και ζοφερό για μεγάλα κοινωνικά κομμάτια, με την εξαθλίωση να χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων, τη βίαιη υποτίμηση της ζωής και της εργασίας (ανεργία και απολύσεις) και το φασισμό να κατακτά όλο και περισσότερες συνειδήσεις, το χτύπημα στη Villa Amalias είναι απόπειρα διαμελισμού του ανταγωνιστικού κινήματος που όμως δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

«Με πρόσχημα λοιπόν την έρευνα, επιχειρούν μια πάγια ονείρωξη τους: Την εισβολή σ’ ένα χώρο που για αυτούς είναι ένα από τα χωροταξικά σύμβολα όλων όσων στέκονται εχθρικά, απέναντι σε ό, τι αντιπροσωπεύει την κυριαρχία, την επιβολή, την αποστείρωση, την αδιαφορία, την παραίτηση, την υποταγή. Σε αυτό έχουν δίκιο. Αυτοί είμαστε. Εμείς και οι χιλιάδες διαδηλωτές, αγωνιστές, καταληψίες, απεργοί, μαχητές των δρόμων. Είμαστε οι άστεγοι και οι ανέστιοι, οι πανκς και οι αλήτες, οι χορτοφάγοι και οι φεμινίστριες, οι ξενύχτηδες και οι εργάτες, οι πένητες και οι αδικημένοι, τα θύματα του ρατσισμού και οι εκδικητές του άδικου.»  ανακοίνωση της Villa Amalias, 20.12.2012

 

Οι συντρόφισσες/οι από τη Villa Amalias δεν είναι μόνες/μόνοι τους

Η Villa Amalias είμαστε όλοι και όλες εμείς

Άμεση & χωρίς όρους απελευθέρωση των συλληφθέντων

Χώροι ανομίας είναι τα τμήματα της αστυνομίας

 

Αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες από τις βόρειες συνοικίες της Αθήνας

 

από ΒΠ 24/12/2012 2 πμ.


Μετα τη μικροφωνικη κρεμασαμε τα πανω στην κηφησιας στο δαχτυλιδι

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License